Ruokalahjoja ja Taatelikakkua (Gf, V)



Voitteko uskoa että joulu lähenee näin kovaa vauhtia! Olen jo muutamassa aiemmassa postauksessa kertonut, miksi sitä odotan niin kovasti! Mutta hei, kukapa ei? Joulun voi viettää juuri niin kuin haluaa, koristella koko kodin näyttämään joulukadulta ja hankkia tuhat pakettia kuusen alle. Tai juoda kuppi lämmintä kaakaota (vink vink, joulukaakaopostaus tulossa!) ja nauttia perheen seurasta. Kukapa estää tekemästä molempia. 


Olen itse usein tehnyt selväksi näkemykseni lahjavuoriin liittyen, vaikka olenkin jo paketoinut ystäväni lapsille pari pientä juttua. Lapsia usein muistankin, sillä heille joulupaketin avaaminen on ihan jotain muuta kuin meille aikuisille. Ainakin itse muistan hyvin sen jännityksen ja ilon, joka lahjoihin liittyi. Tässäkään toisaalta enempi ei ole aina parempi, itse usein vältän lelulahjojen ostamista vaan yritän etsiä käyttöesineitä jotka voisivat olla myös vanhempien mieleen. Toisaalta ostinpas kerran ystäväni pojalle kilpikonnan syntymäpäivälahjaksi, jonka kilvestä heijastuu kattoon tähtitaivas. Olen tässä vähän miettinyt että pitäisikö itsekin hommata tähtitaivas-kilpikonna, eipä olisi yhtään hullumpi tunnelma käydä nukkumaan!



 Mitä tulee lahjoihin, itsetehdyt tai ajatuksella valitut paketit ovat aina se juttu. Jos ei osaa ostaa mitään, pullo hyvää viiniä (tai ihan vaa jotain viiniä) on aina parempi valinta posliinisen kissapatsaan sijaan. Ruokalahjat toimivat myös aina, ne voi asettaa heti tarjolle tai nauttia itsekseen herkkua, jota ei itselleni raaskisi muuten ostaa. Nyt kokosinkin kaksi erilaista pakettia, jotka itse vastaanottaisin mielihyvin! Mitä antaa lahjaksi sille terveystietoiselle, ravinnosta kiinnostuneelle? Entäpä mummolle joka luulee että ainut hyvä herkku on voisilmäpulla? Ruokalahjan voit muunnella juuri vastaanottajansa näköiseksi ja jo 3-4 tuotteella saat kivan lahjan aikaiseksi, eikä hinnan tarvitse olla yliammuttu. Etsi jostain vanha kori (tai osta niitä tarjouksesta joulua ajatellen) tai päällystä kenkälaatikko kivalla paperilla. Tämän kenkälaatikon olen muuten saanut häälahjaksi ystäviltä, joten älä heitä myöskään hyvää valmiiksi päällystettyä laatikkoa pois, jos sinulla sellainen on!

Koska joulun alla on usein kaupungilla todella paljon ihmisiä, minua ei lainkaan huvita lähteä keskustaan erikoiskauppoihin pyörimään. Harvemmin sinne myös ehtii, jos oivaltaa kahta päivää ennen joulua, että yksi lahja vielä puuttuisi! Otin repun selkään ja lähdin omaan lähimpään K-Citymarkettiin, ajatuksena tutkia, mitä kaikkea saan aikaan pelkästään sieltä löytyvästä valikoimasta. Täytyy sanoa, että olen itsekin positiivisesti yllättynyt lahjakoreistani, sillä samoihin tuotteisiin olisin tarttunut myös muissa liikkeissä vähän kauempana. Saanko siis esitellä.



 1. Herkkukori nautiskelijalle

Tämä ensimmäinen kori on sille ystävälle, joka todellakin osaa arvostaa hyviä herkkuja ja terveellisiä naposteltavia, muttei välttämättä itse kaiva vispilää ja kattilaa esille joka tilanteessa. Kiireiselle fiilistelijälle, aina menossa olevalle nautiskelijalle, hiukan laiskalle terveysintoilijalle?

Kori sisältää:

Pirkka Luomu Pehmeitä viikunoita (Suosikkejani!!)
Pirkka Marja-Gojimarja-sekoitusta
Whole Earth limuja, makeutettu agavella
Clipperin Chai teetä
Green Blacks Inkiväärisuklaata
Palirria Viininlehtikääryleitä



2. Herkkulaatikko keittiötaikurille

Tämä toinen laatikko on henkilölle, joka viihtyy keittiössä, kokeile uutta ja osaa nauttia ihanista raaka-aineista osana ruoanlaittoa. Kokeileva kotikokki, laatua arvostava, uutta testaileva! Ties vaikka voit kutsua itsesi kylään nauttimaan herkullista pesto-pähkinäsalaattia tai hamppukeksejä maapähkinävoilla?

Laatikko sisältää:

Pirkka Hasselpähkinöitä
Pirkka Pekaanipähkinöitä
Bonne Omenasosetta (sokeroimaton)
Urtekram Maapähkinävoita
Olivado Avocado-sitruunakuoriöljyä
Sunita Punaista pestoa (tässä ei ole parmesania!)
Cocovi Kuorittuja hampun siemeniä
Terra Juuressipsejä (että ruokaa laittaessa voi vähän napostella..)

Itse ainakin myönnän olevani niin kiireinen fiilistelijä kuin ruoanlaitosta innostuva, joten molemmat paketit kolahtaisivat naulan kantaan! 

Olen myös hiljattain ladannut itselleni K-ruoka mobiilisovelluksen, jota suosittelen testaamaan! Ostoslistan tekeminen ja sen jakaminen ovat ainakin aika näppäriä ominaisuuksia. Lisäksi on aika kiva nähdä, mitä tuotteita meillä eniten kuluu. Olen vasta muutaman kerran ehtinyt kokeilemaan, mutta kaikin puolin näppärälle vaikuttaa. Varsinkin kun jouluostoksia ryhdyn ensi viikolla tekemään, aika turha juttu lähteä kauppaan ilman suunnitelmaa ja listaa.


Herkkukorien lisäksi, jouluna kuuluu valmistaa ainakin parikymmentä kuivakakkua, joita sitten kuljetellaan jokaiselle sukulaiselle ja tuttavalle. Ilman kuivakakkujen tekoa, joulun odotus on jotenkin tyhjän oloista. Perinteisimpänä olen yleensä tehnyt taatelikakkuja ja ihan vehnä-sokeri versioina. Lahjaksi kun tulee vietyä ihmisille jotka syövät kaikkea, en ole sen koommin raaka-aineisiin jaksanut enkä raaskinut panostaa. Nyt tulin ajatelleeksi, entä jos leipoisin kakun joka onnistuu gluteenittomana ja jonka hinta ei kuitenkaan nouse taivaisiin? Koska olen itse suuri banaanikakkujen ystävä, päädyin banaanikakkuun. Pari kakkua maistelleena voin todeta että todellakin vastaanottaisin tällaisen joulupöytään! Tämä oli helppo tehdä eikä vaadi sen ihmeellisempiä raaka-aineitakaan. Kakku säilyi jääkaapissa mehevänä vaikka unohdin laittaa kelmua päälle ja koostumus oli seuraavana päivänä entistä mehevämpi. Kannattaa siis kaivaa vuoat esille!

Koristelin kakun itse tekemälläni hasselpähkinä-vaahterasiirappi seoksella. Jos kakku menee lahjaksi ja haluat tehdä jämäkämmän kuorrutteen, valitse perinteinen tomusokerikuorrutus tai kuorruta kakku sulatetulla suklaalla.

Jouluherkkuejn tekeminen ei ole lainkaan haastavampaa gluteenittomana tai kasvisversioina, sillä nykyään on valikoimassa todella paljon hyviä tuotteita. Katso vinkit gluteenittomaan jouluun ja kasvissyöjän jouluun K-ruoka.fi sivuilta. Monessa kasvissyöjälle sunnatussa ohjeessa on aina juustoa tai maitotuotteita mukana, mikä voi toisinaan olla turhauttavaakin. Maitotuotteiden korvikkeet ovat onneksi niin helposti saatavilla ja ruokakaupasta löydät niin juustot, tuorejuustot kuin kermat täysin maidottomana.


Banaani-Taatelikakku

3dl kaurajauhoja*
2dl mantelijauhoja
1dl perunajauhoja
1dl raakaruokosokeria
1tl leivinjauhetta
0.5tl soodaa

4-5 banaania
1dl oliiviöljyä
2rkl vaahterasiirappia
10 tuoretta taatelia

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Öljyä vuoka runsaasti oliiviöljyllä. Käytin matalaa ja suurta vuokaa, jos käytät pienempää ja korkeaa, ota se huomioon paistoajassa.

Sekoita kuivat ainekset keskenään. 

Valitse kypsät banaanit ja pilko niitä blenderiin 4-5kpl koosta riippuen. Lisää oliiviöljy ja vaahterasiirappi. Soseuta hienoksi soseeksi. Sattumia ei tarvitse.

Yhdistä seokset, massa saa olla helposti sekoitettavissa, joten jos omasi on hyvin paksua haluat ehkä lisätä yhden banaanin.

Poista taateleista kivet ja pilko ne paloiksi. Jos käytät kuivattuja taateleita, liota niitä ensin. Liottamiseen käy vesi mutta miksei myös mausteinen tee, rommi tai viski.

Kaada seos vuokaan ja tasoita pinta.
Paista 40min ajan keskitasolla, pidempään jos vuokasi on kovin korkea. 

Anna jäähtyä 1-2h ja kumoa kakku vuoasta. Koristele haluamallasi tavalla!

Anna jäähtyä, aseta lautaselle ja paketoi sellofaaniin!

*) Käytä valmista kaurajauhoa tai jauha se itse kaurahiutaleista. Tähän pystyy heikompikin tehosekoitin. Tarvittaessa tarkista gluteenittomuus.

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa. 

7 kommenttia

  1. Kiitos hyvistä herkkuvinkeistä! Mistä tuo ihana eläinaiheinen lahjapaperi on..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva jos vinkit tulivat tarpeeseen :)! Lahjapaperi on ostettu hiljattain ikeasta, joten sinne vaan, vielä varmasti löytyy!

      Poista
  2. Oi kiitos paljon ihanasta ohjeesta, näitä teenkin lahjaksi useamman :). Sekoitetaanko siis taatelipalat leikkaamisen jälkeen vaan taikinaan sekaan vai onko ne tarkoitus muussata ennen sekoittamista? Ja osaisitko sanoa vielä muuten, kun kuivakakkuvuokani on juurikin korkeampaa mallia ja pienempi (18cm halkaisija, korkeus n. 9cm), että miten paljon pidempi paistoaika tällöin olisi? Onko kakku kypsä sitten kun tikulla kokeiltaessa siihen ei jää enää taikinaa kiinni?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Taatelipalat sekoitetaan taikinaan sellaisenaan, pilkkomisen jälkeen :) Ei tarvitse muussata. Kakku saattaa aluksi olla aika pehmeää, joten tikkuun saattaa jäädä hiukan eikä se haittaa. Aloita noin 5min. paistoajan pidentämisellä. Jos ehdit, kannattaa tehdä koeversio ennen lahjaksi viemisiä :)

      Poista
    2. Koeversio onnistui täydellisesti ja meni hetkessä kavereiden suihin! Nyt vaan tehtailemaan näitä sellofaanipaketteihin :) Ja ei muuten tarvinnutkaan pidentää paistoaikaa ainakaan tällä kertaa. Ehkä uunini olikin odotettua tehokkaampi :D

      Poista
    3. Jes, hyvä tietää ja ihanaa että kakku maistui :)

      Poista
  3. Ounam. :) Tuo banaani-taatelikakku kuulostaa niin hyvälle. Ittekin suurena taatelien(<3!) ystävänä, ja perus-taatelikakkuja tehneenä, voisin ilomielin koettaa tuollaista banaanilisäystä siihen :) vaikka joulu meni jo ;). Tuostahan tulee sellainen oikein mehevä, jopa kosteahko kakku eikös? Muuten, voiko noita mainitsemia kaurajauhoja sekä ruokokidesokeria(?) korvata jollain muulla? T. Laura

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top