Kurpitsa Gnocchit (Gf, V)


Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa.

Kurpitsa! En ole vielä aloittanut tätä hehkutusta mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Olen menestyksekkäästi parantunut syysflunssasta ja ruoka maistuu taas oikein hyvin. Kurpitsa hullaannuttaa, kuten myös aikaisempina vuosina. Se on älyttömän monikäyttöinen ja sopii niin suolaisiin kuin myös makeisiin ruokiin. Kurpitsa taipuu smoothieen sekä keittoon, kastikkeeksi ja piirakkaan.

Kurkkaa K-ruoan kurpitsaopas, jos et ole ennestään tutustunut näiden ihmeelliseen maailmaan. Ainakin spagettikurpitsa olisi seuraavana ostoslistalla.

Tämä ateria on kaiken kaikkiaan hyvin nautinnollinen päivällinen, juuri viikonlopun koti-iltaan sopiva. Herkkusienikastike ei vain voi mennä pieleen! Jos pakasteesta löytyy suppilovahveroa tai kantarellia, voit käyttää myös niitä.



Tällä hetkellä hyllyllä odottelee parin kissan kokoinen järkäle ja jääkaapissa on herkullista myskikurpitsaa valmiiksi paahdettuna. Kun K-ruoka-yhteistyön lokakuun teemana oli kurpitsa, arvaatte varmaan reaktioni! ’’JOO ONNISTUU!’’ Ongelma on liian monet ideat, ei suinkaan niiden puute. Asettautukaa nyt kaikki kurpitsatunnelmiin sillä olen postaamassa ainakin kurpitsa-latten ja herkullisen kurpitsa-hummuksen tulevaisuudessa. Kurpitsalle on siis todellakin käyttöä. Kurkkaa tästä aikaisemmat kurpitsaohjeeni ja hei, nyt kun naapuri kysyy, onko mökillä kasvatetulle suurelle kurpitsalle käyttöä, niin vastauksesi on tietenkin että kyllä on.

Gnocchit ovat minulle keittiössä täysin uusi tuttavuus. Olen nyt muutamaan otteeseen tehnyt kokeiluja bataatista ja perunasta. Suosikeiksi ovat kuitenkin nousseet nämä perunasta ja myskikurpitsasta tehdyt ihanuudet! En ole koskaan syönyt ravintolassa gnoccheja, joten nämä ovat täysin youtube-videoiden, googlailun ja salapoliisityön tulos. Tämän laajan tieteellisen tutkimuksen jälkeen päädyin lopputulokseen, että haluan gnocchien olevan pehmeitä ja meheviä, mutta hyvin koossa pysyviä.

Vaikka gnocchien teko vie hiukan aikaa, homma ei missään nimessä ollut vaikeaa. Näitä voi vaikka puuhastella vapaapäivänä, kun ruoanlaittoon voi käyttää muutaman minuutin enemmän aikaa. Paahdoin samalla koko kurpitsan ja lusikoin sitä seuraavana päivänä smoothien joukkoon, todellakin kannatti!



Myskikurpitsa on kurpitsoista suosikkini sen kaiken käytännöllisyyden vuoksi. Pieni kurpitsa mahtuu kerralla uuniin, kypsyy nopeasti ja siitä ei tule kerralla liian paljon jääkaapin täytettä, varsinkaan jos en ole aivan varma mitä haluan tehdä... Kurpitsani ostin K-citymarketin vihannesosastolta. Ohjeessa käytin riisijauhoa, mutta voit käyttää halutessasi myös muuta sitovaa ja hienojakoista jauhoa. Vehnä käy, jos et halua tehdä gluteenittomia gnoccheja. Riisijauho löytyi leivontahyllystä. Tässä ohjeessa kannattaa käyttää hienojakoista jauhoa, joten älä käytä karkeaa riisijauhoa.

Katso K-ruoan nettisivuilta miten myskikurpitsa paahdetaan helposti! Voit myös halkaista kurpitsan kahtia ja paahtaa sitä leikkauspinta alaspäin. Näin se vaatii ehkä pidemmän paistoajan, mutta voit helposti lusikoida sisältöä, kun se on kypsä ja pehmeä. 


Kurpitsagnocchit

200 g kypsää kurpitsaa
200 g kypsää perunaa
1.5 dl hienojakoista riisijauhoa
0.5 dl Pirkka Perunajauhoja
1tl suolaa

Herkkusienikastike

1tlk kaurakermaa, käytin valmiiksi yrteillä maustettua*
5 suurta herkkusientä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
Kourallinen pinaattia
Tilliä ja ruohosipulia
Mustapippuria



*tai muuta kasviskermaa jos kaura ei käy.

Gnocchitaikina:

Kuori perunat ja keitä ne aivan kypsiksi. Kypsennä myös myskikurpitsa. Katso ylhäällä olevasta linkistä kypsennysohje. Jätä ainakin öljy tätä ohjetta varten pois, mausteita voit halutessasi käyttää.
Muussaa perunat ja kurpitsa haarukalla tai perunasurvimella hienoksi muusiksi. Sekoita ja muussaa kunnes massa on tasaisen oranssia. 

Lisää joukkoon suola ja perunajauho. Lisää riisijauhoa hiljalleen jatkuvasti sekoitellen. Taikinan tulisi olla pehmeää mutta muotoiltavaa. Voit tarvittaessa lisätä riisijauhoa vielä, mikäli taikina tuntuu liian pehmeälle. Taikinan vetisyys voi vaihdella sen perusteella, kuinka paljon nestettä kurpitsan ja perunan mukana tulee.

Jaa taikina osiin ja jauhota tarvittaessa alusta. Pyörittele taikinaa pötköksi. Kiinnitä huomiota siihen että taikina pyörii tasaisesti kämmeniesi alla, älä paina tai puristele sitä.
Leikkaa terävällä veitsellä paloiksi. Jos teet gnoccheja ensimmäistä kertaa, kannattaa jättää pötkö vähän paksummaksi, jotta gnocchisi eivät ole liian pieniä.

Pyöritä gnoccheja kevyesti haarukkaa vasten, jotta saat pinnalle raitakuvion.

Kypsennys:

Kuumenna vesi kiehumaan ja ota reikäkauha valmiiksi.
Keitä gnocchisi osissa. Pudota niitä kiehuvaan veteen ja odota että ne alkavat kohoilla pinnalle ja liikkua vapaasti kiehuvan veden mukana. Keitä tästä noin minuutin ajan ja nosta sitten lautaselle.
Toista kaikkien gnocchien kanssa.
Kun olet keittänyt kaikki gnocchisi, käytä ne vielä kevyesti kuumalla öljytyllä pannulla, jotta saat niihin kauniin pinnan. Tämän jälkeen ne ovat valmiita tarjottavaksi!

Herkkusienikastike:

Pilko sipuli, herkkusienet ja valkosipuli hienoksi. Kuumenna pannulla kunnes sipuli on kypsää. 
Lisää joukkoon tölkki kaurakermaa. Sekoittele ja mausta. Anna hautua muutaman minuutin ajan, ja kastikkeesi on valmis tarjoiltavaksi.

Nauti, tunnelmoi, fiilistele!
Hyvää perjantaita kaikille teille.






3 kommenttia

  1. Tosi kiva ohje muuten mut tiesitkö et kurpitsoillakin on tunteet ja tosi rikas sielunelämä että ehkä vähän epäeettistä tämmönen kurpitsan kokkailu.

    (IHANAIHANAIHANA)

    VastaaPoista
  2. Gnocchit on kyllä jotain niin parasta! Söin niitä ekan kerran joku 10 vuotta sitten jossain ulkomailla, eikä ollut mitään käsitystä sitten kotiin päästyä, että mitä ne ihanat pastapallerot oli nimeltään :D Sitten Suomessakin rupes löytymään tietoa ja mysteeri selvisi.
    Pinaattignocchit olleet tähän mennessä suosikkejani, mutta nämä kurpitsat kuulostaa kyllä niin hyvältä että taisinpas keksiä käyttöä kaapissa olevalle kurpitsalle...

    VastaaPoista
  3. Ihanat gnocchit! Jään odottamaan kurpitsalattea...

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top