Alaston Suklaakakku Ja Tummaa Kahvia (Gf, V)


 Hyvää marraskuuta kaikille!

Isänpäivä tuli ja meni, nyt suunnataan ajatus herkullisiin koti-iltoihin, kynttilänvaloon ja herkullisiin makuihin.

Lukijani tietävät suhteeni kahviin, siis todella… meillä on kahvin kanssa totinen liitto. Olemme toisillemme uskollisia, lohdutamme hädän hetkellä ja emme jätä pulaan tyyppinen liitto. Viime aikoina olen nauttinut kahviani vielä tavallista tummempana ja tuhdimpana, vahva kahvi kuuluu pimeisiin aamuihin ja hyvän kakun kanssa myös iltapäivien piristykseksi. Olen tutustunut uuteen Pirkka-sarjan tummapaahtoiseen Reilun kaupan kahviin. Pirkka Reilun kaupan kahvi on meillä ollut aiemminkin vakiokäytössä sen hyvän maun takia ja se on budjettiin myös sopivan hintaista. Suosikiksi on kuitenkin nyt noussut tämä tummapaahtoinen versio, sillä vaikka se on selvästi tummempaa, maku on silti pehmeä ja lempeä.

Kahvia tykkään käyttää myös leivonnaisissa, erityisesti suklaan parina. Erilaiset jälkiruokamaiset kahvidrinksut ovat mieleeni ja suklaakakku ei vain ole suklaakakkua ilman mokkavivahdetta. Ensimmäisen kerran tein naked caken omiin häihini. Kakkuja oli kaksi suurta, runsain koristein. Ensinnäkin, vaikka kakkujen koristelu vei aikansa ja häihin hioin toki niiden yksityiskohtia vielä hitusen enemmän, työni helpottui huomattavasti kun sain jättää kakun alastomaksi. Morsian, joka halusi välttämättä tehdä ruoat ja kakut itse, kiittää! Mielestäni tasaisen kermapinnan saaminen kakkuun on yksi vaikeimpia tehtäviä, joten mikä helpotus kun sen saa jättää paljaaksi, rustiikkiseksi ja rennoksi! Naked cake on ollut tämän vuoden kovin kakkutrendi ja nyt todellakin kannattaa sanoa trendin luojille kiitosta. Alaston kakku saa nimittäin olla rentoa, pursuilevaa ja luovaa. K-ruoka.fi-sivustolla on kuva todella kauniista kakusta, joka mielestäni edustaa juuri sitä, minkälainen hyvän fiiliksen naked cake on, käykääs kurkkaamassa.


Kahvivalintoihin vaikuttaa kohdallani maku, ja suklaakakun pariksi tosiaan sopii tummempi yksilö. Pyrin valitsemaan mahdollisuuksien mukaan Reilun kaupan tuotteita, jota juurikin käyttämämme kahvi on usein ollut. En ole poliittisesti aktiivinen enkä ota kantaa jakamalla Facebookissa mielipiteitäni tai tee vetoomuksia. Mielipiteeni näkyvät usein teoissani ja siksi en esimerkiksi syö lihaa tai osta maitotuotteita. Luomua en pysty ostamaan läheskään niin usein kuin haluaisin, sillä se on harmillisesti kalliimpaa. Käyttämäni Reilun kaupan tuotteet mahtuvat kuitenkin ruokabudjettiin ja ne ovat yksi keino lisää vaikuttaa. Raha vaikuttaa, joten siksi pyrin toisinaan pysähtymään ja miettimään, mihin omani laitan.

Reilun kaupan ideana on, että viljelijät saavat tuotteistaan takuuhinnan sekä viljely-yhteisö saa Reilun kaupan lisän. Reilun kaupan tuotteisiin kuuluu asialliset työolot ja tiukka ei lapsityövoimalle. Vaikka palkat ovat kehitysmaissa edelleen aivan eri luokkaa mitä meillä, Reilun kaupan valinta on yksi keino lisää vaikuttaa ja äänestää rahallaan. Ainakin minun itseni pitäisi vielä enemmän tutustua, mitä kaikkia Reilun kaupan tuotteita en ole löytänyt, vaikka aika monta kotona onkin jo kaapissa. Yllätyksenä tuli, että Pirkalla on niinkin paljon Reilun kaupan tuotteita, joita en ole itse lainkaan huomannut. Niinkin yksinkertainen asia kuin vanulaput, voivat olla tapasi vaikuttaa. Enpäs ole itse tätä ennen tajunnut. Minua kiinnostaa kovasti tietää teidän ajatuksia arkisista valinnoista? Kuinka moni muu pohtii näitä juttuja?


Tätä ihanaa suklaakakkua nautimme perheen seurassa, kahvikupin äärellä. Suolaiset pistaasit ovat ehdottomasti tässä se juttu, sillä makean suklaan, tumman kahvin ja suolaisen pistaasin makutrio on todella jotain taivaallista. Laitoin itse päälle vielä suosikkejani, kuivattuja viikunoita! Voit halutessasi laittaa vaikka marjoja tai hedelmiä kakun väliin ja päälle, tuomaan raikkautta. Kakussa valitsin oikoreitin… sen lisäksi että se on alaston ja vältyin kuorrutukselta, tein kakun pellille ja vältyin pohjien halkaisemiselta! En voi millään olla ainoa joka tätä inhoaa. Kakku on gluteeniton, joten en halunnut ottaa riskejä epäonnistumisen kanssa.  Olkoot neliön muotoinen naked cake uusi trendi, meidän kiireisten ja mukamas nokkelien valinta. Kakun pohjan tekoon sain inspiraatiota yhdestä lempi blogistani, Minimalist Baker.  Pohjasta tuli ihanan pehmeä ja suklaisa. Lisäksi sitä oli jäähtyneenä helppo ja vaivaton käsitellä, voitto kotiin siis!


Alaston Suklaakakku

3.5dl Mantelimaitoa
2tl omenaviinietikkaa
3dl omenasosetta
1.5dl vahvaa kahvia
0.8dl kookosöljyä
2tl vanilja-aromia

4.8dl (käytin vajaa 5dl) gluteenitonta jauhoseosta*
2.5dl raakaruokosokeria**
2.5dl kaakaojauhetta
2tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
1/4tl suolaa

Suklaakreemi ***
1prk Alpron vaahtoutuvaa soijakermaa
120g tummaa maidotonta suklaata

Päälle
1-2dl kuorittuja pistaaseja
150g pehmeitä viikunoita
muuta haluamiasi täytteitä

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen vuoraa korkeareunainen uunipelti leivinpaperilla. Näin sinulle tulee neljän pohjan kerroskakku. Voit halutessasi jakaa taikinan myös kahteen pyöreään vuokaan.

2. Lämmitä kookosöljy juoksevaksi ja sekoita keskenään märät ainekset.
Sekoita kuivat ainekset keskenään. Kaakaojauhe kannattaa aina sihdata siivilän läpi, ettei mukaan tule paakkuja.

3. Yhdistä sekoset ja sekoita tasaiseksi.

4. Kaada uunivuokaan ja paista 25-30min.

5. Anna pohjan jäähtyä ensin tunnin huoneenlämmössä, sitten peitä se kelmulla ja siirrä jääkaappiin. Anna jäähtyä kokonaan, ennen leikkaamista. Minä annan jäähtyä usein seuraavaan päivään. Kun pohja on täysin jäähtynyt, se ei murene.

Täyte:

1. Kuumenna kerma kiehuvaksi ja pilko suklaa kulhoon. Kaada kuuma kerma suklaan päälle ja odota 5-10min. Sekoita tasaiseksi.

2. Anna jäähtyä kunnolla jääkaapissa, kunnes kerma alkaa jähmettymään.

3. Vatkaa se kuohkeaksi vaahdoksi.

Minä alan aina vatkailemaan liian aikaisin, ja kerma ei ole vielä kunnolla jäähtynyt. Siirrä se tällöin vain jääkaappiin takaisin ja malta jähmettymistä. Toista vatkausyritys.

Kakun kokoaminen:

1. Kun pohja on jäähtynt, jaa se silmämääräisesti neljään osaan.

2. Ota yksi pohja ja leikkaa se neliöksi poistamalla ulkoreunapalat.

3. Ota toinen pohja ja aseta ensimmäinen pohja tämän päälle muotiksi. Leikkaa jälleen ulkoreunapalat pois.

4. Toista muille paloille. Näin kaikista paloista tulee saman kokoisia.

Aseta ensimmäinen pala tarjoilualustalle. Voit halutessasi kostuttaa pohjia vielä mantelimaito+siirappi seoksella. Lusikoi tai pursota päälle neljäsosa täytteestä. Aseta toinen levy päälle. Toista kaikkien palojen kanssa. Voit pursottaa täytteen siististi, mutta minä lusikoin sitä hyvin rennoin ottein.

Koristele kakku ja aseta jääkaappiin kunnes tarjoilet!

*Tässä kakussa on käytetty Semper Fin Mix hienoa jauhoseosta. En ole kokeillut muilla jauhoilla. Alkuperäinen ohje käytti vehnää

**Voit käyttää myös muuta haluamaasi sokeria

***Jos haluat runsaammat täytteet tai kuorruttaa myös ulkoreunat, tee kaksinkertainen annos.

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa


15 kommenttia

  1. Näyttää todella hyvälle ja täältä tulee isoa peukkua myös tuosta koristelun helppoudesta! Itse olen niin monet kerrat yrittänyt tehdä kaunista kakkua tuloksetta (peukalo keskellä kämmentä näissä asioissa?). Tällaiset alastomammat mallit kakusta ovat kyllä minulle iso pelastus! :)

    Meidän taloudessa suositaan puhdasta ja reilua ruokaa eli luomua ja reilunkaupan tuotteita, hampaat irvessä sitten niitä muita. Lompakolla vaikuttaminen on hyvä asia. Pitää kokeilla tuota Pirkan reilua tummapaahtoa, meillä on vähän hakusessa hyvä reilunkaupan kahvi. :)

    Mukavaa viikonloppua Liisa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Naked cake on tosiaan aika helppo juttu. Sen voi sitten jokainen hioa niin hienoksi tai rennoksi kuin haluaa. Kunnon kasaus lisukkeita päälle: marjoja, pähkinöit, hedelmiä. Turha hienostelu sikseen :)

      Kiva että suositte reilunkaupan ja luomua. Itse mahdollisuuksien ja hinnan mukaan. Parannettavaa olisi!

      Poista
  2. Herkullisen näköinen kakku :) Kahvi kyllä sopii loistavasti kaikkeen ja olen samaa mieltä, että suklaakakkuun se oikeastaan jopa kuuluu. Uunipannu on kyllä kätevä kakkupohjantekoaparaatti, usein on tullut johonkin isompaan tapahtumaan, jonne kakku pitänyt leipoa, niin laittaa vain uunipannulla pohja puoliksi ja tehdä 2-kerroksinen kakku. Mutta tuolla sinun 4llä kerroksella saakin jo komean näyttävän kakun!

    Usein tosiaan reilunkaupan tuotteissa ja luomussa on se hinta, joka pökkää vastaan. Reilukauppa on ihan selvä juttu, että se on monelta kantilta hyvä asia, koska vaikuttaa yleensä suoraan tuottajaan, joten suosin niitä tuotteita aina kun se vain on mahdollista ja järkevää. Luomutuotteissakin on puolensa, mutta välillä suhtaudun niihin hieman epäilevästi tuotantotehokkuuden suhteen ja joskus yksinkertaisesti ne eivät vain ole niin hyvälaatuisiakaan kaupassa, joten ei viitsi ostaa jo valmiiksi huononnäköisiä vihanneksia tai hedelmiä. Mutta silloin kun luomutuotteet oikeasti ovat hyvän näköisiä/makuisia niin niitä suosii mielellään, hedelmissä luomu on jopa plussaa, jos tulee käyttäneeksi sitrushedelmien kuoria leivontaan tai jotain vastaavaa.

    VastaaPoista
  3. Heippa! Voiko kahvin hyvin korvata jollain muulla nesteellä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kahvin voi korvata vaikka kasvimaidolla, appelsiinimehulla tai muulla mieleisellä nesteellä :)

      Poista
  4. Oijoi, tätä on kokeiltava! Itse olen ihastunut Pirkan luomukahviin, todella hyvää! Ihana blogi muutenkin :)

    MariS

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ihmeessä, ja kiitos kovasti <3

      Poista
    2. Testaa ihmeessä, ja kiitos kovasti <3

      Poista
  5. hei! voisitko kirjoittaa postauksen suhtautumisestasi ruokatrendeihin? esim, reseptisi ovat gluteenittomia. onko niin keliakian takia vai nousevatko syyt jostain muualta? ja ruokapäiväkirja postauksia toivon myös! omat ruokailut urautuu liian helposti toistamaan itseään ja ruokapäiväkirjoista saa aina ideoita rakentaa päiviä eri tavalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Otan ideat ehdottomasti talteen :) keliakiaa en sairasta ja en ole viljavastainen. Käytän kuitenkin mielummin muuta kuin perus vehnää, josta syystä monet ohjeet ovat gluteenittomia. Ruokapäiväkirjoja olen joskus tehnytkin mutta niitä voisin tehdä lisääkin, nyt kun arki on suhteellisen tasaista. Vanhohja ruokapäiväkirjoja voi selata tästä:http://www.kahviajakasvisruokaa.fi/search/label/%23whatveganseat

      Poista
  6. Heippa! Onko ehdotuksia, mitä hedelmäsosetta tmv. omena-allergikko voisi käyttää tässä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, en ole kokeillut millään mulla, mutta uskoisin että jokin muu paksuhko hedelmäsose ajaa asian. Esimerkiksi päärynää kokeilisin miedon maun puolesta?

      Poista
  7. Tällä ohjeella tein kakun, tosin sillä muutoksella että keitin välii suklaamoussen kaveriksi orange curdia. Kakku oli hyvää! Nyt vain mietin että kestäneekö loppua kakkua pakastaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla että maistui! Orange curd kuulostaa kyllä hyvälle, kieltämättä varmaan mehevöittää koko pakettia vielä entisestään! Kakku kesti mulla kyllä pakastusta, mikäli lisäämäsi curdi sen myös kestää.

      Poista
  8. Ihana ohje! Olisin tekemässä tämän tulevana viikonloppuna isoisän syntymäpäiväjuhlille. Osaatko arvioida kuinka monelle riittää tästä ohjeesta?

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top