Pähkinätön Kookos-Puolukka Raakakakku (V, Gf)


Sitä hehkuttaa syksyä kunnes saa syysflunssan. Olen viettänyt koko viikonlopun tukkoisena sängynpohjalla. Ostin jopa nenähuuhtelukannun määrätietoisena, sarvikuonon toisin sanoen. Raikas ja iloinen olo, hereicome! Huuhtelen flunssan pois ihan kuin ohjeissa sanotaan, ajattelin kun kaadoin toiseen sieraimeen vettä ja mietin keinoa jotta se ei tulisi suusta ulos. Päästin pulputusääniä kylppäristä. Niitä samoja ääniä joita saa kun laittaa pään ämpäriin ja puhaltaa kuplia. Flunssanselätys osa yksi epäonnistui. Vaikka nyt olo alkaa parantua, muhkeat villapaidat ja romanttiset kynttilät ovat lähinnä vitsi palelun äärellä. Kuumat sitruunajuomat ovat olleet tosi in viimeaikoina ja aamuheräämiset taas out. 

Flunssaisena tekee aina mieli kaikkea raikasta ja yksinkertaista. Smoothiet ovat tukkoisena lempiruokaa  jos niissä on paljon appelsiinia ja minttua. Joka toinen minuutti haaveilen porkkanamehusta ja joka toinen inkiväärishotista. Parsakaalia kuluu ainakin yksi päivässä ja puolukoita himoitsen vesilasiin antamaan makua. 


Puolukat ovat siitä jänniä, etten ole aina ihan varma pidänkö niistä vai en. Useimmiten käytän puolukoita tuorepuuroissa, sillä en oikein innostu niiden murskaamisesta smoothien joukkoon. Jos jollakin on hyvä puolukkasmoothie ohje, niin antakaas kuulua! Puolukoista tehty vispipuuro on toki hyvää mutta maanapuuro ja sokeri eivät ole kovinkaan usein osa päivittäisiä valintoja. Syön puolukkani pakkasesta siinä missä muutkin marjat, ihmeempiä ajattelematta. Nyt teki kuitenkin kovasti mieli hapanta ja raikasta, mutta kakun muodossa kaikki on tietenkin vielä parempaa. Puolukat huusivat jääkaapista nimeäni.. ja koska niitä on vaan niin paljon. Vitamiineja. 

Niin, joskus päätyy leipomaan mieliteosta mutta joskus se on puhdasta varastojen tyhjennystä. Puolukoita löytyy ja niitä on tulossa lisää. Siispä, puolukoita on käytettävä. Lisäksi tästä kakusta tuli pähkinätön vähän puoliksi vahingossa. Pähkinät loppuivat kesken ja kauppan ei jaksanut lähteä. Pähkinättömiä ohjeita aina kysellään, sillä pähkinät ovat usein raakakakkujen perusta. Pähkinöitä voi onneksi myös aika vapaasti korvata toisillaan, mikäli joku niistä sopii.

Puolukasta tulee mieleen aina kinuski, lyömätön pari. Yritin keittää kookoskermasta kinuskia, mutta sain aikaan kattilallisen vaahtoa.  Aina ei voi voittaa. Kinuskihaaveet piti täyttää muussa muodossa. Tein pohjasta makean ja pohjan päälle ohuen kinuskikerroksen. Raakaleivonnassa kinuski tarkoittaa kahta asiaa: mulpereita ja taateleita. Mulperit ovatkin suosikkejani kaikissa ilmentymismuodoissaan! Ne voi halutessaan korvata muilla kuivatuilla marjoilla tai hedelmillä. Tai sitten vaan kävelet Punnitse & Säästän ohi ja kauhot itsellesi pienen erän näitä palleroita...

Mies ei syö puolukoita, joten aina jos onnistun tekemään jotain mistä hänkin nauttii, voin todeta homman olevan onnistunutta. Kuten tämä kakku... pala toisensa jälkeen katosi jääkaapista. Kai se kelpasi!



Tämä on todellisille kookoksen ystäville lottovoitto. Kookoskermasta saa ihanan pehmeän raakakakun ja näin siitä voi tehdä myös täysin pähkinättömän, kuten tämä kakku onkin! Osan kookoskermasta voi korvata esimerkiksi pinjansiemenillä tai cashewpähkinöillä, mutta luonnollisesti tällöin kakku ei ole täysin pähkinätön. Käytin makeuttamiseen suosikkiani, vaahterasiirappia. Se antaa ihanan syksyisen maun ja sopii hyvin puolukoiden kanssa. Voit halutessasi käyttää agavea, hunajaa tai jotain muuta siirappia.

Päälle tein jonkinlaisen kastikkeen sekoittamalla keskenään taateleita, mulpereita, kauramaitoa ja ripauksen suolaa. Suosittelen! 

Tarjoilin kakkua isovanhemmilleni, kun he tulivat kylään kahvittelemaan. Pari palaa kulkeutui yläkerran naapurille ja pari palaa katosi omaan ja miehen vatsaan. Suosittelen hankkinmaan pienen irtopohjavuoan tai hyvän leipävuoan raakakakkuja varten. Näin ei tarvitse tehdä megakakkua jonka hinta myös herkästi nousee vähän turhan kalliisiin lukemiin. Leipävuokaan tehty kakku riittää isommallekin porukalle ja pieni viipale (tai kaksi) on juuri sopivan kokoinen annos. Näin raaskii leipoa ehkä hiukan useamminkin, eikä harmita jos lopputulos kaipaa harjoittelua.


Pähkinätön Kookos-Puolukka Raakakakku 

Pohja:
2dl auringonkukan siemeniä
10 tuoretta taatelia
1dl mulpereita

Paahda siemenet pannulla, jotta saat niihin ekstramakua. Jauha ne tehosekoittimella tai yleiskoneella hienoksi.
Poista taateleista kivi ja jauha ne mulpereiden kanssa myös hienoksi massaksi. Yleiskoneella voit tehdä kaiken kerralla, tehosekoittimella kannattaa jauhaa nämä erikseen ja sekoittaa sitten keskenään kulhossa.

Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja painele massa pohjaksi.

Kinuskikerros:
1dl kookoskermaa
0.5dl kookoöljyä
2rkl mulpereita
4 tuoretta taatelia
1 rkl vaahterasiirappia
ripaus suolaa

Ota jääkaappikylmä kookosmaitotölkki ja lusikoi kerma päältä. Lämmitä kookosöljy juoksevaksi ja poista taateleista kivet. Jauha kaikki tasaiseksi massaksi. Lisää ripaus suolaa, sillä se tuo maut ihanasti esille.
Kaada pohjan päälle ja aseta pakkaseen.

Kookos-puolukka kerros:
2dl kookoskermaa
0.5dl kookosöljyä
1tl vanilja-aromia
2tl sitruunan raastettua kuorta
2rkl vaahterasiirappia/inkiväärihunajaa/inkiväärisiirappia
3rkl kaurahiutaleita*

2dl Pakastettuja puolukoita

Raasta sitruunan kuori  ja mittaa ainekset tehosekoittimeeseen. Hienonna tasaiseksi. Jos haluat paksumpaa massaa, voit lisätä hiukan kaurahiutaleita. Maista ja lisää tarvittaessa lisää sitruunan kuorta tai vaahterasiirappia.

Jos haluat viljattoman, laita pinjansiemeniä, mulpereita tai mantelijauhetta, mikäli se sopii.

Kaada kinuskikerroksen päälle. Siirrrä jääkaappiin ja anna jähmettyä mielellään yön yli.

Vinkki: Raakakakkua voit myös viipaloida pakkaseen valmiiksi.

Leikkaa viipaleiksi ja keitä oikein vahva ja herkullinen kahvi. 

Tarjoile!



16 kommenttia

  1. Hitsit miten kivan kuuloinen herkku, vaikka kookos ei olekaan mun suosikkeja. Menee haaveilulistalle odottamaan sitä päivää, että leivontainspis iskee! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips Eeva. Tämä oli toisaan aika kookoksen makuinen, mutta jos pähkinät eivät ole kieltolistalla, niin osan kookoskermasta voi korvata liotetuilla cashew pähkinöillä. Tällöin lisäisin ehkä kookosöljyä hiukan, jotta rakenne pysyy ennallaan :)

      Poista
  2. Miten ihanan näköinen kakku, nyt mua tekee mieli leipoo raakakakkuja :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Välillä se leivontahimo tulee ihan puuntakaa, eikun vuoat esille: )

      Poista
  3. Moi! Pitipäs vaan tulla kirjoittamaan, että kiitokset oikeasti mahtavasta blogista. Olen siirtymässä pitkän linjan kasvisyönnistä vegaaniksi ja reseptisi ovat olleet kullan arvoisia. Kiitos siitä! Jos saa toivoa postauksia, niin jossain vaiheessa olisi ihana saada postaus (vai onkohan sellainen jo olemassa?) "pikaruoista", eli todella nopeasti tehdyistä helposta ruoista, joita tehdä kun ei oikein jaksaisi vaivautua. Vegaanius on siitä(kin) hyvä, että se oikeastaan poissulkee kaikki kaupan valmiit pikaruoat, ainoa mitä olen löytänyt on pakastealtaan soijapyttipannu. Mutta aina ei jaksaisi laittaa mitään superateriaa, niin tähän olisi mahtavaa saada vinkkejä :) Myöskin hassu kysymys, käytätkö itse mitään vatsan kaasuja vähentäviä mausteita/yrttejä esim. herneruokien käytössä ja oletko huomannut niillä olevan vaikutusta paukutteluun :D ? Kiitos vielä ja jatka samaan malliin, sait yhden lukijan lisää! :)
    -Pinja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Kiiiotos paljon ihanansta kommentista <3 Piristi todellakin päivää. Pikaruoista ei ehkä varsinaista postausta ole, joten pistetäään korvan taakse ja tekeille! Mutta kurkkaas myös tämä, voi olla hyödyksi : http://www.kahviajakasvisruokaa.fi/2015/05/top-5-vege-evaat-kiireeseen.html

      Vegaaneille löytyy ainakin meidän lähikaupasta ja isommista kaupoista vaikka kuinka paljon valmisruokia, juuri pakkasen puolelta. Oletko tutustunut Vegaanituotteet sivustoon, aika näppärä kun pitää kiireessä napata jotain ja ei ole aikaa alkaa tutkailmaan tuoteselosteita. http://www.vegaanituotteet.net/

      En käytä yrttejä tai mausteita tuohon tarkotukseen ja en ole oikestaan kokenut että suolistokaasuja olisi jotenkin poikkeuksellisen paljon :)

      Kiitos sulle! <3

      Poista
  4. Ihanan kuuloinen ohje! Kookos-puolukka kuorrute kuulostaa niin herkulliselta, että sitä voisi lappaa vain sellaisenaankin! :D
    Puolukka ja kookos ovat mielestäni loistava yhdistelmä, ai että. Miten kiinteää/vetistä tuo kinuskitäyte on siinä vaiheessa, kun sen kaataa pohjan päälle?
    Sarvikuonosta on kyllä järkyttäviä kokemuksia minullakin. Ensimmäisiä kertoja kun sitä aikoinaan käytin, tuntui vain, että laite oli tarkoitettu suolaveden nielemiseen nenän kautta, mutta kyllä se oikea pään asento sitten jossain vaiheessa löytyi. Nykyään lasken sormet ristissä vain immuunipuolustukseni varaan, ettei tarvitsisi nenää huuhdella...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenni :) Tuo kinuskitäyte ei ollut kovin vetistä mutta sellaista paksua tavaraa, kaadettavissa kuitenkin. Mä opin jollain ihmeen tavalla käyttämään sitä sarvikuonoa mutta edelleen joka kerta pitää hakea sitä pään asenta :D Että ekat vedet on aina suussa... kunnes se lähtee sujumaan :D

      Poista
  5. Ohje kuulostaa juuri täydelliseltä ja lisään sen "ihanat Liisan ohjeet, joita on pakko kokeilla" listaan ;) Niin paljon ihania ohjeita ja niin vähän aikaa tehdä niitä. Olisipa vuorokaudessa enemmän tunteja..

    Itse olen poiminut pakkaseen jo aika kivasti puoukkaa, mutta vielä olisi inspistä jatkaa poimimista. Ja hei kiitos tuosta leipävuoka vinkistä, minulla sellainen on ja olen sitä käyttänyt ehkä kerran tai kaksi. Raakakakkuihin se on juuri passelin kokoinen mutta ei oo tullu sen monipuolisuutta mieleeni ennen :)

    Ihanaa alkavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, mullakin on samanalainen lista jota täydennän aina lukemistani blogeista :D Valitettavasti se täyttyy vähän nopeammin kuin tyhjenee, hehe!

      Oot ollu ahkera kun olet itse poiminut, mun täytyy tunnustaa että multa löytyy äidin poimimat, kun ei itse ole metsään ehtinyt. Leipävuoka on tosiaan näppärä, sitä joskus innostuu vähän sooloilemaan ja kokeilemaan villejäkin yhdistelmiä, kun ei tarvitse jättikakkua aina tehdä.

      Hyvää lauantaita <3

      Poista
  6. Moi Liisa! Herkullisen näköinen resepti, menee ehdottomasti raakakakkukokeilujen listalle! Mulla on tapana syödä kaikki leivokset ja makeat heti, joten kärsivällisuus ei riitä usein vuorokauden kakun jäätymiseen, sinäänsä harmi. Mhatavaa, että blogissa näkee nykyään monta postausta yhdellä sivulla eikä tarvitse monta kertaa pomppia(vai onko tämä ollut jo näin pitkään? heh)!
    Täytyy kysyä vielä että ootko opiskellut kirjallisuutta tai kirjoittamista, sillä sulla on Liisa ihan mahtava tapa ja lahja kirjottaa ja tuottaa kiinnostavia, hyvinmuotoiltuja lauseita! Kiitos blogistasi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Siis ymmärrän tuon odottamisen vaikeuden niiiin hyvin! Mulla on usein tapana leipoa raakaherkkuja juuri illalla, vatsa täynnä niin voi mennä nukkumaan ja seuraavana päivänä saakin jo kakkua vaikka aamupalaksi. Ja hei, juuri vähän ennen sun kommentin laittoa muutin niin, että postauksia on nyt useampi näkyvillä. Ja tuossa oikealla on TOP näppäin, josta pääsee kätevästi hypättyä ylös!

      En ole opiskellut kirjallisuutta vaan täysin vastakkaista, valmistun ihan kohta terveydenhoitajaksi ja kiinnostuksen kohteet ovat aina olleet hyvin biologis- painotteisia. Kiitos kuitenkin ihanasta kommentista, välillä multa lipsahtaa sellaisia kielivirheitä kyllä :D

      Poista
  7. Näyttää Niiin hyvälle! Pitänee varmaan ens viikola kaivaa puolukoita pakkasesta :D

    Itellä on kyllä kans puolukoihin joku viharakkaussuhde. En niistä oikein sellaisenaan tykkää, mutta kinuskin tai muun makean kanssa toimii älyhyvin! Ja tunginpa niitä joku kerta just smootiehen ja tuli nannaa! Tarkalleen en muista mitä mä tungin, mut epäilisin et nektariinia ja ehkä banaania :D

    VastaaPoista
  8. onks siulla mitään (suurpiirteisiä) mittasuhteita heittää tuon taateli-mulperi-soossiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm tästä on kyllä aikaa, mutta tekisin ehkä niin, että laittaisin 1:1 taateleita ja mulpereita ja sitten lisäilisin nestettä kunnes koostumus miellyttää :)

      Poista
  9. Moi Liisa! Tämä resepti olisi tarkoitus laittaa kokeiluun joulun alla - monta tölkkiä kookosmaitoa tarvitaan tuohon 3dl kookoskermaa? :-)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top