Joulupöydän alkupalat: Polenta Paistokset (Gf, V)


Hyvää tiistaita! Arvatkaas mitä, nyt lasketaan tunteja eikä päiviä lomaan… nimittäin yksi päivä ja muutama hassu työtunti jäljellä (ilotulituksia!). Minä en ole vieläkääään käynyt kaupassa hankkimassa joulutarvikkeita ja voitte arvata kuinka paljon houkuttaa mennä tuonne jonoihin ja hullunmyllyyn!  Koska en itse ole vielä mitään hankkinut, voin ehkä ajatella etteivät kaikki muutkaan ole… ja siksi täältä vielä pesee joulupöytään herkkuja. Koska täällä logiikalla ehditte vielä ihan hyvin kauppaan..

Jouluna tulee touhuiltua perheen kanssa, niin silloin voi mainiosti delegoida pilkkomisen, sekoittelun ja kuorimisen.  Selailin pinterestiä ja törmäsin pieniin leipiin, joiden päälle ole kasattu kaikkea herkullista. Syntyikin ajatus, entä jos sen leivän tilalla olisi jotain muuta?

Polentasta pidän kovasti, mutta teen sitä aivan liian harvoin. Muistatteko nämä herkulliset polentaranskalaiset? Tässä noudatin hiukan samaa ideaa, mutta leikkasin ympyrämuotilla pieniä kiekkoja, jotka paahdoin rapeaksi uunissa.  Lisäsin joukkoon vielä perunasosetta ja söin seosta sylki valuen jo ennen paistamista.

Nautimme näitä miehen kanssa iltapalaksi eräänä päivänä, jouluruokien testaus ei ole lainkaan hullumpaa. Sen enempää jaarittelematta, käykäämme reseptin kimppuun!


 Polenta Paistokset

7dl vettä
2.5dl polentaa
300g perunaa
1 kasvisfondi (tai suolaa ja yrttejä maun mukaan)
Mustapippuria
2rkl oliiviöljyä

Kuori ja pilko perunat. Keitä ne aivan kypsäksi. Muussaa perunat perunasurvimella muusiksi.
Vuoraa vuoka leivinpaperilla valmiiksi. Käytin 32x22cm kokoista vuokaa. 

Kiehauta vesi ja lisää fondi sekä mustapippuri. Nosta kattila levyltä ja vispaa joukkoon polenta ja oliiviöljy. Sekoita jatkuvasti kunnes polentaseos on paksuuntunut ja sekoittaminen käy vaikeaksi.
Valuta seos vuokaan ja odota noin 30min kunnes se jäähtyy. Siirrä jääkaappiin ja anna jähmettyä ainakin tunnin verran, mielellään pidempään. 

Kun polenta on jäähtynyt levyksi, leikkaa siitä muotilla sopivan kokoiset rinkulat. Minulla oli käytössä pienehkö muotti, tein 16 alkupalarinkulaa. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Asettele palat leivinpaperille ja sivele pinta kevyesti öljyllä. Paista 20-30min ylätasolla, kunnes pinta ruskistuu. Sillä aikaa kun polentapalat paistuvat, tee päällys. 

Päällys:
200g sieniä
1 suuri paprika
1 suuri makeasipuli
2 valkosipulin kynttä
Rucolaa
Punaista pestoa

Pilko sienet, sipuli, valkosipuli ja paprika pieneksi. Kuullota niitä kuumalla pannulla kunnes sipuli on kypsää. 

Lusikoi täytettä rinkulan päälle ja asettele muutama rucolan lehti. Lisää nokare pestoa. Rouhi mustapippuria.

Tarjoile!










2 kommenttia

  1. Minne se peruna tulee? Lisätäänkö se polentan joukkoon? vai tuleeko se siihen vuokaan jotenkin erikseen? En ohjeesta oikein tajunnut mitä siinä pitäisi tehdä :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah anteeksi! Ohjeessa tosiaan tämä epäselvästi mainittu, korjaan asian! Mutta kyllä, perunamuussi tulee koko muun seoksen joukkon :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top