Top 5 Vege-Eväät Kiireeseen

Lupasin käsitellä evästeemaa blogissani. Nyt pitää mennä saamattomuudessa, laiskuudessa ja kiireessä syvälle. Mitä ihmettä sitä söisi kun pitää juosta paikasta toiseen ja saada toisinaan eväät lähikaupasta, jonka valikoimaa ei kovin paljon voi kehua? Kun kaapissa joskus ei vaan ole mitään ja kaiken lisäksi laiskottaa. Samalla haluaa kuitenkin syödä terveellisesti ja edes jotenkin monipuolisesti...tuttujuttu. Luonnollisesti helpointa olisi suunnitella eväät jo edellisenä iltana. Mahdollisesti prepata ja tehdä ruokaa sen verran, että sitä jää yli? Noh.. kaikki ei aina toimi niin kuin olisi järkevintä. Joskus tarvitaan hätäratkaisuja, hakaneulaa vaatteissa ja jesaria kengänpohjissa. 

Oma jääkaappi on aika bipolaarinen, joko se on aivan täynnä ruokaa tai siellä ei ole yhtään mitään! Lisäksi ruoantekokykyni on kovasti sidoksissa nälän tasoon. Aamuisin haluan kahvia, ja en ajattele ruokaa ennen kuin pari tuntia heräämisen jälkeen. Tällöin on kuitenkin jo hiukkasen myöhäistä pohtia lounasta, varsinkin kun jätän tällaiset suuret päätökset aina viimehetkeen. Lounaaksi pitää siis olla jotain helppoa ja nopeaa, että voin valmistaa sen oikella kädellä (t. vasuri). 

Kaiken lisäksi kasvissyöjän on joskus vaikea löytää evästä nopeasti kaupoista, varsinkin kun suhtautuminen valmisjuttuihin on yhtä nirso kuin minulla. Tässä muutama pikavinkki, kun lounas pitäisi valmistaa supervauhtia aamulla tai saada työmatkalla ostettua. Jokainen osaa ottaa kaapista kurkut ja tomaatit, sekä pilkkoa salaatin. Salaatin ollessa peruslounas, kaipaan itse toisinaan myös vaihtelua. Osa meistä tykkää syödä aamulla runsaasti ja lounaalla kevyemmin. Toiset tarvitsevat kunnon tankkauksen jotta iltapäivällä ei tule syötyä kiloa suklaata. Kuuden tunnin työpäivän eväät näyttävät erilaiselta kuin 12h ja joskus iltavuorossa on vain kahvitauko aikaa imuroida smoothie vatsaan. Täältä siis pesee top 5 kiireisiin vege-eväisiin!



1. Smoothiekulho ja Tuorepuurot

Smoothiekulhot ovat huikean trendikkäitä tällä hetkellä. Eikä ihme, sillä lusikoitava smoothie on yksi muuntautumiskykyisemmistä ja monipuolisimmista ruoista ikinä, unohtamatta supernopeaa valmistusta. Vie trenditietoisuutesi myös työpaikalle. Oma lempismoothieni on varmaan jo paljastunut blogia pidempään seuranneille. Banaania, pinaattia, appelsiinia... lisäksi inkivääriä, minttua tai sitruunaa tuomaan makua! 

Blendaa smoothie ja kaada se lasipulloon. Life Factoryn juomapullot ovat täydellisen kokoisia yhtä lautasellista varten mutta mikä tahansa muu vanha hillopurkki tai mehupullo käy. Kunhan se on tarpeeksi suuri. Hanki itsellesi kunnon kokoinen lasipullo jossa on kierrekorkki. Muovirasiat aukeavat, mutta pullot kulkevat pystyssä ja kiinni niin repussa kuin käsilaukussakin(?). Samassa Life Factoryn pullossa kulkevat mukana myös keitot. 

Ota mukaan banaania, pähkinöitä, kuivahedelmiä...tai varastoi näitä töihin valmiiksi. Kaada smoothiesi kulhoon, lisää lisukkeet ja lusikoi menemään! Muista ujuttaa joukkoon tarpeeksi tavaraa, jotta nälkä pysyy poissa. 

Tuorepuuro siksi, että tavallista puuroa on hassua kuljettaa mukana ja eihän kenelläkään ole aikaa kaivaa esille kattilaa tai keittää edes vettä!? Idea on kasata kaikki purkkiin, ravistaa ja antaa sen valmistua työpäivän aikana. Jäiset marjat pitävät puuron kylmänä lounaaseen asti, mikäli jääkaappia ei heti ole käsillä. Tähän menee aikaa noin 3min, ennen kuin on juostava!

Ota lasipurkki ja lusikoi sinne desin verran kaurahiutaleita. Lisää muutama rkl chia siemeniä, pari desiä marjoja (voivat olla jäisiä), kuivattuja hedelmiä, siemeniä, pähkinöitä... tyhjennä vapaasti kaappiesi sisällöt! 

Lisää lopuksi neste. Se voi olla vettä, mutta paras tulee mantelimaitoon, maustettuun kasvisjogurttiin, tai vaikka appelsiinimehuun. Laita nestettä kaksi osaa kaurahiutaleisiin nähden. Mikäli joukossa on paljon chiasiemeniä tai pellavaa, laita hiukan enemmän, sillä ne sitovat nestettä. Kurkkaa lisää puuroinspistä TÄÄLTÄ!

Vinkki: oma suosikkini on laittaa puuroon puolet kookosjogurttia ja puolet appelsiinimehua!


2. Jogurttilounas

Tämä on hiukan kevyemmän lounaan ystäville, vaikka lisukkeilla annoksesta saa mukavan täyttävää. Jopa pienessä ja kalliissa lähikaupassa on nykyään Alpron jogurtteja, joista kookos on ehdoton suosikkini. Tämä on pelastanut minut niiin monelta lounasnälkäkuolemalta. Jokaisessa lähikaupassa on myös jotain marjoja, pähkinöitä tai siemeniä sekä banaania. Ruokaisan annoksesta saa, kun pilkkoo joukkoon pussillisen kuivattuja pehmeitä viikunoita. Söin tätä varmaan 3 kertaa viikossa viime työharjoittelun aikana, kaikki ainekset löytyivät Alepasta. 

Tyhjennä purkki keittolautaselle, lisää lisukkeesi ja nauti!


3. Pikainen Pestorisotto

Tähän tarvitset kolme ainesosaa. Riisiä, papuja ja tahnaa. Kaapissa on aina 10min riisiä pikaruoan varalle ja tällaisen ruoan ehtii tekemään hyvin aamulla ennen töihin lähtöä. Minä tykkään käyttää pitkiä vihreitä papuja, joita jemmaan pakkasessa pahan päivän varalle. Mitkä tahansa pavut tai linssit sopivat yhtä hyvin, valitse suosikkisi!

Keitä riisiä ja lisää viimeiseksi viideksi minuutiksi mukaan pavut. Kun riisi on kypsää, valuta ylimääräinen vesi pois. Sekoita joukkoon haluamasi määrä pestoa tai muuta tahnaa. Sopiva määrä yhteen annokseen on usein pari rkl. Voit käyttää itse tehtyä tai valmista kaupan pestoa. Monessa pestossa on mukana juustoa, mutta valikoimassa on usein myös täysin vegaanisia vaihtoehtoja. Usein myös oliivitahnat, välimerentahnat ja punaiset pestot saattavat olla vegaanisia. 


4. Mikrobataatti

Kyllä, bataatin voi tehdä myös mikrossa. Siinä menee hiukan aikaa, joten et ehkä halua käyttää 20min lounastauosta puolta bataatin kypsentämiseen. Mikrota se kuitenkin aamulla valmiiksi, kääri folioon ja lämmitä töissä uudelleen. Hätätapauksessa olen ostanut bataatin lähikaupsta ja pistänyt sen mikroon töissä heti aamusta.  Toimii!

Bataatin rinnalla voit nauttia salaattia, linssejä, hummusta tai papuja? Tai kuten minä kuvassa, maapähkinävoita (ja kanelia). Mikrobataatti on myös hyvä ratkaisu, kun kaapissa on eilistä kastiketta, muttei mitään sen kanssa. Työpaikalle kannattaakin jemmata maapähkinävoipurkki tai  chilikastike tällaisiin lounashetkiin, jotta saat ruokaan vähän lisää elementtejä!

Pese bataatti. Pistele se haarukalla täyteen reikiä, sivele kevyesti öljyllä ja kääri talouspaperiin. Kypsennä täydellä teholla 5-7min (bataattisi koosta riippuen). Käännä bataatti ympäri ja kypsennä toiset 5-7min.  Kääri lopuksi folioon ja ota mukaan töihin. Pieni bataatti valmistuu siis 10minuutissa, ja sillä aikaa ehtii hyvin laittamaan tukan, pesemään hampaat ja meikkaamaan jos sille päälle sattuu. Ainakin minä ehdin!


5. Salsa Couscous

Couscous eli kuskus valmistuu ihan muutamassa minuutissa eikä vaadi kuin vedenkeittimen. Sitä voi sekoittaa salaatteihin, mutta saat täyttävän couscous annoksen sekoittamalla siihen valmiin tetrakastikkeen. Kasvissyöjän valinta on ehdottomasti GoGreenin valmiit salsat, jotka löytyvät kaupoista papujen ja linssien kanssa samasta hyllystä. Sekoita jo kotona valmiiksi, jotta couscous pääsee kunnolla maustumaan.

Tetrojen hyvä puoli on se, että niitä voi myös viedä muutaman vaikka vaatekaappiin tai muualle töihin, ja ne säilyvät siellä ilman sen suurempia temppuja. Nämä valmiit salsat ovat hyvin maustettuja eivät kaipaa kovin paljon rinnalleen. 

Valmista pikacousous näin: Keitä vesi. Mittaa cousous kulhoon, lisää haluamasi mausteet lisää kiehuvaa vettä coucousin verran, ehkä muutama rkl enemmän. Aseta lautanen päälle ja anna vetäytyä samalla kun teet aamuhommia, noin 5min ajan. Lopuksi lisää 1rkl oliiviöljyä ja sekoita haarukalla, jotta ryynit irtoavat toisistaan. Jos kaikki vesi ei imeytynyt, tämä ei haittaa sillä lounaaseen mennessä se on valmis. Sekoita joukkoon kastikkeesi tai ota coucous mukaan ja lisää kastike töissä. 

Couscous valmistuu niin nopeasti, että sitä ehtii tekemään myös töissä! Huomaathan että couscous ei sovi gluteenittomalle.

Vinkki: GoGreenin tetrat sopivat hyvin myös mikrobataatin kaveriksi.

Miltäs tällaiset eväät näyttävät? Onko sinulla jotain superhyvää vinkkiä kiireiseen vegelounaaseen?



15

Cookie Dough Eväspallot (Gf, V)


 Iltaa kaikille!

Eikös kesä ole virallisesti alkanut? Minä olen ainakin aloittanut kesätyöt ja valosta nauttimisen! Tällä hetkellä mikään ei tunnu paremmalta kuin se, että ei tarvitse olla neljän jälkeen pilkkopimeässä ja miettiä, onko jo ok mennä nukkumaan?

Kesätyöt tarkoittavat minulle säännöllistä elämärytmiä ja arkea jossa ainakin suurin osa illoista on työvapaata. Ainakin ne illat jolloin en ole toisessa työssä. Nautin kovasti säännöllisyydestä ja jatkuvista aamuvuoroista, joita 7:30-15:30 työ minulle tarjoaa.

Kun arki on rytmitettyä, oppii yhtä ja toista itsestään. Esimerkiksi sitä, että en osaa aamulla arvioida nälkääni ja eväiden määrää ja että kun kävelee kotimatkalla klo 16 Punnitse & Säästä:n ohi, on aivan hirveä pakko saada suklaataateleita ja viikunoita. Otan aivan liian vähän ruokaa mukaan, ellen tee sitä edellisenä iltana valmiiksi. Aamulla ruoka ei kiinnosta ennen aamukahvia ja kuulun valitettavasti niihin, jotka jättävät työpäivinä aamupalan syömättä.  Opeteltava osa 1. Aamupalaton aamu ja liian kevyt lounas… i know. Tässäkin terveysintoilija, ruokabloggaaja, terkkatäti.

Koska en ole ainut joka kesän alkaessa joutuu pohtimaan eväitä ja välipaloja, blogissa onkin luvassa juttua helpoista ja halvoista eväsruoista. Pysykääs kuulolla! Mutta alotetaas nyt näistä palleroista, joilla voi välttä kahvion pullan ja kotimatkan suklaataatelit...


     Kun töissä juon kahvin siinä klo 15 aikoihin, olen valmis aika suuriin uhrauksiin välipalasta tai herkusta. Kiroan itseni maan uumeniin ja lupaan tehdä seuraavana päivänä kunnolla ruokaa. Joskus onnistuu, mutta joskus ajattelen että ’’teen sitten aamulla’’ jaaaaaa historia toistaa itseään. Päätinkin alkaa kehittämään terveellisiä iltapäiväkahvi välipaloja, joita on helppo (siis HELPPO) tehdä ja joissa on vain muutamia raaka-aineita. Ehkä tällä vältyn myös kiusaukselta kävellä sisään Punnariin ja maltan kotona rauhassa pohtia päivällistä.

Olen niiin taivaassa siitä lähtien, kun keksin miten hyvää paahdettu kaura on kaikenlaisissa herkuissa. Olen myös huomenna vielä enemmän taivaassa, kun saan evääksi Cookie Dough palleroita. Alhaisen verensokerin mieliteot saavat olla historiaa, sillä evässunnittelmat ja varustukseni voittavat tästä edespäin Batmaninkin. Ainakin tämä olisi tarkoitus… Näitä voisin kuvitella napostelevani myös aamupalaksi työpaikalla.

Ohjeesta tulee 12 suurta palleroa, voit toki muotoilla myös massan levyksi ja leikata patukoiksi. Osan taateleista voit halutessasi korvata mieleisellä pähkinävoilla. Monet ovat jo postailleet kikherneitä, papuja, mustapapuja ja sen sellaisia makeissa herkuissa, mutta minä olen jäänyt tästä junasta.  Kikherneet lisäävät mahtavasti ravintoarvo ja täyttävyyttä, tehden näistä juuri välipalaksi sopivia. Ja ei, mausta ei voi todellakaan päätellä! Olin niin positiivisesti yllättynyt lopputuloksesta, että tämä jää kyllä vakiokikaksi käyttöön. Jos et ole vielä testannut kikherneiden lisäämistä (melkein) raakapalleroihin, niin nyt hop hop!



Cookie Dough Eväspallot
12 suurta palloa

2dl paahdettuja kaurahiutaleita
2dl kikherneitä tölkistä
0.5dl chia siemeniä
20 tuoretta taatelia
Mausteeksi ripaus vaniljaa, kanelia ja kardemummaa


Kaada kaurahiutaleet tehosekoittimeeseen ja hienonna ne hienoksi. Kaada hiutaleet kulhoon ja siirrä blenderiin kivettömät taatelit ja valutetut kikherneet.  Hienonna ne mössöksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään käsiä apuna käyttäen.

Pyörittele palloiksi ja siirä kannelliseen rasiaan odottamaan.

Nauti ja aiheuta kateutta työkavereissa!

13

Sokerittomat A-tyypin Välipalapatukat (Gf, V)


Kuinka moni muu juoksee päättömänä paikasta toiseen ilman kunnon taukoja? *viittaa*

Kun sanon, että minussa on aika paljon A-tyypin persoonallisuuspiirteitä, ihmiset jakautuvat kahtia. Ei-A-tyypit ehdottavat että menisin lepäämään ja luovat myötätuntoisen katseen. Toiset-A-tyypit nyökyttelevät kannustavan tarmokkaasti ja kehottavat puhumaan nopeammin, koska kiire.

Olen luonteeltani hyvin suorituskeskeinen ja arvostan aikaansaannoksia. En tarkoita tällä sitä, että pitäisin sitä ainoana arvostettavana asiana. Oma luonteeni on sellainen, että minulla on sata rautaa tulessa ja jopa pelkään hidastumista. Olen tyytyväinen kun olen saavuttanut asioita, olivat ne sitten viikoittaista kävelylenkkiä, hyviä arvosanoja tai herkullisia kakkuja. Haluan tehdä ja saan siitä hyvää oloa.  Paineen alla muistan ulkoa sivutolkulla turhaa tekstiä ja stressaantuneena tentissä palautuu mieleen lukioaikaiset oppikirjat ja vuosiluvut niiden sivuilta. Stressi ja minä olemme ihan hyvä pari toisinaan.

Ihailen ihmisiä jotka menevät ulos fiilistelemään aurinkoa tai tekevät hetken mielijohteesta päiväretken toiseen kaupunkiin. Minä suunnittelen, teen listoja ja vertailuja. Kyseenalaistan itseäni, haen tutkimuksia ja vertailen näyttöä mistä milloinkin. Koulussa pakkaan jo tavaroita, jos homma ei etene tarpeeksi nopeasti. En ole mitään mieltä mistään, samalla minulla on kanta kaikkeen.


Ei hätää, tämä ei ole avautuminen minkään sortin burnoutista. Tämä on kertomus siitä, minkälainen tyyppi reseptien takaa löytyy. Multitaskaaja, listojen tekijä, maailman huonoin odottaja.  Syksyllä on tulossa rauhallisempi kausi (lue: valmistuminen), ja huomaan nyt jo jännittäväni sitä. Googlaan avoimen yliopiston kursseja ja tiedän jo mitä haluan suorittaa. Hississä kaivan esille riisipaketin, avaan housunnapin ja kenkien vetoketjut. Tulen kotiin ja laitan ensimmäiseksi riisin kiehumaan. Vasta sitten riisun vaatteet ja puran ostokset, koska ajankäyttö.  

Kaksi makaan-lattialla-korvat-soiden migreeniä ovat pistäneet vähän hitautta tähän viikkoon. Siltikin nousin pari kertaa moppaamaan *asenteesta kiinni*. Ei liene tarpeellista kertoa tuliko lattiat puhtaaksi (no eivät tulleet). Kun huomaan, että en enää muista keskusteluja joita olen käynyt tai pyykkien ripustaminen on ylivoimaista, tiedän että pitää hiukkasen hidastaa. Ei, tämä ei edelleenkään ole burnoutkertomus. Tämä on kertomus siitä, että en aina osaa ehkä rauhoittua, mutta se on osa luonnettani. Tunnen ainakin melkein omat rajani ja tiedän mihin asti kannattaa venyä. Heti kun tekeminen alkaa loppua ja kasaantuneet tehtävät vähenemään, alan etisimään uutta. Ilmoittautumaan kursseille, suunnittelemaan blogiprojektia ja miettimään mitä teen ensi vuonna. Nautin kaikesta tekemisestä ja se on minulle todella palkitsevaa. Vastaavasti koen suurta ahdistusta tekemättömyydestä ja tietämättömyydestä eikä minua voisi vähempää kiinnostaa tuulen mukana kulkeminen. Rentoudun puuhastelemalla, en niinkään istuskelemalla. 

Mitä opimme: Itsediagnoosi A tyypin persoonallisuuteen ja mahdollisesti kohonnut riski sydäntauteihin? Huh, onneksi veriarvot ovat kunnossa.

Säntäilijänä tarvitsen myös aika usein eväitä. Eikös ollut mahtava aasinsilta reseptiin?


Eväspatukat ovat usein kovin kalliita, eikä mieleisiä välttämättä myydä jokaisessa kaupassa. Monissa resepteissä taas pääraaka-aineena toimivat hunajat ja öljyt, jotta patukka pysyy koossa. Halusin kehittää jotakin edullista ja lähikaupan raaka-aineista tehtävää sekä samalla jotain mikä on helppo ottaa evääksi ilman jääkaappia ja muovirasioita. Minun tulee syötyä välipalapatukat junassa tai siirtyessä paikasta toiseen, homman on siis sujuttava helposti. Uskoisin että nämä maistuvat myös lapsille ja sopivat mainiosta myös automatkoille tai aamupalaruuduiksi. Mustaherukan sijaan voi käyttää mitä tahansa marjaa joka maistuu!

Näiden herkullisuuden salaisuus on paahdettu…kaikki. Lisäksi valmistin pohjan valmiista taatelimassasta, enkä tuoreista taateleista. Voit toki käyttää myös niitä, mutta koska taatelimassa on edullisempaa ja helpommin saatavilla oleva, päädyin käyttämään sitä. En myöskään käyttänyt mikäänlaista keittiökonetta, vaan tein nämä täysin käsivoimin. Tein patukat kahdessa kerroksessa, mutta halutessasi voit sekoittaa kaiken suoraan yhteen ja tehdä ne patukoiksi sellaisenaan. Käytä kypsiä banaaneja, niin saat mukavan makean lopputuloksen. Nyt jos koskaan on helppo ohje!

A-tyypin Välipalapatukat

Pohja:

1dl seesaminsiemeniä
1dl pellavansiemeniä
225g taatelimassaa
1 banaani

Päällinen:

5dl kaurahiutaleita
2 banaania
2rkl chia siemeniä tai pellavaa
2dl mustaherukoita

Aseta uuni lämpiämään 175 asteeseen. Kaada kaurahiutaleet leivinpaperille ja paahda niitä kunnes ne ovat kauniin ruskeita. 

Voit paahtaa myös siemenet uunissa, mutta minä paahdoin ne pannulla samanaikaisesti, kun kaurahiutaleet olivat uunissa. Jos teet vain yhden kerroksen, voit paahtaa kaiken uunissa, sillä sekoittuminen ei hattaa.

Pilko taatelimassa pieneksi ja laita se hetkeksi mikroon, jotta se pehmenee. Sekoita paahdetut siemenet, taatelimassa ja banaani käsin tasaiseksi massaksi ja painele se leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Voit muotoilla sopivan kokoisen ruudun myös pellille.

Sekoita sitten loput ainekset keskenään. Käytä jäätyneitä mustaherukoita ja lisää ne joukkon viimeiseksi, mikäli et halua että koko kerros värjäytyy liilaksi. 

Painele massa toisen kerroksen päälle ja tasoita pinta. 

Paista 15-20 min ajan 175 asteessa. Anna jäähtyä ja leikkaa ruuduiksi. Nauti!


PS! Ylioppilaat huhuu! Oletteko jo löytäneet TÄMÄN vegaanisen ja gluteenittoman menukokonaisuuden Ylioppilasjuhliin?

6

Mehevän Mahtava Porkkana-Tuorejuustokakku (Gf, V)


Omakehu haisee, mutta tässä on kyllä jotain niin herkullista! Mikään tässä kakussa ei paljastanut sen olevan gluteenitonta. Pohja oli mehevä ja kostea, vastoin monen ennakkoluuloja. Maku oli suussasulavaa ja kuorrute kruunasi kaiken! Välissä raikkaat lakat toivat oman kortensa kehiin. Myös muut marjat toimivat varmasti yhtä hyvin, tai miksei hedelmätkin? Porkkanakkku mangopaloilla tai vadelmilla? Olenkin jo päättänyt että seuraava kakku täytetään ja koristellaan vadelmilla.

Olen mukana Urtekramin ja Ruoka.fi yhteisessä reseptikilpailussa, jossa tarkoituksena olisi äänestää paras gluteeniton leivonnainen. TÄSTÄ linkistä pääset kurkkaamaan ruoka.fi sivulta ohjeeni. Sama ohje löytyy myös alaspäin selaamalla. Kehitin siis tämän kakun käyttäen Urtekramin jauhoseosta. Tämä oli sinänsä jännää minulekin, koska harvoin ostan mitään valmista seosta. Yleensä käytän kaurajauhoa, riisijauhoa ja lisään itse joukkoon perunajauhoja ja kaurhiutaleita. Olin positiivisesti yllättynyt valmiista seoksista ja varmaan tartun niiden puoleen jatkossakin. 

Äänestämään pääset alla olevasta kuvasta klikkaamalla ja voit voittaa itsellesi 100e edestä Urtekram tuotteita. Yhtä ja toista testanneena voin kertoa, että tuo palkinto kannattaa haluta! Kiitos kovasti jo etukäteen kaikille minua äänestäneille. Äänestysaikaa on 16.6 asti ja voittaja julkaistaan 17.6 Ruoka.fi sivustolla.


Tämä porkkanakakku katoaa hetkessä pöydältä. Se on näyttävän korkea ja kehuja herättävä, mutta tekeminen on oikeastaan todella helppoa. Kakkupohjan halkaiseminen ei ole mitään suosikkihommaani, joten vältän sen aina vain kuin mahdollista. Tässä kakussa ei tarvitse jännittää, meneekö halkaisu pilalle, sillä pohja tehdään pellille.

Kuorrutteena toimii kookoskerman ja tofutin muodostama tuorejuustovaahto. Käytä hyvänmakuista ja laadukasta kookosmaitoa (minä pidän pirkan kookosmaidosta). Kookosta voi käyttää myös pelkälleen, jos tietää että paikalla on väkeä joita ei sen maku haittaa. Tofutti taittaa makua mukavasti, eikä kookos ole kovin hallitseva. Ripottele päälle ja reunoille kookoslastuja tai mantelia, ja sinun ei tarvitse huolehtia pinnan tasaisuudesta. Voiko paremmaksi mennä?!

Tutustun gluteenittomaan leivontaan päivä päivältä paremmin ja olen vakuuttunut, että se ei millään tavalla tee lopputuloksesta vähemmän herkullista. Omatkin ennakkoluuloni olivat joskus, että gluteenittomat tuotteet ovat vähintään kovia ja murenevia. Väärässä oltiin, joten eikun leipomaan!


 Kookoksinen Porkkanakakku

Kakkupohja:

6.5dl Urtekramin yleisleivontamix jauhoja

3dl hienojakoisia kookoshiutaleita

2tl soodaa

1tl leivinjauhetta

6rkl pellavansiemeniä + 2dl vettä


2.5dl soijamaitoa

1rkl omenaviinietikkaa

2.5dl oliiviöljyä

1rkl aitovaniljaa

5 porkkanaa

225g ananasmurskaa valutettuna


2.5-3dl raakaruokosokeria 

1dl kookossokeria


1tl kanelia

1/4tl inkivääriä

1/4tl muskottipähkinää

1/2tl kardemummaa

1/2tl suolaa


Sekoita pellavansiemenet veteen ja siirrä jääkaappiin.

Yhdistä jauhot, kookoshiutaleet, sooda ja leivinjauhe keskenään ja sekoita joukkoon mausteet.

Kuori ja raasta porkkana hienoksi. Voit tehdä tämän käsin tai tehosekoittimessa. Lisää joukkoon ananasmurska ja sokerit. Sekoita huolella.

Ota geeliytyneet pellavansiemenet ja lusikoi ne tehosekoittimeen. Anna pyöriä, kunnes seoksesta tulee ilmava ja tasainen. Lusikoi sivuun ja kaada tehosekoittimeeseen soijamaito, omenvaiinietikka, vanilja ja öljy. Sekoita tasaiseksi. Näin saat myös loput pellavasiemengeelistä mukaan.

Lisää kuiviin aineksiin soijamaito-öljyseos sekä pellavasiemengeeli. Sekoita joukkoon myös porkkana ja ananas. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada leivinpaperilla vuoratulle syvälle uunipellille. Paista 45-50min 175 asteessa.

Anna jäähtyä noin tunnin ajan, peitä kelmulla ja siirrä jääkaappiin. Täytä seuraavana päivänä.

Seuraavaan päivään odottaminen mehevöittää rakenteen ja tekee käsittelystä helppoa.

Kuorrute:

2tlk kookosmaitoa, esim. Pirkka

1prk tofutti maustamatonta tuorejuustoa

2tl aitovaniljaa

Ripaus suolaa

Agavea tai siirappia

Täytteeksi:

400g lakkoja tai muita marjoja/hedelmiä

Koristeeksi:

Kookoslastuja paahdettuna
Lisää myös mantelirouhetta halutessasi

Ota jääkaappikylmät kookosmaitotölkit ja lusikoi niistä päälle kertynyt kookoskerma. Vatkaa muutaman minuutin ajan kovalla teholla, ja siirrä pariksi minuutiksi pakkaseen. Jos vaahto tuntuu olevan liian löysää, siirrä välillä takaisin jääkaappiin jähmettymään.

Lusikoi tofutti kulhoon ja lisää siihen vanilja ja ripaus suolaa. Vatkaa pehmeäksi. Lisää joukkoon kookoskerma ja agavea tai siirappia makusi mukaan. Vatkaa sekaisin ja siirrä jääkaappiin. Anna olla jääkaapissa ainakin tunnin ajan ennen kakun kuorruttamista.

Kokoaminen: 

Ota kookoslastut ja paahda niitä pannulla, jotta ne saavat kauniin värin. Siirrä sivuun jäähtymään.

Halkaise kakku joko kahtia, jolloin saat kaksi suorakulmaista palaa tai neljään osaan. Näin saat korkeamman neliön muotoisen kakun. Kuvassa oleva kakku on tehty tällä tavalla. Siisti kakun reunat ja tasaile niitä tarvittaessa, jotta palat ovat samankokoisia.

Aseta tarjoilualustalle lomittain 4 leivinpaperipalaa, jotta ne on helppo vetää pois kakun alta lopuksi.

Aseta ensimmäinen pohja tarjoilualustalle, leivinpaperien päälle. Lusikoi lakat ja kuorrutetta väliin ja nosta seuraava pohja päälle. Toista tämä. Lopuksi levitä kuorrute tasaisesti kaikkialle.

Poista leivinpaperit pohjan alta.

Siirrä kakku jääkaappiin ja koristele ennen tarjoilua kookoslastuilla.

Nauti!

Mikäli missasit linkin niin TÄSTÄ klikkaamalla pääset äänestyssivulle!


10

Vadelma #moreismore Tartletit (V, Gf)


Olen haaveillut pienistä tartleteista jo pitkään. Olen mokannut kaksi suklaakakkua parin päivän sisällä ja BD (bloggaajan depressio) oli iskemässä. Se perinteinen musta ei ole mihinkään ja olen surkea kokki hoituu vain, jos vastapainoksi saa tehtyä jotain über upeaa. Pieniä, raikkaita ja täynnä makua. Nämä herkut olivat juuri sellaisia mistä olin haaveillutkin, joten laitetaan vielä SSRI drugsit syrjään. Tartletteja (kuka tietää mitä ne ovat suomeksi?) voi tehdä mukavasti yhden kappaleen vierasta kohti, ja syödä luonnollisesti itse kaikki loput. Nämä valmistuivat äitini syntymäpäiväkahville ja kukat luonnollisesi pääsivät koristamaan pöytää.

Näitä tehdessäni mietin pitkään, miksi lapsuusmuistot tulevat niin vahvasti mieleen. Sitten tuttu tuoksu välähti. Äitini teki kaurakeksejä, ja hänellä oli aina tapana paahtaa kaurahiutaleet ennen niiden sekoittamista keksitaikinaan. Minä alan just nyt tekemään niin jokaiselle kauraohjeelle, sillä lopputulos oli vaan niin hurmaava! Pohjasta tuli mieleen keksitaikina ja tekovaiheessa jo aika moni nokare katosi suuhuni... Maapähkinävoin lisääminen pohjan taikinaan saa ainakin muutaman tutun riemusta. More is more.


Pohjan valmistaminen on tässä se työläs vaihe, joten halusin pitää täytteen simppelin yksinkertaisena. Kookoskerma sopii mielestäni tähän parhaiten mutta feel free jos haluat käyttää muuta kasvisvaahtoutuvaa, esim soijavispiä tai kauravispiä. Vadelma tuo tähän mukavasti makua, joten jos pelkäät kookoksen ominaismakua, tässä se ei ole kovin voimakkaasti mukana. 

Pohjasta tulee noin 8 pientä vuokaa, riippuen toki vuoan koosta. Kaupoissa myytävät pienet alumiinivuoat ovat hitusen pienempiä kuin käyttämäni pienet silikonivuoat, joten niitä tulee varmaan jopa 10.

Olen käyttänyt ohjeessa agar agar jauhetta, joka toimii liivatteen tavoin mutta on kasvisperäistä. Agaria voi ostaa mm. apteekista, luontaistuotekaupoista tai joistakin marketeista.Voit käyttää vapaasti myös kookosöljyä tai kaakaovoita (ehkä muutama rkl), psylliumia tai chiasiemeniä jähmettämään täytettä. Tällöin myöskään kuumennusta ei tarvita muuten kuin kookosöljyn tai kaakaovoin sulattamisen osalta. 


Vadelma #moreismoreTartletit

Pohja:

2.5dl kaurahiutaleita
2.5dl auringonkukansiemeniä
10 tuoretta taatelia 
tai maapähkinävoita 0.5dl

2-3rkl kookosöljyä 
4rkl agavea tai siirappia
1dl kookoshiutaleita
1/4tl suolaa

Poista taateleista kivet ja hienonna ne pehmeäksi massaksi joko haarukalla muussaten tai tehosekoittimella. Paahda kaurahiutaleita ja auringonkukansiemeniä pannulla, kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Hienonna ne tehosekoittimella tai yleiskoneella jauhoksi. Mikäli haluat, myös suurempia sattumia voi jättää. Sekoita joukkoon muut ainekset.

Painele vuokiin ja siirrä hetkeksi pakkaseen. Kun pohja jähmettyy kunnolla, se on helppo napsaista vuoasta irti. 

Täyte:

1tlk kookosmaitoa (Käytin Pirkka)
2rkl sitruunan kuorta
1tl vaniljaa
½ ruukku tuoretta minttua
2-4rkl siirappia, agavea tai hunajaa
2dl vadelmia
1/2tl agar jauhetta
3rkl sitruunamehua

Kaada sitruunamehu, vadelmat ja siirappi kattilaan. Lisää agar ja sekoittele vispilällä tai vatkaimella samalla kuumentaen. Kuumenna muutaman minuutin ajan, ja siirrä jäähtymään. 

Avaa jääkaappikylmä kookosmaito ja lusikoi päällä oleva kerma kulhoon. Lisää joukkoon raastettu sitruunan kuori ja vanilja. Hienonna minttu ja sekoita se kerman joukkoon. Vatkaa kylmillä vatkainpäädyillä vaahdoksi ja siirrä kylmään odottamaan.

Kun vadelmaseos on jäähtynyt, vatkaa se kookoskerman joukkoon. Tarkista makeus, ja lisää hiukan halutessasi. Lusikoi täyte vuokiin, ja anna jähmettyä vielä jääkaapissa tunnin ajan. 

Koristele haluamallasi tavalla. Käytin koristeluun kukkia, kookoslastuja sekä kuivattuja vadelmia. Tarkistathan käyttämäsi kukkien myrkyttömyyden.
*Huomaa käyttää agar jauhetta, eikä agar hiutaleita. Mikäli käytät hiutaleita, niitä on kuumennettava pidempään ja käytettävä kolminkertainen määrä.

15

Kukkakaali Calzone! (gf, v)

 Pizzzzzaaaaaaa!!  *aloittaa tekstin huomiota herättävällä sanalla*. 

Ciao kaikille! Kielitaito ei taivu pidemmälle ja tuotakin varten googlessa lukee Italian for dummies ja is calzone italian? Ei voi loistaa kaikilla aloilla…Mutta srsly, kikhernejauhoista tekemäni pizzapohja on yksi klikatuimpia tekstejä. Kansa haluaa pizzaa!  Tämän ohjeen kanssa tapahtui myös henkilökohtainen voitto. Mies ei nimittäin ainakaan vielä ole julistautunut kukkakaalin suureksi ystäväksi, eikä kukkakaalista ole kilpailua kun sellaista valmistan…

Minä: Mitä tykkäsit siitä kukkakaalipohjasta?
Mies: Ai siis mistä, missä?

Voitto Kukkakaalivoitto!

Edit. Pynnöstä avaan hiukan, että Calzone on siis italialinen täytetty pizza. Ensin tehdään pohja joka taitetaan puoliksi ja täytetään. Tämän voi tehdä perinteisellä taikinalla ennen paistamista, jonka jälkeen se paistetaan täytteineen. Tässä versiossa tehdään ensin pohja joka täytetään sen ollessa kypsä.

Koska minä tiesin että tässä on kukkakaalia, itse kuitenkin maistoin sen ehkä kevyesti. Ystäväni mies tunnistaa kukkakaalin jo parkkipaikalta, joten en ehkä lupaisi että tällä voi sokeasti huijata ihan jokaista. Mutta sen verran rieskasta tai wrapista menee, että takuulla perheen periaatenirsot ja ennakkoluuloiset uskaltautuvat maistamaan. Kunhan ei lähde mainostamaan pääraaka-ainetta sitä kammoavalle. 

Minä en voi ymmärtää miksi joku ei kaaleista tykkäisi mutta ehkä en vaivaa päätäni tällä. Mies on muuten lähdössä viikon työmatkalle ja minä kävin eilen kaupassa ostamassa mulle ''asun viikon yksin'' ruokaa. Nimittäin hapankaalia, parsakaalia, kukkakaalia! Sitä rupeaa villiksi kun ikää tulee… 

Pohja valmistuu siis to-del-la terveellisesti ja on koostumukseltaan pehmeä ja mehevä wrappityyppinen. Ohje jonka kehtaa syödä kokonaan itse, mikä voikaan olla parempaa? Voit täyttämisen jälkeen paahtaa pintaa vielä uunissa, mikäli niin haluat. Täytteeksi laitoin keltaisia kirsikkatomaatteja, aurinkokuivattuja tomaatteja, tomaattipyrettä, salaattia ja oliiveja. Ja voiiii että kun tämä oli hyvää! Stay tuned, tulossa vähän juustoisampi versio tästä. Nimittäin 100 ja 1 tapaa käyttää kukkakaalia. 



Kukkakaali Calzone
yhdelle ahneelle. 

 1 keskikokoinen kukkakaali
2rkl gramjauhoja eli kikhernejauhoja
2rkl perunajauhoja
1rkl oliiviölyä
1rkl chia- tai pellavansiemeniä
1/2tl soodaa

Mausteeksi:

½-1tl suolaa
1tl oreganoa
½ tl basilikaa
1/4tl mustapippuria
1/2tl valkosipulijauhetta
tai valkosipulinkynsi

Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Ota valmiiksi kannellinne muoviastia, keittiöpyyhe ja kulho ja vuoraa pelti leivinpaperilla.

Leikkaa kukkakaalista päät ja jätä kova varsi käyttämättä. Käytä kukkakaalin kukintoja yleiskoneessa tai tehosekoittimessa kunnes koostumus on aivan hienoa ja helmimäistä. Älä kuitenkaan anna sen muussautua. 

Laita kukkakaali kannelliseen rasiaan ja siirrä rasia mikroon 4min ajaksi. Anna jäähtyä muutaman minuutin ajan. Sitten vuoraa puhtaalla pyyhkeellä kulho ja lusikoi kukkakaali sinne. Purista suurin osa vedestä pois.Varo ettet polta käsiäsi.

Sekoita kukkakaalin joukkoon muut ainekset ja anna sen levätä 5min ajan. Levitä leivinpaperille ja painele tasaiseksi 1/2cm paksuiseksi levyksi. Jauhoita kädet perunajauholla, mikäli taikina tarttuu kovasti käsiin. Paista 15-18minuttia. 

Anna jäähtyä hetken ennen täyttämistä. 

Syö kaikki itse. Nauti!



8

#VEGEMENU - Ylioppilasjuhlat 2015


Uskokaa tai älkää, mutta nyt on jälleen luvassa ihan mahtavan loistavan upea paketti teille ladattavaksi! Seuraava menu ei tule ihan näin nopealla tahdilla, mutta lisää on luvassa. Meistä ette muutenkaan eroon pääse, sillä menujen lisäksi ideoita lentelee kuin pieniä kärpäsiä. Risut ja ruusut otetaan edelleen menusta vastaan avosylin, sekä tietenkin kaikki muutkin toiveet. Mitä näkisit seuraavassa menukokonaisuudessa? Tänne vaan tarinointia ja palautetta! Menu on ainakin omasta mielestäni täysin villiintymisen arvoinen ja pienet hummusleipäset, mansikkakermakakku ja taatelipallot ovat vieneet kyllä sydämeni ja sieluni. Jos ylioppilasjuhlia ei ole tiedossa, mitenkäs esimerkiksi rippijuhlat?

Tässä siis #VEGEMENU Ylioppilasjuhlat 2015 ja samalla vegemenu-sarjan kolmas osa. Olemme toteuttaneet reseptit yhteistyössä Feel Good Kitchen blogin Ainon kanssa. Voin kertoa että erään ruoantäyteisen ja valokuvauksellisen päivän jälkeen olo oli mahtavampi kuin vähään aikaan. Kaikesta tuli niin herkullista, ettei oikein tiedä mistä alottaisi. Menu on koostettu erityisesti suurempia juhlakokonaisuuksia silmällä pitäen. Ylioppilasjuhlissa ruokaa pitää olla paljon ja sitä on hyvä tehdä etukäteen valmiiksi. Vieraat napsivat ruokaa pikkuhiljaa, vähän sieltä täältä. Menu koostuu niin ruokaisista salaateista kuin myös pienistä naposteltavista. Mansikkakermakakku hurmaa aina ja suklaajuustokakku sulattaa sydämen.


Myös kuusenkerkkä juoma tuli testattua! Kyseessä on alkoholiton kuohuva joka on saatu  Ruohonjuuresta. Hyvin mahdollista, että tätä saa ostettua möys Alkosta. Juoma oli oikein raikas ja miellyttävän makuinen. Hiukan makeahko, mutta kylmänä maistui lasillinen myös minulle, rutikuivan viinin ystävälle. Ostaisin ehdottomasti mökille mukaan tai nauttisin lasillisen synttärikahveilla.

Mutta hei, miltäs meidän #VEGEMENU Ylppärijuhlat näyttävät?


#VEGEMENU Ylioppilasjuhlat 2015

Pastasalaatti
Vihersalaatti sitrusvinegretillä

Hummusleipäset

Hedelmävartaat
Taatelipallot

Kahvia ja teetä



Juhlat ovatkin jo ensi kuun alussa ja kakkuja aletaan pian leipomaan pakkaset täyteen. Oma äitini taisi tehdä yhteensä kahdeksan mangokakkua (!!) ja niitä riittikin myös myöhemmin nautittavaksi. Olisin itse voinut osallistua paaaljoon enemmän ylioppilasjuhlieni valmisteluun. Silloin ei ruoanlaittokärpänen vielä ollut purrut yhtä vahvasti kuin nyt ja energia meni kaikenlaiseen epämääräiseen touhuiluun. Kun viimeiset kirjoitukset olivat ohi, taisin olla niin väsynyt, etten enää edes muista mitä kaikkea juhlavalmisteluun kuului.

Nyt te kaikki uudet tulevat ylioppilaat kuulolle! Teille on tulossa suuri päivä. 

Vinkki vanhalta valmistuneelta uudelle: Nauti päivästä, iloitse ystäviesi kanssa ja ota vieraat ja perhe vastaan lämmöllä. Minä en vieläkään tiedä mikä minusta tulee isona, sinunkaan ei tarvitse heti tietää. On ihan OK (Ainoa lainatakseni) yolottaa ympäriinsä hetken jos toisenkin. Juhlapäivä on suuri myös perheellenne ja he varmasti arvostavat mikäli ryhdyt apuun, ja alat pyörittelemään siemenpalloja tai suunnittelemaan vieraslistaa. En ole luonteeltani kovin unelmoiva (tiedättehän: kyllä universumi näyttää sinulle tiesti, kun uneksii ja seuraa puroa niin... ), mutta kannustan pitämään haaveista kiinni ja työskentelemään kohti tavoitteita. Älä pelkää isojakaan haaveita, mutta ole valmis olemaan ahkera. Tämän syvällisempään en pysty, heh.

Vinkki myös sinulle tulevaan ylioppilaan vanhempi: Tämä on myös sinun päiväsi. Jos tulossa on paljon vieraita, pyydä apua. Ehkäpä joku ihana työkaveri tai naapurin luotettava viistoistvee? Et halua toimia tarjoilijana tai tiskarina, vaan olla lapsesi rinnalla ja juhlien valkoista lakkia (ja syödä kakkua.. ja siemenpalloja.. ja pastasalaattia..).


Menu on luotu kaikella käytännöllisyydellä, innolla ja taidolla joka meistä kahdesta irtoaa. Täyttävää salaattia kaukaa tuleville, jotain pähkinättömälle vieraalle, kaikkea gluteenittomille, alkoholitonta kuohuvaa lasiin ja raakakakkua pakkaseen odottamaan. Ainon tekemä mansikkakermakakku oli niin suussa sulava ja klassinen, että takuulla uppoaa jokaiselle! Siemenpallot olivat varmaan parhaita ikinä (siis ihan oikeasti!) ja söinkin ne samana iltana, viimeistä palleroa myöten. Olenko jo hehkuttanut tarpeeksi?

LATAA #VEGEMENU Ylioppilasjuhlat 2015 TÄSTÄ!

Muista jakaa juhlatunnelmasi instagramissa #VEGEMENU tägillä. Käymme Ainon kanssa kurkkimassa juhlatunnelmaa, vaikka omia juhlia ei olekkaan luvassa.

Kuusenkerkkä kuohuva saatu Ruohonjuurelta. Menussa * merkityt tuotteet on saatu ruohonjuuresta.
Oikein hyvää juhlapäivää kaikille!

Herkuttelussa mukana:
Ruohonjuuri-logo




1

Raaka Suklaajuustokakku (Gf, V, R)


Oikein mahtavaa ja aurinkoista äitienpäivää jokaiselle äidille ja äitienpäivää viettävälle! Tervetuloa myös uusille seuraajille.

Pitkään ovat kelit olleet harmaita ja märkiä, mutta nyt kuin tilauksesta aurinko paistoi ja ilma oli lämmin. Mikä mahtava mahdollisuus istua ulkona tai käydä kävelyllä äidin tai isoäidin kanssa!

Tänään tulin tapani mukaan äitini luokse heti aamusta, josta siirryimme lounaalle isovanhempien luokse. Äitienpäivälahjaksi olen vuosittain ostanut äidille muumimukin, jota hän myös keräilijänä odottaa. Mukin kaverina on kimppu keltaisia ruusuja, hänen suosikkejaan.


Äitini oli tehnyt ohjeellani suolaista pinaatti-tofu piirakkaa ja lisäksi oli kuohuvaa ja mansikoita. Kahvin kanssa söimme suklaajuustokakkua! En voi kyllin korostaa, kuinka ylpeä olen äitini ruonalaittotaidoista ja vegekokkailuista. Tekee mieli julistaa kaikille ’’katsokaa mitä minun äiti teki!’’. Tiedän että monella kasvisruokaa noudattavalla on toisinaan vaikeuksia sosiaalisissa syömingeissä perheen kanssa. Voin vaan kiittää onneani, että ydinperhe ottaa asian hyvin ja saan maistella myös muiden taidonnäytteitä kasvisruoan osalta. Muuta vinkkiä haastaviin tilanteisiin en oikein osaa antaa kuin kärsivällisyys ja myönteinen asenne. Vaikka se on toki vaikeaa monessa tilanteessa, tiedän itse että hermostun eniten juuri siitä, kun joku alkaa minulle luennoimaan tai tuomitsemaan valintojani. Siispä en halua myöskään itse tehdä niin muille.  Ööh..raamatullista. 

Olemme äidin kanssa hyvin läheisiä ja koen aidosti, että voin kääntyä hänen puoleensa milloin. Äitienpäivänä voi erityisesti muistaa ja kiittää äitiä siitä, että hän on ihana oma itsensä. Muistakaa siis kaikki nauttia tästä päivästä ihan iltaan asti. Arjessa on paljon stressaavia asioita, mutta jokainen on ansainnut myös pienen tauon kaiken sen hektisyyden keskellä. Istu alas ja nauti siitä, että sinulla on ympärillä perhe, ystäviä tai muuten vaan tärkeitä ihmisiä. Huomenna ehtii varmasti taas murehtimaan. 

Instagramin puolella vähän vilautin jo tätä herkkua videon muodossa ja nyt sitten myös ohje kehiin! Ensi viikolla on tulossa sellainen herkkupaketti että pitäkääs hatuistanne kiinni! 

Jälleen se tuli testattua ja todettua, että raakakakut ovat maailman paras keksintö! Olen tässä havainnollistanut, miltä näyttää malttamattoman ja kiireisen kokin kakku. Eli siis tein kakkuun kaksi kerrosta, mutta en jaksanut odottaa, että alempi jähmettyy kunnolla. Kaadoin tumman kerroksen suoraan vaalean päälle ja tein hammastikulla reunoihin marmorikuviota. Kakku sujahtaa pakkaseen jo jähmettymisvaiheessa, ja sen voi vaikka edellisenä iltana siirtää jääkaappiin odottamaan juhlakahveja. Kakun täytteet voi tehdä myös kahdessa erässä, mikäli haluaa siihen kauniit raidat.

Tämä kakku oli mahtavan tuhtia, ja yksi irtopohjaan tehty kakku riittää monelle vieraalle. Raakakakun teko onnistuu niin tehosekoittimella, sauvasekoittimella kuin yleiskoneella. Tutki kaappejasi ja valitse ärhäkin väline.  Kun cashewpähkinöitä liottaa yön yli, ne saa murskattua jopa kädellä puristaen. Pehmeä pähkinä sopii siis mahtavasti kakun tekoon, kun taas muut pähkinät ovat helposti kovempia. Pähkinäallergikko voi korvata cashewpähkinät pinjansiemenillä, mutta ne ovat valitettavasti todella kalliita ja siitä syystä en niitä itse juurikaan käytä. Jos olet kovin tarkka raakaruoan suhteen, haluat ehkä korvata kookoskerman nuorella kookospähkinällä. Minunlaiselle keskitien kulkijalle kookosmaito sopii kakun sekaan paremmin kuin mainiosti!


Raaka Suklaajuustokakku 

Edellisenä iltana: laita cashewpähkinät likoon ja kookosmaitotölkki jääkaappiin.  


 Pohja:

4-5dl parapähkinöitä
13 tuoretta kivetöntä taatelia
(Maapähkinävoita muuraa rkl tuomaan makua)

Reunoille tuoreita mansikoita

Hienonna taatelit ja pähkinät erikseen tehosekoittimessa. Sekoita ne yhteen massaksi ja painele leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan päälle. Asettele myös mansikkaviipaleet reunoille. Varmistin siistin vuoasta irrottamisen asettelemalla kelmun irtopohjavuoan reunalle ja sitten vasta napsautin sen kiinni pohjaan. 

Täyte:

1tlk kookoskermaa
4dl cashew pähkinöitä
1.5dl sitruunan mehua
1 sitruunan raastettu kuori
1.5dl kaakaojauhetta
1tl aitovaniljaa
½ mintturuukun lehdet
2dl kookosöljyä
1dl kaakaovoita
1dl agavea, siirappia tai hunajaa

Vaalea kerros: Purista sitruunanmehu ja raasta sitruunan kuori valmiiksi. Kaada pähkinät siivilän lävitse ja siirrä ne tehosekoittimeeseen. Avaa kookosmaitotölkki ja kaavi pinnalle noussut valkoinen kerma pähkinöiden joukkoon. Pohjalle jäävän kookosveden voit käyttää vaikka smoothieissa. Olen itse tykännyt käyttää Pirkka- kookosmaitoa, sillä siinä tuntuu olevan kookoskermaa mukavan runsaasti. Lisäksi se on hyvän makuista ja kauniin vaaleaa.

Lisää joukkoon 1dl sitruunanmehusta, vanilja, sitruunan kuori ja anna massan pyöriä sekoitussauvalla auttaen. Norota joukkoon hiukan yli puolet rasva-siirappiseoksesta. Vaikka minulla on tehokas tehosekoitin, tässä voi mennä aikaa. Ole siis kärsivällinen niin saat sileimmän lopputuloksen. 

Kaada noin 1-2cm ohut kerros vuoan pohjalle ja siirrä se pakkaseen.

Tumma kerros: lisää jäljelle jääneeseen massaan loppu sitruunamehu, kaakaojauhe, mintunlehdet ja loput rasva-siirappiseoksesta. Sekoita tasaiseksi. Kaada kokonaan tai osissa vaalean kerroksen päälle ja sekoittele marmorikuvio hammastikulla. 

Siirrä pakkaseen tai jääkaappiin jähmettymään. Jääkapissa kakku jähmettyy yön yli mutta pakkasesta voit tarjota sitä jo muutaman tunnin päästä. Jos tiedät että aijot pakastaa kakun, voit laittaa sen suoraan pakkaseen.  Tarjoile vahvan kahvin kera hyvässä seurassa!

Nauti!



6

Meheväpohjainen Pinaattipiiras (Gf, V)


Thank god it's friday...

Jossain vaiheessa aloin jo epäilemään, onko tämä viikko koskaan loppumassa, mutta kohta päästään viettämään viikonloppua. Huomenna on edessä hardcore ruokakuvausta ja ruoanlaittoa ja sunnuntaina tie vie luonnollisesti äidin luokse äitienpäivän viettoon.

Tässä välissä myös mainitsen, että blogini ulkoasu saa tällä hetkellä päivitystä. Älkää siis ihmetelkö epämääräisiä palkkeja tai hyvin keskeneräisiä arkistoja. Pian ne korjataan! 

Hyvin onnistunut piirakka saa minut aina innostumaan. Se tunne kun olet töissä, istut tietokoneen ääressä raportteja kirjoitellen ja päässä on vain yksi idea – kotona on pinaattipiirasta! Piirakat tuovat mieleen aina juhlia seuraavan päivän, kun syödään jämiä suolaisista ruoista sekä tietenkin kakkua. Suolainen piirakka onkin parasta seuraavana päivänä, kunnolla jäähtyneenä ja vetäytyneenä. Tämän vuoksi piirakat ehkä ovatkin mitä parasta juhlatarjoiltavaa niin rippijuhlissa kuin syntymäpäivilläkin, niitä voi valmistaa monta kappaletta edeltävinä päivinä ja tarjoiluhetkellä ne ovat silti parhaimmillaan!

Ps. Tästä ei millään tavalla huomaa, että kyseessä on maidoton versio. Jos siis epäilet vegaaniversioita, suosittelen rohkeasti kokeilemaan!


Olen mantelijauhon ystävä ja fanitan siitä tehtyä murupohjaa. Monia kuitenkin häiritsee sen hentoinen rakenne, joka saattaa murentua herkästi. Googlailin piirakoita ja törmäsin ideaan käyttää perunaa tai bataattia pohjan sidosaineena. Ohje neuvoi myös käyttämään runsaasti voita ja kananmunia, mutta olin itse vähän eri mieltä tästä.

Ohje: käytä voita
Liisa: oliiviöljyä ¼ suositelluista määrästä

Ohje: 3 kananmunaa
Liisa: soijajogurttia ja perunaa?

Ohje: vehnäjauhoja ja muutama vähän sokeria
Liisa: gluteeniton jauhoseos ja valkosipuli!

Ei mitään eroa alkuperäiseen ohjeeseen! *nyökyttelee tyytyväisenä*

Kiinnostaisi tietää, kuinka moni oikeasti noudattaa uskollisesti ohjeita? Minulla on tapana valita ohje, lukea se ja alkaa leipomaan. Kun saan lopputuloksen uuniin, huomaan että en ole vilkaissutkaan ohjetta ja kaiken lisäksi unohtanut kaiken mitä suositeltiin. Toinen vaihtoehto on, että luen ohjeen ja julistan tekovaiheessa sen ideat täysin typeriksi, ja teen silti niin kuin minua huvittaa.

Tästä pohjasta tuli uskomattoman hyvä ja väitän kaiken olevan sooloilun ansiota. Pohja pystyy huoletta kasassa ja irtoaa helposti syvästä reunusvuoasta. Koostumus on paksu ja mehevä. Koristepalloja ei ole pakko tehdä, tällöin piirakkapohjasta tulee vielä hiukan paksumpi. Väitän että söpö helminauhareunus kerää kuitenkin katseita ja kehuja esimerkiksi juhlatarjoiluissa. Pienellä vaivalla saa aikaan kivan lisän perinteisiin piirakoihin. Pohjasta riittää myös suurempaan vuokaan pohja. Tätä voin to-del-la-kin suositella!

Piirakan täyte on samankaltainen kuin aikaisemmin postaamassani parsapiiraassa. Täyte toimii edelleen hyvin ja on paras kasvispiirakkatäyte mitä olen syönyt. Tässä sitä tuli kuitenkin tehtyä enemmän, sillä käytössä oli suurehko vuoka. Täyte jähmettyy hyvin ja joukkoon voi sekoittaa myös esim. parsakaalia tai isomman erän tofua sattumiksi.



Meheväpohjainen Pinaattipiiras

Pohja 25cm halkaisijan vuokaan, 4cm korkeat reunat

4 pientä eli 225g kypsäksi keitettyä perunaa
1dl Alpron maustamatonta jogurttia
0.5dl oliiviöljyä

3.5 + 0.5dl Urtekramin kuituleivontamix jauhoseosta
1tl psylliumia
1/2tl leivinjauhetta

1 murskattu valkosipulin kynsi
Mustapippuria
1/2tl suolaa

Täyte:

150g baby pinaatin lehtä
1/2pkt Jalotofun marinoitua tai kylmäsavutofua
15cm purjoa
1dl vihreitä kivettömiä oliiveja*
Runsas nippu ruohosipulia ja tilliä

Ripaus suolaa ja runsaasti mustapippuria
3dl eli loput Alpro soijajogurtista
1prk Tofutti yrteillä maustettua tuorejuustoa
2rkl perunajauhoja

Tee ensin pohja.

Kuori perunat ja keitä ne kypsiksi. Murskaa perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää joukkoon jogurtti ja öljy ja murskaa kunnes peruna on aivan muussia.

Murskaa joukkoon valkosipuli ja lisää mausteet. Sekoita kuivat ainekset keskenään huolella, käytä ensin vain 3.5dl jauhoista.

Yhdistä seokset ja muotoile taikina palloksi samalla vaivaten loppu jauho taikinan sekaan.

Öljyä piirakkavuoka ja painele taikina reunoja myöten vuokaan. Tee halutessasi koriste-helminauha vuoan reunoille ja paina sitä kevyesti jotta se ei putoa irti.

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen, tee sillä välin täyte.

Hienonna pinaatti ja yrtit sekaisin sekä murenna tofu käsin joukkoon.
Sekoita jogurtti ja tuorejuusto keskenään tasaiseksi. Voit sekoittaa käsin, mutta mielestäni paras lopputulos tulee kun käyttää vatkainta tai tehosekoitinta. Vatkaa joukkoon myös perunajauho ja mausteet. Tarkista maku ja lisää suolaa tai pippuria tarvittaessa.

Yhdistä pinaatti-tofuseos tuorejuustoseokseen ja sekoita tasaiseksi. Kaada vuoan pohjalle ja tasoita lusikalla. Lisää päälle oliiviviipaleet ja purjo. Painele niitä kevyesti massan joukkoon.

Paista 50-60min. Anna jäähtyä tunnin ajan ja siirrä jääkaappiin kelmulla peitettynä. Anna jäähtyä jääkaappikylmäksi ainakin muutaman tunnin ajan tai seuraavaan päivään.

*Jos et pidä oliiveista niin mitenkäs olisi aurinkokuivatut tomaatit täytteen sekaan pilkottuna?

Tarjoile ja nauti!



6

Hälsans Kök: Täytetyt Vihannekset Välimeren Henkeen


Hyvää huomenta kaikille!

Olen mukana Hälsans Kökin ja Indidaysin yhteisessä kampanjassa, kuten moni varmaan muistaakin. Kampanjaan kuuluu herkullisia kasvisruokia, kokkivideoita ja uuden kokeilua. TÄSTÄ linkistä pääset kampanjasivulle, jossa voit selata bloggaajen tekemiä kasvisruokareseptejä ja äänestä kokkivideoista suosikkia! Minut löytää kahdesta videosta, ja suosikkivideoon kommentoimalla, voit voittaa itsellesi mahtavan palkinnon. Käyhän katsomassa! Tunnelmia kuvauksista voit lukea tarkemmin TÄÄLTÄ.

Tunnelma koko kampanjan aikana oli positiivinen, ja oli kiva seurata muiden tunnelmia Hälsans Kökin tuotteita testaillen. Omia suosikkejani ovat ehdottomasti vegaaniset falafelpyörykät sekä soijarouhe, jota päätin käyttää viimeisessä ohjeessani.


Kasvisruokaa kokkaamassa oli usea muukin bloggaaja. Kurkkaa Weera Bettinan tekemä Shepard’s Pie, Mami Go Go blogia pitävän Minttu teki herkullisen lasagnen ja Just My Imagination blogista soijarouhekastike! Hyvältä näyttää myös hampurilainen Are You Feeling Fashionable blogissa. Pihviä en ole vielä tehnyt tästä soijarouheesta, josten voisin seuraavaksi kehittää itselleni sopivan ohjeen.

Olen jo ennestään kasvissyöjä, joten kasvisruoan laittaminen on minulle tuttua ja luonnollista. Usein kysytään, enkö kaipaa lihaa tai esimerkiksi maitotuotteita millään tavalla. Vastaus on yksinkertaisesti: en. Minua ei haittaa, jos lihaa syödään ympärilläni ja olen tottunut käsittelemään sitä kissojen takia. Ajan kanssa siitä on muodostunut minulle ei-syötäväksi kelpaavaa asia, johon ei liity sen kummempia tunteita, niin kauan kun sitä ei tarvitse omaan suuhun laittaa. Ihmisiä on erilaisia ja tiedän monia jotka ovat pääsiassa kasvissyöjiä, mutta haaveilevat toisinaan lihapullista. Mikäli haluat vähentää lihan syömistä tai korvata viikossa jonkun aterian kasvisperäisellä vaihtoehdolla, Hälsans Kökin tuotteet ovat varmasti hyvä tapa tutustua kasvisruokiin. Esimerkiksi pakasteesta löytyvä soijarouhe varmasti ajaa asiansa jauhelihan tilalla, missä ateriassa tahansa.


Hälsans Kökin tuotteet ovat minulle jo ennestään tuttuja ja myös avopuoliso pitää niistä kovasti. Täytetyt vihannekset saivat mahtavan vastaanoton ystäviltäni, joiden kanssa nautin niitä osana vapputarjoiluja. Teen usein ruokaa ja pieni vaivannäkö ei minua haittaa. Parasta Hälsans Kökin tuotteissa on mielestäni niiden helppous. Soijarouheen voit ottaa suoraan pakkasesta pannulle, eikä sen sitä tarvitse esimerkiksi sulatella tai käsitellä muullakaan tavoin. Tämä on mielestäni tärkeä ominaisuus pakasteruoalle, sillä tartun niihin usein kiireessä ja haluan niiden myös toimivan olosuhteiden vaatimalla tavalla.


Tuotteissa on mielestäni hyvä koostumus ja valmiiksi hyvät maut. Käytän itse melko vähän suolaa, joten en myöskään lisää sitä jo valmiiksi hyvin maustettuihin tuotteisiin. Falafelpyörykät ovat mielestäni parhaita uunissa tehtynä ja loistava naposteltava elokuvailtaan kotona.

Olen avomiehen ja vuosittaisten Ateenareissujen myötä kovasti rakastunut kreikkalaiseen ruokaan. Siellä tulee usein syötyä täytettyjä vihanneksia ja kasvistäytteenä toimiikin usein riisi. En ole koskaan ennen kovertanut munakoisoa ja kesäkurpitsaa näin päin, joten hiukan kyllä jännitin, pysyvätkö vihannekset missään muodossa. Se osoittautuikin odotettua helpommaksi, ja sisus lähti helposti lusikkaa pyörittelemällä, voitto! Täytteeksi valitsin Hälsans Kökin soijarouheen ja makeita kirsikkatomaatteja. Mausteina toimi runsas tuore tilli ja ruohosipuli. Ruoka sai paljon kehuja ja maistui taivaalliselle vielä seuraavanakin päivänä töissä eväänä, aiheuttaen kateutta kanssaruokailijassa, hihii!


Vapputarjoilut

Täytetyt vihannekset välimeren henkeen

Hummus (ohje alla)
Punainen Linssitahna (ohje alla)

Vihersalaatti
Romanialaista Perunasalaattia
Marinoitua Quinoasalaattia


Jälkiruoaksi:

Kuppikakut suklaakuorrutteella

Gluteeniton yllätyskakku (tästä kuulette 19.5!)

Kahvia

Myös ystäväni osallistuivat ruoanlaittoon ja pöydällä näkyvä quinoasalaatti ja vihersalaatti onkin Natalian ja tämän toisen puoliskon käsialaa. Perunasalaatin ja ihanat kuppikakut teki ystäväni Elena. Taustalla vilahtaa myös gluteeniton leipälautanen, jonka Aino toi tullessaan. Ohjeen leipään löydät ladattavasta #VEGEMENU postauksesta.


Täytetyt vihannekset välimeren henkeen

10-12kpl 10cm pätkää täytettävää munakoisoa ja kesäkurpitsaa
eli noin 4-6 vihannesta koosta riippuen.

1pkt Hälsans Kök soijarouhetta
500g makeita kirsikkatomaatteja
1 sipuli
(vihreitä oliiveja)

Suuri nippu tuoretta tilliä ja ruohosipulia+ koristeluun
(Kymmenisen lehteä tuoretta minttua)
100g tuoretta rucolaa

2 valkosipulin kynttä
Mustapippuria
Suolaa tarvittaessa
oliiviöljyä


Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Pilko kesäkurpitsa ja munakoiso noin 10cm paloiksi ja koverra sisus lusikalla pois. Varo ettet riko pohjaa. Sisustan voi säästää ja käyttää seuraavana päivänä vaikka pastakastikkeen joukkoon. Aseta vihannekset pystyyn vuokaan ja peitä foliolla. Siirrä uuniin esipaistumaan noin 15min ajaksi.

Pilko tomaatti, sipuli ja valkosipuli pieneksi ja paista öljyssä kunnes sipuli on kypsää. Lisää Hälsans Kökin soijarouhe ja sekoittele, kunnes se on sulanut. Lisää tilkka vettä, mikäli soijarouhe tarttuu pannuun. Sekoita joukkoon myös oliivit, mikäli ne maistuvat.

Hienonna joukkoon yritit ja rucola ja sekoittele vielä muutaman minuutin ajan. Lusikoi täyte munakoison ja kesäkurpitsan sisälle, sivele hiukan oliiviöljyä päälle ja peitä jälleen foliolla.

Paista tunnin ajan ja ota folio pois. Anna kypsyä vielä 15-30min. Tarkista kypsyys haarukalla, sen tulisi upota munakoisoon vaivatta.


Linssitahna 

1tlk Go Green punaisia linssejä
2dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
Mustapippuria
Ripaus suolaa

Hummus

2tlk kikherneitä
0.5dl sitruunamehua
0.5dl oliiviöljyä
2rkl tahinia
1 valkosipulin kynsi
Ripaus suolaa

Soseuta kaikki ainekset keskenään ja rouhi päälle mausteet. Tarjoile!

Muista käydä kurkkaamassa kaikki videot ja äänestämässä suosikkiasi TÄÄLTÄ! Voit voittaa itsellesi mahtavia Le Creuset tuotteita, jotka minä ainakin ottaisin milloin vain keittiööni.


Hyvää keskiviikkopäivää ja muistakaa herkutella.





2
Back to Top