Syntisen Hyvät Suklaa(kikherne)keksit (Gf, V)


Olin ystäväni luona ja katsoin sohvalla Elmoa. Vieressä istui yksvee riisikakkua nakertaen. Kakspuol huusi keittiössä. Ystävä teki ruokaa. Oli nälkä, haistoin hyvät tuoksut ja katselin yksveen riisikakkua vähän sillä silmällä. Elmon katsominen avartaa maailmaa aivan uudella tavalla. Sitä luulee että teletappien kohdalla on nähnyt kaiken mahdollisen oudosta lastenohjelmasta, sitten näet Elmon. Ja mietit miten joku on oikeasti vuosia puhunut omalle kädelleen.

Syy miksi kaksvee huusi, oli yksinkertainen. Piti saada keksiä. Ja voi luoja kuinka hyvin häntä ymmärsin. Ei kuulemma ole ok aikuisena kiukuta keksihimossa. Ystävä sanoi että on mukava kun sä et oo moksiskaan kun lapsi hermostuu. No en tietenkään ole. Ensinäkin, tulin juuri töistä, jossa samanlaisen kiukun veti viiskytvee. Aika lailla tärkeysjärjestyksessä vastaavasta syystä kuin se, että tahtoo keksiä. Toiseksi, minäkin tahdoin keksiä. I see you kakspuolvee, tai miten Avatarissa sanottin?   

Keksihimoa ei yhtään helpottanut Elmon katsominen, jossa tarjoiltiin (paintilla piirettyä) synttärikakkua. Tässä vaiheessa olin jo suunnitellut keksiohjeeni. Tummaa suklaata, pehmeää ja syvän makuista. Jep, ei houkuttanut enää yksveen riisikakku, vaikka siitä minulle haukkua tarjottiinkin.



Moni tuttu ja vieraampikin bloggaaja on tehnyt kikherneistä keksejä. Minä olen tehnyt palleroita ja leipää, mutta en keksejä. Valkopapuja olen sen sijaan käyttänyt, joten samoilla mennään. En kovin kovaksi ja rapeaksi tarkoituksella paistanut, sillä halusin koostumuksen olevan pehmeä ja täyteläinen. Keksit pysyvät siitä huolimatta erinomaisesti koossa. Sisuta oli mehevä ja makea. Näissä kekseissä on yksi tosi ikävä puoli.... nimittäin jäähtymisen odottaminen. Keksit tiivistyvät jäähtyessään selvästi ja se aika olisi jotenkin kestettävä. Jo taikina maistui ihka aidolle suklaakakkupohjalle ja tuoksu oli taivaallinen!

Joskus huomaan, teen kompromisseja terveellisen leivonnan parissa. Ihan kun olisi ok, että keksi maistuu vähän puulle. Kun se on kuitenkin terveellinen, tai vähintään sisältää hiukan terveellisempiä ainesosia. Tässä ohjeessa ei kyllä tarvinnut tehdä minkäänlaista kompromissia. Ei edes tulla vähän vastaan. Nämä ovat nimensä mukaisesti niiin syntisen hyviä, että en tiedä miten päin olisin. Tarjoile ehdottomasti jäähtyneenä, mantelimaitoon kastaen.

Ja nyt teille kaikille muunteluintoisille: Kyllä, keskitaikinassa kauran voi korvata mantelillajauholla. Nimittäin testattu on! Rakenne oli hiukan pehmeämpi, mutta maku erinomainen. Näin saatkin helposti kekseistä täysin viljattomia. Vaahterasiirapin voi korvata agavella tai hunajalla.

Jos tiedät että tykkäät makeammasta lopputuloksesta, voit pyöritellä taikinapallot kookos- tai ruokosokerissa ennen litistämistä ja paistamista. Kokeilin sekä sokeripyörittelyllä että ilman, ja molemmat maistuivat s a i r a a n hyvälle. Kuvassa olevilla kekseillä on kevyt raakaruokosokeri pinta. Suosittelen! Näihin tulee siirappia yhteensä 50ml verran, eli 12 keksin kohdalla se on hiukan alle teelusikallinen keksiä kohden. Älä siis pelkää vielä kuorrutuksen lisäämistä, niin pääset ihan uudelle ulottuvuudelle näiden ihanuuksien kanssa!

Syntisen Hyvät Suklaa(kikherne)keksit
12kpl

1tlk kikherneitä, 225g

0.5dl vaahterasiirappia
0.5dl + 1rkl kookosöljyä
 0.5dl espressoa 

2dl kaurajauhoa 
1tl psylliumia
 2rkl kaakaojauhetta
50g tummasuklaarouhetta/raakasuklaa rouhetta

1tl vaniljaa
1tl kanelia
0.5tl suolaa 

Vaihtoehtoinen: pyörittelyyn kookossokeria tai raakaruokosokeria

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Valuta kikherneistä neste pois. Yhdistä kikherneet, siirappi, öljy ja espresso keskenään. Pyöritä tehosekoittimessa tasaiseksi. Myös sauvasekoitin toimii hyvin.

Sekoita loput ainekset keskenään ja yhdistä seokset. Odota 3min kunnes takina hiukan turpoaa. Jaa 12 palloksi ja pyörittele ne valitsemassasi sokerissa, mikäli haluat lisää makeutta ja rapeutta pintaan.

Tee haarukalla ristikuvio päälle litistämällä samalla keksit noin 1.5cm korkuiseksi.

Paista 15-20min uunissa, pinta saa olla kiinteämpi. Älä ihmettele jos keksit ovat vielä pehmeitä, ne kyllä keksiytyvät jäähtyessään.

Kasta mantelimaitoon ja nauti!



16 kommenttia

  1. Viimeksi oli testattava Outin linssikeksejä ja nyt näyttää siltä, että vuorossa on Liisan kikhernekeksit. Eihän näitä pysty vastustamaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula! Mullakin on linssikeksit kokeilematta, ehkä niitä seuraavaksi :)

      Poista
  2. Hei saisko sun sormuksesta parempaa kuvaa? Minkälainen se on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sormukseni on rosekultainen punos, jossa on päällä timantteja. Hyvin ohut ja siro. Se ehkä vilahtaa joissain kuvissa jatkossa, erikseen tuskin teen sormusesittelyä ;)

      Poista
  3. Hahahaha rakastan sun huumoria. Ja näitä keksejä.

    Voisko saada lisää? <3<3<3 Esim. joka päivä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3 <3 Oot taas mun teknisenä tukena ollu niin kyllähän mun sulle pitää leipoo.

      Poista
  4. Voinko korvata kookosöljyn rypsiöljyllä? Ensi viikolla testiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookosöljyn voi varmasti korvata rypsiöljyllä. Toki se vaikuttaa makuun, sillä rypsiöljy ei ainakaan omaan makuun ole herkullisimmista päästä ;)

      Poista
    2. Mutta kerro hei ihmeessä että miten se toimi, jos joku muukin miettii samaa, jos siis päädyt testaamaan :)

      Poista
  5. Hahaa, hauskasti kirjoitettu! Se on niin totta, että terveellisille kekseille on ihan normaalia se puumaku. Sen takia eipä ole tullut niitä tehtyä. Jos ei saa kunnon keksiä, niin parempi olla ilman :) Tärä reseptiä on sitten ihan pakko kokeilla! Kahvin maku on myös iso plussa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puunmakua tosiaan annan liian usein anteekis! Nyt stoppi siihen ;)! Näissä maistuu kahvi juuri sopivasti. Ei liian selvästi mutta kuitenkin niin, että kahvifanit innostuu!

      Poista
  6. Oot ihan huikee kirjoittaja Liisa! Ja nää keksit menee kyllä testiin! :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hehehe Liisa<3! Äkkiä vaa kikhernepurkki käteen!

      Poista
  7. Tein tänään näitä keksejä ensimmäistä kertaa ja voi veljet, miten herkullisia niistä tuli. Kiitos! Keksit kelpasi todella hyvin myös vieraille. :) Teen kyllä ehdottomasti uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, mahtava kuulla että keksit maistuivat :)!!

      Poista
  8. Hyviä keksejä! Tosin jätin espresson pois ja korvasin sen piparminttusiirapilla ja maapahkinävoilla. Suklaatakaan ei ollut kaapissa ja sitä jäi keksit kyllä vähän kaipaamaan. Mutta koostumus on tosi hyvä ja ohjetta muunnellen saa varmasti monenlaisia herkkuja aikaan! Kiitos ohjeesta!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top