Polenta-Ranskikset (V, Gf)


Muistatteko kun julkaisin keskiviikkona punajuuripyörykät pinaattilisukkeella? No tässä nyt olisi ne herkulliset polentaranskalaiset jotka kuvissa vilahtivat! 

Ennen kuin mennään ruokahöpöttelyyn, muistuttaisin että Facebook- sivuillani on käynnissä arvonta. Käy tyykkäämässä K&K sivustani ja kommentoimalla julkasuun: kerro kenet ottaisit mukaan ihanille I Love me- messuille 16-18.10? Voit voittaa liput itsellesi ja ystävällesi! Aikaa osallistua on 4.10, eli vielä sunnuntain ajan. 

En kotona harrasta uppopaistoa enkä osta valmiita ranskalaisia. Fafa’sin bataattiranskalaiset ovat toisaalta parasta roskaruokaa mitä Helsingistä voi vegaani saada. Minulla on kaapissa aina polentaa, sillä sen lisääminen esimerkiksi lettutaikinaan on vaan niin hyvä juttu! Tajusin kuitenkin, että voisinpas ryhdistäytyä ja tehdä oikeasti jotain polentalisuketta. 

Nämä ranskikset ovat hyvin nopea tehdä, sillä voit valmistella kaiken etukäteen vaikka edellisenä päivänä. Ranskalaisten teko koostuu kolmesta vaiheesta. 

1) Keittäminen
2) Muottiin jähmettäminen
3) Paistaminen

Käytin pientä 22x22cm browie-vuokaa, mutta myös mikä tahansa muu vuoka käy. Jos teet pellille tai käytät selvästi isompaa vuokaa, kasvata annoksen volyymiä. 

Tein ranskiksia kahdella tapaa, juustolla ja ilman. Kaikki ovat varmaan kuulleet jo Violifen juustoista. Olen testannut näistä paria ja siis huhhuh. En ole suurin juustofriikki ja juustohimo on kadonnut pikkuhiljaa, kun vain lopetin sen ostamisen. Entisenä juustotiskin työntekijänä (ja entisenä juustohulluna) voin sanoa, etten todellakaan olisi erottanut esimerkiksi tätä savujuustoa oikeasta juustosta. Koostumus, maku, kaikki osuu nappiin. Testattu myös naapurin lihaani-ystävällä. Maistui! On mielestäni todella hienoa, että vegaaniruokavalioon mahtuu myös tällaisia tuotteita. Läheskään kaikki eivät ole kasvislinjalla pelkästään terveydellisistä tai mieltymyssyistä. Moni haluaa tehdä parempia valintoja eettisistä syistä, mutta se ei tarkoita että juustohimo olisi kadonnut mystisesti. 

Kimpale maksaa noin 7-8e joten hintaa on. En usko että kyseessä on terveyttä hivelevä vaihtoehto, sillä se koostuu pääasiassa öljystä ja tärkkelyksestä. Toisaalta, eipä se suurta vahinkoakaan teen, lähinnä ehkä tuo kuvioihin ravintoarvoltaan tyhjää energiaa.  Näen näiden käytän enemmänkin satunnaisena juttuna, vaikka toki valitsen sisällön perusteella Violifen mennen tullen lehmäjuustojen ohi. Joskus harvoin kun tekee mieli jotain roskaruokaa, sen itselleen sallii. Sama juttu näissä juustoissa. Siispä hinta ei ole kovin paha satunnaiskäyttöön nähden. Maun ja monipuolisuuden takia todellakin suosittelen. Ja mieskin suosittelee, Hän on suurempi juuston ystävä kuin minä ja on monena päivänä tyytyväisenä höyläillyt näitä leivälle. Taisi toisaalta tykätä jo ennen maistamista, kun selvisi että Violife on kreikkalainen tuote? Team Soul approves.

Plussaa GMO-free merkinnästä (kannatan merkintää, en niinkään ota kantaa gmo asiaan), säilöntäaineettomuudesta ja kookosöljyn käytöstä palmuöljyn sijaan! Violifen juustoja löytyy kuulemma jo joistain isommista ruokakaupoista, sekä erikoiskaupoista. Minä ostin omani testiin Helsingin Ekolosta. Säännöllisempään käyttöön suosittelen että tutustutte myös pähkinäjuustojen ihmeelliseen maailmaan.  

Polenta on siis maissia, joten nämä ovat maissiranskalaisia. Voit keittää polentan ja valaa sen muotiin edellisenä päivänä. Mausteilla voit muokata ranskalaisista itsellesi mieluisia, tulisa, valkosipulista, savuista? Enne ruokailua, leikkaa paloiksi, öljyä ja paista. Nämä kannatta tarjoilla heti ja kuumana.


Polenta-Ranskalaiset 

8.5dl vettä
2.5dl polentaa
1tl valkosipulijauhetta
1tl oreganoa
½ kasvisliemikuutio
2tl oliiviöljyä
(1dl Juustoraastetta ilmavasti mitattuna) 

Paistamiseen oliiviöljyä
lisäksi mustapippuria ja suolaa

Vuoraa vuoka valmiiksi leivinpaperilla.

Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää oregano, valkosipuli ja kasvisliemikuutio. Sekoita polentaa veden joukkoon vähitellen, jatkuvasti sekoittaen. Sekoittaminen vispilällä on mielestäni helpointa, ja näin paakkuja ei synny. Käännä levy pois päältä ja jatka sekoittelua. Huom. Käytin pikapolentaa joten se valmistuu nopeasti. 

Sekoita jatkuvasti kunnes koostumus muuttuu hyvin paksuksi ja sekoittaminen käy vaikeaksi. Nosta pois levyltä ja lisää joukkoon oliiviöljy (ja juustoraaste). Sekoita hyvin. 

Kaada vuokaan ja anna jäähtyä noin 30min. Siirrä jääkaappiin ja anna jäähtyä ainakin 30min tai niin kauan kunnes haluat paistaa ranskalaiset.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Leikkaa viipaleiksi, asettele pellille ja sivele oliiviöljyllä. Rouhi päälle mustapippuria ja ripottele suolaa haluamasi verran. 

Paista ylätasolla lähellä vastusta, varo ettei leivinpaperi osu siihen. Paista kunnes pinta on rapea ja kauniin kultaisen värinen.

Tarjoile heti!

Oletteko jo testanneet Violifen juustoja, onko suosikkia vinkata? Ja mitenkäs teillä on tapana roskaruokailla?

10 kommenttia

  1. Tää kuulostaa niin jännältä (ja näyttää hyvältä!) että pakko kokeilla joku kerta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää ei ollu ihan perinteisiä raneja mut kieletämättä tosi hyviä :)

      Poista
  2. Kuulostaa kyllä herkulta, juuri olisi polentapussi kaapissa odottelemassa, joten tulisipa hyvää käyttöä sillekin :)
    En tainnut nähdä mainintaa, minkä verran näistä suunnilleen tulee ranskiksia tuosta 22x22 vuoasta?
    Olen tykästynyt Violifen cheddariin, tein kerran itse hodarisämpylät ja marinoin tofua, karamellisoin sipulia ja sitten tuo juustopäälle, oli kyllä onnistunutta. Se cheddar on ehkä vain hieman tahmeaa sorttia, vähän sulatejuustomaista, että meinasi kitalakeen jäädä kiinni. Mutta ei sekään kuitenkaan tahtia haitannut.
    Olen jotenkin huomannut tuon saman juustojen kanssa, niitä himoitsee, jos niitä on saatavilla, mutta jos vain lopettaa ostamisen niin pärjää ilman mielitekoja (ainakin suurimman osan ajasta).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniiin, eikun ranskalaisten tekoon sitten :) Apua, en laskenut tarkkaan mutta pellillinen niitä tuli. Yksi on noin 1-1.5cm leveä. Mä en ole sellaisenaan leivän päällä näistä niiin innostunut kun muistuttavat paljon normijuustoa :D Sen sijaan kiva raastaa esim uunileipiin, pizzan päälle. Mulla on käynyt toi sama maidon, juustojen ja munan kanssa. Alussa niitä kaipasi toisinaan. Esimerkiksi raejuusta himoitsin joskus. Sitten ne jäivät unholaan ja nyt ne vähän ällöttävän :D

      Poista
  3. Kiitos vinkistä! Enpä ole koskaan ajatellutkaan, että voisin tehdä polentasta raneja, on kyllä pakko joskus kokeilla! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Toivottavasti maistuvat sitten :) Tämä oli kieltämättä ihan kiva idea. Sain idean kun kaveri kertoi, että tekee näitä lapsilleen, mutta leikkaa näitä piparimuoteilla ei muotoisiksi. Hauska idea sekin :)

      Poista
  4. Näyttää niin herkullisilta! Itse maistoin polentaa eka kertaa ravintolassa ja se oli kyllä hyvää, en oo koskaan itse kokeillut, mutta tän jälkeen on pakko päästä testaamaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun pitää ehdottomasti tehdä myös sitä ''perinteisempää' polentalisuketta! :)

      Poista
  5. Hei, näitä on kyllä pakko kokeilla koko perheelle. Ei ole tullut mieleenkään että polentasta voisi tehdä ranskalaisia.
    Mulla olis sellanen kysymys, että voiko näitä pakastaa (ennen uunia tietenkin)?
    Tekisin mielellään meidän sormiruokailijalle ihan omat versiot ja ei viitsisi vain muutamaa tehdä kerralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Toivottavasti onnistuvat ja maistuvat. Mä en ole koskaan pakastanut polentaa mutta googletin lyhyesti. Osat sanovat, että rakenne on kärsinyt mutta toiset ovat onnistuneet. Kokeileminen varmaan kannattaa. Ja hei, kiitos muistutuksesta! enpäs ole edes tehnyt näitä omalle sormiruokailijalle!

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top