Tiramisu (V, Gf)


Siis apua! Nyt on joulukuu ja olen pitänyt sellaista blogihiljaisuutta ettei toista! Mulla on vihdoinkin ihan kaikki kouluhommat tehtynä ihan oikeasti ja ensi kuussa valmistun virallisesti. Kulunut vuosi on ollut työntäyteisin koskaan ja työtunteja onkin mahtunut viikkoihin enemmän kuin ikinä. Syksyllä aloitin nykyisessä työpaikassani, vetäisin kouluhommat kasaan ja touhusin enemmän kuin koskaan. Nyt ensimmäistä kertaa saan hengähtää työpäivän jälkeen, miettiä minkä kaapin järjestelisin tai ketä ystävää tapaisin. Olen käyttänyt ajan hyödyksi, istunut sohvalla ja tuijottanut seinään. Tai tehnyt jotain muuta yhtä tehokasta, kuten katsonut iltaisin tv sarjoja ja mennyt kello kuusi nukkumaan. 


Odotan joulua enemmän kuin ikinä, sillä se tarkoittaa vapaapäiviä, vihdoinkin! Koska en osaa ottaa rauhassa, joulun jälkeen kaivan mahdollisesti pääsykoekirjoja uudestaan käteen… ehkä. Odotan joulua jotta pääsen keräämään energiaa ja unelmoin kaikesta mitä teen, sitten kun sitä energiaa taas löytyy...

Lukijoille nyt kuitenkin positiivisia uutisia, ettei menisi ihan surkutteluksi. Joulukuussa on luvassa hyvin paljon jouluteemaisia postauksia: mitä syödä jouluna, mitä tehdä joululahjaksi, miten herkutella perheen kanssa? Nyt ruokabloggaaja ryhdistäytyy, syö kilon suklaata ja ottaa kameran jälleen käteen. 


Muistatteko kun postasin tästä kahvikoneesta viime kuussa? Päätinkin vähän fiilistellä hyvää kahvia vielä makeassa muodossa. Sain siis testiin Siemens EQ.6 Kahvi- ja espressoautomaatin, jolla olen keittänyt aikoihin parasta kahvia! Kahvijälkkärit kuuluvat ehdottomasti jouluun sillä suklaisat mokkajutut ovat enemmän talven juttu kuin mikään muu! Olen useasti keittänyt kupillisen tai pari espressoa, jotka olen kätevästi ujuttanut leivoksiin. Aiemmin saatoin käyttää leivoksiin vahvaa pikakahvia, laiskuuttani. Täytyy sanoa että kyllä siitä mausta huomaa, kun mukana on ihan oikeaa ja hyvää kahvia. Kahvijälkkäreissä panosta siis kahviin. Tiramisu tulee ainakin minulle ensimmäisenä mieleen, kun ajattelen kahvijälkiruokia, joten sellaisen päätin nyt tehdä. Tämä on vain melkein raaka, sillä keksit valmistin tavallisesti uunissa.

Ravintolassa en koskaan tilaa tiramisua, mutta vähään aikaan en ole näin ihanaa jälkkäriä syönyt! Väitän että omatekemä on aina parempaa. Tämä on täydellistä tarjota pikkujouluissa tai joulupäivänä jälkiruoaksi. Aivan varmasti maistuu vaikka vatsa olisi täynnä jouluruokia! Inspiraatio tähän ohjeeseen löytyi tästä blogista.

Nyt täytyy tehdä tunnustus. Olen tehnyt tämän ohjeen jo syys-lokakuussa. Paistoin seitsemän peltiä keksejä, kunnes olin tyytyväinen lopputulokseen. Kirjoitin ohjeen ylös ja hukkasin sen. Viime kuussa minulle tuli perhe lounaalle. Tein uudet keksit ja kehitin hyvän ohjeen. Kirjoitin sen ylös, en tallentanut ja hukkasin sen. Eilen kiukkuisena kaivoin mantelijauhot uudestaan esille ja sain vihdoinkin mittasuhteet talteen. Huh, tämä tiramisuohje on kyllä tehty työllä ja tuskalla ja keksit testattu moneeeeen kertaan. 


Tiramisu

Tämä ohje on tehty 20 x 20cm vuokaan, mutta se toimii myös leipävuokaan tehtynä, jolloin siitä tulee hiukan korkeampi. Vuoraa vuoka leivinpaperilla niin, että sinun on helppo nostaa tiramisu myöhemmin siitä pois. 

Tee keksit hyvissä ajoin. Voit käyttää myös muita haluamiasi keksejä, paksut piparit voisivat toimia hyvin näin joulun alla! 

Keksit:

2dl mantelijauhoja
1dl kaurajauhoja
1/4tl leivinjauhetta
1rkl vaniljasokeria
0.5dl raakaruokosokeria

0.5dl soijajogurttia
1dl mantelimaitoa
2rkl kookosöljyä      

Samalla kun teet keksejä, voit laittaa jo myöhemmin tarvittavat cashewpähkinät likoamaan.
         
1. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

2. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Jos sinulla ei ole valmiita kaurajauhoja, voit jauhaa niitä itse kaurahiutaleista.

3.Sekoita loput ainekset keskenään ja yhdistä seokset. Taikina saa olla paksuhkoa.

4. Voit joko lusikoida taikinat pitkulaisiksi kekseiksi tai pursottaa keksit muistuttamaan ladyfinger keksin muotoa. Käytin pursottamiseen litran minigrip pussia.

5. Paista 20min keskilämmöllä. Keksin pinta saa ruskistua, kypsyyden näet pohjasta. Keksit saavat paistua kunnolla kypsiksi, sillä ne kastetaan lopussa kahviin pehmenemään. Käsittele vähän jäähtyneenä.

Jos ehdit, tee keksit hyvissä ajoin niin ne jäähtyvät ja kovettuvat hiukan, ennen tiramisuksi kokoamista.

Kermakerros:

6dl cashew pähkinöitä
0.5dl vaahterasiirappia
1dl kookoskermaa
1.5-2dl sulaa kookosöljyä
2rkl sitruunamehua
1-2rkl amarettoa tai 1/2tl manteliaromia 

Keksien liottamiseen:

2 annosta vahvaa espressoa

1rkl amarettoa, konjakkia tai muuta haluamaasi

Päälle:

Tummaa kaakaojauhetta 

1. Kun keksit ovat valmiita, keitä tarvittava espresso valmiiksi jäähtymään hiukan ja valmistele käyttämäsi vuoka vuoraamalla se leivinpaperilla.

2. Liota cashewpähkinöitä ainakin 2h tai pidempään. Valuta ylimääräinen vesi pois.

3. Sulata kookosöljy. 

4. Kaada ainekset tehosekoittimeen ja blendaa tasaiseksi massaksi. Lisää tarvittaessa sitruunamehua raikastamaan makua.

5. Ota yksi keksi kerrallaan ja kasta se kahviin molemmin puolin. Pidä parin sekunnin ajan. Siirrä keksi vuoksi pohjalle. Toista kunnes pohjalla on sopiva määrä keksejä rivissä ja kaada puolet kermakerroksesta päälle. Tasoittele hiukan.

6. Tee toinen keksikerros kuten edellinenkin ja lusikoi loput kermakerroksesta. Tasoita pinta ja aseta jähmettymään jääkaappiin. 

7. Anna jähmettyä ainakin 6h tai mielellään yön yli.

8. Irroita tirammisu vuoasta leivinpaperin avulla ja siirrä se tarjoilulautaselle. Älä huoli mikäli pinta ei ole täydellistä tai siihen tulee jälki siirtämisen aikana. Voit tasoittaa kaiken kuumalla veitsellä tai leikata reunat pois siistimmän lopputuloksen saamikseksi. 

Kuvassa oleva tiramisu on tehty neliövuokaan josta on leikattu reunat pois ennen tarjoilua.

9. Ripottele runsaasti kaakaojauhetta siivilän läpi, niin että pinta peittyy. Säilytä jääkaapissa kunnes tarjoilet.

Nauti! Ja hyvää joulun odotusta kaikille! 

6 kommenttia

  1. Sitä aina vähän huolestuu jos lempibloggari hiljenee ;) Joululahjavinkit otetaan talteen, laita niitä tulemaan mahdollisimman pian :D Tuo näyttää todella ihanalta, itse en ole ollut koskaan tiramisun ystävä (en ole hyvää sellaista maistanut, huonoa tuuria?) mutta tätä voisin kokeilla aivan hyvin :) Näyttää taas todella ihanalta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi, kiva että mua kaivattiin! Kiitos kovasti, tää ei ole ehkä ihan perinteinen tirammisu, vaan aika raaka/juustokakkumainen. Lienee syy miksi tästä pidin niin kovasti ;)

      Poista
  2. Syntisen hyvän näköistä! Tämä pitänee ottaa testiin, kun kerrankin olisi mahdollista tarjota gluteenitonta ja maidotonta tiramisua allergikoille. Toivottavasti muuten kiireesi hellittävät pian! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tää on kyllä takuulla kaikille upppoava!

      Poista
  3. Tätä on pakko kokeilla. Tein jokin aika sitten blogisi ohjeen mukaan naked caken ja siitä tuli aivan äärettömän huikea. Sait minusta fanin �� KIITOS upeasta blogista ja ihanaa joulun aikaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Mahtava kuulla että tykkäsit! <3

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top