Paahdettua Parskaalia ja Kalsiumpaniikki



Kirjoittamani riisipostaus herätti kivasti keskustelua. Olin tästä positiivisesti yllättynyt, sillä kirjoittelin tekstiä iltamyöhään kaverille asiasta naureskellen. ''Kirjoitan riisistä, kuinka syvällistä''. Ruokavalintojen pohtiminen kiinnostaa kuitenkin kovasti ainakin itseäni. 

Tulin tänään koulusta turhautuneena, kun jälleen kerran käteen lyötiin maitoesitteet ''ihan vain katseltavaksi''. Näissä oli esimerkkiaterioita koulussa käyvälle nuorelle. Lehtisessä mm. mainittiin että kasvisyönti on rakettitiedettä (ainakin melkein) ja pitää syödä todella monipuolisesti. Ihan kuin muuten ei tarvitsisi? Lisäksi samassa tekstinpätkässä todettiin, että ainakin sen kalsiumin takia maitoa olisi juotava, koska se imeytyy maidosta niin paljon paremmin kuin kasviksista. Ja että kasvissyöjän tulisi syödä kalaa pari kertaa viikossa. Sitä kala-kasvia siis...? 

Lehtisessä oli toki myös lueteltu proteiinin lähteitä. Listan kärjessä oli lihatuotteita ja olipa joukossa myös juusto ja kananmuna. Onneksi kasvisproteiininlähteitä ei unohdettu, sillä listalla oli viimeisenä Peruna 1g proteiinia. Huh, onneksi nyt selvisi että myös kasvisruoassa on tätä arvokasta ravintoainetta. Myös hiilihydraattien lähteitä lueteltiin. Täysjyväleipä, puuro, mysli. Lista taisi koostua kokonaan viljatuotteista. Niinpä niin. 

Aikaisemmilla tunneilla puhuimme myös nuorten ravitsemuksen ohjauksesta. Tunnilla oli vierailija, joka kertoi että kysyy usein nuorelta ''mitä juomalasissa on... mitä siellä pitäisi olla?'' Tähän saimme ystävällisesti vastauksen, ''no kaikki tietävät että siellä pitäisi olla sitä maitoa''. Teki mieli huutaa AMMMUUUU! takapenkiltä. 

Luonnollisesti minua turhauttaa näissä asioissa se, että muut vaihtoehdot jätetään kokonaan mainitsematta. Lista mistä kalsiumia saa, voisi sisältää myös muutaman kasvikunnan tuotteen. Juomalasissa voisi olla myös kasvismaitoa (tai ihan vaan sitä vettä?) ja proteiininlähteissä voisi ainakin tofu vilahtaa. Tätä asiaa toki pohdin jo, kun uudet ravitsemussuositukset julkaistiin. Pydamidissa ei näy kasvisproteiinin lähteitä juuri lainkaan (paitsi se peruna toki...). Maitotuotteiden kohdalla on sen sijaan kaksi kipollista jotakin valkoista. Mä väitän että toinen niistä on mantelimaito ja toinen soijajogurtti. Whatever helps you sleep at night.

Positiivista on, että kun juttelee näistä asioista luokkatoverien kanssa, monet ovat hyvin tietoisia tästä maitovouhotuksesta. Se että hyvin monet osaavat oikeasti tarkastella tietoa kriittisesti, ajatella itse ja lukevat ajankohtaista tietoa ja tutkimustuloksia, on mielestäni aivan mahtavaa. Sitä vaan välillä useinkin toivoisin, että vähän useampi ihminen pääsisi tästä maitoamaitoa- hysteriasta eroon.

Viimeaikoina maidosta on kuitenkin uutisoitu melko paljon. Kasvismaitojen myynti on kasvanut ja entistä useampi valitsee toisinaan mantelimaidon tai kaurajogurtin, lehmätuotteiden sijaan. Sen lisäksi että joku jättää maitotuotteet pois terveydellisistä tai eettisistä syistä, on myös niitä joilla on maitoallergia. Kaikki tuntemani maidottomalla ruokavaliolla olevat ovat onneksi vielä hengissä, luut ehjinä. 

Tässä nyt vielä finelistä napattuja kalsium-pitoisuuksia.

  • Rasvaton maito 180mg
  • Papu, ruskea tai valkoinen 139.5mg
  • Manteli 276mg
  • Tofu 350mg
  • Mantelimaito 120mg
  • Soijamaito 120mg
  • Seesaminsiemen, kuorineen 975mg (josta tehdyssä tahinissa 426mg).


Mä en vaan ymmärrä mikä tässä on ongelma. Finelissä on muuten todella kätevä tuo eniten-vähiten ominaisuus, jolla voit listata itsellesi vaikka ''eniten rautaa sisältävät kasvikset'' tai mikä ikinä onkaan kiinnostuksen kohteena. Suosittelen kurkkaamaan.

Miten muut ovat kokeneet tämän maito-asian?


Nyt ruokaan. Parsakaali on yksi suosikki lisukkeeni ja minulle uppoaa helposti 400g parsakaalinippu yksinäni. Muuten, siinä saakin kerralla sitten 192mg kalsiumia ja 18.5g proteiinia. Tyypillisesti höyrytän parsan, mutta nyt kokeilin huvin vuoksi myös uunissa tehtynä. Ihme kyllä en ole ennen uunissa parsaa tehnyt. Tänään katselin parsaa kaupassa kuitenkin vähän sillä silmällä, että jospa sitä paahtaisi erän.

Lisäksi tein todella yksinkertaista tandoorimausteista linssimuhennosta. Tässä myös hiukan vastaava linssiohje joka on suosikkieni listalla.

Paahdettu Parsakaali

400g parsakaali
2 valkosipulin kynttä
3rkl oliiviöljyä
Mustapippuria

Sweet chili kastiketta tarjoiluun


Leikkaa parsakaalin nuput pieniksi. Kaada kulhoon oliiviöljy, mustapippuria ja viipaloidut valkosipulin kynnet. Pyörittele parsaa aineksissa kunnes sitä on melko tasaisesti kaikkialla.

Levitä parsa leivinpaperille ja aseta 200 asteeseen uuniin. Kun parsakaali tuntuu haarukalla kokeiltaessa kypsälle, ota se uunista. Kaada tarjoilussa hiukan chilikastiketta päälle.

Tandoori Linssimuhennos

2dl punaisia linssejä
400g tomaattimurskaa
2 porkkanaa
1 sipuli
1 suuri valkosipulin kynsi
1tl inkivääritahnaa
2rkl soijakastiketta
1tl juustokuminaa
Mustapippuria
Tandoori mausteseosta maun mukaan

Tuoretta korianteria


Keitä linssit kypsiksi. Valuta ylimääräinen vesi pois. Voit valmistaa linssit myös padassa hauduttaen, mutta mielestäni on nopeampaa keittää ne etukäteen.

Raasta porkkana (minä ''raastan'' omani tehosekoittimessa), viipaloi sipuli ja valkosipuli. Kuullota porkkanaa ja sipuleja öljytilkassa. Kun sipuli on kypsää, lisää linssit ja tomaattikastike joukkoon. Sekoittele ja lisää tarvittaessa vettä. Lisää myös mausteet ja anna hautua noin 10-15min välillä sekoittaen.

Pilko päälle korianteri ja tarjoile!







30

Day 3. #whatveganseat


Tässä perjantain ruokapäiväkirja. Sain aikaisemmista kommenttia, että tällaisista tykättiin. Koska lupasin pitää useamman päivän ajan päiväkirjaa, niin tässä on sitten vielä päivä 3. 

Day 1 ja Day 2 löytyvät linkkien takaa.

Edelleen muistutan, että tässä vain listattuna mitä itse söin päivän aikana. Tarkoitus ei ole luoda minkäänlaista esimerkkipäivää miten kenenkään tulisi syödä.

Koko perjantain istuin tietokoneen ääressä kirjoittamassa koulujuttuja ja opinnäytetyötä. 

klo 9:00  Aamupala
Vihersmoothie hedelmillä ja chia-vanukkaalla. Tämän kuvan laitoinkin instagramin puolelle.
2 kahvia soijamaidolla

klo 11:00 Välipala
2 riisikakkua hummuksella,tofuviipaleella ja aurinkokuivatulla tomaatilla
1 appelsiini
Kahvi soijamaidolla

klo 13:00 Lounas
Hullu nälkä yllätti tässä vaiheessa. Päätin syödä puuroa lounaaksi, joska se sulaa nopeasti ja helposti. Ennakoin tulevaa lenkkiä.

Puuro, mantelimaitoa ja marjoja. Tilkka maustamatonta soijajogurttia
Kahvi soijamaidolla

klo 15:00
Kävin lenkillä Natalian kanssa. Lenkki sujui osittain hölkäten ja osittain kävellen.
Ensimmäinen juoksulenkki tänävuonna. Oli rankkaa, mutta ei niin kamalaa kuin kuvittelin. Myönnetään. Paremmille juoksukengille olisi silti käyttöä.

klo 17:00
Ruoan valmistumiseen meni hetki aikaa ja piti saada äkkiä jotain suuhun. Chiat eivät edes ehtineet kunnolla turvota kun lusikoin tämän suuhuni. Noh, kyllä ne turpoavat vatsassakin.

Chiavanukas mantelimaidossa ja soijajogurtissa
Banaani

Kahvi soijamaidolla

klo 18:00 Päivällinen
Testailin hiukan ohjeita ja söimme päivällisen yhdessä miehen ja tämän (ja myös minun) naapurissa asuvan ystävän kanssa. Aina välillä on kiva kokkailla myös muille.

Shepard's Pie, söin lautasellisen ja varastin mieheltä vähän lisää.

klo 20:30
Vihreää teetä ja tilkka mantelimaitoa

Raahasin Natalian luokse mukaan kitaran ja uunissa paahdettua omenaa vaniljakastikkeella.
Joimme kupit teetä, söimme. soittelimme, juttelimme.

Tästä menin kotiin nukkumaan, seuraavana aamuna klo 5.15 herätys töihin.




0

Musta riisi on uusi tumma riisi?


Rakastan riisiä. Paljon. Ja nimenomaan sitä vaaleaa tahmaista riisiä. Sitä missä ei ole kuituja mukana ja sitä mitä ei suositella syötäväksi. Tummaa sen olla pitää. Terveystietoiset liikkuvat tässä kohti levottomasti tuolillaan. Eikö terveellisestä ruoasta kiinnostunut ihminen tykkää luonnostaan kaikesta terveellisemmästä? Arjessa valitaan jo tottumuksesta tumma, ja kerrotaan miten paljon pitää siitä enemmän ja oikein tuntee miten vaalea riisi on askel kohti ongelmia x. Näin ei ole minun kohdallani käynyt, vaikka voin tuon kokemuksen allekirjoittaa monen muun ruoan kohdalla. Ironia siis sikseen, kun osuu kuitenkin omaan nilkkaan.

Riisiä on tummaa, vaaleaa, pitkäjyväistä, puuroutuvaa... Mitä pitäisi valita??

Minun suosikkini on vaalea riisi siitä yhdestä syystä. Se on tahmaista ja näin sijoittuu kategoriaan ''hyvää''. En inhoa mitään niin paljon kuin kuivaa riisiä, jyviä jotka eivät takerru toisiinsa. Tästä syystä olen syvästi järkyttynyt aina, kun mieheni valitsee kaupassa pitkäjyväistä riisiä. Minun on kaiken lisäksi vaikea uskoa, että kukaan oikeasti tykkää kuivasta pitkäjyväriisistä. Vai tykkääkö? Syön mielummin vaikka puuroriisiä ruoan lisukkeena.

Vaalean ja tumman riisin välillä ei ole juurikaan eroja energiasisällössä tai hiilihydraattien määrässä. Näitä minulla ei kuitenkaan usein ole tapana tuijottaa. Mainitsemisen arvoisia eroja olisi ehkä magnesium ja kuitu, joita molempia on tummassa riisissä enemmän kuin vaaleassa. Toivon kovasti, että riisi ei ole kenenkään ruokavaliossa ainut vitamiinien ja hivenaineiden lähde. Kun näin tarkastelee asiaa, kaikessa on jotain vitamiineja tai hivenaineita, joten onko tumman ja vaalean riisin ero niin merkittävä? Ja ovatko pitoisuudet merkittäviä, kun miettii mitä kaikkea muuta päivän aikana syö?

Joskus kuulee mainittavan, että tumma riisi olisi myös proteiinirikkaampaa. Finelin mukaan tummassa riisissä on kuitenkin vain gramma enemmän protskua. En kuitenkaan kiinnostuisi riisin kohdalla tästä arvosta, kun kyseessä on kuitenkin hiilariruoka. Mikäli kaipaa selkeästi proteiinipitoisempaa lisuketta niin quinoassa sitä löytyy jopa 15g/100g ja olisi ehkä tässä tapauksessa selvempi valinta.



Tumman riisin glykeminen indeksi on kuitenkin alhaisempi, ja näin ollen se nostaa verensokeria hitaammin. En paneudu sen tarkemmin tähän, mutta tästä taulukosta pääset näkemään monien eri ruokien glykeemisen indeksin. 

Oma lempiriisini on jasminiriisi, jota nautin misotahnan ja sitruunamehun kera vaikka sellaisenaan. Tykkään kuitenkin kovasti kokeilla eri riisejä ja ostin lähellämme sijaitsevasta etnisestä kaupasta kokeiluun mustaa riisiä. Paketissa luki Black Glutinous Rice ja nopean googlailun tuloksena selvisi, että se tarkoittaa nimenomaan takertuvaa, liimaista, tahmaista, tarttuvaa. Ihanaa! Maku on pähkinäinen ja mieto, tätä on ihana syödä niin sushin kanssa, kuin myös sellaisenaan lisukkeena. Tämä musta riisi on kypsennettynä myös mukavan tahmainen. 

Mites sitten ne ravintoarvot? Mustariisi paketti kertoo, että 100g mustaa riisiä sisältää, 360kcal, 8g proteiinia ja 74g hiilihydraatteja. Hyvin samankaltaisa tulosta siis kuin tumma = ruskea riisi, finelin mukaan. Eräät lähteet kertovat, että tumman ja mustan riisin välillä ei juurikaan ole eroa mineraaleissa, mutta tumma riisi sisältää huimasti enemmän antioksidantteja. Erityisesti silmään osui monessa eri paikassa korostettu seikka:

''The American Chemical Society says that a spoonful of black rice bran has more antioxidant power than a spoonful of blueberries.''

Anteeksi mitä? Sekä täällä että täällä mainittiin sama asia. Että mustassa riisissä olisi tumman värin ansiosta enemmän antioksidantteja kuin mustikassa? Oli miten oli, niin musta riisi nousi suosikiksi ensikoikeilulta ja aijon sitä jatkosskin riisihimooni syödä (sen vaalean riisin lisäksi). Jos ruokavalio on muuten monipuolien, sisältää runsaasti kasviksia,vihanneksia ja hedelmiä, niin joukkoon mahtuu kyllä sitä vaaleaa riisiäkin. Toiset myös kokevat, että vaalea riisi on ruoansulatukselle kivempi. Jos taas päivittäinen ruoka koostuu suurelta osin leivästä, pastasta, riisistä ja ehkä siitä palasta kurkkua, suosittelisin siirtymistä tummaan tai tähän mustaan riisiin.

Tästä pääset kurkkaamaan tumman riisin ravintoaineet ja tästä vaalean, puuroutuvan riisin.

Mitenkäs muut? Onko väliä mitä riisiä siellä lautasella vai onko ollenkaan?





28

Mehevä Pizzapohja Kikhernejauhoista (Gf, V)



Olenko varmasti vaahdonnut tarpeeksi siitä, kuinka paljon pidän gramjauhoista = kikhernejauhoista? En varmaan vielä, sillä tästä pizzapohjasta en ole postannut. Puolitiessä blogin Anni Minerva postasi viljattoman ja vegaanisen pizzapohjan jokunen aika sitten. Minun oli tietenkin aivan heti tätä kokeiltava. Annin ohje on kauniin simppeli ja pohja päääsee edukseen minimaalisten täytteiden kanssa. Omani on hiukan eri luokkaa, sillä minä haluan täytteitä paljon! Kukin siis tyylillän, herkullista siitä silti tulee. 

Kaapissa ei ollut kuivahiivaa eikä tarpeeksi gramjauhoja. Oli sooloilun paikka ja onneksi niin. Olen nimittäin aivan rakastunut tähän vahingossa syntyneeseen tuotokseeni, vaikka meinaan kokeilla myös alkupeäräistä, sellaiseaan kuin se on tarkoitettu. Pohjasta tuli mehevä ja pehmeä, koostumukseltaan hiukan rieskamainen. Uskoisin että alkuperäinen ohje on ennemmän rapsakan pizzapohjan tyylinen?

Olen tehnyt tätä useaan otteeseen jääkaapista löytyneillä jämillä. Nyt ostimme kaupasta valmista vegejuustoa (yleensä käytän omatekemiä) ja tuoretta oreganoa. Nautimme pizzaa, lasit viiniä ja katsoimme vuoden 2004 Hawking elokuvan. 

Kuvassa oleva pizza on päällystetty tomaattipyreellä, herkkusienillä, kirsikkatomaateilla, aurinkokuivatuilla tomaateilla, oliiveilla, raastetulla tofulla ja cheezly juustolla. Päälle  laitoimme tuoretta oreganoa. Myös yksinkertainen pinaatti-sienipizza kuulluu suosikkeihini! Ohjeesta tulee kuvassa näkyvä suuri pizza, joka toisaalta katosi kyllä kahden suuhun hetkessä.

Kerrankin toimiva pizzapohja ilman vehnää! Ostan gramjauhoni usein Punnitse & Säästä kaupasta tai Ruohonjuuresta. Esim. Doves Farmin 1kg paketti gramjauhoja maksaa 4.5e Ei hassumpi hinta.

Gramjauhoista syntyy myös:



Mehevä Pizzapohja Kikhernejauhoista

3.5dl Gramjauhoja = Kikhernejauhoja
1dl kaurahiutaleita (tarvittaessa puhdistettua kauraa)
4rkl psylliumia

1tl kookossokeria 
1tl soodaa
1/2tl leivinjauhetta

2rkl ravintohiivahiutaleita*
ripaus suolaa

2.5dl vettä + 1rkl omenaviinietikkaa

+ öljyä paineluun

Sekoita kuivat ainekset keskenään. Kaada omenaviinietikka veden joukkoon ja sekoita hyvin kuiviin aineksiin. Odottele minuutti tai pari ja  lusikoi massa leivinpaperille. Kostuta kädet ja ala painelemaan pohjaa haluttuun muotoon. Noin puolessa välissä kaada öljyä tilkka käsiisi ja painele taikina loppuun. Noin puolen sentin paksuus on mielestäni toimiva. Levitä täytteet ja paista 225 asteessa 10-15min. Nauti!

*Ravintohiivahiutaleet ovat suosikkejani maun puolesta. Ne voi toki myös jättää pois, mikäli niitä ei ole tapana käyttää.


Gram Flour Pizza Crust

3.5dl chickpea flour (gram flour),
1dl oatmeal flakes
4tbsp psyllium husks

1tsp coconut sugar
1tsp baking soda
1/2tsp baking powder
2tbsp nutritional yeast (optional)
pinch of salt
Oil for pressings the dough

Mix the dry ingredients. Pour the apple cider vinegar into the water and mix it well with the dry ingredients. Wait for a couple of minutes and spoon the dough onto a baking sheet. Start pressing the dough into the desired form with moist hands. At about halfway through pour some oil onto your hands and finish pressing the dough. About half a centimeter thickness is good in my opinion. Spread the topping and bake at 225 celsius for 10 to 15 minutes. Enjoy!











15

Day 2. #whatveganseat

Hyvää ystävänpäivää kaikille, ja tervetuloa uusille seuraajille.

Julkaisin eilen ruokapäiväkirjan ensimmäisen osan ja pääset lukemaan sen tästä linkistä.

Tässä torstain kulku ja syömiseni. Tässä ei siis ole kyse minkään sortin esimerkkiruokavaliosta, joita kehottaisin kaikkia nyt noudattamaan. Minulta on pyydetty ruokapäiväkirjaa ja vihdoin sain aikaiseksi toteuttaa. Kahvia tulee tämänkin päivän aikana juotua aika paljon, mutta kuten sovimme jo eilen, ei saa tuomita. Kahvin juon kasvismaidolla, vaikka en ole sitä jokaisen perään jaksanut erikseen kirjoittaa.

En erityisemmin suunnittele päivän ruokia etukäteen. Syön sen mukaan miten on nälkä, ja mitä tekee mieli. Tietenkin pyrin syömään jääkapissa olevia aineksia pois, jottei hävikkiä tulisi. Pidän loppujen lopuksi aika yksinkertaisista ruoista, enkä peruslounasta mausta välttämättä sen koommin. Alla olevaan ruokalautaseen on käytetty mausteeksi vain pippuria, sitruunamehua ja lopuksi lisätty inkivääriä. Quinoaa keittäessä lisäsin joukkoon pienen osan kasvisfondista, mutta enempää suolaa en oikeastaan lisää ruokaani.

Kuva kuvastaa hyvin sitä, millaisesta pidän. Yksinkertaista ja nopeaa, mutta vähän kaikkea. Erityisesti tuo pinaatti-sieni yhdistelmä on muodostunut eräänlaiseksi suosikiksi, vaikka oikeastaan syön pinaattia ihan minkä kanssa vain.

Varmaan jo eilen huomasitte mun ai niin nokkelan otsikoinnin. Mikäli instagram on tuttu ja kasvisruokainspiraatio kiinnostaa, kannattaa kuorkata mitä #whatveganseat alta löytyy! Seuraava #whatveganseat postaus tulee varmaan joskus ensi viikolla.


klo 6:15 
700ml sitruunavesi
Kahvi

klo 7:25 
Junamatkalla kahvi termoksessa

klo 9:00 
Torstaina oli valitettavasti raahauduttava kouluun, joten aamupalaan en voinut oikein panostaa. Tunti oli sellainen, jossa ei tuorepuuroja pystynyt popsimaan, mutta smoothie upposi siinä touhuilun lomassa.

Banaaneista ja appelsiineista tehty smoothie

klo 12:00 

Kävin Natalian kanssa postissa, Citymarketissa ja Lidlissä. Yhdistämme melko usein kauppareissumme, sillä yksin on tietenkin tylsempää ja kuulumisia on kiva vaihtaa myös lyhyiden arkitapaamisten merkeissä. Pidimme lounastreffit ja otimme muutamat foliohattukuvat.

Lounaaksi quinoaa, parsakaalia, tofua, pinaattia ja sieniä. Päälle sitruunamehua ja inkivääriä.

ja kahvi.

klo 15
Aloitin opinnäytetyön tekemisen.
Välipalaksi maustamatonta jogurttia ja banaani. Sekoitin joukkoon myös hiukan omenasosetta, maapähkinävoita ja siemeniä. Annoksesta tuli aika kookas.

Kahvi

klo 18
Kahvi
700ml sitruunavesi
Omena

klo 20-21
Kävimme hiukan yli puolen tunnin kävelylenkillä Natalian kanssa.
Kotiin tultuani söin lounaasta jääneitä jämiä, lisäsin joukkoon hiukan makeaa chilikastiketta.

700ml sitruunavesi

klo 22
Vihreä mustikkatee soijamaidolla
taateli ja nokare maapähkinävoita

Yritän kovasti pitää rytmistä kiinni ja olla ennen puolta yötä jo nukkumassa. Torstaina se taisi onnistukkin.

4

Day 1. #whatveganseat

Minulta on pyydetty useaan otteeseen ruokapäiväkirjaa, mutta sellaisen toteuttaminen on jotenkin vain niin vaikeaa. Samalla koen sen kovin henkilökohtaiseksi jutuksi, vaikka en mitenkään ihmeellisesti syö. Päätin nyt kuitenkin toteuttaa tämän ainakin muutaman päivän ajalta. Katsotaan vähän että miten sujuu. Päivät eivät luultavasti tule olemaan peräkkäisiä, ajanpuutesyistä. Yritin hiukan myös hahmottaa kellonaikoija mukaan, mutta ne eivät ole täysin tarkkoja. Ajattelin kuitenkin että ne auttavat ehkä hiukan kuvaaman ruokarytmiä ja ateriavälejä.

Kaikilla on omat paheensa, joista eivät vaan voi kieltäytyä. Minulla se on kuppi kahvia. En oikeastaan pidä tätä millään tavalla paheena, mutta kun se määrä toisinaan kasvaa hyvinkin isoksi, niin alkaa ympärillä olevien ihmisten silmät pyöristymään. Kuppi on oikeastaan kaunisteltu käsite, kun oma kahvikuppini on 500ml vetoinen. Toki kuppi ei ole piripinnassa ja seassa on kasvismaitoa. Kuitenkin varoituksen sana, niitä kahvikupposia voi esiintyä sitten useampikin. Ei saa tuomita.

Ei ole tarkoitus että syön mitenkään ihmeellisesti ruokapäiväkirjapäivien aikana. Näiden tarkoitus ei siis ole koostaa minkäänlaista esimerkki-ruokalistaa. Listaan vain simppelisti mitä olen syönyt päivän aikana ja ehkä nappaan kuvan jos ehdin ja se onnistuu. Toivottavasti joku saa tästä jotain ideoita tai vaan selvyyttä siihen, miltä näyttää vain kasvikunnan tuotteista koostettu ruokavalio.

Tässä siis #whatveganseat muutaman päivän takaa


klo 7:00
700ml vettä, jossa yksi sitruuna. Unohdan herkästi juoda, joten viipaloin sitruunan valmiiksi lasipurkkiin jota pidän jääkaapissa. Juotuani sen, täytän sen uudestaan samoilla sitruunapaloilla loppupäivän ajan. Päivässä join noin 3 tällaista purkillista.
1 kahvi
2 banaania

Tästä menin tekemään kevyehkön aamutreenin salille.

klo 12:00 
Salin jälkeen ja kotiin päästyäni söin noin litran smoothien.
Smoothie sisälsi:
banaaneja, pinaattia, sitruunamelissaa, veriappelsiineja ja hiukan riisiproteiinijauhetta.

klo 14:00
Kahvi

Mies kokkasi riisiä ja itämaista linssikastiketta. Päälle laitoin inkivääriä ja hiukan soijakastiketta.
Hyvin samantapaista kuin tämä ohje.

Kahvi (ehkä kaksi)

klo 15:00
Muutama taateli ja hiukan maapähkinävoita.

Tästä menin tekemään opinnäytetyötä parini luokse.

Elena tarjosi ystävällisesti kupit kahvia.

klo 17:00
Söimme suuret hedelmäannokset. Banaaneja, appelsiineja ja ananas.

klo 20:00
Tulin opparitreffien jälkeen kotiin ja siirryin yläkertaan Natalian luokse soittelemaan hetkeksi kitaraa ja juomaan kupin vihreää teetä. Romanttista, i know.

Iltapalaksi vielä puuroa hedelmillä. Annos oli sama kuin edellisen postaukseni ensimmäinen puuro.




Mites muut kasvispainotteiset tai kasvissyöjät, näyttääkö yhtään samalle kuin teillä?
Huomenna tulossa day 2.




24

K&K Puuroviikko

Olen mukana Elovenan ja Indiedaysin yhteisessä kampanjassa. Ideana on kehitellä erilaisia puuro-ohjeita niin aamupalaksi, välipalaksi tai vaikkapa lounaaksi. Oma aikaisempi postaus löytyy täältä. 

Täytyy kyllä sanoa, että olen syönyt enemmän puuroja kuin vähään aikaan. Tämä toisaalta jää vahvasti päälle, sillä nykyään huomaan himoitsevani myös puuroja enemmän kuin ennen. Kokeilut ovat poikineet moniakin suosikkeja. Aikaisemmin mielsin puuron selkeästi aamupalaksi, mutta puuro iltapalana on tainut tulla jäädäkseen. Tuorepuurot ovat ehdottomia suosikkeja niiden nopeuden ja helppouden vuoksi. Töissä tulee usein syötyä juuri tuorepuuroa ja koulussa aamutunneilla on kätevä kaivaa purkki laukusta. Pidemmittä puheitta, tässä syntyneet suosikkiohjeet.


Day 1. Kiireisen ja hätäisen hedelmäpuuro

Annoksen idea: kaikki ainekset säilyvät työpaikalla/koulussa ja kestävät räjähdykset ja ilmastonmuutokset. Minulla ainakin iskee toisinaan nälkä hyvinkin yllättäen, ja silloin on hyvä tarttua eväsjemmaan. Banaani ja appelsiini nuhistuu, tölkkiaprikoosit ei! Tällaisia annoksia söin yhden jos toisenkin, viimeisimmän työharjoittelun yövuoroissa tai yli 10h kestävien työvuorojen aikana. 

1 tlk säilykehedelmää
Käytin kuvassa mangoa mehussa, mutta suosikkejani ovat myös persikka tai päärynä mehussa. 
Siemeniä

Kaada pussin sisältö kulhoon ja keitä vettä. Lisää 1.5dl vettä ja odota 2min. Lisää joukkoon myös hedelmäsi ja koristele siemenillä. Nauti ja iloitse siitä, että olit varautunut hätävararuoalla.


Day 2. Pehmeän herkullinen vadelmapuuro lounaaksi 

Annoksen idea: Nopea valmistuminen ja säädeltävä annoskoko! Kun tulen koulusta tai töistä kotiin nälkä vaihtelee. Elovenan Hetki Vadelma Pikapuurohiutaleet voi itse annostella, ja syödä näin tarvittaessa hiukan tuhdimman annoksen. Valmiiksi maustettu ja nopeasti valmistuva puuro sai myös mieheltä vihreän valon. Työpaikallekin piti hommata yksi paketti tätä, ihan kaiken varalle.

1.75dl kiehuvaa vettä
2dl marjoja, käytin mustaherukoita
1 banaani
Ripaus vaniljaa

Kaada hiutaleet kulhoon ja lisää niihin kiehuva vesi. Odota muutama minuutti ja sekoita joukkoon marjat. Lisää banaani ja ripaus vaniljaa päälle. Nauti!


Day 3. Cookie Dough Tuorepuuro

Annoksen idea: Tarvitseeko tätä selittää? Maapähkinävoi ja taateli ovat jo sellaisenaan mitä parhain combo. Yhdessä kaurahiutaleiden kanssa syntyy syntisen hyvä tuorepuuro! Pistä illalla tekeytymään ja aamun voi aloittaa jälkiruoalla. Annos on sen verran tuhti, että sen voi huoletta nauttia myös suurempaan nälkään. Cookie Dough iltapala pitäisi varmaan myös iltaiset herkutteluhimot kurissa?Elovenan Iso Kaura on kuin luotu tuorepuurojen valmistukseen.

2dl mantelimaitoa
2rkl hasselpähkinärouhetta
1-2 rkl maapähkinävoita
5 tuoretta taatelia
1/2-1 banaani
Ripaus kanelia

Sekoita mantelimaito, kaurahiutaleet, pähkinärouhe ja kaneli hyvin keskenään. Pilko 3 taatelia saksilla pienemmäksi ja sekoita muiden ainesten joukkoon. Aseta kannellisessa rasissa jääkaappiin tekeytymään, mielellään yön yli tai koko päivän ajan. Lisää ennen tarjoilua banaani ja loput taatelit koristeeksi. Nauti täyttävä ja sallittu herkku!

Ps. Rasiana toimii tämä, ja on ihan paras puurojen mukana kantamiseen!

 Day 4. Suklaapuuro Herkkuhetkiin

Annoksen idea: Tätä olen tehnyt ennenkin, kun pahimmat herkkuhimot iskevät. Ollaan nyt rehellisiä, yksi pala tummaa suklaata ei vain hoida hommaa aina kotiin. Sen sijaan lautasellinen suklaapuuroa saa vatsan samalla täyteen ja suklaahammas saa useamman lusikallisen. Herkkuhimo unohtuu puuron äärellä ja täydellä vatsalla. Toimii sanon minä.

2dl vaniljasoijamaitoa
1-2rkl kaakaojauhetta tai 2 palaa tummaa suklaata
1dl vadelmia
2tl hunajaa tai siirappia

Kaada hiutaleet ja vaniljasoijamaito kattilaan. Kuumenna keskilämmöllä kunnes maito on imeytynyt hiutaleisiin ja puuro alkaa näyttää valmiilta. Voit tehdä suklaapuuron kahdella tapaa. Mikäli käytät kaakaojauhetta, sihtaa se siivilän läpi puuron joukkoon. Tällöin lisää tilkka vettä tai soijamaitoa, jotta koostumus ei paksune liikaa. Voit myös nostaa puuron liedeltä ja pudottaa pari palaa suklaata joukkoon. Odota hetki ja sekoita. Kaada päälle vadelmia ja valuta hunajaa tai siirappia syventämään suklaan makua. Nauti!


Day 5. Marjaisa Tuorepuuro Evääksi

Annoksen idea: Haluan asioiden sujuvan nopeasti ja mutkattomasti. Kuulun niihin, jotka haluavat illalla olla ajoissa nukkumassa ja eväiden valmistus ei ole ensimäisenä mielessä. Helppo tuorepuuro syntyy, kun lusikoit kaikki ainekset purkkiin ja suljet kannen. Aamulla puuro tarttuu helposti mukaan, eikä muuten aukea laukussa kuten muovirasiat. 

1dl appelsiinimehua 
1dl mantelimaitoa
2dl marjoja
3 taatelia

Lusikoi kaikki purkkiin, sulje kansi. Vinkki: mikäli et voi säilyttää puuroasi jääkaapissa, lisää marjat jäisenä vasta aamulla, ja ne pitävät puuron mukavan kylmänä.  Nauti näppärästi suoraan purkista! Hamstratuille lasipurkeille on vihdoinkin käyttöä.


Day 6. Raikkaan Täyttävä Smoothie

Annoksen idea:  Smoothie mielletään usein kevyeksi ja pieneksi ruoaksi. Se voi olla kuitenkin olla myös täyttävä, mikäli sen koostaa tarpeeksi suureksi. Tästä lähtee hieman suurempikin nälkä. Raikas maku ja pinaatti takaavat myös päivän viherannokseen hyvän lisän.

2 suurta banaania
2 appelsiinia
2 kourallista baby pinaatin lehtiä
Nippu sitruunamelissaa
2dl vadelmia
Vettä mielen mukaan

Kaada kaikki ainekset paitsi vadelmat blenderiin. Sekoita tasaiseksi. Lisää vadelmat ja nauti!


Day 7. Kookoksinen Tuorepuuro

Annoksen idea: Tämä nousi kertaheitolla suosikikseni. Ihanan raikas annos valmistuu yön aikana ja on maultaan ihanan kevyt. Olen aamuihmisiä, mutta ruoka ei heti herättyäni kiinnosta lainkaan. Tilanne muuttuu muutaman kahvin jälkeen, mutta joskus on kuitenkin jotakin syötävä. Raikkaat ja helpot maut ovat silloin se juttu. Tämän puuron kanssa ongelmaa ei ollut! Vatsa tuli täyteen ja himoitsimpas toista annostakin. 

2dl Alpron kookosken makuista jogurttia
0.5dl appelsiinimehua
2rkl rouhittuja cashew pähkinöitä

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja siirrä jääkaappiin yöksi. Nauti aamulla raikkaista mauista ja täydestä vatsasta.

Löytyykö jo oma suosikki reseptien joukosta?

Muistakaa myös käydä osallistumassa kilpailuun, jossa suosikkireseptiään kommentoimalla voi voittaa Elovena-tuotepaketin ja Iittalan Elovena-aiheisen mukin! Kilpailuun pääset tästä linkistä.



8

Paremmat Laskiaispullat Kaurasta



Muistaako kukaan mun epätoivoisia yrityksiä leipoa täydellistä ja terveellistä pulla? Minä muistan, jonka vuoksi pullan leipominen aiheutti pientä hymynpoikasta. Tästä tulee joko tosi hyvä juttu, tai tosi hauska juttu. Överimmäksi kuin viimekerralla, ei varmasti voi vetää. Voitto siis jokatapauksessa. Tästä ja tästä linkistä pääset kurkkaamaan epätoivoiset pullahetket. Olen yrittänyt useaan otteeseen leipoa runebergintorttuja, mutta tulos on ollut vähän vaihetelva.

Yritys 1. Yritin leipoa runebergintorttuja vuokiin, revin ne kuumana sieltä irti ja ihmettelin miksi murenevat. Laitoin aivan liikaa manteliaromia, koska se on mun mielestä hyvää. Mies kysyi että ''mitä alkoholia näissä on?'' 

Yritys 2. Runebergin letut. Ohjeella jolla lettu ei ikinä tartu pannuun, tarttui lettu pannuun. Söin kardemummalla ja manteliaromilla maustettua terveellistä mutta epämääräistä mössöä.

Yritys 3. Runebergin kakku joka paistuikin hienosti ja koostumus oli mehevä ja tiivis. Maku sen sijaan oli enemmän banaanikakku jossa on sitä kuuluisaa manteliaromia. Naapurin kanssa istuimme alas ja söimme toistemme tekemää kakkua. Kakku sai nimekseen runeberginkakku joka ei ole runeberginkakku. Päälle laitoin chia-vadelmahilloa ja kookoshiutaleita. Ei mitään eroa alkuperäiseen.

Tässä vaiheessa olin epätoivoinen. Söin Alpron uutta mantelijogurttia ja mietin miten se voikaan maistua niin runebergintortulle. Laitoin kahviini manteliaromia ja totesin että ''ei mitään eroa runebergintorttuun!'' Söin puuroa kardemummalla ja manteliaromilla. Sen sijaan että menisin ostamaan oikeat runebergintortut, tai leipoisin hyvällä valmiilla vegaanisella ohjeella, olen vakuuttunut että minun jogurttini, kahvini ja puuroni ajavat saman asian. Ei mitään eroa alkuperäiseen. Ei siis mitään!

Yritys 4. Sinne meni runebergin päivä ja katse kohti laskiaista. Osaan leipoa hyvin pullaa, mutta koska en halunnut tehdä vehnä + sokeripullaa, oli jälleen uudet haasteet edessä. Kaivoin esiin manteliaromin ja mantelirouheen. Mulle ei vitt... Yksi Runeberg ei mulle ala. Kaapissa ei ollut hilloa eikä mantelimassaa. Banaania oli ja viipailoin tyytyväisenä banaanit pullien väliin. Ei mitään eroa.

Lopputulos: Leivoin vihdoin ja viimein onnistuneesti laskiaispullaa manteliaromilla. Koostumus oli ihanan mehevä! Täytteeksi vatkasin kasvisvispiä. Myös kookosvispi sopii hyvin. Tein nämä jälleen kaurajauhoon, suosikkiini! Mikäli se on vielä vierasta, suosittelen ehdottomasti testaamaan. Täysin gluteeniton tekee nämä luonnollisesti puhdistetusta kaurasta.

Nämä pullat ovat valmiita hetkessä, joten kohotteluun ei tarvitse varata aikaa. Ohjeesta tulee noin 6-8 pullaa, niiden koosta riippuen. Juoksin äkkiä viemään pullaa myös naapurille, jotta en voisi vain väittää näiden onnistuneen. Minulla on todistaja. Mies kun syö pullansa kiltisti, mutta ei jälkikäteen kysyttäessä tiedä mistä leivontakerrasta puhutaan. Sori rakas. 

Paremmat Laskiaispullat Kaurasta

3dl kaurajauhoja
1dl kookosjauhoja
1dl kaurahiutaleita
1rkl psylliumia
1.5tl soodaa
1/2tl suolaa
1tl kardemummaa

2dl kookosmaitoa
1dl alpron maustamatonta soijajogurttia
1/2dl juoksevaa hunajaa tai siirappia
1/2dl oliiviöljyä
1rkl omenaviinietikkaa
1/2tl manteliaromia

Voiteluun siirappi-vesiseosta ja päälle mantelirouhetta.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 

Sekoita kuivat ainekset keskenään. 
Kaada kookosmaito ja hunaja yhteiseen astiaan, ja lämmitä mikrossa mikäli ne ovat jähmeitä ja kylmiä. Sekoita muuten kaikki kosteat ainekset hyvin keskenään. Kaada kuivien joukkoon ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Odota minuutin verran. 

Ota kostein käsin sopiva annos taikinaa, ja muotoile se kevyesti palloksi. Taikinan on tarkoitus olla melko mehevää, joten sitä ei voi vaivata, kuten tavallista pullataikinaa. Kosteat kädet helpottavat muotoilemista ja pinnasta tulee kivan sileä. Tee pallot leivinpaperin päälle, ja voitele siirappi-vesiseoksella

Paista uunissa 12-16min pullien koosta riippuen. Ne ovat kypsiä, kun pinta on kullanruskea ja pohja näyttää kypsälle. Anna levätä hetki ennen halkaisua ja täyttämistä. Käytä leikaamiseen terävää veistä.

Vinkkivitonen: kannattaa kurkata Chocochili ja Kamomillan Konditoria blogit, mikäli hakusessa on myös perinteisten mutta edelleen vegaanisten pullien ohje!

Nauti!



17

Elovena Mustikkapuuro Cashew-kermalla




Blogini on mukana Indiedaysin ja Elovenan (klik klik) yhteisessä kampanjassa. Mahtavaa, eikö? Ideana on kehitellä erilaisia puuro-ohjeita aamupalasta iltapalaan. Sehän minullle sopi, sillä puuro kyllä uppoaa tässä kodissa.

Olen pienestä pitäen syönyt puuroa mielelläni. Tai ainakin itse väitän näin, vaikka äitini voi toki olla eri mieltä. Pienenä muistan, että äitini teki minun silmiini täydellistä kaurapuuroa. Muiden kotona puuron syöminen aiheutti taas suurta ahdistusta. Luonnollisesti lapsena vain yhdellä tavalla tehty puuro oli syömäkelpoista, ja kukaan muu ei tähän pystynyt. Myöhemmin opin äitini puuron salaisuuden ja sen, miksi monen muun tekemä puuro oli mielestäni aivan järkyttävää. Äiti teki puuron maitoon, kun taas moni muu keitti sen vain veteen. Vaikka en enää lehmänmaitoa juo, niin kasvismaitoon tehty puuro maistuu silti taivaalliselle. Puuron päälle voi kaataa pähkinämaitoa, jolloin se saavuttaa silmissäni täysin uudet ulottuvuudet! Nykyään teen itse puurot usein veteen, tai osittain kasvismaitoon. Kun lisukkeet valitsee oikein, lopputulos on mahtava molemmin tavoin.

Puuro on osana arkea siinä missä muukin ruoka. Erityisesti vapaa-aamuisin tulee tehtyä puuroa. Kun koulussa on enemmän aamutunteja (läsnäoloa vaativia), otan mielelläni aamupalan mukaan. Tällöin se on usein joko smoothie ja tuorepuuro, jonka sitten tyhjennän ensimmäisen tunnin aikana. Nautin puuroni melkein missä muodossa tahansa, mitä nyt margariinisilmästä en juurikaan välitä. Myös mies syö puuroa mielellään, kunhan siinä on tarpeeksi lisukkeita. Mustikkapuuro uppoaa nopeasti, mutta perus kaurahiutale on liian tylsää. Olen itse hyvin samoilla linjoilla, ja siksipä uusien ja erilaisten ohjeiden kehittely sopii meille molemmille.

Puuro on mielestäni nostanut kivasti päätään ja se ei nykyään ole vain sitä edullista ja nopeaa ruokaa. Se on tämän lisäksi myös terveellistä, monipuolista ja täyttävää. Puurohylly on kaupoissa nykyään mahtava ja jokaisen keittiöön istuu takuulla joku ohje.

Tällä hetkellä, kun terveellisyys on se juttu, erilaisiin puuroihin tartutaan innolla. Se näkyy ainakin hyvin blogimaailmassa sekä valikoiman kasvuna. Kaura tuntuu olevan se suosituin vaihtoehto, samalla luonnollisesti myös perinteisin.  Nykyään myös erikoisruokavalioita on selkeästi enemmän, ja ihmisillä on mahdollisuus tehdä valintoja, jotka sopivat juuri omaan suuhun (ja vatsaan). Onko se vain minun pakkomielteeni kauraan, vai olenko ainut josta tuntuu, että kaura istuu aika moneen ruokavalioon ongelmitta? Itse nautin kaurapuuroa ylivoimaisesti useimmiten. Myös tattari, hirssi tai riisipuuro toisaalta maistuvat mielestäni erinomaiselle.

Oma puuroinnostukseni nosti päätä viime kuukauden aikana, ja toki tällä kampanjalla oli siinä osansa. Olen myös juossut työharjoittelun, koulun, työn ja kodin välillä. Erityisesti yövuoroissa söin yhden jos toisenkin puuroannoksen. Yövuoron jälkeen ennen nukkumaan menoa, arvatkaa vaan mitä minä himoitsin? No sitä puuroa. Hyvä lisä tähän kaikkeen oli luonnollisesti myös viisaudenhampaan kasvu, jolloin puuro oli sitä miellyttävintä ruokaa pureskella. Kuten sanoin, olen aika innoissani puuroista.

Kuvassa oleva puuro on mustikkapuuroa cashewpähkinä kermalla. Tämä on todella täyttävä annos kerman ansioista ja söinkin tämän koulupäivän päätteeksi suuremapaan nälkään. Tämä on ehkä tyypillisin himoitsemani puuroannos, kun verensokerit ovat matalalla ja aikaa on vähän. Cashewkerma on yksi suurinta herkkuani ja sen, kauran ja mustikoiden trio on kerrassaan lyömätön! 

Ohjeeseen käytin Elovenan Luomu kaurahiutaleita. Ne valmistuvat nopeasti ja ovat mielestäni todella hyvän makuisia. Mikäli olet puuron mikrottaja, näillä hiutaleilla syntyy myös mikrossa hyvä puuro nopeasti. Testattu on!

Mustikkapuuro Cashew kermalla

2dl mustikoita
2.5dl vettä
2tl kookosöljyä
Halutessasi ripaus suolaa

Cashew kermaan:

1dl cashew pähkinöitä
1/4tl vanilja-aromia 
1-2dl vettä.

Laita cashew pähkinät likoon runsaaseen veteen. Voit tehdä kermaa myös enemmän kerrallaan ja säästää loput myöhempää käyttöä varten. Tällöin tee tupla, tai kolminkertainen annos. Mikäli muistat, voit myös laittaa pähkinät likoamaan jo monta tuntia etukäteen, jolloin niitä on helpompi käsitellä tehosekoittimessa.

Kaada kaurahiutaleet ja vesi kattillaan. Sekoittele keskilämmöllä, kunnes vesi alkaa olla imeytynyt puuroon.Lisää joukkoon öljy ja puolet musikoista. Sekoittele kunnes mustikat ovat värjänneet puuron kauniin liilaksi. Nosta pois levyltä.

Kaada pähkinät, vanilja-aromi ja 1dl vettä tehosekoittimeen. Anna pyöriä täydellä teholla ja lisää vettä tarvittaessa. Kerma on valmista, kun se on valkoista ja paksua. Koostumus toki riippuu veden määrästä

Lusikoi puuro lautaselle ja kaada kerma päälle. Lisää loput mustikoista ja koristle halutessasi myös pähkinöillä.

Nauti!

Aikaisemmin postaamani puuro-ohjeet löytyvät tämän linkin takaa.

Lisää puuroreseptejä on tulossa ensi viikolla, joten stay tuned! Sillä välin kannattaa käydä kurkkaamassa muiden tekemiä ohjeita ja osallistumalla kilpailuun, kommentoimalla omaa suosikkireseptiä. Palkinnoksi on luvassa runsas Elovena- tuotepaketti sekä Iittalan Elovena-aiheinen muki! Tästä klikkaamalla pääset sivulle.




6

Pähkinäinen Battaatileipä (gf, v)





Eilen oli perhettä kahvilla, joten kokeilin jälleen kaurajauhon käytöstä leivonnassa. Tähän mennessä olen ainakin kovin tyytyväinen tähän löytöön. 

Bataatti makeuttaa kivasti ja lisäsokeria ei kovin paljon tarvita. Päälle ripottelin hiukan hunajaa, maun vuoksi. Kuten moni tietää, käytän hunajaa leivonnassa satunnaisesti. Sen voi kyllä korvata siirapilla ilman makuelämyksen kärsimistä.

Koko annoksesta riitti yksi pieni leipävuoallinen, mutta myös kaksi testimuffinssia, jotta tietää kehtaako tätä tarjota edes. Testiraatina toimi luonnollisesti mies, yläkerran matsanopiskelija ja omat makunystyräni .

Tein tämän aikaisempaa (Kurpitsa-chaileipä) ohjetta muokkaillen. Isoäitini on alkanut noudattamaan low fodmap ruokavaliota, joka kannustaa minua kehittelemään erityisesti helppoja ja edullisia leipäohjeita. Myös kahvitarjoilun idea on luonnollisesti se, että kaikkien vatsalle ne sopivat. Ainakin yhdestä kauraleivästä kuulette myös pian!

Mikäli teet itse kaurajauhon kaurahiutaleista, voit laittaa myös ne yhdessä pähkinöiden kanssa tehosekoittimeen. Gluteenittomat jauhot voivat olla kalliita, joten oman kaurajauhon tekeminen puhdistetuista kaurahiutaleista voi toisinaan tullakin edullisemmaksi. Tällöin sekoita niitä tehosekoittimessa, kunnes rakenne on aivan hienoa.

Tänään on muuten jännä päivä tulossa josta kerron hiukan lisää myöhemmin. Lisäksi, käykääs kaikki hamstraamassa kaurahiutaleita kaappiin, sillä myös puuroreseptejä on tulossa aika monta seuraavan parin viikon aikana.


Pähkinäinen Bataattileipä

2dl kaurajauhoja
2.5dl kaurahiutaleita
0.5dl perunajauhoja
2dl cashewpähkinöitä
1dl kookossokeria
1tl leivinjauhetta
1tl soodaa
1/2tl ruususuolaa
2tl psylliumia
1tl kardemummaa

1dl kookosöljyä
2.5dl mantelimaitoa
2tl omenaviinietikkaa
1 pieni kypsä bataatti
2tl vanilja-aromia

Päälle:
Kurpitsansiemeniä
1rkl hunajaa tai siirappia

Laita cashewpähkinät tehosekoittimeen ja hienonna hienoksi.  Sekoita kuivat ainekset keskenään. 

Bataatin kypsytin uunissa etukäteen. Kuori hiukan jäähtyneestä bataatista kuoret ja soseuta muiden märkein ainesten kanssa. Mikäli bataatti on vielä lämmin, kookosöljy sulaa kivasti joukkoon. Muussa tapauksessa, lämmitä kookosöljy juoksevaksi ennen käyttöä.  

Yhdistä seokset ja anna levätä 5min. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja ripottele päälle kurpitsansiemenet. Hunaja kannattaa valuttaa vasta uunista tulleen leivän päälle. Paista 200 asteessa 45-60min riippuen vuokasi koosta. Käytin pienehköä vuokaa, joten omani oli valmis hiukan alle tunnissa. Mikäli taikinasta jää ylimääräistä, niistä voi tehdä muffineja. Paista tällöin noin 30min.

Anna jäähtyä ja nauti!


4
Back to Top