Piparkakkulatte ja kahviautomaatti testissä



Oikein lämpöistä ja sydämellistä marraskuuiltaa kaikille!

Nyt haluan esitellä teille tuotteen, joka on ollut valehtelematta arkeni kohokohta niin monenakin päivänä. Sain yhteistyökyselyn, jossa kysyttiin, olisinko kiinnostunut kokeilemaan Siemensin kahvi- ja espressoautomaattia ja tekemään yhteistyötä  BSH- kodinkoneiden kanssa. Tutustuin hiukan tarkemmin tuotteen ominaisuuksiin ja totesin, että no kyllähän minä olin. Meidän taloudessa sitä kahvia kuluu ja se kuuluu meidän molempien herkkuhetkiin. Ihan hävettää myöntää, kuinka usein join ö- luokan pikakahvia ja väitin nauttivani siitä. Minussa asuu sekä kahvihifisteliä sekä kahvin suurkuluttaja. En käytä päivittäin erikoisia kahvilaatuja enkä mittaile sopivaa lämpötilaa parhaimman nautinnon saamiseksi. Nyt kävikin niin, että kone on tehnyt sen puolestani. Ainoastaan kahvilaadun valinta on jäänyt omalle kontolle. 

Toisinaan poikkeamme Caffi kahvikaupassa jauhattamassa itsellemme muutaman pussin papuja tai juomme siellä parhaat soijalatet. Kotona kahvin juonti on kuitenkin melko simppeliä, suuri kuppi soijamaidolla, ja sitten seuraava...

Sain testiin Siemens EQ.6 Kahvi- ja espressoautomaatin. Kone joka jauhaa pavut ja tekee ison ja pienen kupin, vahvan tai miedon kahvin. Moderni kosketusnäyttö on minunlaiselle innostujalle kuin kookoskerma kahvin päälle ja kahvi on toden totta pehmeämmän makuista aikoihin. Kahvin saa kuppiin kun käynnistää koneen ja valitsee haluamansa kahvin. Kaksi painallusta. Kone myös muistaa viimeisimmän valinnan, joten jos haluan yhden suuren ja vahvan kupillisen lisäksi toisen, ei säätöjä tarvitse uudelleen painella.



Nyt kun olen aikani kokeillut konetta, voinkin kertoa tunnelmistani tarkemmin. Kaiken kaikkiaan olen ollut hyvin tyytyväinen laitteeseen, vastaavaa minulla ei olekaan ennen ollut, joten vertailukohdetta ei ole. Kahvia on tullut juotua paljon ja useimmiten se on se tavallinen: strong & large. Myös espressoa keittelen erityisesti erikoiskahvien tekoon. Minun lisäkseni konetta käyttää mieheni, joka ei myöskään ole valitellut, päinvastoin.

Kahvin voi tehdä yhden tai kaksi kuppia kerrallaan. Näin toki isommalle seurueelle kahvin keitto voi olla hankalampaa, kun se valmistuu kaikille eri aikaan. Pidempää siinä tuskin menee, kun pannullisen keitto tavallisella keittimellä, joten en ole kokenut asiaa ongelmaksi. Harvoin kylässä on niin montaa ihmistä, että kahvi muodostuisi ongelmaksi. 

Kone on hiljaisempi kuin esimerkiksi äitini erimerkkinen kahvikone, ääntä papujen jauhaminen kuitenkin pitää. Koska minä herään aina ensimmäisenä ja mieheni nukkuu todella sikeästi, ei aamuinen jauhaminen häntä herätä. Herkkäuninen saattaisi ehkä häiriintyä pienestä pärinästä.  Tämä Siemens kone on kuitenkin siis yllättävän hiljainen, tehosekoittimeni taitaa pitää suurempaa ääntä minun surauttaessa sillä pähkinöitä voiksi. 

Kasvimaitojen käyttäjänä innostun toki laitteista, joiden maitokahvi ei ole peräisin jauheesta vaan ihan oikeasti itse valitsemastani maidosta. Tällä saa siis laten ja cappuchinon tehtyä, kun laittaa mukillisen maitoa erillisen letkun päähän koneeseen. Maito kuumentuu, vaahtoutuu ja päätyy suoraan kahvikuppiin, oikeassa järjestyksessä ja oikeassa suhteessa. Kotibaristana oleminen on sujunut oikeastaan aika kivasti. Minun nauttiessa vahvoista kahveista, mies on tehnyt useammankin laten itselleen työpäivän jälkeen. 

En koe että laitetta olisi jotenkin vaikea kehua, sillä se todellakin tekee todella hyvänmakuista kahvia. Ennen laitteen rantautumista, pikakahvin kulutus oli suurimmillaan, joten lienee silläkin olevan vaikutusta.  Vielä on hakusessa täydellinen kahvipapu, joka sopii arkibudjettiin ja runsaaseen kahvinkulutukseen. Testailu on hauskaa, mutta kaikki papuvinkit otetaan mielelllään vastaan! 

Plussaa annan ehdottomasti selkokielisyydestä. Kone ilmoittaa kun vettä on lisättävä ja kun ylimääräiset purut on tyhjennettävä. Se kertoo kun on puhdistuksen aika ja se puhdistaa maitojärjestelmät itse ja tehokkaasti, ilman säätöä ja sähellystä. Kun kahvin tekeminen on kesken, ja vesi loppuu, kone ei osaa suoraan jaktaa kahvin tekoa tankin täytyttyä. Se on kuitenkin ollut pieni seikka monen muun plussan rinnalla. 


Monista kahvikoneista minulla ei kokemusta ole, mutta tällaista voin lämpimästi suositella, mikäli tehokkaampi ja laadukkaampi kone on tarkoitus hankkia. Tässä postauksessa olevat mielipiteet ovat omiani, eikä tekstin sisällöstä ole sovittu etukäteen. Voit lukea tuotteesta lisää täältä.

Koska syksy on vauhdissa, halusin kehitellä vielä jonkin kivan syksyisen huoman. Kurpitsan ystävänä se kuuluisa kurpitsalatte on todellakin suosiossani, ei varmaan yllätä ketään. Sitä ei kuitenkaan ole aina aikaa soseuttaa kurpitsaa kahviinsa ja sulatella varastoja parin ruokalusikallisen verran. Vaikka pumpkin spice on ihan oma maustesekoituksensa, Suomessa asian ajaa piparkakkumauste aivan mainiosti. Teki mieli makeaa jälkkärikahvia, ei liian tuhtia mutta juuri tarpeeksi lämmittävää kylmään ja piemään syysiltaan. Kanelit esille... täälä pesee suomalainen piparkakkukahvi!

Hiukan vielä tulevasta vinkkiä, sillä tulossa on erittäin herkullinen kahvijälkiruoka! Pysykää lämpimänä ja kahvitunnelmissa!


Piparkakkukahvi

2 shottia vahvaa espressoa
3dl kuumaa kasvimaitovaahtoa*
1/4tl piparkakkumaustettau
1tl vaahterasiirappia
(Halutessasi kookoskermaa)
Kanelia

Keitä vahva kahvi ja kuumenna ja vaahdota maito. Mikäli käytössä on kahvikone joka hoitaa asian, voit tehdä laten suoraan mukiisi. 
Lisää piparkakkumauste, siirappi ja sekoita hyvin. Lusikoi päälle ilmavaksi vatkattua kookoskermaa jos sitä haluat käyttää. Ripottele kanelia ja nauti!

*Käytin Alpron Coconut for Professionals maitoa sen hyvän maun ja vaahtoutuvuuden vuoksi.

5 kommenttia

  1. Kiitos mahtavasta kahviohjeesta! Tämä voisi sopia jouluun ja jälkiruoaksi sinne. Siitä puheen ollen, olisiko mahdollista että tekisit vegaanin joulu- ohjeen (ladattavan menun) ennen jouluaattoa? Olisi mahtava saada ideoita, nyt kun ensimmäinen vegaani jouluni lähestyy! :)

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa hyvältä kahvilaitteelta, joskus olisi hienoa, kun olisi varaa ja ennenkaikkea tilaa kaikelle tällaiselle hienolle :D Nyt tuottaa välillä tuskaa löytää tilaa edes tehosekoittimelle, noh, ehkä joskus.
    Omiin kahviherkutteluhetkiini kuuluu kahvipapujen jauhaminen ensin myllyssä itse ja sitten aeropress-aparaatilla teen jauheesta kahvini. Kun itse veivaa manuaalisesti kahvimyllyä, siinä on aina jotenkin ihan oma hieno tunteensa ja tuntee ansainneensa sen kahvin. Aina ei toki jaksa sitä 5 minuuttia käyttää kahden kupillisen jauhamiseen, mutta pysyy ainakin mukavan spesiaalina. Olen aika paljon käyttänyt ihan jotain tavallisia brasilialaisia/meksikolaisia kahvipapuja, joita saa isommista peruskaupoistakin ja sitten erikoisuutta tavoiteltaessa, sekoittanut niihin jotain näitä erikoisempia kahvipapulaatuja 1:3 suhteessa. Silloin saa yleensä mukavasti makua. Jos haluaa erittäin pehemää kahvia, niin silloin suosittelen tuorepaahdettuja kahvipapuja, Pirkanmaan paahtimolla on erittäin herkullisia laatuja ollut, mutta niitä ei taideta suuremmin myydä etelämpänä. Kaffa roasteryn tuorepaahtoja taidetaan myydä aikalailla jokapuolella suomessa, nekin ovat olleet ihan hyviä esimerkiksi espresso 30/70, tosin, tuorepaahdot ovat hieman kalliimpia kuin "vanhat"paahdot, mutta niin hyviä vaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja innostuin selittämään ihan liikaa, että unohdin mainita, että Pauligin Mundo -pavut on ainakin olleet omasta mielestäni hyviä.

      Poista
  3. Pääsisipä itsekin maistelemaan tuollaisen koneen tekemää kahvia, varmasti aivan huippuhyvää! Ja mitä tulee piparkakkukahvin ohjeeseen, kuulostaa ja näyttää erittäin herkulliselle ja voi olla että kohta suuntaan itseni kohti kauppaa ja vaahterasiirappi hyllyä ;) Oikein ihanaa marraskuun alkua sinulle! <3

    VastaaPoista
  4. Lidlin tummia espressopapuja olen käyttänyt. Niissä yhdistyy kohtuullinen hinta ja laatu hyvin. Samanlainen Siemens EQ6 on toinen automaattikahvikoneeni. Edellinen oli DeLonghi jossa hieman yli kahden vuoden ja monen tuhannen kupin jälkeen lakkasi maito-osa toimimasta. Tämä Siemens on ollut viikon. Vielä on säädöt hakusessa, pikkasen katkeraa tulee latesta, eli kone ei jauha kunnolla jostain syystä kun espressosta tulee vetistä. Säädöt jauhatukselle on minimissä eli hienoin mahdollinen. Tai sitten maku johtuu maidosta jotenkin. Toivottavasti se alkaa toimia paremmin "sisäänajon" jälkeen.

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top