Maissiletut ja Salsa


Heippa taas pitkästä aikaa, ja tervetuloa uusille lukijoille.

Viikkoon on mahtunut kaikenlaista. Olen työharjoittelussa tällä hetkellä Kätilöopistolla, mikä tarkoittaa myös monenlaisia työvuoroja. Unirytmi on siis aivan sekaisin, ja lisäksi viisaudenhammas meni ja tulehtui. Yöt ovat olleet siis hieman katkonaisia joko työvuorojen tai hammaskipujen takia. Särkylääkkeitä menee jatkuvalla syötöllä ja nyt sain päälle vielä antibiootit rauhoittamaan tilannetta. Toivotaan että ne purevat pian, sillä kovin montaa yötä en haluaisi enää kukkua. Ennen hampaat eivät tällä tavoin ole vaivanneet joten ymmärrän paljon paremmin, kun kerrotaan että viisurit voivat todella olla kipeitä! Toivottavasti ne loput sieltä eivät koskaan kasva,vaikka tämänpäiväinen röntgenkuva kertoi vähän muuta. 

Työvuorot vievät aikansa ja ruokapuoli on pysynyt melko simppelinä. Kaipaan useimmiten jotain täyttävää ja nopeaa, sillä välipalat tahtovat unohtua. Puuroa olen syönyt enemmän kuin aikoihin, osittain myös siksi että sitä ei tarvitse juurikaan pureskella. Tänään on aamupäivä ollut vapaata, ennen kuin suuntaan kohti toista ja oikeaa työtäni. Hammaslääkärikeikan jälkeen kaivoin jauhot ja pannun esille. Nyt syödään suolaisia lettuja!

Kikhernejauho eli gramjauho on vakkari kaapissa ja siitä syntyy vaikkapa suolaiset kikherneletut. Nyt jalostin ohjetta hiukan ja tein maissilettuja ja salsaa, kaapista löytyvistä aineksista. Kuvassa olevien lettujen paistoon en ole käyttänyt yhtään öljyä, olen paistanut ne vain kuumalla pannulla. Tässä onkin yksi suosikkiominaisuuteni gramjauhossa. Uskallan myös väittää, että nämä ovat täyttäväksi väliapalaksi melko terveelisiä!

Tekemässäni salsassa on tomaattia, paprikaa, maissia, aurinkokuivattua tomaattia ja avocado. Mausteeksi puristin sitruunamehua ja mustapippuria. Simppliä mutta hyvää! Vastaavia olen tehnyt useaan otteeseen ja pidän niistä todella kovasti! Vatsa tulee mukavasti täyteen ja aikaa ei kulu kovin paljoa. 

Tällaiset letut teen usein käyttämällä vain tehosekoitinta, sen helppouden vuoksi. Toki ainekset voi sekoittaa myös käsin, tai esimerkiksi vatkaimella.

Suolaiset Maissiletut

2.5dl gramjauhoja
0.5dl polentaa
1dl soijajogurttia
1dl säilyke- tai pakastemaissia
1rkl oliiviöljyä
2dl vettä
2rkl ravintohiivahiutaleita
1 valkosipulin kynsi
1/2tl paprikajauhetta
Mustapippuria ja ruususuolaa

Kaada tehosekoittimeen ensin nesteet ja sitten kuivat ainekset, mutta älä laita maissia vielä. Sekoita kaikki tasaiseksi ja lisää lopuksi maissi. Anna pyöriä parin sekunnin ajan. Kaada kuumalle pannulle ja odota kunnes pinta kypsyy kunnolla, käännä vasta sitten. Paista molemmin puolin ja tarjoile salsan tai muun lisukkeen kera.

Nauti!

5

Porkkana-Linssicurry - Edullista kasvisruokaa



Kasvissyöjänä ei tarvitse käyttää suuria summia ruokaa, mikäli ei halua. Terveellisiä ja täyttäviä annoksia voi tehdä todella pienellä budjetilla ja pienellä vaivalla. Seinääni koristaa tällä hetkellä joululahjaksi saatu Satokausikalenteri (jonka sovellus löytyy muuten puhelimestakin!). Kauden tuotteita ostamalla pääsee jo pitkälle. Tässä tekstissä kirjoitin säästämisestä, ja siitä kuinka tykkään juosta tarjousten perässä ja hyödyntää itämaisia kauppoja. 

Nyt naapuriin on avattu uusi etninen kauppa, jonka valikoimasta olen enemmän kuin innoissani. Uskon saavani sieltä jatkossa kaikki pavut, linssit, taatelit ja tahnat, sekä säästävän aika hyvän summan samalla. Myyjä (omistaja??) on erittäin ystävällinen ja kertoi minulle tuotteista ja niiden käytöstä. Ostin viimeksi linssejä, jotaki yrttimössöä, taateleita (tietenkin..), taatelisiirappia (leivontaan!?), viinilehtikääryleitä, mustaa riisiä, kikherneitä ja fava papuja. Ensi kerralla nappaan ainakin hummusta, munakoisotahnaa ja tahinia. 

Ostamani linssipaketti oli 1kg kokoinen ja maksoi 2.5e. Täsä voi päätellä, että yksi annos ei ole kovin kallis. Linssicurryn lisukkeeksi sopiva riisi on myös usein edullista. Toki tätä voi syödä aivan sellaisenaankin. Porkkanat eivät ole kovin kalliita, ja mausteiksi käytin jääkaapista avatut maustepurkit.  Minulla on aina misotahnaa jääkaapissa, mutta voit laittaa myös soijakastiketta tai simppelisti kasvisfondin. Ruokaa tuli todella iso satsi! Annos kannattaa puolittaa, mikäli ei halua evästä, lounasta ja päivällistä usealle. Toisaalta, lopun voi aina säästää seuraaville päiville tai vaikka jalostaa keitoksi. Päälle laitoin sushiin tarkoitettuja inkiväärejä ja ruohosipulia. Luota minuun, inkivääriä ei kannata unohtaa!

Linssicurry

3dl kuivattuja halkaistuja linssejä
3 suurta porkkanaa
1 makeasipuli
2 varsisellerin vartta
2 valkosipulin kynttä
140g tlk tomaattipyrettä
1/2prk Spice Up! vihreää curry tahnaa
1rkl misotahnaa 
Mustapippuria ja chiliä
1/2 sitruunan mehu
vettä

Tarjoiluun:
Ruohosipulia 
Inkivääriä

Kiehauta vesi ja lisää linssit sekaan. Keitä noin 5min ja lisää viipaloidut porkkanat. Keitä vielä 5min. Kaada linssit ja porkkanat siivilän läpi. 
Lisää kattilaan öljyä ja kuullota hienonnettu sipuli ja pilkottu selleri. Sekoittele hetken ja lisää joukkoon linssit ja porkkanat. Lisää loput ainekset ja lisäile vettä hiljalleen, tarpeen mukaan. Kypsytä kunnes porkkana ja linssit ovat aivan kypsiä. Itse käytän vettä aika paljon, koska pidän enemmän kastikemaisesta kuin muhennostyyppisestä. Lisää päälle inkivääriä ja ruohosipulia.

Tarjoile ja nauti!


8

Quinoa-Sushi




Näin instagramissa kuvan quinoasushista ja mieliteot heräsivät. Samaa kuvaa oli toki mahdotonta löytää uudestaan, joten tein oman versioni quinoasushista, ja kuulutin perään, kuka tunnustaa tehneensä??
Aino reagoi ja tunnusti, että hän se taisi olla. Ja niinpä olikin!

Olin yllättynyt kuinka kivasti quinoa toimi. Vaikka se oli vähemmän puuromaisempaa, sushit oli helppo kääriä. Ja vaikka olenkin riisin ystävä, tämä oli kiva vaihtelu. Quinoan pariksi voi toki lisätä myös vähemmän perinteisiä täytteitä, kuten oliiveja tai artisokkaa. Avocadosta ja tofusta en kyllä koskaan luovu. Söimme miehen kanssa kuvassa näkyvät annokset kevyeksi lounaaksi, jonka jälkeen kävimme nopeat pyörähdykset kaupoilla ja siirryimme miehen perheen kanssa kahvittelemaan. 

Käytin sushiin GoGreenin quinoaa ja tofuna Jalotofun marinoitua tofua. 

Quinoa-Sushi

4 sushirullaa

2dl + vajaa 0.5dl keittämätöntä quinoaa

2tl misotahnaa
1rkl riisiviinietikkaa
2rkl valkosipulia
1 murskattu valkosipuli

4 norilevyä
Korianteria ja rucolaa
Tofusuikaleita
Kurkkusuikaleita
Avocadosuikaleita

Tarjoiluun soijakastiketta ja inkivääriä

Keitä quinoa kypsäksi. Sushia varten voit keittää quinoaa muutaman minuutin pidemään kuin normaalisti. Valuta vesi pois ja sekoita joukkoon miso, sitruunamehu, riisiviinietikka ja valkosipuli. Sekoita huolella ja siirrä sivuun odottamaan.

Valmistele täytteet suikaloimalla ne ohuiksi suikaleiksi. Painele quinoaa norilevyn päälle kostutetuin käsin. Lisää täytteet ja kääri rullalle. Anna vetäytyä ainakin 30min ennen leikkaamista. Leikkaa terävällä veitsellä.

Tajoile!


6

Suolaiset kikherneletut


Huomaan että aikaa kirjoittamiseen pitää oikein erikseen ottaa nykyään. Ideoita onneksi löytyy! Näin käy ajan kanssa, kun meinaa tunkea lähes koko vuoden opinnot 6kk sisään. En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa mun ajatuksenkululle mutta tässä sitä ollaan. Seuraavaksi on kuitenkin edessä raivokasta opinnäytetyön tekemistä ja työharjoittelu Kätilöopistolla.

Moni on aloittanut tammikuussa uuden elämän tai ainakin terveellisemmän sellaisen. Kuten itse jo aikaisemmin kirjoitin, en sen kummempia terveyslupauksia tehnyt. Tammikuussa on käynnissä myös vegaanihaaste johon voi vielä nytkin liittyä mukaan. Moni aloitteleva kaipaa usein hyviä ja helppoja ohjeita, joten tässä minun panokseni tammikuulle.

Aikaisemmissa postauksissa tämä herkku esiinty nimellä omeletti tai munaton munakas. Gramjauhoista (eli kikhernejauhoista) syntyy toki myös makea herkku kuten tässä nämä suklaiset letut. Olemme viimeaikoina nauttineen jälleen eri versioita tästä kikherneletusta ja suosikkiresepti alkaa kehittymään. Teen mieluiten muutaman letun aamupalaksi tai työpäivän jälkeen iltapalaksi. Munakkaalle nämä eivät ihan maistu, mutta mikäli on tottunut syömään munakasta usein ja haluaa tilalle jotakin muuta vaihtoehtoa, tämä voisi olla hyvinkin potentiaalinen. Huomautan myös, että näiden ei toki ole myöskään tarkoitus maistua munakkaalle. Ainakaan minulla ei enää nouse vesi kielelle paistetusta munan tuoksusta, vaikka aikaisemmin pidin munakkaasta kovasti.

Kikherneletuista sen sijaan pidän maun puolesta, mutta myös niiden ominaisuuksien vuoksi.

Helppo valmistaa sopiva annosmäärä
Hyvin nälkää pitävä
Terveellinen
Edullinen hinta
Muuntautumiskykyinen. 

Lisäksi gramjauhoilla on mukavana ominaisuutena se, että ne eivät tartu kovin herkästi ainakaan omalle pannulle kiinni. Toki mitä ohuemman letun haluaa, sitä parempi pannu kannattaa olla käytössä. Asiasta kannattaa lukaista Chocochili -blogista. Gramjauhot ovat myös kivan edullisia, joten niitä kannattaa olla kuivakaapissa jemmassa. Huomatkaa, että nyt on kysessä gramjauhot (=kikhernejauhot) eikä graham jauhot, joihin moni saattaa nämä sekoittaa.

Kun joukkoon lisätään soijajogurttia tai tofua, koostumuksesta tulee mielestäni mukavan paksu ja letuista meheviä. Pelkällä vedellä saat aikaan ohuempia ja rapeampia omeletteja. Täytä mielesi mukaan tai sekoita taikinan joukkoon vaikka sipulia ja maissia. Olen myös lukenut paljon, että kikherneletut maistuvat pienillekkin lapsille välipalaksi humukseen dipattuna tai leivän välissä syötynä.

Suolaiset Kikherneletut
Yhdelle

1.5dl gramjauhoja
0.5dl Alpron maustamatonta soijajogurttia
1 valkosipulin kynsi
0.75-1dl vettä
2tl öljyä
1rkl ravintohiivahiutaleita.
0.5tl paprikajauhetta
Ripaus kurkumaa
Mustapippuria ja suolaa maun mukaan
+ muita mausteita maun mukaan

Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa. Mikäli taikina on kovin vetistä, lisää vielä 1-2rkl gramjauhoja. Taikina saa olla juoksevaa, mutta ei liian ohutta. Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää siihen tilkka öljyä. Yleensä paistan vain ensimmäisen letun öljyssä ja muut täysin ilman.

Kaada taikinaa pannulle haluamasi määrä. Pieniä ja keskikokoisia lettuja on helpompi kääntää. Anna kypsyä hiukan keskilämpöä kuumemmalla ja käännä kun reunat ovat kypsiä. Kun lettu on tarpeeksi kypsää, se kääntyy helposti, liian aikaisin ei kannata väkisin yrittää.

Paista molemmin puolin kypsäksi ja tarjoile. Mielestäni nämä maistuvat parhaiten guocamolen, hummuksen tai chilikastikkeen kanssa. Kuvassa olevat saivat päällensä chilihummusta.


19

Vuoden 2015 Vihersmoothie

Hyvää uutta vuotta 2015!

Vuosi 2014 on takana ja edessä odottaa monta ihanaa asiaa. Blogirintamalla on tulossa muutama isompi projekti, jota kovasti odotan. Lisäksi edessä on valmistuminen koulustani vuoden loppuun mennessä ainakin, sekä tiukat pohdinnat tulevaisuuden suunnitelmista.

Vuosi 2014 meni vauhdilla. Tuntuu että olen elämässä juuri siellä missä haluan olla. Erityisesti mitä tulee parisuhteeseen ja ystävyyssuihteisiin. Toisaalta taas koen, että opiskeluvalintani ei välttämättä tyydytä minua sillä tavalla kuin haluaisin. Vaikka tekemistä on paljon, en koe että olen missään tilanteessa päässyt haastamaan itseäni minulle mieluisella ja aktivoivalla tavalla. Myös tätä asiaa on siis kovasti pohdittava, kun koulu alkaa lähestymään loppuaan ja on valittava itselleen seuraava polku. Tätä seuraavan polun valintaa kovasti jo odottelenkin, vaikka käyn pääni sisällä taistoa siitä kannattaako olla järkevä vai heittäytyä jännittäväksi....

Instagramissa vähän puhuin uuden vuoden lupauksista, mutta tosiasia on, että en sellaisia sen koommin harrasta. Minulla ei myöskään ole mitään hyvää vinkkiä siihen, miten uusi vuosi kannattaa viettää tai miten elämästä tulee kaikin puolin parempi ja onnellisempi. Itse aijon tehdä asioita joista nautin ja viettää vuoden ihmisten kanssa joiden seurassa viihdyn. Sen suurempia suunnitelmia ei toistaiseksi ole.

Sen sijaan että tekisin uuden vuoden lupauksia, voisin miettiä tavotteita seuraavalle vuodelle. Idean tähän sain ystävältäni Elenalta, ja täytyy myöntää, että tavoitteet kuullostavat paremmalle kuin lupaukset.

Voisin opetella ottamaan minulle hyvää oloa tuottavia tottumuksia tiheämmäksi osaksi arkea. Yksi näistä on vihresmoothieiden juominen. Aikaisemmin join joka aamu vihersmoothien, joka sisälsi usein ainakin vehnäorasta, jotain viherjauhetta, vihreitä lehtiä ja muita sattumia joita sattui olemaan. Näitä himoitsen erityisesti kesäisin, mutta näin pimeässä ja kylmässä tilanne on toinen. Vaikka en sen koommin haaveile vihersmoothiesta, nautin siitä kovasti kun se on valmis. Lisäksi päivä käynnistyy kieltämättä mukavemmin, kun nautin myös smoothien ainaisen kahvilitran lisäksi.

Kahvia juon melko paljon ja se olkoot paheeni (maapähkinävoi + taateli combon lisäksi), jos paheita on ryhdyttävä niemämään. Haluan aamuisin juoda ensin kaksi kuppia kahvia, jonka jälkeen nautin mielelläni smoothien tai muun aamupalan.

Terveysbloggaajan tunnustuksia: Kiireisenä arkiaamuna aamupala jää kahvin takia usein nauttimatta. Vapaa-aamuina tilanne on toki toinen. Voisin opetella vihersmoothien nauttimisen ensimmäiseksi aamulla, jonka jälkeen joisin sitten kahvia kupin tai pari. Kahvi on helppo ottaa mukaan termarissa ja juoda loppuun junassa. Smoothien otan mielelläni mukaan, mutta sitä en halua juoda matkalla, vaan paikalla istuen, luennolla tai taukotilassa. Mainittakoot että kahvikuppini koko on 400ml ja ne aamun kaksi kuppia eivät toki ole päivän ainoat kaksi... ei saa tuomita.

Vihersmoothieissa on helppo nauttia isokin määrä vihreitä, ja näiden hyötyjä tulen avaamaan tarkemmin tulevissa postauksissa. Sanomattakin on selvää, että vihreiden nauttiminen on todella terveellistä. Ruoansulatus lähtee kivasti käyntin ja aamulla tyhjään vatsaaan nautittuna, vihreät sulavat parhaiten. Tänä aamuna kaipasin jotakin täyttävämpää ja kermaisempaa. Avocado ja cashewpähkinät tekivät juuri tämän.

Vuoden 2015 Vihersmoothie

1/2 avocado
1 kuorittu kurkku
Kourallinen rucolaa
1/2 puska sitruunamelissaa
Kourallinen tammenlehtisalaattia
1 appelsiini
1/2dl cashewpähkinöitä
Vettä

Blendaa ja nauti.

Lisää luettavaa vihersmoothieista:
Helathy Blender Recipes: Vegan Green Milk
VegKitchen 10 benefits of green smoothies
Piristävä aamusmoothie
Vihersmoothie









0
Back to Top