Punajuuri-Pähkinpäpyörykät (Gf, V)


Erinomaista keskiviikkoa teille kaikille!

Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoan kanssa.

Syksy on ollut aina lempi vuoden-aikani. Tykkään pukeutua villapaitoihin, syödä kotimaisia juureksia ja juoda ylimääräisen kupin iltateetä inkiväärillä. Syksyn värit toistuvat jääkaapissani punajuuren, bataatin, porkkanan ja kurpitsan muodossa. Olen vilukissa, joten erilaiset lämmittävät padat ja haudukkeet ovat suosiossani. Töissä huoneessa oleva patteri on täysillä ja kynnet liilana tärisen kaikkialla muualla. Potilaat eivät ole turhan pitkään viettäneet aikaa  huoneessani ja työkaverit nauravat siellä vallitsevalle Saharan ilmastolle.

Kerron vähän aikaa sitten että aloitan yhteistyön K-Ruoan kanssa. Herkullisissa tunnelmissa pääsen aloittamaan, sillä teemana oli punajuuri! Koska pidän kovasti punajuuresta, ideoita alkoi sadella. Ajatus kauniin lilan värisistä pyöryköistä kuitenkin jäi kummittelemaan ja ei siinä muu auttanut kun ryhtyä testailemaan ohjeita.

Pyöryköitä tarjoan usein kylmän salaatin kanssa, mutta tällä kertaa lisukkeeksi muodostui yksi suosikeistani. Nimittäin lämmin paistettu pinaatti, sitruunamehulla maustettuna. Yksi helpoimmista ruoista, mutta sopii lähes mihin tahansa lisukkeeksi!

Punajuurta meillä syötiin myös kotona, sillä äiti teki punajuurista aina Borsh-keittoa, joka oli parasta mitä tiesin. Sitä tehtiin suuri kattilallinen kolmihenkiselle perheelle ja muistan aina santsanneeni toisen kulhollisen, siis joka kerta! Ja kyllä nämä pyörykät katosivat vähintään yhtä nopeaa tahtia. Pinaattihaudukkeen lisäksi tarjosin herkullisia polentasta tehtyjä ranskalaisia ja tuoretta oreganoa. Punajuuripyöryköiden ohjeeseen päätyi Pikka Suomalainen pesty punajuuri.


Kuten moni tietää, haluan tehdä pihvit ja pyörykät usein terveellisemmin. Harvemmin niissä on valkoista vehnää, korppujauhoja tai litratolkulla öljyä. Vaikka harkitsin myös pannulla paistamista (yritin epäonnistuneesti), päädyin hyväksi todettuun ratkaisuun: uuni. Siellä pyöryköitä ei tarvitse liikutella, joten muotoiltu pallo ei rikkoonnu. Näin voi välttää myös turhan paljon jauhon ja sidosaineiden käyttämisen. Kun sisus on terveellinen, pinnalle voi lisätä öljyä ja kokonaisuudesta tulee suussa sulava.  Öljyän pinnan ennen paistamista, jotta siitä tulee kivan rapea. Pyörykät pysyvät hyvin kasassa, mutta sisus on samalla mehevä ja pehmoinen. Lisäksi pyöryköissä on mukavan pähkinäinen maku joka sopi erityisen hyvin punajuuren pariksi.  Kotona leijaili upea syksyn tuoksu näiden paistuessa ja mieskin totesi lopputuloksen erittäin herkulliseksi.

Koska asun K-Citymarketin vieressä, siellä tulee myös käytyä useimmiten. Kaikki tässä ohjeessa käytetyt ainekset löytyivät yhdellä reissulla, joten erikoiskauppoihin ei ole tarve suunnata. Monista K-Citymarketeista saa nykyään tuotteita, joita joutui aikaisemmin hakemaan netistä tai erikoisliikkeistä. Raakasuklaan tekeminen onnistuu ja kahviin voi halutessaan laittaa kookossokeria. Olen tarkka hinnasta erityisesti kalliimpien tuotteiden kohdalla. Jo kauan ennen tämän yhteistyön alkua ryhdyin K-Menu Cashewpähkinöiden vakikäyttäjäksi. Ainakin minun seudullani, ne ovat edullisin cashewpähkinävaihtoehto ja ne upposivat myös näiden pyöryköiden sisään. Suosittelen pitämään silmät auki seuraavalla kauppareissulla.

Sen lisäksi että punajuurella on kivan makea maku, se tuo ruokiin upean värin. Kädet kannattaa suojata käsittelyn ajaksi, minulla on nimittäin kolmatta päivää punaiset kämmenet... Punajuuri sisältää muuten 150mikrog/100g foolihappoa, mikä on aika hyvä määrä! Saman verran kuin mikroni päällä löytyvässä B12 vitamiini + Foolihappo vitamiinipurkissa.


Punajuuri-Pähkinäpyörykät 
20 kpl

4.5dl löyhästi pakattua punajuuriraastetta
= 3 punajuurta = 190g

1 suuri makeasipuli
2 valkosipulin kynttä

2dl mantelijauhetta
1dl cashewpähkinärouhetta
2tl psylliumia*

1 tlk Voipapuja

1/2tl Suolaa
1tl Timjamia tai muuta yrttiä
Mustapippuria
Tuoretta ruohosipulia

2rkl Oliiviöljyä

Pinnan voiteluun:
0.5dl Oliiviöljyä sivelyyn
1/2tl paprikaa
(Muutama tippa tabascoa)

*Voit käyttää psylliumia sidosaineena. Toimii sekä sen kanssa että ilman, psylliumin kanssa koostumus on hiukan tiiviimpää. Mikäli psylliumia löytyy kotoa, suosittelen ehdottomasti käyttämään sitä. 

Raasta punajuuri hienoksi, käytä raastimen pienempää raastinpäätyä. Hienonna makeasipuli ja valkosipuli. Kaada hiukan öljyä kuumalle pannulle ja lisää sipuli. Sekoittele kunnes se on läpikuultavaa ja lisää punajuuri ja valkosipuli. Anna paistua jatkuvasti sekoitellen noin 5min ajan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla valmiiksi.

Murskaa voipavut haluamallasi tavalla, käytin haarukkaa. Hienonna cashewpähkinä rouheeksi tai käytä valmista pähkinärouhetta. Myös hasselpähkinä tai saksanpähkinä maistuu varmasti upealle punajuuren kanssa. 

Sekoita ainekset keskenään kulhossa ja lisää mausteet. Hienonna ruohosipuli saksilla pieneksi. Sekoita hyvin ja muotoile noin 20 pieneksi palloksi leivinpaperille. Sekoita paprikajauhe oliiviöljyyn ja lisää halutessasi Tabascoa tuomaan tulisuutta.  Joko sivele pyörykät öljy-paprikaseoksella tai kasta ne vuoronperään öljyyn ja asettele leivinpaperille. 

Paista 30min keskitasoa hiukan ylempänä tai kiertoilmalla. Anna pyöryköiden levätä noin 10 min ja tarjoile.
Lämmin Pinaattilisuke

250g tuoretta baby pinaattia
1 suuri sipuli
2 valkosipulin kynttä
3rkl sitruunamehua
Mustapippuria

Oliiviöljyä

Pilko sipuli, voit jättää palat isoiksikin.  Kuullota niitä kunnes ne alkavat olla lähes kypsiä. Lisää valkosipuli ja sekoittele vielä pari min. Lisää pinaatti osissa, niin se mahtuu paremmin. Sekoittele kunnes pinaatti on vetäytynyt pienemmäksi ja kaikki on mahtunut pannulle. Älä kuitenkaan hauduttele ylimääräistä, jotta rakenne säilyy parempana. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja mustapippuri. Tarjoile. 

Katso  mitä muut K-Ruoka yhteistyöblogit valmistivat punajuuresta.



13 kommenttia

  1. Hyvän näköisiä! Ihanaa, että on taas punajuurikausi :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Ihan totta, juureskautena säästää aina melkoisesti kun ruoa on eduillsta<3

    VastaaPoista
  3. Moikka! Vaikuttaa tosi hyvältä! Osaatko sanoa, millä tuon pavun voisi korvata? Papuallergikkona resepti ei oikein sovi tuollaisenaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos<3 Pystyisitkö käyttämään esim. kikherneitä, vai onko nekin allegialistalla? Usoisin että esim peruna tai miksei bataattikin olisi rakenteeltaan samanlainen ja tekisi pyöryköistä samalla tavalla meheviä ja pehmeitä :) Eli kypsentäisin bataatin/perunan vaikkapa höyryttämällä ja murskaisin joukkoon. Kerro ihmeessä jos testaat jollain versiolla, niin muutkin samaa miettivät saavat vinkkejä :)

      Poista
    2. Kiitos vinkistä! Herneet kuuluvat valitettavasti kielletylle listalle.. Perunaa voisin kokeilla - se on niin mieto perusvihannes :)

      Poista
    3. Peruna voisi toimia hyvinkin, se jäljittelee rakenteellaan aika lailla murskattua papua. Innolla odotan että miten tomii :)

      Poista
  4. just ostinkin punajuuria, kun kaupassa ei ollutkaan kurpitsaa eikä parsakaalia.
    vaikka näihin meneekin pidempi aika kuin parsakaalin höyryttämiseen, niin vaikuttavat niin hyviltä, että pitää testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näissä tosiaan menee hiukan aikaa, mutta lopputulos on sen arvoista :) Pyöryköiden paistuessa voi vaikka pilkkoa salaattia tai touhuilla muuta. Toivottavasti maistuvat!

      Poista
  5. Nää oli ihan super hyviä! Mausteeksi heitin taikinaan chili hiutaleita ja savu paprika jauhetta :) ja tosiaan tein hasselpähkinä rouheella :) kiitos reseptistä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Maanantai aamu sai lisää valoa nyt <3 ! Pitää tehdä kanssa vähän chilillä terästettynä niin eiköhän flunssakin saa kyytiä!

      Poista
  6. Kova oli punajuurien raastinhomma mutta kyllä kannatti! Psyllium oli uusi iloinen tuttavuus!

    VastaaPoista
  7. Resepti juuri testattu, minulla jäi kyllä tosi kuiviksi nämä pullat, en tiedä olisiko auttanut pienempi paistolämpötila tai lyhyempi paistoaika, taikina oli uuniin mennessään kuitenkin kosteahkoa. Täytyy varmaan testata uudelleen, josko saisin mehevämmät pullat aikaan.

    VastaaPoista
  8. Thanks for sharing, nice post!

    Casanova là cà phê tphcm được thiết kế hoàn toàn theo phong cách độc đáo của nước Ý, đây là quán quán cafe yên tĩnh ở tphcm không gian cổ điển đẹp hay cách thưởng thức capuchino hay cafe dep sai gon với không gian tuyệt đẹp hay bạn có biết lợi ích của cà phê đối với sức khỏe đối với sức khỏe chưa quán cà phê làm việc lý tưởng của freelancer hay quán cafe chụp ảnh đẹp hay đây là cafe hem hay đây là quán cafe học nhóm tphcm cực hợp có phòng riêng hay cafe tinh nhan o sai gon hay đây là 1 trong quan cafe lang man sai gon với đồ uống giá rẻ hay là điểm hẹn cafe cuoi tuan với Casanova Cafe hay meo giup be ngu ngon giúp bé ngủ ngon giấc hay nôi võng giúp bé ngủ ngon.

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top