Kardemumma-Päärynä Skonssit (Gf, V)


Hyvää lauantaihuomenta, toivottavasti kaikilla on viikonloppu alkanut mukavasti. Mikä olisikaan parempaa lauantaina, kuin vähän herkutella? Nyt minulla on nimittäin jotain, mitä  tarvitset elämääsi. Nyt ei liioitella, vähän aikaan onnistunein pikaleivonnainen. Todella helppo tehdä ja maistuu varmasti ihan kaikille! Tässä ei vaan voi mennä pieleen.

Kun kävelin toistamiseen 1e/kg päärynähyllyn ohi, oli ihan pakko jossain vaiheessa pysähtyä ja kerätä pussillinen. Päärynähimo iskee kausittain ja silloin niitä sujahtaa smoothien joukkoon, salaatteihin ja leivonnaisiin. Omenan voi syödä vähän kovana, banaani voi olla vähän ylikypsää, mutta ei päärynä. Se on oltava täydellisen mehukas ja makea. Nyt päärynä on onneksi sesonkitavaraa ja sitä voi rauhassa kantaa kotiin kassitolkulla. 

Aika tuntuu vilisevän silmissä ja huomana odottavani jo joulua. Aikaa kun kaikki kouluhommat ovat virallisesti ohi ja voin istahtaa ja hengähtää. Hirveä tarve järjestellä kotia, hankkiutua eroon ylimääräisestä ja saada lisää tilaa valtaa mieltä. Olen lykännyt kaikki suuremmat projektit kuukauden päähän, sillä silloin on muut hommat pulkassa ja voin alkaa karsimaan tavaraa oikein kunnolla.


Päärynän kanssa kardemumma luo aivan tajuttoman hyvän kombon, joten älä jooko unohda tätä maustetta ohjeestasi. Ohjeesta saat kuusi ihanaa skonssia, jotka voit nautta aamupalaksi tai iltateen kanssa. Kuusi siksi, koska minun itsehillintä näiden kohdalla ei ainakaan ole kovin hyvä…  Ei siis kannata tehdä 12kpl pellillistä ihan vain kiusaamaan ja aiheuttamaan koettelemuksia kaappiin. Kuusi kappaletta jakautui täydellisesti minun, miehen ja naapurissa asuvan ystävän vatsaan. Naapurista sateli ylistystekstiviestejä niin koostumuksesta kuin maust ja kun kysyin mieheltä että no maistuuko!?  vastaus oli joo. Joo on parempi kuin mhmm joten voimme tulkita tämän värikkään kehun paikkaansa pitäväksi. 

Näiden skonssien koostumus on täydellisen ilmava ja mehevä.  Käytin psylliumia parantamaan rakennetta, ja suosittelen pussin ostamista kaappiin. Psyllium on loistava ja edullinen valinta leivonnaisten, pyöryköiden ja pihvien taikinan sitomiseen, jos et halua käyttää sitkoa antavaa vehnäjauhoja. Psylliumia löydät leivontahyllystä ja gluteenittomien tuotteiden hyllystä. Suosittelen etsimään pussiin pakattua, sillä pienet muovipurkissa olevat valmisteet voivat olla huomattavasti kalliimpia. 

Kaurajauho minulla on tapana jauhaa itse tehosekoittimella. Se syntyy helposti kaurahiutaleista, eikä vaadi kovin järeää konetta. Myös valmista kaurajauhoa myydään kaupassa, muista tarkistaa gluteenittomuus tarvittaessa.


Kardemumma-Päärynä Skonssit
6kpl

2dl kaurajauhoja
2.5dl kaurahiutaleita
0.5dl mantelijauhoa*

0.5dl kookossokeria tai muuta sokeria
1tl psylliumia
2tl leivinjauhetta

1/2tl kardemummaa
1/4tl suolaa

1tl vanilja-aromia 
5rkl kookosöljyä
0.5dl soijajogurttia
3rkl mantelimaitoa tai muuta kasvimaitoa

2dl  pieneksi pilkottua päärynää
Päälle hunajaa tai siiarappia

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla.
Kuori ja pilko päärynä pieniksi kuutioiksi. 

Jauha kaurajauho tarvittaessa kaurahiutaleista, tai käytä valmista. Sekoita kuivat ainekset keskenään huolella. Sekoita juokseva kookosöljy kuiviin aineksiin.

Sekoita loput ainekset keskenään ja yhdistä seokset. 

Muotoile taikinasta kuusi palloa ja litistä niitä hiukan pellillä. 

Paista noin 20min ajan. Anna jäähtyä 20min ajan, jotta rakenne tiivistyy. Ennen nauttimista, pirsokttele hiukan hunajaa tai siirappia päälle ja nauti teen kera. 

*Voit käyttää tämän tilalla kaurajauhoa tai jotain muuta jauhoa. 

Nauti!


12 kommenttia

  1. <3_<3 Mmmmmmmmmm. Ens viikolla leivon.

    VastaaPoista
  2. Tämä on suoranaista kidutusta, ensin puolukkaa ja kookosta, nyt päärynää ja kardemummaa....sdakgjasdg
    Mutta niin, ehkä pitää siis lopettaa itsensä hillitseminen tuon saman päärynätarjouksen kohdalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. <3:D haha, ruokablogien perimmäinen tarkoitus onkin kiduttaa ihmisiä ;)! nyt hei ne päärynät ostoskoriin!

      Poista
  3. Tää näyttää kyllä kokeilemisen arvoiselta reseptiltä, nami! Kuvia katellessa herahti vesi kielelle..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa testaa, mä meinaan tehdä näitä tänään vielä äidin kanssa!

      Poista
  4. Nyt on niin hyvännäköistä, että kuola valuu ruudun tällä puolella :D

    VastaaPoista
  5. Voi että, päärynät on niin ihania ja niiden maku sopiikin tosi kivasti yhteen kaardemumman kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo eikö vaan! Se on tavallaan odottamaton combo, samoin kuin esim. persimon ja kaneli ovat mm. smoothiessa lyömätön pari. Vaikkei heti tulisi sitä ajatelleksi :)

      Poista
  6. Reseptin mukaan tehtynä taikinasta tuli hyvin kuivaa, onkohan siinä nestepitoisten aineiden määrä oikea? Tai onko jossain kuiva-aineessa määrä liikaa? Olen nyt tavannut reseptiä moneen kertaan, ja olen tehnyt kaiken samalla lailla (paitsi kardemumma sijaan laitoin kanelia ja inkivääriä) mutta lopputuloksesta tuli kuivia ja murenevia ts. eivät pysy mitenkään kasassa. Lopputulos muistuttaa enemmänkin mysliä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Mun pitää kyllä testata ohje vielä uudestaan, en osaa suorilta käsin sanoa. Tosi noloa jos tuohon on virhe joutunut. Testaan ohjeen uudelleen ja korjaan mokani jos bongaan, että missä se olisi.

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top