Uudistuksia blogiin!


Olen pitkään tätä suunnitellut, mutta nyt vihdoinkin kevät sateen sataessa, pääsin tuumasta toimeen.

Kuten edellisessä postauksessa puhuin, blogin nimi tulee hiukan muuttumaan. Olin suunnitellut ajankohdaksi kesän alkua. Tiesin etten itse ehdi suunnittelemaan uutta banneria ja logoa aikaisemmin, saati toteuttamaan sellaisia. Jälleen kerran voin kuitenkin kiittää onneani siitä, että minulla on niin lahjakkaita ja hyviä ystäviä. Natalia avasi nopein klikkauksin Photoshopin ja samalla kun minä puin epämääräisesti visiotani sanoiksi, hän toteutti hetkessä sen täydelliseksi! Hänen käsialaansa on myös nykyinen bannerini samoin kuin profiilikuvani. 

Natalian ottamia valokuvia pääsee katsomaan hänen omasta blogistaan light that once was. Käykää ihmeessä kurkkaamassa


Pysykää siis kaikki kuulolla! Blogini kokee pienen uudistumisen tulevana lauantaina 4.4.2015.
2

Pehmeä Bataattihummus (Gf, V)


Hyvää maanantaita kaikille.

Olen maininnut aikaisemmin, että minulla on tapana käyttää jämävihannekset jollain tavalla hyödyksi. Tänään huomasin, että eilisestä oli jäänyt puolikas uunibataatti. Näin syntyi herkullinen bataattihummus. Hummus on loistava valinta naposteluun tai levitteeksi. Käytän sitä usein myös dippinä juureksille tai syön sellaisenaan salaatin lisukkeena, kuten nyt tein. Erityisesti hummus ja riisikakut ovat herkullinen ja terveellinen valinta pikkunälkään. 

Kurkkaa myös tämä Mantelihummus!

Bataatin tilalla voit käyttää esimerkiksi porkkanaa, kurpitsaa, punajuurta… Enpä usko että millään valinnalla voi epäonnistua. Hummuksiin tulee usein paljon öljyä, ja minäkin käytän näissä ehdottomasti oliiviöljyä. Tykkään eniten kuitenkin kaataa öljyn vasta tarjoiluvaiheessa päälle tehtävään koloon. Mikäli haluat, voit aivan hyvin sekoittaa öljyn hummuksen sekaan. Kukin tavallaan.

Kyselin aikaisemmin arvonnan yhteydessä, minkälaiset reseptit kiinnostavat. Olen poiminut jokaisen kommentin talteen ja pyrin myös toteuttamaan niitä parhaani mukaan. Sain paljon hyvää palautetta, mistä haluan sanoa kaikille suuren kiitoksen! Toiveissa esiintyi tahnat, hummukset, dipit. Lisäksi helppo ja terveellinen kasvisruoka oli monella mielessä. Tämä on nyt sitä kaikkea!

Olen myös vihdoin ja viimein päättänyt, että blogini nimi tulee muuttumaan. Vanha kunnon K&K säilyy, mutta uusi nimi kuvaa nykyistä sisältöä ja minua hiukan paremmin. Tämän kerron heti ja kun saan aikaa tehdä myös uuden bannerin. Ensin olisi tehtävä se opinnäytetyö, joten hetken saatte tätä uudistusta odottaa. Itse olen tyytyväinen valintaan ja uskon että se on muidenkin mielestä kivan kuuloinen. Nimi pysyy suomalaisena, sillä kirjoitan suomeksi ja suomalaiselle yleisölle. Blogini vasemmassa laidassa on kohta, josta voi kääntäjän avulla lukea ohjeet myös englanniksi. Tekstihän on hyvin hassun kuuloista, mutta reseptit toimivat yleensä melko hyvin. Tämä saa siis riittää, mikäli joku haluaa blogia englanniksi lukea. Tästä kuitenkin lisä hiukan myöhemmin keväällä…

Olettehan muuten huomanneet UniCafen Kasvisreseptihaasteen? Vielä olisi tänään ja huominen aikaa lähettää oma suosikkiohje. Minä jo eilen jaoin omani, ja tulen jakamaan ohjeen myös täällä blogissa hiukan myöhemmin. Nyt kaikki tekemään omaa bravuuriaan ja kipin kapin sähköpostia laittamaan!


Bataattihummus

200g kypsää bataattia, noin puolikas bataatti
1 tölkki kikherneitä
1rkl tahinia
5 aurinkokuivattua tomaatti
1dl sitruunan mehua 
(voit korvata osan oliiviöljyllä mielen mukaan)
1 valkosipulin kynsi
Nippu tuoretta tilliä
Mustapippuria

Valinnainen: 2rkl haluamaasi siemen- tai pähkinätahnaa 
(käytin cashewpähkinävoita)

Päälle ripaus paprikajauhetta, siemeniä ja oliiviöljyä

Purista sitruunasta mehu (tähän meni noin yksi kokonainen) ja kuori valkosipuli. Kaada kaikki ainekset tehosekoittimeen, ja soseuta sileäksi. Hummus saa öljyä aurinkokuivatuista tomaateista, mutta voit halutessasi lisätä sitä joukkoon. Pidän itse sitruunan raikkaasta mausta, joten käytän mielelläni nesteenä vain sitruunamehua.

Tee hummuksen keskelle lusikalla kolo ja kaada siihen oliiviöljyä. Ripottele reunoille hiukan paprikajauhetta ja lisää vielä siemeniä päälle. Käytin kuorittuja hampun siemeniä, kuten myös mantelihummus-ohjeessani. Ne ovat vain niin hyviä.

Vinkki: Lusikoi hummus tehosekoittimesta suoraan säästämääsi lasipurkkiin ja tarjoa se siinä. Myöhemmin voit laittaa vain kannen päälle, ja siirtää hummuksen jääkaappiin odottaamaan naposteluhimoa.


0

Herkullista Pääsiäissuklaata - Cashew-Kookos & Manteli-Aprikoosi (R, Gf, V)


Tänään kävin pyörähtämässä Messukeskuksen Kevätmessuilla, ja erityisesi Lähiruoka & Luomu puolella. Messuilla tapasin ihanan Feel Good Kitchenin Ainon, jonka kanssa kyllä riitti juttua vaikka mistä! On mahtavaa tavata samanhenkisiä ja inspiroivia ihmisiä. Jännitän joskus uusein ihmisten tapaamisia, mutta kuten tälläkin kertaa, jännitys osoittautui ihan turhaksi.  Kiitos Aino seurasta, pidetäänhän yhteyttä!

Pääsiäinen on viikon päästä, ja silloin jos milloin kuuluu ainakin pari palaa suklaata syödä. Tein hiljattain tämän minttu-suklaakakun pääsiäistarjoiluja ajatellen. Kakku oli samaan aikaan raikas ja pehmeä, pohjalla täyteläinen suklaakerros. Se nousi kyllä kertaheitolla suosikikseni raakakakkujen maailmassa. Pääsiäispöytään sopivat varmasti myös nämä suklaataatelit. 

Kun istutaan alas syömään pidemmän kaavan mukaan, myös vegejuustot kannattaa pitää mielessä. Esimerkiksi tämä mantelijuusto ja tämä mausteinen maapähkinäjuusto sopii loistavasti jälkiruoaksi tai alkupalaksi. Myös maidotonta ruokavaliota noudattava voi nauttia juustoista, muiden popsiessa omia home- ja vuohenjuustojaan. 

Olen muutaman kerran maininnut, että en tykkää laittaa kovin paljon kaakaovoita, sillä siinä on tunkkainen maku. Ostin kokeiluun puhdistamon kaakaovoita, instagramin reseptikilpailun innoittamana. Olin elänyt siinä uskossa, että kaakaovoiden välillä ei niiin suuria eroja ole, ja vaikka olisikin, niin minä en niitä huomaisi. Kuinka väärässä olikaan! Puhdistamon kaakaovoista puuttuu kokonaan se inhoamani tunkkaisuus ja niin tuoksu kuin makukin on kermainen ja täyteläinen. Ehkä tämä selittääkin sen, miksi aiemmin tekemäni minttusuklaakakku ja nyt nämä suklaat ovat parhaita ikinä! Taidan jatkossakin pysyä tämän tuotteen käyttäjänä. Kyseessä ei siis tämäkään ole yhteistyöpostaus, eli tämä on täysin omilla rahoillani ostama tuote ja oma kokemukseni.

Onko teillä suosikkimerkkejä tai hyviä vinkkejä kaakaotuotteissa?


Halusin tehdä jotakin suklaaherkkua, pääsiäisteemaa silmällä pitäen. Päädyin tekemään kahta erilaista herkkua. Mantelin ja aprikoosin yhdistelmä on aina taattu, joten tein suklaakuppeja, joiden sisällä on pallo aprikooseista ja manteleista. Täytteeseen lisäsin myös hiukan amarettoa, koska minä ainakin yhdistän pääsiäiseen mämmin jossa on tilkka amarettoa, sen vaniljakastikkeen lisäksi. 

Kookos-cashew pallot onnistuivat paremmin kuin uskoinkaan! Ostin vahingossa suolattuja ja paahdettuja cashewpähkinöitä tavallisten sijaan. Ajattelin että jos suolapähkinät toimivat snickers-kakussa, niin toimivat varmasti myös tässä. Oikeassa olin! Makean agaven ja suolaisen pähkinän yhdistelmä oli taivaallinen. Siis niin hyvää, että en keksi sanojakaan tarpeeksi korostamaan tätä! Voit käyttää tässä myös itse paahdettuja pähkinöitä, jolloin voit halutessasi laittaa vähemmän suolaa kuin valmiiksi suolatuissa on.

Suklaan teko on aina pientä mökerrystä ja se näkyy ainakin minulla myös keittiössä. Voit tehdä nämä myös siistimmin ja helpommin, mikäli et jaksa pallojen pyörittelyä ja suklaassa dippailua. Tällöin voit vain hienontaa täytteet, sekoittaa ne suklaamassan joukkoon ja valaa muotteihin. Suklaasta tulee rouheinen ja se on täynnä ihania sattumia!

Minua ei pieni väkerrys haittaa, joten tein herkut hiukan pidemmän kaavan kautta. Pyörittelin molemmat massat palloiksi ja kastoin suklaaseen. Keittiö tosin oli myös sen näköinen...


Suklaapohja

1dl kaakaovoita
1dl kookosöljyä
0.5dl agavea tai hunajaa
1dl raakakaakaojauhetta
1/2tl vanilja-aromia
(1rkl tocoa ja 2tl lesitiiniä)

Aprikoosi-mantelikupit

1dl pehmeitä kuivattuja aprikooseja
1dl manteleita
(1rkl amarettoa)

Kookos-cashewpallot

1dl kookoshiutaleita
1dl paahdettuja ja suolattuja cashewpähkinöitä
2rkl agavea tai hunajaa
(2 tuoretta taatelia)


Sekoita tehosekoittimessa aprkoosit,  manteli ja amaretto. Sekoita niin pitkään, kunnes aprikoosit ovat aivan mössöä ja massasta voi pyörittää palloja. Pyörittele massa noin kymmeneksi palloksi ja siirrä lautasella pakastimeen odottamaan.

Valmista kookos-cashewpallot samoin, tehosekoittimessa hienontaen. Mikäli sinulla on tehokas tehosekoitin tai sauvasekoitin, et välttämättä tarvitse taateleita joukkoon. Jos tehosekoitin on kuitenkin vähemmän tehokas, etkä saa massasta aivan tahmaista ja takertuvaa, taatelit toimivat hyvin rakenteensa ansioista. Pyörittele kymmeneksi palloksi ja siirrä pakkaseen noin 5min ajaksi. Kylmiä palloja on helpompi kuorruttaa suklaalla. 

Valmista suklaa kuumentamalla aineksia kattilassa, hyvin miedolla lämmöllä tai vesihauteessa. Sekoita jatkuvasti, käytän itse sekoittamiseen vispilää. Kun massa on sulaa, siirrä se pois lämmöltä ja anna jäähtyä hetki välillä sekoittaen.

Voit tehdä suklaat kahdella tapaa. Voit asettaa pallon vuokaan ja kaataa päälle suklaata, kunnes pallo peittyy. Tämä on ehdottomasti nopeampi ja siistimpi tapa. Jos käytät paperisia irtovuokia, laita kaksi vuokaa sisäkkäin. Toinen vaihtoehto on pyöritellä palloja suklaassa. Tätä kannattaa tehdä useamman kerroksen verran, välillä pakkasessa jähmettäen. Hitaampaa, mutta pallot ovat kyllä supersöpöjä. 

Kun pallot ja kupit ovat hiukan jähmettyneet, koristele ne hampunsiemenillä ja kookoshiutaleilla. Hienojakoinen kookos toimii tässä parhaiten. Anna jähmettyä yön yli jääkaapissa ja nauti vahvan kahvin kanssa. Hyvää pääsiäisen odotusta!

Oletteko jo suunnitelleet, mitä pääsiäisenä syödään?


5

Socca Flatbread ja Tofusalaatti (Gf, V)


Tervetuloa uusille seuraajille! Muistuttelen taas, että jos blogini on liian leveä näytöllesi, paina ctrl ja - niin lukeminen on helpompaa. Nyt on jälleen tullut postauksia vähän tiheämpään. Olen kirjoitellut loppuun luonnoksia, jotka ovat roikkuneen puolivalmiina ties kuinka kauan. Kai sitä voi julkaistakkin, kun on valmiita postauksia. Sitten joskus on kuitenkin taas kuiva kausi tulossa. 

Arvonnan yhteydessä kysyin, minkälaiset reseptit kiinnostavat. Monet olivat sitä mieltä, että helpot ja yksinkertaiset ohjeet ovat aina tervetulleita. Arvonnan voitti muuten Raakaa ja Kypsää blogin @teeasi. Onneksi olkoon, ja liput tulevat ykkösluokan postissa! 

Tämä ohje on juurikin niin helppo ja simppeli kuin voi olla. Socca on siis kikhernejauhoista valmistettu litteä (flatbread) leipä, jota voi nauttia esimerkiksi salaatin tai keiton lisukkeena. Googlen kuvahaun perusteella voin todeta, että tämän paksuus vaihtelee parista sentistä pariin milliin. Se voi siis olla hyvin lettumaisen ohut, tai vähän paksumpi, mutta tiivis ja mehevä, kuten minun tekemäni. Socca on täysin gluteeniton ja vegaaninen leipä. En ole kovin kova syömään leipää, mutta tällaisesta pidän kovasti. 

Mausteilla jokainen voi muokata siitä omaan makuun sopivan. Päälle voi sipaista esimerkiksi tätä mantelihummusta. Pipsan Terveen Hyvää blogissa oli myös ihana linssitahna joka varmaan sopisi mahtavasti tämän leivän pariksi. Pitäisköhän tässä vielä pyöräyttää yhdet tahnat...

Omasta Punnitse & Säästä kaupasta on ollut kikhernejauho pitkään loppu. Samoin Ruohonjuuressa ei ollut sen merkin jauhoja, mitä halusin. Onneksi Tikkurilan kävelykadulta löytyi uusi Afro-Asian Market (Huomio Vantaalaiset!), josta sain ostettua itselleni 2kg säkin gramjauhoja, noin 5e hintaan. Ei paha! Tässä postauksessa jaoin muuten vinkkini, mitä kannattaa hankkia etnisistä kaupoista, ja kikhernejauho = gramjauho on yksi niistä. 

Olen varmaan hehkuttanut sen mahtavuutta täällä blogin puolella ihan tarpeeksi, mutta jos nyt vielä vähän. Eli gramjauho on loistava valinta terveellisempiin leipomuksiin, kasvispihveihin ja pyöryköihin. Siitä saa valmistettua munatonta munakasta ja muita lettuja. Loistavana ominaisuutena on se, että gramjauho ei tahdo tarttua millään pannuun kiinni. Letut paistuvat siis ilman öljyä ja tämäkin leipä luiskahti kuin itsestään irti leivinpaperista. Se sopii sekä makeisiin että suolaisiin ruokiin. Raa’assa taikinassa gramjauholla on hyvin vahva ominaismaku, mutta se häviää lähes kokonaan paistamisen aikana.  Seuraavia olen linkitellyt paljon, mutta kerta kiellon päälle.

Kikhernejauhoista valmistuvat

Huomaathan että kikhernejauho on gramjauho, ei siis ole kyse graham jauhosta. Minäkin ensimmäistä kertaa nimittäin ostin väärän pussin kotiin, ihmetellen miksi ohje ei toiminutkaan kuten kuvassa.
Näin tämän Socca Flatbread ohjeen jossakin blogissa, mutta en valitettavasti enää muista missä. Muistin kuitenkin, että kikhernejauhoja ja vettä tuli yksiyhteen, ja pikaisen googletuksen tuloksena totesin, että monet ohjeet ovat hyvinkin samanlaisia. Luotin siis muistiini tällä kertaa, ja hyvä tuli.

Lisäksi söimme yksinkertaista tofusalaattia, johon paistoin sieniä ja purjoa. Mausteiksi riitti chilikastike, sitruunamehu ja mustapippuri. Vakiosuosikkini siis. Salaattiin upposi kokonainen Jalotofun Hempnut, mutta sitä voi toki laittaa myös vähemmän. Hempnut on minun suosikkini erityisesti salaateissa, joissa paistan tofun. Socca ainesten sekoitteluun kuluu kaksi minuuttia, vuokaan kaatamiseen 15sek. Uunissa menee 30min, mutta sinä aikana voit rauhassa tehdä salaatin valmiiksi. 10min jäähtymisen aikana voit siistiä keittiön ja kattaa pöydän. Tehokasta, eikö?


Socca Flatbread

Peruspohja:

2.5dl gram-jauhoja
2.5dl vettä
3rkl oliiviöljyä
1/2tl suolaa
1/2tl mustapippuria

Mausteet:

1 suuri valkosipulin kynsi
pieni nippu korianteria
15 mustaa oliivia

Ohje on yksinkertainen. Sekoita kaikki ainekset (oliiveja lukuunottamatta) blenderissä ja kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokan. Tähän sopii käyttää neliskanttista brownie-vuokaa tai noin 20-22cm pyöreää vuokaa. Minä tein ylläolevan ohjeen kaksinkertaisena, käytin 22x33cm vuokaa.

Kuten yllä mainitsin, tästä voi tehdä myös aivan ohutta leipää. Otathan huomioon lyhyemmän paistoajan, mikäli teet omastasi ohuempaa.

Pudottele oliivit päälle ja paista 30min, 180 asteessa. Anna jäähtyä 10min ennen leikkaamista. 


Tofusalaatti 
Kahdelle

1 pkt Jalotofu Hempnut
1 rasia kirsikkatomaatteja
150g ruskeita herkkusieniä
250g kirsikkatomaatteja
10cm pätkä purjoa
Pinaattia tai muuta salaattipohjaa
Tuoretta korianteria

Lisäksi

3rkl sweet chili kastiketta
Oliiviöljyä
Mustapippuria 
Sitruunamehua

Viipaloi tofu paloiksi ja pyörittele ne chilikastikkeessa. Paista oliiviöljyssä pannulla, kunnes pintaan tulee hiukan väriä. Siirrä tofut syrjään ja kaada pannulle halkaistut sienet ja purjoviipaleet. Paista korkeassa lämmössä niin, että sienten pinta ruskistuu.

Nostele pinaatti tai muu valitsemasi salaattipohja lautasille. Pilko joukkoon kirsikkatomaatit ja asettele tofuviipaleet haluamallasi tavalla. Lusikoi rinnalle sieni-purjoseos. Purista päälle reilusti sitruunamehua sekä rouhi mustapippuria. Lopuksi ripottele korianteria tai muuta yrttiä. 

Tarjoile ja nauti!

4

RAW. Raikas MinttuSuklaakakku (Gf, V)



Pääsiäinen on tulossa ja herkkujen pohtiminen alkaa! Tällaisen raakakakun voit kuljettaa helposti viemiseksi tai tehdä jälkiruoaksi ihan vain itselle. Raakakakut ovat loistavia monestakin syystä:

  • Raakakakut sopivat soijattomalle, maidottomalle, munattomalle, viljattomalle, tereystietoiselle
  • Raakakakku on helppo kuljettaa vuoassa kelmun alla, tai vaikka jäisenä, mikäli matka on pitkä.
  • Jos kakkua jää yli, sen voi laittaa annospaloina pakkaseen ja nauttia myöhemmin
  • Kakun voi tehdä terveellisistä ainesosista ja nauttia ilman omatunnon tuskia
  • Raakakakut ovat usein tuhteja, mutta niistä ei jää turvonnutta ja ähkyä oloa. Toisenkaan palan jälkeen!
Tämä kakku maistuu raikkaalle ja keväiselle. Sitruksen ja mintun yhdistelmä toimii aina! Pohjaassa makeutta tuo tuoreet taatelit ja suklaakerros on ihanan täyteläinen makupari raikkaalle päällysosalle. Käytin tässä pientä irtopohjavuokaa (17cm). Mikäli raakaleivonta kiinnostaa, suosittelen pienen vuoan hankkimista. Näin voit helposti tehdä raakakakun vain pienelle porukalle. Lisäksi, voit tehdä useamminkin raakakakkuja, ilman että esim. pähkinöiden hinta kovasti kirpaisee.

Raakakakkujen valmistus ei ole sen monimutkaisempaa, kuin muidenkaan kakkujen. Väitän, että työvaiheita voi olla jopa vähemmän. Itse nautin suunnattomasti siitä, että voin tehdä kakkuni vain tehosekoittimen nappia painamalla. Kun värit tekee järjestyksessä vaaleasta tummaan (toisin siis kuin nyt) niin blenderiä ei myöskään tarvitse välissä pestä. Kuinka loistavaa!

Käytin tässä puhdistamon tuotteita, jotka tarttuivat mukaan Ruohonjuuresta. Voit myös käyttää joko pelkästään kookosöljyä tai kaakaovoita, mutta mielestäni paras yhdistelmä tulee, kun kaakaovoita on hiukan vähemmän kuin kookosöljyä. Kaakaovoi tuo koostumukseen täyteläisyyttä ja kermaisuutta, mutta jos sitä käyttää liikaa, lopputuloksesta voi tulla tunkkainen. Puhdistamon tuotteista minulla oli käytössä kaakaovoi, kookosöljy sekä raakakaakaojauhe. Lisäksi koristelin kakun mulpereilla, jotka ovat suurta herkkuani kinuskisen ominaismaun vuoksi.

Olen saanut jonkun omituisen pöpön, joten viikonloppu on mennyt rauhallisissa merkeissä. Toivottavasti pian oireet ovat jo ohitse, ettei työharjoittelun suorittaminen kärsi. Jääkaapissa onneksi odottaa yksi Single serve - raakajuustokakku josta kerron myöhemmin vielä lisää. 


Raikas MinttuSuklaa kakku

Pohja
2dl pähkinäsekoitusta tai valitsemiasi pähkinöitä
8 tuoretta taatelia

Kaada pähkinät tehosekoittimeen tai yleiskoneeseen, ja hienonna pieneksi. Voit myös käyttää valmista pähkinärouhetta mikäli haluat. Kaada kulhoon. Poista taateleista kivet, ja hienonna ne erikseen sekoittimessa. Sekoita taatelimössö pähkinöiden joukkoon ja painele leivinpaperilla vuoratun vuoan pohjalle.

Voit sekoittaa myös kaiken yhdessä, esim yleiskoneella. Tehosekoittimella homma on nopeampaa, kun sen tekee kahdessa osassa ja hoitaa sekoittamisen käsin. 

Suklaakerros
5 taatelia
1dl liotettuja cashew pähkinöitä
1dl appelsiinimehua tai sitruunamehua
0.5dl raakakaakaojauhetta
0.75dl kookosöljyä
0.5dl kaakaovoita
muutamia tuoreita mintunlehtiä
(1rkl agavea, hunajaa tai muuta makeutusta)

Poista taateleista kivet ja kaada pähkinöistä vesi pois. Kaada pähkinät, taatelit, appelsiinimehu ja kaakaojauhe tehosekoittimeen. Anna massan pyöriä tasaiseksi ja lisää vielä muutama mintun lehti. Voit myös laittaa muutaman tipan minttuaromia.

Kuumenna kaakaovoita ja kookosöljyä kattilassa miedolla lämmöllä, kunnes ne sulavat. Lisää joukkoon agave mikäli haluat lisää makeutta ja sekoita muun massan joukkoon. Anna seoksen pyöriä vielä hetki ja kaada se sitten pohjan päälle. Siirrä pakkaseen ja tee sitten seuraava täyte.

Vaalea kerros
1dl sitruunamehua
1dl liotettuja cashew pähkinöitä
2rkl kookoskermaa (voit myös laittaa lisää cashewpähkinöitä)
0.75dl kookosöljyä
0.5dl kaakaovoita
1-2rkl agavea tai hunajaa

Vihreä kerros
1 pieni kypsä avocado
Kourallinen tuoretta minttua

Ensin tehdään vaalea kerros, ja siitä otetaan 1dl sivuun. Tämän jälkeen loppuun seokseen lisätään avocado ja minttu sekä loput sitruunamehusta.

Kaada sitruunamehusta melkein koko desi, cashewpähkinät ja kookoskerma tehosekoittimeen. Anna pyöriä ja lisää joukkoon kattilassa kuumennettu kookosöljy, kaakaovoi ja agave. Kaada tästä noin 1dl sivuun.

Lisää massan joukkoon loput sitruunamehusta sekä avocado ja tuore minttu. Voit myös käyttää vaikka minttu-aromia, jos haluat vahvemman maun. Vihreää väriä saa lisättyä esim. matcha- tai spirulina jauhetta käyttämällä.

Kaada vihreä massa pakkasessa olleen suklaamassan päälle ja pudottele sivuun otettua vaaleaa täytettä satunnaisesti vihreän päälle. Ota hammastikku ja pyörittele kakun pintaan marmorikuvio. Minä nostelin hiukan ihan pohjalta, jotta sain myös muutaman raidan tummaa näkyviin.
Siirrä kakku jääkaappiin jähmettymään mielellään yön yli. Jähmettymistä voit nopeuttaa pakkasessa.

Koristele haluamallasi tavalla ja tarjoile! Käytin koristeluun tuoreita mintun lehtiä ja mulpereita.
Ennen iroittamista, käy terävällä veitsellä reunat läpi. Voit myös ennen tarjoilua siloitella reunoja, mikäli ne ovat hiukan rosoiset. 


Tällä kakulla osallistun puhdistamon instagram-kilpailuun #puhdistamokaakao, kyseessä ei ole yhteistyöpostaus. Kilpailun voittaja valitaan kuukauden lopussa, vielä ehdit siis mukaan mikäli takataskussa on jokin hyvä herkku, jossa käytetään Puhdistamon kaakaotuotteita. 




8

10 asiaa - mitä ostaa etnisistä kaupoista?

Vaikka nämä aiheet menevät kovin ristiriitaiseksi sillä lähiruoka ei ihan ole tätä etnistä valikoimaa, niin muistuttelen silti. Eli TÄSTÄ pääset osallistumaan arvontaani, jossa voit voittaa itsellesi sekä kaverille liput Helsingin messukeskuksessa järjestettäville Kevätmessuille. Itse olen siellä useampana päivänä myös pyörimässä ja ihmettelemässä, nimenomaan Lähiruoka & Luomu puolella. Tarkemmin linkin takaa postauksessa, mutta messuilla nähdään jos onni suosii. 

Kirjoitin joskus aikaisemmin säästövinkkejä arkeen, ja siellä mainitsin etniset kaupat. Olen siinä mielessä pihi, että jos tiedän saavani saman tuotteen halvemmalla toisesta kaupasta, niin en varmasti osta sitä vähääkään kalliimmalla, ellei tarve ole akuutti. Voin siis ostaa kalliimpiakin erikoisjuttuja, mutta vain sieltä mistä tiedän saavani ne halvimmalla. Toisinaan kierrän jopa 4-5 eri kauppaa, jotta saan arkiostokseni tehtyä. Onneksi meillä kaupat sijaitsevat lähes kylki kyljessä, joten ihan hulluksi ei tarvitse ruveta. 

Monet sanovat, että etniset kaupat herättävät kiinnostusta, mutta kun kauppaan astuu sisälle, ei oikeastaan osaa lähteä valitsemaan mitään. Tässä 10 vinkkiä siitä, mitä minä ostan etnisistä kaupoista ihan arkikäyttöön. Toivottavasti myös kuvista on apua, vaikka kyseessä onkin monelle varmaan tuttuja tuotteita.

Kannattaa mennä rohkeasti myös myyjältä kysymään, mikäli etsii jotain tiettyä tai ei tunnista tuotteita. Olen joskus mennyt lapun kanssa, jossa lukee haluamani tuote. Minulla ollut hajuakaan miten tuotteen nimi lausutaan, mutta myyjä oivalsi haluamani nopeasti. Myyjällä tosin ei ollut hajuakaan miten suomea puhutaan, joten me tulimme loistavasti toimeen.



1. Pavut ja linssit

Ostan usein tölkkitavaraa ihan tavallisesta kaupasta, mutta monesti etnisistä kaupoista saa isomman purkin halvempaan hintaan. Lisäksi valikoimassa on monipuolisemmin kaikenlaista. 
Kuivatut pavut ja linssit sen sijaan kannattaa ostaa etnisistä. Hintaero on hyvin selkeä ja pakkauskoot isompia. Nämä ovat nyt sitä halpaa kasvisruokaa. Myös näissä valikoima on usein parempi etnisissä kaupoissa. 

Kurkkaa esimerkiksi TÄMÄ linssicurryn ohje ja TÄÄLTÄ ihana mantelihummusohje!

2. Levitteet ja tahnat

Tahinit, maapähkinävoi, hummukset, munakoisotahnat… kaikki löytyvät edullisesti etnisten kauppojen hyllyiltä. Maapähkinävoissa olen huomannut sellaisen seikan, että täysin sokeritonta ja suolatonta vaihtoehtoa voi olla vaikea löytää. Kannattaa siis lukea tuoteselosteet, mikäli tällainen on hakusessa. Kuvassa näkyvän tahinin ostin eilen, ja voi luoja kuinka hyvää se on! Söin aika monta taatelia, jonka päälle sipaisin tahinia. Olen taivaassa. 


3. Riisit ja nuudelit

Tässä jälleen se pakkauskoko ja se hinta vaikuttaa. Viimeksi ostin 2kg pussin puuroutuvaa riisiä, joka sopii niin jälkiruoaksi, sushiin kuin sellaisenaan lisukkeeksi. Etnisissä kaupoissa on erityisen hyvä ja edullinen valikoima riisinuudeleita. Näitä on eri paksuisia ja eri merkkejä. Syön niitä usein tavallisen nuudelin sijasta, mutta eilen lautasellani oli kuvassakin näkyvää tattarinuudelia. Myös vietnamilaisiin kevätrulliin kannattaa hakea riisipaperit näistä kaupoista.

TÄÄLTÄ pääset lukemaan riisiä käsittelevän postauksen.


4. Pähkinät ja siemenet

Pähkinöiden hinta on toisinaan halvempi, mutta tässä saa olla yhtä tarkkana kuin normikaupoissakin. Siemeniä sen sijaan ostan usein etnisistä. Seesamia kuluu melko paljon, joten sen ostan usein isommassa paketissa. Kurkkaa myös mm. wasabilla maustetut paahdetut herneet naposteluun tai salaattien sekaan.

5. Tofu ja Tempeh

Ainakin Helsingistä löytyy edullista tofua ja tempehiä (jota voi muuten myös pakastaa!). Tofu on usein maustamatonta, mutta sen marinoiminen on mielestäni pieni vaiva. Ostan usein jalotofun tofua ihan lähikaupoista, mutta silken tofut haen aina etnisestä kaupasta, merkittävän hintaeron vuoksi. Tempehiä saa 400g paketissa 2-3e hintaan. Ei siis ollenkaan paha.

Kurkkaa TÄSTÄ tempeh-ohjeita.

6. Mausteet

Jos teet paljon mausteista ruokaa, mausteet kannattaa ostaa isommissa pusseissa näistä kaupoista. Minä ostan usein juustokuminaa ja erilaisia intialaisia mausteseoksia, joita kuluu selkeästi enemmän kuin muita. Näitä löytyy myös jauhamattomana, mikä on ainakin minun mielestäni aina jännää. Ostan usein kuminan siemeniä, mutta eilen katselin myös kokonaista kardemummaa vähän sillä silmällä. Mausteita löytyy kuivattujen lisäksi myös tölkeissä tahnojen muodossa. 

Sitten se inkivääri! Käytän inkivääriä lähes joka ruokaan ja pidän nimenomaan siitä lastumaisesta sushi-inkivääristä. Eli siitä mikä on viipaloituna purkissa. Suuren purkin saa lähimmästä etnisestä kaupasta alle 2e hintaan ja pienestä purkista voi normikaupassa joutua maksamaan 3-5e. Minun kulutuksellani se on lottovoitto. 

Myös chilikastikkeita löytyy maasta taivaaseen!



7. Tölkkieväät

Viininlehtikääryleet, valmiiksi maustetut pavut, täytetyt munakoisot… Näitä nappaan evääksi töihin tai salaatin lisukkeeksi kiireen keskellä. Sitä voi aina kuvitella olevansa Ateenassa hetken, kun näitä pääsee nauttimaan. Kannattaa varmistaa, että näissä ei ole lihaa mukana, mikäli se ei kuulu ruokavalioon.

Lisäksi ostan aina kimchiä, mikäli sitä vaan löytyy. Natto on vielä maistamatta, mutta kovasti kiinnostaa!


8. Jauhot 

Jauhoja löytyy laidasta laitaan. Jos käytössä on riisi-, maissi-, kikherne tai muita erikoisjauhoja, kannattaa suunnata etniseen kauppaan. Sain täällä blogissa vinkin, että ne kikhernejauhot kannattaa ostaa juurikin etnisestä kaupasta. Yllätyin positiivisesti, kun löysin 2kg säkin 4-5e hintaan. Eli lähes puolet halvempaa kuin se, mitä olin tottunut käyttämään. Myös tavallista vehnäjauhoa löytyy edullisesti. 

Kurkkaa NÄMÄ proteiinipitoiset suklaaletut ja NÄMÄ maissi-kikherneletut mikäli kaipaat kikhernejauholle hyvää käyttövinkkiä.


9. Taatelit

Tuoreet taatelit: 600g/2.5e. Tarvitseeko avata tarkemmin? Taateleita saa myös muissa muodoissa säilöttynä, eivätkä nekään ole hinnalla pilattuja. 

10. Muut 

Halva, oliiveja, leväsipsit, eksoottiset hedelmät? Duriania olen huomannut sekä pilkottuna jääkaapissa että kokonaisena pakaste-altaassa. Jääkaapeista tuoreet yrtit ja mausteet. Baobab-jauhe osui kerran silmään.  


Tässä listattuna kaupat, joissa asioin. Koska olen itse Vantaalainen, ne luonnollisesti sijaitsevat myös pääkaupunkiseudulla.  
  1. Jos liikut Helsingissä, Vii Voan sijaitsee Hakaniemessä. Siellä on todella hyvä valikoima, ja löytyy myös tofua ja tempehiä. 
  2. Hakaniemessä on myös Taj Mehal Afro-Asian Market jossa käyn yleensä samalla reissulla kuin Vii Voanissa
  3. Afro-Asian market on nyt avattu myös Tikkurilan kävelykadulle! Valikoima oli loistava, suosittelen!
  4. Choog Dii sijaitsee myös Tikkurilassa ja sieltä saa perustavarat, vaikka valikoima onkin hiukan pienempi kuin muualla. Esimerkiksi Kimchin haen täältä.
  5. Koivukylän asemalla oleva Yasmin food. Täältä tahinit, säilykkeet, riisit ja ne taatelit!

Onko teillä hyviä vinkkejä, mitä vielä kannattaisi hakea ja etsiä etnisistä kaupoista? 








16

Arvonta - Liput kahdelle Lähiruoka & Luomu messuille (Kevätmessut)


Helsingin messukeskuksessa järjestetään 26.3-29.3 Kevätmessut, joihin kuuluu Lähiruoka & Luomu messut. Olen itse menossa näihin varmaan useampanakin päivänä bloggaajana ja sain mahdollisuuden arpoa lukijoiden kesken kaksi lippua. Arvon liput yhdessä paketissa, jotta voittaja voi ottaa myös kaverinsa mukaan. Toki arvontaan voi myös osallistua, ja lahjoittaa liput eteenpäin vaikka mökkiä rakentaville vanhemmille tai luomusta innostuneelle mummulle.

Samoilla messuilla nähdään siis myös: Kevät Puutarha, Oma Koti, Oma Mökki ja Sisusta teemat. Eli mikäli mökkikunnostukset on vielä kesken ja sisustusvimma on näin kevään alkaessa iskenyt, messuilta lötyy kaikkea kiinnostavaa myös siltä alueelta. 


Käytän arvontatilanteen hyödyksi ja kysynkin teiltä, minkälaiset postaukset herättävät teissä eniten kiinnostusta ja minkälaisia reseptejä toivoisitte näkevänne?

Kommentoi tähän postaukseen, ja olet mukana arvonnassa. Arvonta päättyy sunnuntai-iltana klo 22, joten siihen asti on aikaa osallistua. Lippujen yhteisarvo on 36e. 

Jätäthän mukaan yhteystietosi. Se voi olla sähköpostiosoite, instagram tunnus tai mikä tahansa millä sinut tavoittaa helposti. Voittajalle ilmoitetaan henkilökohtaisesti ja liput lähtevät matkaan heti kun yhteystiedot on voittajan kanssa vaihdettu.


En ole koskaan ollut näillä messuilla, mutta odotan innolla. Lähiruoka & Luomu ei voi tarkoittaa mitään muuta kuin hyvää! Ruokateemaisiin messuihin en ole koskaan pettynyt. 

Onnea kaikille ja messuilla nähdään!



44

Mantelihummus-Salaatti (V, Gf)


Jaksan aina markkinoida sitä, miten paljon pidän erilaisista tahnoista ja levitteistä. Toisinaan ilmaisen asian vähemmän kauniisti, kun pitäväni erilaisista mössöistä. Maapähkinävoi- rakkauteni ei varmaan ole jäänyt epäselväksi. Kaikki muutkin pähkinä- ja siemenvoit mahtuvat lemppareiden joukkoon, kärkisijalla maapähkinävoin lisäksi tahini.

Erilaiset hummukset ja tahnat ovat siitä käteviä, että niihin voi upottaa kaikki jämät ja avatut paketit, ilman että ruokaa tarvitsee heittää roskiin. Joskus olen soseuttanut tahnan sekaan keitetyt porkkanat, saaden aikaiseksi porkkanahummusta. Jos linssejä tulee keitettyä liikaa, niistä voi helposti tehdä levitteen jääkaappiin. Joukkoon sujahtaa myös oliivipurkin loput tai ne yksinäiset aurinkokuivatut tomaatit jääkaapin pohjalta. Myös jokaikinen pähkinä- ja siementahna sopii varmasti joukkoon, niin kauan kun niissä ei ole sokeria mukana.

Testaa esimerkiksi myös tämä Linssihummus uunijuuresten kera.


Hummuksia myydään myös kaupoissa sellaisenaan, mutta halvemmaksi toki tulee tehdä itse. Kikherneet ovat halvimpia kuivattuna, mutta eivät ne paljon maksa käyttövalmiina tölkeissäkään. Voit toki valmistaa hummusta ihan vain levitekäyttöön, mutta minä syön sitä mielelläni ihan sellaisenaan salaatin joukossa tai käytän dippinä vaikkapa uunijuureksille. 

Pähkinöitä ja siemeniä lisäämällä, tai niistä tehtyjä voita käyttämällä saat vielä lisää ravintoarvoja hummukseen, ja voit syödä sitä vaikka pääruokana. Näin tein tässä ja lisäsin sekaan kuorellisia manteleita. Manteleiden sijaan voit käyttää muitakin pähkinöitä. Myös pannulla ruskistetut auringonkukansiemenet ovat loistava valinta. Huomaathan, että ruskistamisen jälkeen niitä ei tarvitse enää liottaa.

Olen myös kuullut parilta kaverilta, että lapset napostelevat kasviksia mielellään, dipaten niitä hummukseen. Tätä teen itsekin, mutta en yhtään ihmettele että mieto ja pehmeä hummus maistuu myös perheen pienimmille. Vink vink siis kaikille perheellisillekin!

Salaatissani oli muuten tammenlehtisalaattia ja pinaattia. Lisäksi viipaloin joukkoon muutaman kypsän avocadon ja rouhin päälle mustapippuria. Lisäksi höyrytin suuren parsakaalin ja avasin tölkin viininlehtikääryleitä, jotka ovat ehdottomasti lempiruokieni top 10 listalla. Tölkkitavara on hyvää, mutta voi luoja mitä määriä näitä tulee Kreikassa syötyä, kun pääsee miehen sukulaisten patojen ääreen. Tämä salaatti oli ensimmäinen kunnon ruoka koko päivänä, voitte vaan kuivitella kuinka hyvälle se maistui. 

Tästä ohjeesta tulee suuri annos ja siitä söi salaatin osana neljä ihmistä. Lisäksi annoksesta jäi vielä jääkaappiin levitteenä käytettäväksi. Annoksen voi puolittaa, mikäli ei halua tehdä niin suurta erää. Teen oman hummukseni aina tehosekoittimella, mutta voit käyttää myös sauvasekoitinta.

Mantelihummus

2dl manteleita liotettuna
2tlk kikherneitä
1dl sitruunamehua
0.5dl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
2rkl tahinia

tarjoiluun oliiviöljyä ja kuorittuja hampun siemeniä

Valuta liotetuista manteleista vesi pois Valuta myös kikherneet vedestä. Kaada kaikki ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi. Minä pidän sileämmästä lopputuloksesta, mutta joukkoon voi toki jättää myös sattumia. Voit halutessasi lisätä myös enemmän öljyä tai sitruunamehua, maun ja halutun rakenteen mukaan. 

Lusikoi valmis hummus kulhoon ja tee ennen tarjoilua keskelle onkalo. Kaada siihen oliiviöljyä ja ripottele siemenet ympärille. Voit käyttää mitä tahansa siemeniä tai pähkinöitä, kuoritut hampunsiemenet ovat suosikkejani ja käytän niitä aina kun vain olen raaskinut niitä ostaa. Päälle voi myös pyöräyttää mustapippuria tai hienontaa yrttejä.

Nauti!

Ps. Muistakaa myös osallistua lukijakilpailuun, edelliseen postaukseeni (klik klik) liittyen.
Ps. Ps. Onko kukaan muu menossa Luomu & Lähiruokamessuille?


4

Kasvisruokaa ja Kokkivideoita - Hälsans Kök Haaste


Jokunen aika sitten kävin tekemässä jotain, mitä en ole koskaan ennen tehnyt. Nimittäin kokkaamassa, samalla kun koko homma kuvattiin videolle. Olen universumin jäisin esiintyjä kameralle kuin kameralle, mutta sitten tuli päivä, kun huomasin suuntaavani kohti kuvauskeittiötä. Olen mukana Indiedaysin ja Hälsans Kökin yhteisessä kampanjassa, jossa kehittelin ohjeita muille bloggaajille sekä myös videolla kokattavaksi.

Kampanjan ideana on, että bloggaajat lähtevät kokeilemaan kasvisruokia helpoilla ja terveellisillä Hälsans Kök tuotteilla. Minun lisäkseni myös Kulinaari blogin Kimmo on mukana kehittämässä reseptejä omalle tiimilleen. Kymmenen bloggaajaa lähtee testaamaan Hälsans Kökin tuotteilla terveellisen ja maistuvan kasvisruoan kokkaamista. Haaste kestää neljä viikkoa ja sen tarkoituksena on oppia lisäämään kasvisruoan määrää omassa ruokavaliossa. Aika hyvän kuulonen juttu minun mielestäni!


Minun tiimiini kuuluu Mami Go Go blogin Minttu, joka esiintyy kanssani myös videoilla.  Minttu kokkasi pasteijoita quinoa ja kasviskebab täytteellä. Resepti onkin jo luettavissa hänen blogistaan. Lisäksi mukana on Weera Bettina joka valmistaa soijarouheesta Shepard's Pien. Are you feeling fashionable? blogin Nadja testaa miten nugetit toimivat tzatzikin ja uunijuuresten lisukkeena ja Just my imagination blogin Janni sai reseptikseen ruokaisan salaatin falafeleista ja curry-kukkakaalista.  

Ja toiselle tiimille ohjeita kehittää Kimmo. Kimmon kanssa videolla esiintyi Maria At Maria's blogista. Lisäksi tiimiin kuuluu Rillan koti, Hetkiä ja Life of Silja.


Miltä sitten tuntui olla kuvattavana? Olin melko varma, että saan myöhemmin hävetä silmät päästäni ja minua ei erota jääpalikasta, mutta voin sanoa yllättyneeni positiivisesti. Kuvaustilanne ei ollutkaan niin pelottava kuin etukäteen jännitin ja videosta tulikin hyvän editoinnin jälkeen aika kiva! Vaikka kameran edessä olemisesta kokemusta ei juuri ole, niin täytyy myöntää että koko homma sujui mukavasti ja kokkaaminen oli hauskaa. Minttu otti homman ainakin minun näkökulmastani aika rennosti, ja kuvattavana oleminen oli helpompaa, kun toinen ei lainkaan hermoillut vieressä! Ystäväni huomautti ystävällisesti, etten ole hänestä yhtään sen jäisempi kuin tavallisestikkaan. Voin varmaan tehdä pienen voitontanssin tähän kohtaan?

Videossa kokkailemme Mintun kanssa kasviskebabia avocado-pinaattipedillä. Lisäksi soijarouheesta valmistui herkullinen tacotäyte. Molemmat ohjeet ovat mielestäni todella helppoja ja maistuvia, olen ainakin itse oikein tyytyväinen lopputulokseen! Reseptien ohjeet ovat nähtävissä videolta. Toinenkin videoista löytyy kampanjasivulta. Käy ihmeessä katsomassa! 


 Mielestäni kampanjan idea on loistava, ja siksi myös lähdin tähän mukaan. Hälsans Kökin tuotteet ovat helppo tapa korvata jokin tuttu ja tyypillisesti lihaa sisältävä ruoka kasvisvaihtoehdolla. Tällaiset valmiiksi maukkaat ja helpot vaihtoehdot varmasti madaltavat kynnystä kokeilla joskus jotain uutta ja tai korvata vanha tuttu kasvisperäisellä ja terveellisellä vaihtoehdolla. Olisi upeaa jos entistä useampi pitäisi toisinaan kasvisruokapäivän. Moni voisi varmaan yllättyä positiivisesti sen vaikutuksista ja helppoudesta. Kasvisruokaan tutustuminen voi olla monelle haastavan oloinen asia, vaikka kiinnostusta olisikin. Tällaisista kampanjoista innostun nimenomaan niiden helppouden ja matalan kynnyksen vuoksi. 



Itse ostan Hälsans Kökin tuotteista kuukausittain ainakin soijarouhetta, ja se on suuressa suosiossa myös mieheni lautasella. Myös falafelit ovat tulleet jäädäkseen, ja erityisesti pidän niistä salaattien joukossa ja erilaisten dippien kera. Falafelit ja soijarouhe ovatkin Hälsans Kökin valikoimasta myös täysin vegaanisia tuotteita, joten valikoimasta on helppo löytää jokaiselle jotakin. 

Voit myös osallistua myös lukijakilpailuun TÄÄLLÄ kommentoimalla omaa suosikkivideotasi.
Palkintona arvotaan laadukkaita Le Creuset –tuotteita! Käy siis ihmeessä kommentoimassa, itse ainakin keksisin paljon käyttöä ihanille Le Creuset padoille! 

Onko teille Hälsans Kök tuotteet tuttuja? Kuulen mielelläni hyviä reseptivinkkejä tai kokemuksia!





14

Hiivattomat Porkkanasämpylät (Gf, V)

Näistä vilahtikin kuva edellisen mantelijuustopostauksen mukana. Nämä sämpylät syntyivät ystäväni toiveesta. Hän halusi tehdä sämpylöitä, joita voi pakastaa ja jotka sopivat hänen ruokavalioon ja elämäntyyliin. Tiivistettynä siis voisi sanoa, että sämpylöiden piti olla gluteenittomia, edullisia ja helppoa. 

Ystävästäni on muutenkin tullut mittari ruoanlaiton helppoudelle. Hän kyllä osaa laittaa ruokaa, mutta kun raaka-aine luettelo ylittää viiden, alkaa korvailu. Kaurahiutaleita tämän tilalle, banaani tuon tilalle ja osat 4 ja 7  kokonaan pois.. Minä saan nauttia keskusteluista joissa ihmetellään miten pullat eivät onnistuneet kun korvasin kaikki ainekset banaanilla ja rakenteesta tuli kyllä ihan eri kuin kuvassa. Ainesten on myös löydyttävä peruskaupoista, sillä muutenhan resepti päätyy täysin mahdottomien ruokien joukkoon. Jos hän pystyy kokkaamaan jonkun ohjeen sellaisenaan kuin se on, pystyy kuka tahansa muukin. Mä tuun Natalia katsomaan kun sä sitten leivot näitä...

Minulla oli ennestään foodinin riisijauhoa, mutta käytin näitä varten ihan lähi-cittarista saatavaa karkeampaa riisijauhoa. Minulla oli hiukan levottomampi putki kuluneen viikon aikana, jolloin ongelmana oli lähinnä miljoonat asiat päässä samaan aikaan. Tämä johti siihen että oikeastaan kaiken keskittymistä vaativan tekeminen jäi puutteelliseksi. Torstaina minusta kuoriutui hermostunut mutta määrätietoinen sämpyläleipuri. Paistoin viisi erää sämpylöitä ja voin nyt hyvällä omatunnolla todeta.. kyllä näitä on testattu useampaan otteeseen. Nyt osaan kertoa että esim. kaurahiutaleiden vaihtaminen perunajauhoon toimii yllättävän kivasti, jos psyllium loppuu niin se kyllä näkyy rakenteessa ja porkkanat kannattaa raastaa aivan pieneksi jotta saa mehukkaimmat sämpylät

Ajatus lähti näiden laskiaispullien ohjeesta, joiden rakenteeseen tykästyin. Näissäkin rakenne on suoraan uunista tullessa paljon pehmeämpi sisältä, kuin mitä se jäähtyessä tulee olemaan. Tätä ei siis kannata säikähtää. Olen itse tyytyväinen tähän ohjeeseen ja nautin siitä että sämpylöitä voi tehdä nopeasti, ilman että tarvitsee odottaa kohottamista tai sen koommin vaivailla.

Huomaathan että näissä on kauraa. Täysin gluteenittomalla ruokavaliolla olevan on hyvä varmistaa että käytössä oleva kaura on puhdistettua.


Hiivattomat Porkkanasämpylät 
noin 6 kpl

3dl kaurajauhoja
1dl kaurahiutaleita
1dl karkeaa riisijauhoa
2rkl psyllium jauhetta
1.5tl soodaa
1/2tl suolaa

2.5dl vettä
1/2dl alpron maustamatonta soijajogurttia
3rkl oliiviöljyä
1.5rkl omenaviinietikkaa
1dl porkkanaraastetta (noin 1 suuri porkkana)
1tl siirappia tai hunajaa

Auringonkukansiemeniä
Voiteluun tilkka soijamaitoa + oliiviöljyä

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla.

Sekoita kuivat ainekset huolellisesti keskenään. Raasta porkkana ja sekoita märät ainekset keskenään. Minulla on tapana hienontaa porkkana tehosekoittimella ja lisätä lopuksi muut märät ainekset joukkoon.

Yhdistä kuivat ja märät ainekset keskenään. Sekoita hyvin ja odota 2min. Ota viereesi kulho jossa on vettä, ja märin käsin pyörittele taikinasta noin 6 pyöreää sämpylää. Vesi auttaa, että taikina ei takerru käsiin. Sämpylöiden rakenne ei kärsi tästä joten voit kostuttaa käsiäsi useamman kerran.

Aseta sämpyläpallot pellille ja sivele päälle pullasudilla soijamaidon ja öljyn seosta. Ripottele päälle siemenet ja paista noin 15-20min. Pohjasta on helppo tarkistaa kypsyys. Mikäli pohja on saanut hiukan väriä, sämpylät ovat luultavasti kypsiä.

Vinkki: myös oliivien lisääminen sämpylöiden päälle maistuu ihanalle!

Nauti!

8
Back to Top