Herkulliset Tofupyörykät Silmusalaatilla (Gf, V)


Perjantaipäivää kaikille! Aurinko paistaa ja viikonloppu näyttää oikein lupaavalta.

Jotkut postaukset tuntuvat enemmän luonnollisilta kuin toiset. Joskus saan loistoidean, mutta silti mietin että mitäköhän te tästä tuumaatte. Tofureseptit tuntuvat luonnollisilta, samoin Silmusalaatti. Tämä johtuu siitä, että molemmat kuuluvat omaan vakiopakettiin, kun ruokakaupassa asioin. Tofua, ituja, salaattia, hedelmiä… 

Kävin hiljattain I love me –messuilla maistelemassa herkullista ruokaa Jalotofun ja Silmusalaatin yhteiselle pisteellä. Enpä voi kieltää, että nämä kaksi ovat kuin toisilleen luotuja. Olen tehnyt keittiössä enemmänkin kokeiluja tällä hyvällä combolla. Tom Yum keitto syntyi Jalotofusta ja tulisesta Silmusalaatista  (tämän vielä postaan!), samoin vähintään viisi erilaista salaattia. Sitten muistin mikä on mitä oikeasti himoitsen… pyöryköitä rapealla ja rouskuvalla kokoonpanolla. Tofu hoitaa mehevyyden ja silmusalaatti rouskuvuuden, tässä se on mitä olen kaivannut. Sen lisäksi että tämä oli herkullista sellaisenaan, koko komeuden voi kääräistä esimerkiksi wrapin sisälle ja nauttia näppäränä eväänä. 


Yleensä olen kova pilkkomaan erilaisia kasviksia saadakseni lisää suuntuntumaa, mutta nyt en kaivannut lisäksi muuta kuin suuren kasan herkullista Silmusalaattia. Parasta on, että Silmusalaatti on luomua ja sitä viljellään Vantaalla, omalla paikkakunnallani siis! Niitä saa ainakin minun lähelläni olevista suuremmista ruokakaupoista ja hinnallakaan eivät ole pilattuja. Kurkkaa myyntipaikat nettisivuilta, mikäli et ole niitä omasta kaupastasi löytänyt. 

Lukijani tietävät, että olen tofun ystävä ja Jalotofua se on kerta toisensa jälkeen. Ei siis tarvitse teennäisesti hehkuttaa, mitä mieltä olen tuotteesta. Minun ostoskoriin päätyy useimmiten marinoitu tai kylmäsavutofu. Paketti tofua on aina helppo ostos kun syön esimerkiksi äitini luona, ja ihmeempiä ei jaksaisi tehdä. Ruskistus pannulla riittää. Koska myös Jalotofu on täysin kotimaista, se kannattaa ostoskoriin napata.


Pyörykät voittavat kasvispihvit mennen tullen, siinä muodossa vaan jokin viehättää. Näistä tuli ihanan mehevät ja proteiinipitoiset pallerot, ilman turhia lisukkeita. Käytin sidosaineena psylliumia ja hienojakoista riisijauhoa.  Itseasiassa kyseessä on sama Risentan riisijauho joita käytin näissä ihanissa letuissa (vink vink, isänpäivä on tulossa!). Pyöryköissä voit käyttää myös vapaasti esimerkiksi kikhernejauhoja tai muita hyvin sitovia jauhoja. Psylliumia löytyy lähes joka kaupasta nykyään edulliseen hintaan, nyt viimeistään kannattaa tutustua tähän kuituun. 



Herkulliset Tofupyörykät Silmusalaatilla (Gf, V)

1tlk valkoisia papuja
0.5dl hienonnettuja aurinkokuivattuja tomaatteja
2 valkosipulin kynttä

1tl paprikajauhetta
1/2tl oreganoa
maun mukaan chiliä

0.5dl hienoa riisijauhoa
2tl psylliumia

Öljyä paistamiseen

Salaattipedille:

Pinaattia
Muuta haluamaasi salaattia
0.5dl aurinokuivattuja tomaatteja

Tarjoiluun makeaa chilikastiketta

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Valuta tofusta ja pavuista ylimääräinen vesi pois. Murskaa niitä kädellä tai perunasurvimella kulhossa, kunnes koostumus on aivan mössöä. Lisää joukkoon mausteet ja aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita joukkoon myös jauhot ja psyllium. Tarkista maku.

Minä en lisännyt näihin suolaa, sillä Jalotofu on itsessään hyvin maustettua. Lisää halutessasi tulisuutta.

Muotoile taikinasta palloja puristelemalla. Koska taikinaa ei saa pyöriteltyä, puristele pallot kämmenessäsi ja muotoile siitä haluamasi näköinen. Vähän sinnepäin on täysin riittävä.

Kaada kulhoon oliiviöljyä ja pyörittele pallot öjyssä. Laita leivinpaperille riviin.

Paista noin 20-30min ajan 200 asteessa tai kunnes pinta on mielestäsi riittävän tumma. 

Kasaa Silmusalaattisi muun salaatin kera lautaselle runsaaksi keoksi. Lisää pyörykät päälle ja ripottele haluamaasi kastiketta. Minä käytän makeaa chilikastiketta kaikkeen… Lisää vielä aurinkokuivatut tomaatit ja ateriasi on valmis. Syö osa, kääri loput vaikka tortillan väliin ja nappaa evääksi.

Jalotofu ja Silmusalaatti saatu reseptiä varten.

15 kommenttia

  1. Kuulostaa liian herkulliselta.... Jalotofun tofut kyllä maistuu parhaimmalta, juuri olisi uunissa heidän pehmeää tofuaan, nomnom.
    En yleensä pidä kovin paljoa aurinkokuivatusta tomaatista, mutta silppuna tällaisissa pyöryköissä ne voisivatkin mennä hyvin. Yleensä niiden ongelma on minulle juuri se sitkeä ja öljyinen rakenne.

    Idut on kyllä myös jotain parasta, pienenä ne oli hauskoja muumin lihansyöjäkasveja muistuttavia syötäviä. Mutta nykyään niitä syö missä muodossa vain! Pitääpä kokeilla tätä(kin).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Kiinnostaa ihan, miten valmistat pehmeää tofua uunissa? Resepti otetaan vastaan :)!!

      Idut on munkin suosikkia, ne ovat sellaisenaan ihan täydellisiä kaikkialle.

      Poista
    2. En ihan sellaisenaan pehmeää tofua uunissa, mutta käytin sitä pizzapohjataikinaan :D Millaistakohan mahtaisi sulla sellaisenaan...

      Poista
  2. Testiin! Ens viikolla pakko pyöritellä!
    Pako myös hehkuttaa, omaan viereiseen uudehkoon intiakauppaan on tullut vihdoin gramjauhoja! Oon niin liekeissä! Eikä todellakaan ollu hinnalla pilattu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtavaa! Ne sopivat ihan kaikkeen kyllä. tänään ajattelinkin tehdä kikherneletun aamupalaksi :)

      Poista
  3. Oih nam. Näyttää liian hyvältä, että pakko ehkä kokeilla. Aina vesi kielellä saa katsella sun kuvia, kun ovat aina yhtä houkuttelevia! Kerrassaan herkullisia. Kiitos tästä blogista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti ihanasta kommentista<3

      Poista
  4. Kaikkea sitä voikaan tofusta tehdä! Pakko joskus kokeilla tätä reseptiä ja Jalotofua. Sitä kun en ole vielä maistanut :-)

    Ps. I love organic

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitääää.. nyt äkkiä jalotofuostoksille! Ihan parasta :) sulla on muuten ihana hyvän mielen blogi!

      Poista
  5. Samassa kisassa mukana ollaan ja aika NAM annoksella olet mukana! Olin muuten Trulyn Kiran uudesta kirjasta Max 30 min kokkaillut aiemmin savutofupyöryköitä, joten tähän kilpailuun hieman eri reseptillä (Club tofu sandwich). Onnea skabaan & ihanaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en olekaan vielä ehtinyt katsomaan tuote kirjaa tarkemmin :) Sun leivät näyttää kyllä kanssa tosi hyville, alkokin tekemään mieli kunnon täytettyä leipää.

      Poista
  6. Kokeiluun menee heti huomenna!

    Just tuo kyseinen tofu on minunkin lempparia, Olen siis sekasyöjä, mutta esim ratatouillen seurana paistetut tofuviipaleet ovat ehdottomat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes :) Ratatouille olisikin nyt muuten kiva idea pitkästä aikaa! Kiitos muistutuksesta :)

      Poista
  7. Näyttääpä ihanalta! Niinkun koko blogi muutenkin :) Pakko muuten sanoa keliaakikolle kokkailevana, että ihan gf (gluten free?) tämä ohje ei ole, koska sekä marinoidussa että kylmäsavu tofussa on soijakastiketta, jossa on vehnää.. Itse ainakin luotan vain niihin soijakastikkeisiin, jotka erikseen mainitaan gluteenittomiksi. SIis muutenhan tämä on hiusten halkomista, mutta allergikolle/keliakikolle voi olla merkitystä pienelläkin määrällä. Mutta eiköhän tämä onnistu maustamattomallakin tofulla, kun vähän lisää mausteita! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos kovasti palautteesta, mukava että blogi miellyttää. Mä olen soijakastikkeet luokitelltu gluteenittomaksi keliakialiitosta luetun ohjeen mukaan. Toki sekin varmaan vaihtelee, kaikki ei varmaan pysty käyttämään. Tästä olen kuitenkin tietoni hakenut :) https://www.keliakialiitto.fi/liitto/horeca/mitka_tuotteet_soveltuvat_keliaakikolle/soijakastikkeita_voi_kayttaa/

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top