Kevyt (mutta sitäkin parempi) Kesäkurpitsakeitto (Gf, V)



Iloista keskiviikkoaamua teille kaikille! 

Minä otan kohta suunnan kohti viimeistä työharjoitteluani, joten voiton puollella ollaan. Aivan kohta on vappu ja kun omaa kalenteria katsoo, niin edessä on ainakin totista herkuttelua! Ja mikä parasta, mukavassa seurassa. Paikalla on monta kasvissyöjää ja ruokahullua joten eihän siitä voi tulla mitään muuta kuin ihana päivä. Ainakin huippureseptejä on tulossa (pysykää kuulolla!), mutta sillävälin: olethan jo ladannut itsellesi #VEGEMENU Vappu 2015 ohjeet??

Vaikka vappuherkuttelu sopii enemmän kuin paremmin, aina välillä tuntuu ihan mukavalta kääntyä jonkun tutun ja turvallisen ohjeen puoleen. Kevyt lounaskeitto on toisinaan paikallaan ja tämä onkin yksi ehdoton suosikkini. Viimeistään vapun jälkeen pitää varata taas linssejä kaappiin ja ennakoida kevyen ja raikkaan ruoan kaipuu. Keitto on todella helppo tehdä ja pienillä tempuilla siitä saa mitä parhaimman makuisen! Kun ainekset paistaa ensin pannulla ja soseuttaa vasta sitten, makuelämys on aivan uniikki. 

Nyt vielä tunnustus: tämä suosikkikeittoni ei suinkaan ole syntynyt ahkeralla kehittelyllä, vaan vahingossa kun ruokabloggaajan jääkaappi on loistanut useamman kerran tyhjyyttä! Onneksi kesäkurpitsaa ja kuivattuja linssejä on melko usein varastossa, sillä muuten olisi jäänyt tämäkin herkku kokematta. Jos olet muuten pinaatin ystävä, lisää myös tuoreita baby-pinaatin lehtiä joukkoon. Vakuutan, että toimii!

Kesäkurpitsahan on itsessään todella kevyttä ruokaa, joten keiton rinnalle voi rohkeasti napata vielä lisukkeita. Monesti mielletään, että keiton kanssa syödään pala patonkia tai sämpylää (kurkkaa tämä gluteeniton ja hiivaton porkkanasämpylä!).  Vaikka leipä on välillä ihan mukava valinta, kannattaa mielessä pitää myös muut vaihtoehdot. Tyhjässä jääkaapissa oli onneksi tölkillinen viinilehtikääryleitä, jotka sopivat kuin valettu tähän makumaailmaan. Arkisesta keitosta taipuu hetkessä vähän fiinimpi lounaskokemus.




Kevyt Kesäkurpitsakeitto 
kahdelle

1 kesäkurpitsa
3-4 pientä uutta perunaa kuorittuna
15cm purjoa
2 valkosipulin kynttä
1dl vihreitä linssejä

Tuoretta tilliä ja persiljaa
3rkl oliiviöljyä
0.5dl kurpitsan siemeniä

(3rkl sitruunamehua)
Balsamicoa
1 kasvisfondi

Lisukkeeksi:
1tlk viinilehtikääryleitä

Laita linssit ja perunatkiehumaan runsaaseen veteen. 

Pilko kesäkurpitsa, purjo ja valkosipuli ja kuullota niitä pannulla öljyssä kunnes ne ovat kypsiä ja pehmenneitä. 

Kuumenna 4dl vettä ja sekoita siihen kasvisfondi. Kaada ainekset pannulta joko tehosekoittimeeseen tai kattilaan ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää joukkoon kypsät linssit, sitruunamehu (suosittelen!) yrtit sekä neste + fondi. Soseuta tasaiseksi. Tarkista koostumus ja lisää halutessasi vielä vettä. 

Paahda kurpitsan siemenet pannulla ja sirottele keiton päälle. Pirskottele lisäksi balsamicoa ja tarjoile!


0

#VEGEMENU by Aino & Liisa - Vappu 2015!


Huomenta kaikille! Minulla on ihan mahtava uutinen. 

Nimittäin gluteeniton ja vegaaninen vappumenu ja #VEGEMENU postaussarjan ensimmäinen osa on täällä NYT. Tästä olemmekin jo vihjailleet, mutta nyt menu on kaikkien luettavissa ja omalle tietokneelle, tabletille, kännykälle ladattavassa muodossa. Feel Good Kitchen blogia pitävä Aino ja minä olemme toteuttaneet sen yhteistyössä innostuen ja ideoiden. Menu koostuu ihanista salaateista, joita voi nauttia tofuvartaiden ja leipien kera. Leiville voi sipaista hiukan erilaisia tahnoja ja jälkiruoaksi nauttia donitseja ja kakkutikkareita. Menun voi toteuttaa sellaisenaan, tai valkata herkullisimmilta kuullostavat ohjeet päältä. Miltäs kuulostaa?


#VEGEMENU: Vappu 2015

Paahdettu vihannes-perunasalaatti
Raikas mangosalaatti

Aasialaiset tofuvartaat





Menu löytyy kokonaisuudessaan tekstin lopusta ja sen voi sieltä ladata tai vaikkapa tulostaa itselleen. Menussa on täysin uusia ohjeita, muutama vanha sekä ohjeita jotka on kehitetty erityisesti vappua ajatellen, mutta julkaistu aikaisemmin. Blogeissa aiemmin julkaistut ohjeet löytyvät myös linkkien takaa.  Tämä on ensimmäinen kerta kun julkaisemme yhdessä isomman kokonaisuuden, joten kaikenlainen palaute on enemmän kuin tervetullutta. Myös toiveita tulevasta otetaan avosylin vastaan! Ennen kaikkea toivomme, että menut olisivat innostavia, käyttökelpoisia ja inspiroivia teille lukijoille. 

Toivottavasti mahdollisimman moni innostuu #VEGEMENU kokonaisuuksista ja ruokapöytiin ilmestyisi herkullisia kasvisruokia. Olemme molemmat myös Facebookissa ja menut saa ehdottomasti pistää jakoon kavereille tai tägätä instagramissa #vegemenu. Näin myös me voimme käydä kurkkimassa, mitä kaikkea olette herkutelleet. Minä löydyn instagramista @liisalla ja Ainon löytää @feelgoodkitchen nimellä, joten menoa voi seurata myös sieltä. Toivottavasti oma intomme tarttuu myös teihin!

Pidemmittä puheitta, nauttikaa herkuista, kuvista ja kokkaamisen ilosta!


Ihanaa ja aurinkoista perjantaipäivää ja vapputunnelmia kaikille.


6

Artisokka-Kurpitsasiementahna (Gf, V)


Huh apua mikä vauhti on päällä! Nyt on niin monta rautaa tulessa, etten enää itsekään pysy perässä. Kouluhommat vievät tällä hetkellä enemmän energiaa kuin koskaan. Ihanasti olen saanut kaikilta kannustusta ja tsemppiä joten eihän tässä oikein voi hätää olla, kun joka puolelta tulee niin paljon voimaa! Kiitos!

Ruokailut on hoidettu yksinkertaisesti. Banaania, kofeiinia, smoothieita, teetä. Onneksi Natalia on pitänyt minusta huolta. Yhtenä päivänä istuin kotona koneen ääressä miettien miten mistään ei varmasti tule mitään.  Ovikello soi, ja siellä oli Natalia suuren Vanilja-Chai latten kansassa, joka oli kyllästetty vatkatulla kookoskermalla. Teki oikeasti mieli itkeä. Seuraavana kertana hän pakkasi mukaan minun ohjeellani tehtyä Bounty patukoita. En tiedä kuvittelinko, mutta ne maistuivat niin paljon paremmilta toisen tekemänä. Söin kaikki ja pyytelin mieheltä anteeksi, ettei hänelle jäänyt. Mies ei ollut moksiskaan mutta katsos vaan jos hän söisi kaikki bountyt, eikä minulle jäisi? Riita. 

Tänään kävin tekemessä toisiksi viimeisen tenttini ja edessä on siis enää yksi vihoviimeinen tentti koko opinnoissani. Sitten vielä kasa palautuksia ja projekteja, joten joudun odottelemaan hieman pidemmälle syksyyn ennen kuin olen virallisesti valmis. Kyllä kun valmistumista miettii, niin uusi opiskeluinto iskee päälle entistä kovemmin. Minne hakisin, mitä tekisin! En ole vielä päättänyt mitään, mutta varmaa on se, että haluan ehdottomasti jatkaa opintoja ja mielellään pian. En oikeastaan nytkään pidä epätietoisuudesta joka syksyllä odottaa esimerkiksi työnteon kannalta. Tuntuu siltä, että opiskelu on tällä hetkellä ainut asia jota oikeasti osaan tehdä, ja toisaalta myös haluan tehdä. 

Sunnuntaina kävin syömässä Ellin ja Saran tekemää ihanaa ruokaa Ruplassa Brunssilla. Tapahtuma löytyy tästä. Kaikki oli gluteenitonta ja vegaanista ja niiiiin hyvää! Kuinka paljon nautinkaan siitä, että sai istua alas ja syödä hyvällä omatunnolla jonkun toisen kokkaamaa herkkuruokaa. Brunssi on varmasti myös erityisen kiva kokemus, jos kasvisruoka on vierasta tai haluat tutustu paremmin raakaherkkuihin. Toisaalta, kyllä yksi jos toinen kasvispainotteisella ruokavaliolla elävä popsi lautaset tyhjäksi kehujen saattelemana. Tytöt nimittäin pitävät kyllä huolen että kokonaisuus on mieleenpainuva. Ehdottomasti suosittelen! Kurkkaa #saranjaellinbrunssi instagramista niin pääset fiilistelemään tunnelmaa.

Nyt reseptiin. Hei olen Liisa ja olen hummuskoukussa. Enkä edes liioittele. Nuolen hummuspurkin pohjaa myöten ja kommentoin Unicafessa viattomalle nuorukaiselle, että ''ai kaiken otat?'' hänen tyhjentäessä hummuspurkkia (toinen astia oli täynnä vieressä, ei hävettänyt). Tiedän kuitenkin etteivät palkokasvit sovi jokaisen ruokavalioon ja haluisin siksi jakaa tämän mahtavan ohjeen. Tein tällä kertaa myös pähkinättömän version, tavoitellen että jospa tämä sopisi mahdollismman monen lautaselle? Tällaiset pomminvarmat ohjeet ovat mahtavia myös tarjoilutilanteisiin, kun tietää että paikalla on herkkävatsaisia tai allergikkoja. Toisinaan on kiva tehdä myös vähän erilaisia dippejä, ja kokeilla erilaisia vaihtoehtoja.  Kurpitsansiemenet maistuvat erityisen hyviltä, kun ne paahtaa pannulla tai uunissa. Ethän siis unohda tätä vaihetta.  Tämä tahna sopii mainiosti leivälle levitteeksi tai lisukkeeksi ruoalle. Dippasin tähän myös porkkanatikkuja ja olin aivan hullaantunut yhdistelmästä. Tahnat ja hummukset sekä kasvistikut onkin hyvä idea tehdä jääkaappiin valmiiksi, kun pelkää naposteluhimon iskevän. Oli se sitten ennakoitavissa oleva, väsynyt iltapäivä tai suunnittelematon, toisen iltapalan tarve kotisohvalla. 


Artisokka-Kurpitsasiementahna

1 tölkillinen artisokan sydämiä
2dl kurpitsansiemeniä
0.5dl oliiviöljyä
3-4rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynsi
Ripaus suolaa

Koristele valitsemillasi siemenillä (tai pähkinöillä) paahdettujen kurpitsansiementen lisäksi. Minä käytin paahdettuja ja rouhittuja pistaaseja mutta pähkinättömän lopputuloksen saamiseksi valitse vaikka auringonkukansimenet tai seesam!

Jos haluat tahnaasi lisäakua ja väriä, ujuta joukkon 1/2 ruukku rucolaa

Paahda kurpitsansiemenet pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä. Ota muutama rkl sivuun koristelua varten. Valuta artisokista ylimääräinen neste pois. Soseuta kaikki ainekset tehosekoittimessa ja lusikoi pienen kulhoon. Koristele kurpitsansiemenillä ja tarjoile.

Nauti!




5

Appelsiini-Pistaasi Raakadonitsit (Gf, V, R)


Ihanaa huomenta teille kaikille!

Vappu tekee tulojaan ja munkkikattilat kaivetaan kohta kaappien kätköistä. Se kattila kannattaa kuitenkin jättää sinne kaappiin, sillä minulla on teille mukavaa kerrottavaa!

Tulevana vappuna voisitkin pistää perinteet sekaisin, ja tehdä donitsisi raakana. Toivottavasti innostutte näistä yhtä paljon kuin minä, sillä voin käsi sydämellä sanoa raakadonitsien olevan tämänhetkinen suosikkiherkku!

Seuraavassa esitän kiistämättömät argumentit raakadonitsien puolesta:

1.  Ajankäyttö

Koska munkkien tai donitsien paisto ei ole mitään nopeinta puuhaa, eivät nämä raakaversiot jää yhtään toiseksi vaikeusasteellaan. Oikeastaan, nämä on helppo valmistaa, mutta rankin vaihe näiden tekemisessä on odottaminen ja itsehillintä joka siihen vahvasti kuuluvat. Pitää odottaa että kuorrute jäähtyy ja pitää odottaa että se jähmettyy donitsien päälle. Koska olen universumin kärsimättömin ihminen, olen laatinut reseptin, joka minimoi odottamiseen käytettävän ajan. Ja hei, halleluja sille joka keksi pakastimen. Raakadonitsi 1 - Öljymunkki 0.

2. Turvallisuus

Odottaminen vs. öljypalovammat??? Raakadonitsi 2 - Öljymunkki 0.

3. ei-turvota ei-ahdista

Sen lisäksi että nämä valmistuvat takuulla nopeammin kuin tavalliset öljymunkit, voit kerrankin syödä jälkiruokasi hyvällä omatunnolla. Kun syön raakaleivonnaisia, huomaan kesittyväni makuun enemmän, nautiskellen ja maistellen. Tiedättehän sen ongelman, kun joku tekee munkkeja koko ämpärillisen. Syöt, et pysy laskuissa, juttelet niitä näitä. En yhtään kiellä etteivätkö normimunkit maistuisi ihanille. Yhtäkkiä kuitenkin havahdut äkilliseen tarpeeseen avata housun nappi, eikä olokaan tässä vaiheessa ole kovin mahtava... Raakadonitsi 3 - Öljymunkki 0. 

4. Vehnä-sokeriargumentti

Raakadonitsi 4 - Öljymunkki 0.

5. Maku

Raakaleivonnaiset herättävät kiinnostusta ja ne usein koetaan erikoisiksi. Näissä raakadonitseissa erityisesti viehättää ihanan murea koostumus ja makujen määrä, joita saat joka puraisulla. Raakadonitsi 5 - Öljymunkki 0.

6. Vegaaninen ja Gluteeniton vappumenu

Kahvia & Kasvisruokaa ja Feel Good Kitchen solmi pienen liittoutuman ja Ainon kanssa löimme viisaat terveyskokkipäämme yhteen. Olemme kehittäneet vegaaniset ja gluteenittomat menut kevään ja kesän tuleviin juhliin! Ja vappuhan onkin ihan kohta käsillä. Varsinaisen menun saatte nähdä noin viikkoa ennen juhlapäivää, joten ostoksia ehtii vielä hyvin tekemään. Menu koostuu muutamasta vanhasta hyväksi koetusta ohjeesta, sekä uusista varta vasten vappua ajatellen kehitetyistä herkuista. Ruokalista on suunniteltu innostuksella ja terveellisellä otteella niin tietokoneen välityksellä kuin kahvikuppien äärellä. Mausta ei kuitenkaan ole missään vaiheessa tingitty ja luvassa onkin tajunnanräjäyttävää herkkuruokaa!

Raakadonitsi 10 - Öljymunkki 0.


Ystäväni pääsivät töihin ja nyt kun kaikki valmiit yksilöt on koemaistettu, voin kertoa lopputuloksen olevan ehdottomasti paras ikinä! Koemaistajina toimi minun lisäkseni kolme henkilöä, joten laatu on takuulla tarkastettu. 

Donitseissa valmistetaan ensin kuorrute jäähtymään ja sen jälkeen itse donitsit (koska kärsimättömyys). Käytin massan käsittelyyn tehosekoitinta, mutta tehokas sauvasekoitin käy yhtä hyvin. Cashewpähkinät ovat rakenteeltaan ihanan pehmeitä, joten niitä on helpompi jauhaa myös vähemmän tehokkailla välineillä. Ei siis hätää, vaikka keittiövälineet eivät kuulu järeämpien sukuun. Murskaa pähkinät osissa ja anna sekoittimesi levätä välillä, niin säästät laitettasi ylikuumenemiselta. Syvä ja kapeahko muovirasia on yleensä toimivin sauvasekoittimelle, niin palaset eivät pääse sinkoilemaan ympäri keittiötä.

Valmistamisessa on muutama tekovaihe, mutta lopputulos on sen arvoista. Mikäli keittiössä näpertäminen ei ole sinun juttusi, kutsu ystävät kylään ja tehkää donitsit porukassa. Mikä olisikaan sen parempi tapa aloittaa herkuttelu ja vapun vietto?

Ohjeesta tulee 10-12 donitsia. Koristeluun käytin kookoshiutaleita ja pistaasipähkinöitä. Jos haluat lopputuloksen olevan täysin raakaruokaa, käytä paahtamattomia pähkinöitä. Suolatut pistaasit olivat kuitenkin mahtava yhdistelmä (allekirjoittaneen suosikki) pehmeänmakuisen pohjan ja appelsiinisen kuorrutteen kanssa. Koska kuorrutteeseen ei tule kaakaojauhetta tai kookosöljyä hämäämään makua, suosittelen käyttämään laadukasta ja hyvänmakuista kaakaovoita. Oma tämänhetkinen suosikkini on Puhdistamon, mutta Aino vinkkasi että myös Green Streetin kaakaovoi on hyvää. Näihin käytin Govindan kaakaovoita, joka on helppo mitata raemaisten koostumuksensa ansioista. Myös maku miellytti pehmeydellään.

ps. Ottakaahan kaikki mun klassikkomunkkidissaus huumorilla. Vaikka allekirjoitan joka kohdan, omat jalat ovat heikkona joka kerta kun kuljen Arnoldsin ohi. Joten pidetään Vapun kunniaksi pilke silmäkulmassa!


Appelsiini-Pistaasi Raakadonitsit

Koristeluun:

0.5dl paahdettuja ja suolattuja pistaaseja
0.5dl kookoshiutaleita

Appelsiinikuorrute:

4rkl kaakaovoita
2rkl agavea 
1rkl appelsiinin raastettua kuorta
ripaus suolaa
2rkl appelsiinimehua

Sulata kaakaovoi miedolla lämmöllä tai vesihauteessa, ja sekoita joukkoon agave. Lisää myös muut ainekset ja sekoita kunnes kaikki on tasaista massaa. Kaada laakeaan kulhoon ja siirrä sivuun jäähtymään. 

Jauha pistaasipähkinät tehosekoittimessa (noin 0.5dl) valmiiksi pienelle lautaselle. Aseta myös kookoshiutaleet valmiiksi. 

Valmista tämän jälkeen donitsit. 


Donitsit:

3.75 dl mantelijauhetta
2.5dl hienojakoisia kookoshiutaleita
1dl kookosjauhoja
0.5dl kookos sokeria

200g cashew pähkinöitä
1 vaniljatanko tai 1-2tl vaniljajauhetta
0.8dl agavea
0.8dl kookosöljyä

Sekoita mantelijauhot ja kookosjauhot keskenään. Kaada cashewpähkinät tehosekoittimeen ja jauha aivan hienoksi. Jatka sekoittamista vielä hetken, jotta osa pähkinöistä alkaa muodostaa ’’voita’’. Jos kookoshiutaleesi ovat suurirakeisia, käytä ne tehosekoittimessa samaan aikaan cashewpähkinöiden kanssa.

Kaavi sisältö muun jauhon joukkoon.

Lämmitä agave ja kookosöljy yhdessä juoksevaksi. Siirrä sivuun 0.5dl nestettä. Kaada tehosekoittimen kookossokeri, vaniljatangon sisältö ja loput agave ja kookosöljy. Sekoita tasaiseksi ja kaada jauhojen joukkoon. 

Sekoita seosta lusikalla tai käsiä apuna käyttäen. Massan tulisi olla muotoiltavaa, mutta ei tahmaista. Lisää hiljalleen loput agavesta ja kookosöljystä seokseen, jotta saat hyvän koostumuksen aikaiseksi. Massan rakenne riippuu hyvin paljon käytössä olevista jauhoista, joten se voi vaihdella hiukan. Tämä ei kuitenkaan ole ongelma, sillä lopulla agave-öljyseoksella voit säädellä kosteutta. Jos huomaat että massa on liian märkää, ripottele mantelijauhetta rkl kerrallaan joukkoon kunnes saat mieleisen koostumuksen. 

Muotoile taikina leivinpaperin sisällä pötköksi ja leikkaa se 10-12 viipaleeksi. Muotoile viipale kerrallaan tiiviiksi palloksi ja litistä se donitsin muotoon. Tee sormella tai jollakin välineellä reikä keskelle. Tee pakkaseen tilaa, laita lautaselle tai leikkuulaudalle leivinpaperi ja siirrä se pakkaseen. Siirrä donitsi pakkaseen leivinpaperille odottamaan kuorrutetta. Kylmää donitsia on mukavampi kuorruttaa. 

Älä murehdi jos muotoilussa reunat hiukan halkeavat. Voit halutessasi kostuttaa käsiäsi hiukan kookosöljyllä, niin muotoilu on helpompaa ja pinnasta tulee sileämpi.

Nyt kuorrutteesi pitäisi olla jäähtynyt. Mikäli se on vielä aivan vetistä, voit siirtää sen jääkaappiin hetkeksi odottamaan. Koostumus saa kuitenkin olla juoksevaa ja pakkasessa ollut donitsi kyllä jähmettää sen nopeasti.

Kasta donitsit yksi kerrallaan kuorrutteeseen ja siirrä saman tien takaisin pakkaseen. Toista minuutin päästä uudestaan. Toista niin monesti kuin haluat tai kuorrutetta riittää. Minä tein jokaiselle donitsille noin kolme kerrosta ja viimeisen kerroksen jälkeen kastoin donitsin vielä joko pistaasi tai kookosrouheeseen. 

Lopuksi siirrä donitsit pakkasesta jääkaappiin ja odota ainakin muutaman tunnin ajan, ennen kuin tarjoilet. Mikäli tarjoilet ne heti, pidä vielä pakkasessa, kunnes kuorrute on jähmettynyt kokonaan. 

Hyvää vaapputunnelmaa, ja muista nauttia!


22

Keväinen Pinaatti-Parsapiiras (Gf, V)



Aurinko paistaa jo yhä enemmän ulkona ja parsat ovat ilmestyneet ruokakauppoihin. Suolaiset piirakat ovat lähes aina ihan mielettömän hyviä, kun haluaa päästä tarjoilujen kanssa helpolla ja tehdä jotakin suolaista etukäteen.  Piirakka säilyy jääkaapissa kelmun alla yön yli ja maistuu kylmänä paremmalta kuin uunituoreena. Monet tuntuvat luulevan, että piirakan teko ilman kermaviiliä ja kananmunaa on jotenkin todella haastava juttu, mutta entäpä jos kerron, että vegepiirakoissa kananmunaa ei edes tarvitse korvata millään? Tällä hetkellä markkinoilla on ihan todella hyviä tuotteita, joilla piirakoiden teko sujuu käden käänteessä. Tämä johtuu sitä, että piirakoihin sopivat Alpron kasvisjogurtit hyytyvät uunissa. Alpron sokeriton ja maustamaton soijajogurtti yhdistettynä Tofutin maustamattomaan tuorejuustoon ovat yhdessä takuuvarma pari. Kun joukkoon lisää tuoreita yrttejä ja vähän mausteita, täyte tekee mieli lusikoida sellaisenaan suuhun. Niin vähän teinkin. 

Alpron jogurtteja löytyy nykyään lähes jokaisesta suuremmasta kaupasta ja myös tofutin ostan lähimmästä Citymarketista tai Prismasta. Tofutilla on myös valmiiksi maustettuja tuorejuustoja jotka sopivat loistavasti suolaisen piirakan tekemiseen.  Huomaathan että Alprolla on markkinoilla kaksi maustamatonta jogurttia, toisessa on sokeria, toisessa ei. Suolaisiin piirakoihin kannattaa käyttää sokeroimatonta versiota.

Pohjana voit käyttää kaupan valmispohjaa tai tehdä itse lempipohjasi. Minä tein yksinkertaisen mantelijauhopohjan. Pohjan kanssa kannattaa olla varovainen, sillä se vaatii täydellisen jäähtymisen, ettei murene, mutta kylmänä se toimii loistavasti, kuten kuvastakin näkyy. Leikkaa siis piirakkaa vasta jääkaappikylmänä. Pohja on tästä huolimatta loistavan makuinen ja helppo tehdä! Psylliumin lisääminen toimii myös yleensä rakenteen parantajana, mikäli tällaista kaipaa. Käytin piirakassa irtoreunavuokaa ja sellainen toimii yleensä parhaiten, jos haluaa piirakan siistein reunoin tarjolle. 

Piiras oli mahtavan makuinen ja siitä piti myös mies, joka katseli kauhuissaan, kun lappasin parsaa ostoskoriin. Piirakka katosi päivässä, eikä parsa näyttänyt haittaavan. Pidän kovasti pinaatista, ja käytän sitä päivittäin. Jos et halua käyttää pinaattia, voit korvata sen myös muilla yrteillä tai vaikkapa rucolalla.

Viikot ovat menneet vauhdilla ja voin vinkkailla, että mulla ja Ainolla on ihan mieletön pieni projekti meneillään. Kuulette tästä tarkemmin perjantaina, joten nyt kannattaa alkaa jo virittäytymään herkullisiin (ja terveellisiin, tietenkin) tunnelmiin. Tällä hetkellä tunnelma ainakin täällä on hyvin innostunut. 



Keväinen Pinaatti-Parsapiiras

Pohja:

4dl mantelijauhetta
1dl perunajauhoja
2 valkosipulin kynttä
1/2tl suolaa
1tl rosmariinia
mustapippuria
Hiukan vajaa desi oliiviöljyä
2rkl kylmää vettä

Täyte:

10cm purjoa
1 valkosipulinkynsi
Kaksi kourallista baby-pinaattia
Nippu tuoretta tilliä
1/2 ruukku persiljaa
1.5rkl perunajauhoja
ripaus suolaa
1tl mustapippuria
1/2 prk alpron maustamatonta soijajogurttia
1/2prk tofutti maustamatonta tuorejuustoa
1rkl sitruunamehua

Päälle:

10 tuoretta tankoparsaa



Lämmitä uuni 200 asteseen. Murskaa valkosipuli ja sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää oliiviöljyä vähän kerrallaan. Kun taikina alkaa ollaa sellainen, että voit lähes painella sitä vuokaan, lisää vesi ja sekoita vielä huolella. Öljyn määrä riippuu käyttämästäsi mantelijauheesta ja sen karkeudesta. Yleensä minulla kuluu muutama rkl vajaa desi öljyä. 

Painele pohja tiiviisti piirakkavuokaan ja esipaista noin 10-15min. Pohja kypsyy, mutta se ei saisi tummua reunoista liikaa.

Tee sillä välin täyte. 

Napsauta parsojen varsi ja kuori niitä hiukan. Kuumenna kattilassa vesi kiehuvaksi ja pudota parsat sinne. Keitä yhden minuutin ajan ja siirrä siivilään odottamaan. 

Viipaloi purjo ja murskaa valkosipuli. Hienonna pinaatti, persilja ja tilli valmiiksi. Sekoita tuorejuusto ja jogurtti huolellisesti keskenään. Voit käyttää vatkainta tai tehosekoitinta, mikäli haluat. Lisää perunajauho ja sitruunamehu joukkoon. Yhdistä seos muihin aineksiin ja levitä tasaisesti pohjan päälle. Täyte ei juurikaan leviä joten se kannattaa tasoittaa lusikalla ennen paistamista. Asettele tankoparsat haluamallasi tavalla.

Paista noin 45min.

Ota uunista ja anna jäähtyä noin tunnin ajan. Peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin. Anna jäähtyä mielellään seuraavaan päivään. Tarjoile runsaalla salaattipedillä balsamicon kera!



9

Hoisin Soba-Nuudelikeitto




Olen aiemmin vannonut paksujen ja kermaisten keittojen nimeen. Nämä syntyvät kun soseutetaan juureksia pienellä nestemäärällä tai tehdään tomaattipohjainen ja lämmittävä keitto. Kirkasliemiset keitot toivat mieleen kuuman veden, jossa lilluu muutama pakastevihannes. Makuni on kuitenkin hiljalleen laajentunut, ja esimerkiksi alkukeiton haluan olevan makuja täynnä, mutta rakenteeltaan selvästi ohuempaa. Yksi makuni muuttaneista keitoista on ehdottomasti tämä kurpitsa-currykeitto, joka sopii mainiosti pääruoaksi tai alkukeitoksi. 

Kirkasliemisistä keitoista suosikkimme kotona on Tom Yum keitto, johon tulee sieniä, tofua, kirsikkatomaatteja sekä paljon mausteita. Keitosta tulee helposti täyttävää kun sen kanssa nauttii riisiä tai nuudeleita. Itämainen ruoka on kiinnostanut minua selvästi enemmän viimeaikoina, osittain myös siksi että olen viihtynyt enemmän etnisissä kaupoissa valikoimaa tutkimassa. Sattuupa myös hyvin, että ruokaohjeita tutkiessani huomaan, että lempi mausteeni ja raaka-aineeni yhdistyvät juuri itämaisessa ruoassa. Tällä hetkellä suosiossani on sienien, parsan ja pinaatin käyttö. Lisäksi maustan ruokaa sitruuna- ja limemehulla, inkiväärillä ja tuoreilla yrteillä. Myös erilaiset tahnat, kuten misotahna ja sitruunaruohotahna ovat suosiossani. Lisukkeena näkyy usein nuudeleita tai riisiä.


Itämaisissa keitoissa mausteiden käyttö pääsee mielestäni edukseen ja uusia yhdistelmiä on ihana kokeilla. Vaikka tämä keitto on juurikin kirkaslieminen, se ei missään nimessä ole tylsä tai mauton. Runsas pinaatti, sienet ja nuudelit tekevät keitosta täyttävän ja antavat runsaasti suutuntumaa. Ostin Ruohonjuuresta näitä bataatti-tattari-nuudeleita, sillä halusin kokeilla jotain muuta kuin riisinuudeleita. Pidän kovasti soba-nuudeleista (tattarinuudelit) ja idea keittoon lähti oikeastaan siitä, kun istuin junassa nuudelipaketti kädessäni ja mietin mihin ne voisi käyttää.

Kuten olen aiemmin maininnut, olen suuri miso-tahnan ystävä. Hetken mielijohteesta, päädyin ostamaan myös Hoisin kastiketta. Se on vahvan makuista tummaa ja paksua kastiketta, joka sisältää seesamiöljyä, soijapaputahnaa ja valkosipulia. Huomasin nopeasti, että osassa kastikkeissa oli mukana myös vehnää. Purkki kannattaa siis lukaista, mikäli tätä välttelee. Lisäksi kannattaa varmistaa, etteivät tämänlaiset tuotteet sisällä kalakastiketta. Päädyin Blue Dragon merkkiseen hoisin kastikkeeseen, joka on vehnätön ja purkki sisältää maininnan, että se sopii vegaaniruokavalioon. Maun puolesta olen ainakin koukussa!

Alla olevasta ohjeesta tulee suuri annos keittoa kahdelle. Säätele lopputuloksen määrää laittamalla nuudeleita ja sieniä haluamasi määrän mukaan. Tämänlaiseen keittoon sopii mainiosti myös tofu tai tempeh tuomaan lisää täytettä. Itujen sijaan voi joukkon suikaloida kaalia. Lisää se tällöin heti alussa, sipulin kanssa samaan aikaan. 


Hoisin Soba-Nuudelikeitto

3rkl Hoi Sin kasitketta
2tl vahvaa chilikastiketta
2tl sitruunaruohotahnaa
1-2rkl raastettua inkivääriä

1/2-1 limen mehu
1/2 sitruunan mehu

kaksi kourallista baby pinaatin lehtiä
1 ruukullinen korianteria
kourallinen ituja + lisää tarjoiluun
1 suuri sipuli
2 valkosipulin kynttä

1-2 nippua soba-nuudeleita
4 suurta herkkusientä tai pieni rasiallinen siitakesieniä

Valuta kattilaan vettä pari litraa ja anna sen kiehahtaa. Lisää joukkoon maustekastikkeet, sitruuna- ja limemehu sekä sipuli että valkosipuli. Anna kiehua matalalla lämmöllä noin 5min. Tarkista liemen maku ja lisää mausteita, mikäli niitä toivot lisää. Lisää tarvittaessa myös vettä lisää, liemen määrä riippuu oikeastaan omasta mieltymyksestä. 

Lisää joukkoon nuudelit ja keitä vielä niin kauan, kuin niiden keittoajaksi on merkitty. Vähän ennen kun nuudelit ovat valmiit lisää joukkoon pinaatti, korianteri ja idut.

Kuumenna pannu ja lisää tilkka öljyä. Paista herkkusienipalat pinnalta ruskeiksi. Voit halutessasi pilkkoa sienet suoraan keiton joukkoon, minä pidän niistä kevyesti ruskistettuna. Mikäli laitat sienet suoraan keittoon, lisää ne heti nuudeleiden jälkeen.

Kaada keitto kulhoihin, lisää päälle sienet ja nippu ituja. Koristele korianterilla ja nauti!

ps. Nämä ihanat astiat löytyivät Indiskasta tällä viikolla, ja vielä alehyllystä.


0

Viljattomat Mantelikeksit (V, Gf)




Olen kehitellyt pidemmän aikaa ohjetta hirssikekseistä ja suunta alkaa olemaan mieluisa. Sillä välin kuitenkin ohje näistä ihanista viljattomista kekseistä, jotka käyvät täydellisesti iltateen pariksi. Ohje on todella helppo ja kekseistä tulee helposti koossa pysyvät ja mehevät cookiet. Rakenne on ihanan pehmeä ja keksi on mielestäni parhaimmillaan teehen kastettuna!

Eilen oli väsyttävä päivä ja taas tuntuu siltä, että kouluhommat voisivat olla jo tehty. Välillä mietin, teinkö virheen kiriessäni opinnoissa, sillä tämä kevät on ollut todella raskas. Sitten muistan, että kiitos vaivannäön, minun ei tarvitse ensi syksynä olla paikalla kuin yhden projektin verran, ennen valmistumista. Muistan jälleen, että vaivannäkö on sen arvoista ja voin alkaa rauhassa miettimään mikä minusta sitten tulisikaan isona... Koska olen stressileipuri, niin kaivoin tietenkin taikinakulhot esille kotiin päästyäni.

Minulla on kova hinku laittaa kaikkialle aina kaurajauhoja tai kaurahiutaleita. Nyt kuitenkin yritin pitää ainekset mahdollisimman yksinkertaisena, enkä lisännyt joukkoon mitään ylimääräistä. Blogiani seuraavat tietävätkin hulluuteni kikhernejauhoihin. Näitä saa ostettua esim. punnitse & säästä tai Ruohonjuuresta. Suosittelen kuitenkin kurkkaamaan etnisten myös kauppojen valikoiman. Omat jauhoni sain 5e hintaan ja ostin suuren 2kg säkin. Huomaathan että kyseessä ei ole graham- vaan gramjauho. Gramjauholla on raakana hiukan pistävä maku ja siksi keksitaikinakin luultavasti maistuu hiukan pistävälle ja hernemäiselle. Se kuitenkin katoaa, kun keksit paistaa ja malttaa jäähtymistä hetken.

Keksit ovat täysin viljattomia, eivätkä vaadi muita taitoja kuin mittaamisen ja sekoittamisen. Chiasiemenet sitovat taikinaa, joten niitä en unohtaisi ohjeesta. Voit kuitenkin korvata hampunsiemenet vaikka seesamilla tai miksei kookoksellakin, mikäli haluat. Jos kuoritut hampunsiemenet ovat kuitenkin uusi asia, lämpimästi suosittelen pienen testierän ostamista. Ne ovat yksi suosikkisiemeneni ainakin maun puolesta. Lisäksi ne sisältävät hyviä rasvoja ja monipuolisesti aminohappoja. Rusinat ovat minulle vähän uusi innostus ruoanlaitossa, mutta voisin kuvitella että myös taatelipalat, karpalot tai aprikoosit toimivat yhtä hyvin! Taateleista saa varsinkin lisää makeutta, mikäli sellaista tietää kaipaavansa. Nämä keksit eivät nimittäin ole kovin makeita, vaan juuri sopivia naposteltavia teen kanssa. Lisää makeutusta muutaman ruokalusikallisen verran, mikäli haluat makeamman lopputuloksen. Myös rusinat toimivat makeina sattumina keksien seassa . Huomaathan että ohjeessa käytetään mantelijauhetta, ei mantelijauhoja.

Käytin maustamiseen yksinkertaisesti vain vaniljaa. Ole kuitenkin luova. Oletko koskaan katsonut mitä teepussisi sisältävät? Monet pussit sisältävät vain mausteita, kuten kanelia, kardemummaa, appelsiininkuorta. Teepussin sisällön voi rikkoa keksitaikinan joukkoon villinä maustekorttina. 


Viljattomat Mantelikeksit

2.5dl gram- eli kikhernejauhoja
2.5dl mantelijauhetta
2tl aitovaniljajauhetta
Pieni ripaus suolaa

0.5dl chia-siemeniä
1dl kuoittuja hampunsiemeniä + 1dl koristeluun
1dl rusinoita

2 banaania
1dl mantelimaitoa
3rkl kookosöljyä
3rkl hunajaa tai agavea

Levitä leivinpaperi pellin päälle ja lämmitä uuni 200 asteeseen.

Soseuta banaanit ja lisää joukkoon öljy, agave ja mantelimaito. Sekoita kuivat ainekset sekä siemenet  ja rusinat keskenään ja lisää banaaniseos joukkoon. Sekoita huolellisesti ainekset keskenään.

Nostele lusikalla leivinpaperille kekoja. Keksit leviävät hiukan paistuessaan, joten älä laita niitä aivan kiinni toisiinsa. Yhdelle pellille sopii noin 9-12 keksiä koosta riippuen. Käytin noin 2rkl taikinaa yhteen keksiin. Voit halutessasi tehdä isompia tai pienempiä, mutta ota tämä paistoajassa huomioon.

Ripottele hampunsiemenet kekojen päälle ja painele kevyesti kädellä.

Paista 12-15min ajan. Keksit ovat valmiit, kun reunat ja pinta on kullanruskea.

Nauti hyvän teen kanssa!







7

Itämainen Lehtikaali-Nuudelikulho (Gf, V)



Pääsiäinen meni vauhdilla töissä ja opinnäytetyötä tehdessä. Nyt kun suklaat on syöty, voisi pitää pienen terveystauon ennen vappuherkkuja, äitienpäivää, synttäreitä… Onnistuukohan?

Lehtikaalia on jälleen näkynyt kaupoissa ja ihmisten lehtikaalikuume senkun tuntuu jatkuvan. Hyvä niin, sillä kyseessähän on todella ravinnerikas ja monipuolinen juttu. En lähde lehtikaalin ravinnerikkauden puolia sen tarkemmin avaamaan, mutta Finelin perusteella mainitsisin ainakin c-vitamiinin, proteiinin ja kalsiumin!

Monet haluavat sovittaa lehtikaalin ruokavalioonsa, mutta jämäkkä koostumus ja omanlaatuinen ominaismaku koetaan haasteeksi. Omasta mielestäni se maistuu erinomaiselle sellaisenaankin, mutta harvemmin syön lehtikaalia käsittelemättömänä esimerkiksi salaatissa. Smoothien joukossa kaali maistuu parhaalle, kun siihen yhdistää raikkaita makuja. Esimerkiksi appelsiini, tuore minttu ja kiivit ovat mielestäni toimineet parhaiten. Minulle vihreälle maistuva smoothie on tuttua, mutta banaanien tai taatelien lisääminen joukkoon pehmentää lopputulosta ja tekee juomasta pirtelömäisemmän. Toimii! 

Lehtikaalissa kannattaa jättää kova keskiruoto käyttämättä ja repiä tai leikata lehdet reunoilta. Aloita pienestä määrästä, mikäli et ole tottunut makuun. Baby pinaatti on miedon makuinen vihreä, jota on helppo lisätä juomiin mikäli vihresmoothiet kiinnostavat, mutta vahva vihreä maku ei vielä innosta. Myös sitruunamelissan ja mintun lisääminen tekee mausta ihanan raikasta!


Lehtikaalista saa aivan loistavia sipsejä, ja näistä onkin kohuttu ympäriinsä jo pidemmän aikaa.  Olen lehtikaalisipsien reseptin yhteydessä luetellut lehtikaalisipsien valmistamisen kriittiset kohdat sekä hiukan tarkemmin ravintoarvoista. Käy kurkkaamassa ja kokeile, mikäli tämä terveellinen ja nopea herkku on vielä vieras.


Kuten mikä tahansa muukin kaali, lehtikaali sopii hyvin paistettavaksi wokin tyyppisiin ruokiin tai lisukkeeksi. Tällöin rakenne pehmenee ja maustamalla voit sovittaa sen muuhun ruokaan. Lehtikaalia kannattaa paistaa pieninä paloina ja lisätä öljyn lisäksi pieni vesitilkka joukkoon, hyvän rakenteen aikaansaamiseksi. Paistamisessa kärsivällisyys, sitruunamehu ja itämaiset mausteet ovat minun keittiössäni se juttu. Mikäli haluat lisätä lehtikaalia salaatteihin, sen voi myös silloin hauduttaa pehmeäksi.


Tähän nuudelikulhoon käytin riisinuudeleita, joita ostan etnisistä kaupoista edullisemmin kuin tavallisista ruokakaupoista. Riisinuudelit ovat edullisia, sekä käyvät hyvin myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. Lisäksi ne valmistuvat todella paljon nopeammin kuin riisi tai pasta! 


Ohjeessa on kolme vaihetta: avokadokastikkeen soseutus, lehtikaaliseoksen paistaminen ja lopuksi vielä sienien ja tofun ruskistaminen.  Kaikki lisätään kypennettyyn riisinuudeliin. (Huomaako että joku on kirjoittanut työn vaihteita opinnäytetyöhön?)


Lehtikaali Nuudelikulho

200g paksumpia riisinuudeleita, voit myös käyttää vermiselliä

Avokadokastike:

1 avokado
1/2 sitruunan mehu
1 limen mehu
1 valkosipulin kynsi
1tl tulista chilitahnaa
1rkl soijakastiketta
2rkl oliiviöljyä

Keitä riisinuudelit kypsäksi ja valuta ylimääräinen vesi pois. Kaada yllä olevat ainekset tehosekoittimeen tai soseuta sauvasekoittimella. Sekoita kypsän riisinuudelin joukkoon.

Mausteinen lehtikaali:

3 lehtikaalin lehteä
2 kourallista baby pinaatin lehtiä
2 valkosipulin kynttä
Ruukku korianteria
½ sitruunan mehu
1-2tl sitruunaruohotahnaa
2tl misotahnaa tai 1rkl soijakastiketta
Maun mukaan inkivääriä, käytän sushi inkiväärilastuja
Runsaasti mustapippuria
1dl vettä

Lisäksi:

Ruskeita herkkusieniä
Jalotofun marinoitua tai kylmäsavutofua
Seesaminsiemeniä koristeluun
Öljyä paistamiseen

Poista lehtikaalista kova keskiosa ja revi tai pilko muu kaali pieneksi. Pilko myös valkosipuli ja hienonna korianteri.

Kuullota lehtikaalipaloja öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuliviipaleet ja paista kunnes niistä alkaa irtoamaan tuoksua ja ne ovat ruskistuneet hiukan. Lisää loput ainekset (paitsi tofu ja sienet) ja sekoittele kunnes suurin osa vedestä on haihtunut. Paistan yleensä jatkuvasti sekoitellen, melko korkeassa lämpötilassa.

Sekoita seos nuudeleiden joukkoon ja paista lopuksi vielä sieniä ja tofua öljyssä niin että ne saavat ruskean pinnan.
Koristele seesaminsiemenillä ja nauti!




4

Pääsiäismenu ja Paahdettu Mantelifeta (V, Gf)


Perjantaina söimme perheeni luona pidemmän kaavan mukaisesti. Olin niin mielettömän vaikuttunut äitini tekemistä ruoista, että käytin kohtuuttoman pitkän ajan valokuvaamiseen, ihan varmuuden vuoksi. Mieheltä kysyttiin, eikö häntä ärsytä kun kotona ei koskaan pääse syömään heti, vaan pitää odottaa kunnes minä saan jalustat ja lamput valmiiksi. Ei tietenkään ärsytä, eihän?

Avasin muuten eilen blogilleni Facebook sivut! Ja apua kuinka moni jo kilkkasi itsensä tykkäämään. Ihan mahtavaa! Jos et ole vielä käynyt kurkkaamasta, niin TÄÄLTÄ pääset sivuilleni.

Tässä perjantain pääsiäismenu.

Alkupalat:

Uunissa tehty siemennäkkäri
Kookoslastuista tehty vegepekoni, ohje Ruokaa & Viini lehdestä
Mantelifeta, ohje lopussa
Guacamole
Paahdettua paprikahummus

Pääruoka:

Munakoisovuoka
Uunijuurekset
Vihersalaatti
Seesamissa paahdettu tofu

Jälkiruoka:

Kahvi
Mämmi ja vaniljakastike

Kuvissa näkyy äidin tekemiä herkkuja. Pyöreä ''feta''kiekon veimme mukanamme, ja se on oikeastaan mieheni tekemä. Hiukan erillainen postaus, sillä en ole koskaan tehnyt uunissa paistettua mantelijuustoa itse. Toimin vahvasti taustajoukoissa, mutta joka kerta kun tätä olemme syöneet, se on mieheni käsialaa. Resepti on aivan tekstin lopussa. 

Olen ollut kasvissyöjä yläasteelta lähtien. Olin nirso lihalle, tykkäsin eläimistä ja opettelin mitä tarkoittaa ’’eettiset syyt’’. Jossain vaiheessa tajusin, että minähän voin valita! Ja kuinka hyvältä tuntui silloin sanoa, että pidän eläimistä ja siksi en myöskään syö niitä. Toki nykyisin kiinnostuksen kohteeni ovat hyvin vahvasti terveydellisiä, ja se näkyy myös ruokavalinnoissani. En muista, että olisin joutunut tappelemaan asiasta äitini kanssa. Yhdessä kokeilimme soijarouhetta, tofua, papuja eri muodoissa. Onnistuneesti ja toisinaan myös vähemmän onnistuneesti. Vaikka hän toki otti kantaa valintoihini, ei hän koskaan pakottanut minua syömään lihaa, jota en halunnut. Silloin kananmuna ja maitotuotteet kuuluivat vielä ruokavaliooni.


Täytän pian 24 vuotta, joten se tekee 10 vuotta yläaste-ajoista. Uskomatonta että olen siinä vaiheessa, jossa voin sanoa tehneeni jotain kymmenen vuotta sitten. Voin ylpeänä kehua äitiäni mahtavaksi vegaanisen ruoan kokiksi. Ja onnistuu häneltä myös gluteeniton sellainen. Vaikka hän on itse vaatimaton ja kertoo olevansa aloittelija, niin muistutan äiti sinua:

Myös sinä olet tehnyt tätä jo kymmenen vuotta!

Ja kokemus näkyy lopputuloksessa, vai mitä mieltä olette kuvien herkuista? Siinähän ovat vasta alkupalat. 

Kuinka ihanaa onkaan mennä syömään, kun ei tarvitse murehtia omasta ruokailustaan, muiden asenteesta tai sanomisista. Myös isoäitini osaa googlettaa vegaaniohjeita ja suvun vanhin, 90 vuotias täti tekee kaalipiirakat tarvittaessa vegaanisena, oma aloitteisesti. Sukuun kuuluu myös paljon muita, jotka ottavat aina ruokavalioni huomioon sekä ovat myös itse kiinnostuneet tekemään niin makeaa kuin suolaista kasvisruokaa.

En koskaan vaadi muilta, että he tekisivät minulle sopivaa ruokaa erikseen, mutta voi kuinka mahtavaa on nähdä miten kasvissyönnistä kiinnostuneiden määrä kasvaa ja ihmisten tieto lisääntyy. Ja se, että en ole paikalla ainut joka valitsee kasvisruoan, on mielestäni ihanaa.  Ylä-asteella olin ainut kasvissyöjä jonka tunsin. Lukiossa tunsin yhden, itseni lisäksi. Nyt ympärilläni on monia ihmisiä, joilla on samankaltainen arvomaailma ja elämäntyyli kuin minulla. Voin onnekkaana kertoa, että lähimmät ystäväni kuuluvat näihin ihmisiin. Lisäksi olen lähiaikoina tavannut uusia tuttavuuksia, joista huomasin kyllä heti, että olemme samalta planeetalta.


Omat valinnat ja elämäntapa heijastuvat myös ympäristöön. Mutta vain, jos asenne on lempeä ja ymmärtäväinen. Kaikkien ei tarvitse olla kasvissyöjiä, mutta voi kuinka hienoa jos joku tekee kasvisruokaa, ja syö sitä kanssani, kun tulen kylään. Kaikkien ei myös tarvitse olla samaa mieltä asioista, mutta arvostan todella paljon avarakatseisuutta avoimuutta. Oma elämäntyyli heijastuu ympäristöön, mutta huomaan myös miten ympärilläni olevat vaikuttavat myös minuun. Hyvä niin, sillä ympärilläni on tällä hetkellä aivan mahtavia ihmisiä ja erityisesti perheeni ansaitsee kunniamaininnan. Kymmenen vuotta sitten halusin ruveta kasvissyöjäksi ja koen että se kymmenen vuotta kyllä näkyy voinnissani ja elämässäni vain positiivisena asiana. 

Maidottoman ruokavalion juustolautaset eivät onneksi ole tyhjiä. Minä ainakin valitsisin herkullisen pähkinäjuuston hetkessä eläinjuuston ohi. Ja hei, olen entinen juustotiskin työntekijä. Minä jos kukaan voin kertoa, että kyllä juustofriikkikin voi elää ilman juustoa, ja makuaisti muuttuu.

Alla oleva mantelifeta on suorastaan taivaallista, samoin kuin cashewtuorejuusto. Lisäksi suosikkejani ovat mm:




Paahdettu Mantelifeta
alkuperäinen resepti täällä.

145g manteleita (3.5-4dl)
3rkl sitruunamehua
1rkl oliivipurkin nestettä (tai sitruunamehua)
3rkl oliiviöljyä
1-2 valkosipulin kynttä
1 1/4tl suolaa
2.5dl vettä

(mustapippuria ja tilliä)

Tarjoiluun tuoretta tilliä ja sitruunamehua

Kuvassa oleva juusto on tehty kuorellisista manteleista. Kuorettomista tulee vaaleampi, hyvin kaunis lopputulos.

Kaada mantelit kulhoon, peitä ne runsaalla vedellä ja anna liota yön yli. Myös lyhyemmällä liotuksella tarvittaessa pärjää. Aiemmin olemme tehneet juustot myös liottamatta, mutta liottamalla saa pehmeämmän rakenteen ja massaa on helpompi työstää.

Valuta ylimääräinen vesi pois ja kaada mantelit tehosekoittimeen. Voit myös käyttää yleiskonetta tai tehokasta sauvasekoitinta. Kaada joukkoon muut ainekset ja sekoita massaa kunnes koostumus on kermainen ja sileä. Lisää halutessasi joukkoon tuoretta tilliä ja mustapippuria. Ne sopivat mahtavasti makuun! Harvoin painotan suolan käyttöä, mutta mantelifeta kaipaa parikseen suolaa ja sitä ei siis kannata jättää pois.

Lusikoi massa harsokankaaseen. Me käytämme ohutta keittiöpyyhettä, mutta myös vanha puhdas t-paita käy. Nosta reunat keskelle ylös ja pyöritä massa palloksi kankaan sisälle. Kiinnitä tiukasti kuminauhalla ja anna olla jääkaapissa yön yli. Kätevintä on laittaa pyöreä siivilä kulhon päälle, ja juustopallo siivilään.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Nosta juusto jääkaapista ja aseta leivinpaperille. Paina kevyesti, jotta se saa kiekkomaisen muodon ja silota kädellä reunat. Paista noin 40min tai kunnes pinta alkaa olla kiinteämpi. Valmiin juustokiekon pinta on kevyesti ruskettunut ja rapea.

Anna jäähtyä täysin ja tarjoile tuoreen tillin kera. Syödessä, purista päälle vielä lisää sitruunamehua. Voit myös murentaa juuston esimerkiksi salaatteihin tai lämpimän ruoan joukkoon.

Nauti!



2
Back to Top