Miten Syntyvät Vietnamilaiset Kevätrullat?


Viikonloppu alkaa olla ohi ja nyt onkin hyvä hetki miettiä mitä ensi viikolla tekisi ruoaksi.

Vietnamilaiset kevätrullat nousivat suosioon muutama vuosi sitten. Kyseessä on siis rullaksi käärityt riisipaperiarkit. Täytteenä on usein kasviksia, yrttejä ja vermisellejä, eli ohuita riisinuudeleita. Rullat kääritään ja ne syödään kastettuna erilaisiin dippeihin. Makea chilikastike ja soijakastike ovat varmaankin helpoin dippiratkaisu, sillä kummankaan vuoksi ei tarvitse ihmeempiä tehdä.  Riisiarkit ja vermiselli ovat gluteenittomia ja ovat hyvä valinta kun ei ole selvyyttä kaikkien ruokavaliosta. Maku on hyvin neutraali ja vaikka joku arkailisi esim. sushin kohdalla, vietnamilaiset kevätrullat ovat aivan eri juttu.

Vietin juhannuksen Ellin ja Ainon kanssa ja tällöin teimmekin vietnamilaisia rullia, mansikoita raakasuklaakuorrutteella, uunipaahdettuja persikoita. Rullien kanssa oli tällöin ihan täydellinen maapähkinädippi, joka oli Ellin käsialaa. Hänen blogistaan löydätkin sille ohjeen.  Kevätrullat ovat monestakin syystä yksi suosikkiruokani. Niitä voi tehdä vain muutaman, nälkään sopien. Viisi pientä rullaa sopii täydellisesti vaikkapa vihreän salaatin rinnalle. Suurempaan nälkään voi tehdä enemmän rullia tai valita suuremmat riisiarkit ja tuhdimmat täytteet. 

Ystävien kanssa on hauska pyöritellä rullia yhdessä, yhdessä valmistuu nopeasti suurempikin erä ja tekeminen on mukavaa, varsinkin jos näitä ei ole ennen taitellut. Täytteiden osto on myös helppo jakaa nyyttäirityyliin, eikä kukaan joudu näkemään sen koommin vaivaa. Yksi hakee dippiainekset, toinen pistäytyy etnisessä kaupassa hakemassa vermisellit ja riisiarkit ja loput tuovat vihanneksia ja täytteitä. Rullia on myös kiva tehdä yhdessä puolison kanssa koti-iltana tai treffipäivänä kuohuviinin kera. Vink vink kaikille ’’mä tapaan mun Tindermiehen ja sovittiin että tehdään jotain ruokaa!’’

Suosittelen vierailua etnisessä kaupassa myös siksi, että vaikka riisiarkkeja ja vermisellejä  saa jo isommista supermarketeista, se ei tule välttämättä kovin halvaksi. Etnisissä kaupoissa arkkeja on eri kokoisia ja muotoisia. Yhden paketin hinnaksi tulee 2-3e koosta riippuen.


Mitenkäs ne täytteet sitten? Vähän tylsää sanoa, että voit laittaa mitä vaan ikinä haluat, mutta aika lailla totta se on. Kasvikset ovat loistava valinta, minä usein käytän myös tofua tai tempehiä sekä lisään myös yrttejä. Voit laittaa joukkoon myös pähkinöitä ja siemeniä tai hedelmiä. Vermisellit ovat toki vaihtoehtoisia, mutta ne lisäävät kivasti täytettä ja rullista tulee kivan pulleita. Koska vermisellit ovat halpoja ja valmistuvat muutamassa minuutissa, olen tykännyt käyttää myös niitä. Huomaa että myös vermisellejä on monen laisia. Valitse ohuimmat ja sellaiset joita ei tarvitse erikseen keittää, vaan ne valmistuvat kuuman veden alla. 

Suosikkitäytteitäni on usein porkkana, kurkku, avocado sekä tofu. Lisäksi laitan joukkoon korianteria ja ruohosipulia. Tämä on vakiokokoonpanoni jota muokkailen sen mukaan mitä kaapista löytyy ja mitä tekee mieli. Eilen rullissa oli persiljaa, ruohosipulia, Jalotofun kylmäsavutofua, kurkkua, paprikaa ja vermisellejä. 

Rullien teossa on useampi vaihe, mutta se on loppujen lopuksi hyvin helppoa. 

Tarvitset: 

  1. Riisipapereita
  2. Vermiselliä ja valitsemasi täytteet
  3. Kuumaa vettä
Lisäksi:

  1. Laakean astian johon mahtuu vesi ja koko riisipaperi
  2. Kulhon vermisellejä varten joka kestää kiehuvaa vettä
  3. Lautasen jossa käärit rullan. Useampi lautanen mikäli käärijöitä on monta.
  4. Tarjoiluastia johon mahtuu asettamaan rullat. Rullat tarttuvat toisiinsa, joten valitse iso astia, johon mahtuu asettamaan rullat erilleen toisistaan. 


Esivalmistelut:

Laita vermisellit kulhoon ja kaada kiehuvaa vettä päälle. Odota minuutin verran ja valuta vesi pois. Vermisellit ovat valmiita kun ne ovat pehmeitä ja ovat kypsän oloisia maistaessa. 

Pilko vihannekset ja täytteet noin 5cm pituisiksi. Isompaan arkkiin mahtuu pidemmät palat. Hienonna valmiiksi yrtit ja murskaa halutessasi inkivääriä tai valkosipulia. Aseta kaikki helposti saataville kulhoihin. 

Kaada kuuma vesi laakeaan astiaan. Laita keittimeen valmiiksi uusi vesi. Lisää käärimisen aikana uutta vettä, mikäli se ehtii jäähtymään.

Aseta valmiiksi tarjoiluastia ja lautanen jolla rullaat. Tee näin:

1. Ota riisipaperi ja kasta se kuumaan veteen. Pidä 5-10 sekuntia, ota paperi pois ja nosta se lautasellesi. Paperin ei ole hyvä pehmentyä liikaa, sillä silloin sitä on vaikea kääriä. Se jatkaa vettymistä lautasella joten ota se vedestä pois kun se on vielä levyn muodossa. Muutaman harjoittelukerran jälkeen löydät kyllä täydellisen liotusajan. 

2. Aseta täytteet keskelle, ennemmin liian alas kuin ylös.

3. Taita ensin reunat täytteiden päälle ja sitten alareuna. Kääri mahdollisimmat tiukaksi rullaksi. Aseta tarjoiluastialle. Voit myös taittaa ensin alareunan ja sitten reunat, miten tuntuu helpoimmalta.

4. Toista kunnes täytteet loppuvat tai olet saanut tarpeeksi rullia. 

Ammattilaiset miettivät, mikä täyte jää näkymään läpikuultavan paperin lävitse, ja missä järjestyksessä mitäkin laitetaan. Minun ohjeeni perustuvat täysin omaan kokemukseen ja rehellisesti sanottuna myös helpolla pääsemiseen. Nyt ei ole kyse taiteesta, työskentelyä ohjaa vain yksi ajatus: milloin pääsee syömään??

Riisinuudeleita voi syödä käsin, mutta minä tykkään käyttää puikkoja. Mielestäni täydelliset rullat ovat kahden haukun kokoisia.. Koska kaikesta on tehtävä rakettitiedettä, selitän teoriani ja logiikkani. Tartut puikoilla (tai sormin) rullaan ja kastat sen dippiisi, sitten haukkaat palan. Nyt käännät toisen päädyn ja kastat sen kastikkeeseen. Näin sisältä olevaa täytettä ei pääse valumaan kastikkeeseen, koska kastat vain suljettuja päitä. Lisäksi näin suuremmallakin seurueella voi olla yhteiset dippikupit, ilman että rulla käy toistuvasti ensin suussa ja sitten uudestaan dipissä. Toki mikäli pieniä kupposia on tarpeeksi, voi kaikille kattaa myös omia dippikippoja. 

Usein katan vain pikkulautaset, joihin voi nostella muutamia rullia valmiiksi, ja kuljettaa lautasta eri dippien luona. Koska rulla-astiat vievät melko paljon tilaa, olemme mahtuneet useammankin henkilön seurueella elokuvan ääreen sohvapöydälle, pienin lautastemme kanssa. Mikäli tarjolla on myös salaattia tai muutakin ruokaa, laita toki lautaset sen mukaan. 

Kuinka moni on ennen rullaillut? Nyt siis selvittelemään missä on lähin etnokauppa. Minun suosikkini on Hakaniemen Vii Voan sekä Afro Asian market. Myös Tikkurilan kävelykadulle on avattu loistavalla valikoimalla oleva Afro Asian market. Mikäli olet Vantaalainen, käy ehdottomasti kurkkaamassa.

6

Seasonal Persikkajuoma


Maanantai huomenta kaikille vanhoille tutuille ja tervetuloa myös uusille seuraajille! 

Onko juhannusruoat syöty? Me vielä tuhoamme lauantain jääneitä mutta yhdelle smoothielle on aina tilaa. Olen suuri smoothieiden ystävä ja nautin niiden tuomasta kevyestä olosta mutta täydestä vatsasta. Välillä näkee ohjeita pienen lasillisen juomiin, mutta itse koen että jotta smoothie pitää nälkää, siinä on oltava kokoa. Säästä vanhat hillopurkit äläkä arkaile hedelmien kanssa, jotta voit nauttia juomasi kunnolla täyttävänä.

Eilen join niin mahtavan smoothien, että en voi muuta kuin jakaa vinkki myös tänne. Smoothieissa minulla on paha tapa olettaa, että ne ovat itsestään selviä. Kuinka vaikeaa voi olla heittää hedelmiä blenderiin ja kokeilla mikä maistuu hyvälle? Ja luonnollisesti sinne voi myös paiskoa vihreitä, marjoja, porkkanaa? Mitä vaan siis… Kuitenkin kahvihuoneissa usein kysellään, että mitä oikein juon ja mistä keksin yhdistää aineksia moisella tavalla? ööh.. 1) avaa jääkaappi 2) kaada blenderiin… eikö niin? Sitten kuulin, että mummoni oli laittanut smoothien joukkoon tomaattia, kun sinne voi kuulemma laittaa mitä vaan? Kertoman mukaan oli hyvää, mutta en lähtenyt kuitenkaan testaamaan.


Smoothieainekset jakautuvat päässäni selviin kategorioihin. Mitä on ok laittaa ja mitä ei laiteta. Entäs mitä sekoitetaan keskenään ja mitä ei? Kurkkua voi laittaa, tomaattia ei. Porkkana sopii hyvin, bataattia ei laiteta. En myöskään sekoita kahta värjäävää ainesosaa keskenään. Mustikka värjää siniseksi, pinaatti vihreäksi. Kun ne laittaa sekaisin, tulee tummanvihreää tujun väristä seosta. Ananas antaa kevyen kellertävän värin mutta pinaatti jyrää sen vihreäksi, tuloksena on siis vihersmoothie. Banaani ja avokado ovat neutraaleita ja pehmeitä, jotka sopivat kaikkeen. Appelsiini raikastaa kaikkea värjäämättä ja minttu ja sitruunamelissa tuovat makua, ilman runsasta vihreää sävyä. Luon kokoonpanoni siis suurin piirtein värien perusteella. Tykkään että salaattini on luokiteltu väreittäin, pidän myös, ettei smoothieni ole liian sekamelskaa. Ajatuksenjuoksuni on siis suurin piirtein seuraavanlaista:

Keltaiseen smoohieeseen porkkanaa, aprikoosia, banaania, ananasta, appelsiineja… makua tuomaan inkivääriä, sitruunaa?

Tumma marjaisa smoothie syntyy kun sekoitetaan mustikoita, mansikoita, banaania.

Vihreään laitan pinaattia, lehtikaalia, appelsiinia, kiiviä, banaania tai avocadoa. 

Oranssia tulee porkkanasta, mangosta ja lakasta. 

Vihreän ja marjaisan joukkoon voi myös laittaa keltaisia hedelmiä tai oransseja, sillä ne häviävät värjäämisominaisuukissaan. Monimutkainen tämä logiikka.. pääseekö kukaan jyville?

Vaikka minkälaiset yhdistelmät toimivat, mutta jos koet että sinun on vaikea keksiä mitkä sopivat yhteen, kokeile väriteoriaa. Virallisen kuuloista, eikö? Aloita muutamasta ainesosasta ja lisäile niitä yksitellen, testaillen ja maistellen.


Vakio smoothieni sisältää pinaattia, banaania, appelsiinimehua sekä inkivääriä. Appelsiini raikastaa ja banaani tekee juomasta ihanan kermaista. Pinaatti värjää koko komeuden vihreäksi, jolloin banaanien tummuminen ei haittaa. Toisiaan, pelkkä banaanivoittoinen juoma tummuu ajan kuluessa, joten jos teen smoothien evääksi, valitsen jotain värjäävää joukkoon. Kun ajattelee väreillä, haluan myös värien pysyvä sellaisena kuin ne valitsin. Tällaisen vihersmoothien juon lähes päivittäin, mutta eilen päätin kokeilla jotain uutta. 

Ananas on kaupoissa euron kilohintaan ja litteät persikat ovat kypsiä ja makeita. Ensimmäistä kertaa aikoihin tein banaanittoman drinksun. Vain muutaama ainesosa, täydellinen kokonaisuus! En tiedä onko tällaiset ylihelpot smoothiereseptit tylsiä, mutta jos et ole vielä kokeillut litteän persikan ja ananaksen liittoa, niin nyt on sen aika. 

Seasonal Persikkajuoma

1/2 Ananas
3 litteää persikkaa
1/2cm pala tuoretta inkivääriä
Vettä
(Sitruunamelissaa tai minttua)

Kuori ananas (laita halutessasi koko hedelmä). Poista persikoista kivi ja lisää ne joukkoon. Kuori inkivääri ja lisää se ja vesi smoothiekannuun. Soseuta tasaiseksi. Nauti!


6

Banaanileipä viidellä ainesosalla (Gf, V)


Keskiviikkohuomenta! Viikko on puolessa välissä ja vielä lyhennettynä sellaisena.. öö JES?! Sen kunniaksi voikin leipaista helpon banaanileivän. Tätä olen napostellut iltapalaksi tai aamupalaksi. Yksi vuoallinen säilyy mehevänä pitkään, jos sitä nyt tarvitsee säilytellä...

Tunnustaudun banaanihamsteriksi. Kun niitä saa halvalla, kannan niin paljon kuin jaksan. Töissä saan naurahteluita banaanieväilleni ja vetelee mieskin niitä ihan kiitettävästi. Syön banaanini täysin kypsän pilkullisena, jolloin ne eivät aiheuta ruoansulatukselle ongelmia. Joskus banskuja ehtii kypsymään enemmän kuin jaksan syödä. Tiedän myös, että monet syövät (minun silmissäni) banaaninsa raakana, ja eivät keksi käyttöä tummuneille yksilöille. Tähän leipään uppoaa runsaasti banskuja ja leipä on parasta kun käytät tumman pilkullisia yksilöitä. Hätäpäissään olen tehnyt myös keltaisista ja hyvin on onnistunut myös niin.

Parasta tässä on se, että ohje on todella helppo ja terveellinen. Banaanit makeuttavat ja leipä syntyy todellakin vain viidestä raaka-aineesta. Usein kun teen ''helppoja'' ohjeita, pohdin että vaihtaisiko hyvä ystäväni ja naapurini näistä mitään pois. Katsokaas, hänellä on tapana korvata kaikki ainesosat joko banaanilla tai kaurahiutaleilla... Hän puolittaa öljyn määrän vaikka sitä olisi kuinka vähän, ja korvaa kaiken lopun soijajgurtilla jos ei muuta keksi. Tätä leipää tehdessä tulin siihen tulokseen, että jopa hän voisi toteuttaa tämän sellaisenaan. Toki mahdollisuus on, että hän vaihtaa mantelijauheen kaurahiutaleisiin ja jättää viinietikan laittamatta. Mutta hei Natalia, kerro sitten miten onnistui myös kolmella raaka-aineella...?

Halutessasi voit toki sekoittaa joukkoon mausteita, pähkinöitä, siemeniä tai muita sattumia. Minä olen tehnyt leivän tällaisenaan jo monesti enkä oikeastaan kaipaa mitään lisukkeita joukkoon. Uskon muuten, että tämä maistuu myös pienemmille lapsille terveellisenä välipalana. Ruokasooda ja viinietikka toimivat yhdessä erinomaisena kohottajana. Muista, että kaura ei sellaisenaan sovi gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle, käytä siis tarvittaessa puhdistettua kauraa.

Banaanileipä on parasta kun se leivotaan supermeheväksi ja kosteaksi! Tämä on koostumukseltaan juuri sellainen ja  that's the way aha aha i like it aha aha. Anna leivän jäähtyä seuraavaan päivään, jos pystyt... t. Söimme vuoallisen tänään uunituoreena. 


Banaanileipä viidellä ainesosalla

5dl banaanisosetta + 1 banaani koristeeksi
3dl kaurahiutaleita
2dl mantelijauhoa
1tl ruokasoodaa
1 rkl viinietikkaa*

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja vuoraa leipävuoka leivinpaperilla. 

Soseuta banaanit, niitä menee koosta riippuen noin 4-6. Sekoita kaurahiutaleet, mantelijauho ja sooda kulhossa. Lisää banaanisose ja sekoita tasaiseksi. Lisää viinietikka ja sekoita vielä huolella.

Kaada vuokaan ja aseta päälle kahdeksi halkaistu banaani. Paina sitä kevyesti taikinan sisään ja paista 40min ajan. Anna jäähtyä ennen syömistä jotta sisus tiivistyy.

Nauti!

*Käytin itse persikka-vadelma maustettua valkoviinietikkaa, mutta myös esim. omenaviinietikka tai tavallinen valkoviinietikka käy hyvin.25

#VEGEMENU Juhannus 2015


Erinomaista lauantaita kaikille! 

Pian on aika heittää Tinder syrjään ja alkaa keräilemään kukkia tyynyn alle!  Vielä ei ole juhannus käsillä mutta ihan varmuuden vuoksi Ainon kanssa keräilimme kukkia pöydälle ja juhannusdrinksuihin. Me tosiaan olemme syöneen jo juhannusruokaa, ja varmaan arvaatte otsikosta jo miksi! Olemme jälleen toteuttaneet teille yhteistuumin herkullisia reseptejä jotka ovat tietenkin taas terveellisiä, vegaanisia ja gluteenittomia. Nyt vuorossa uusi ja ihana #VEGEMENU Juhannus 2015. Idea menuista on syntynyt kun Kahvia & Kasvisruokaa ja Feel Good Kitchen yhdistivät voimansa. Tämä onkin menusarjan neljäs osa. Menun voit ladata itsellesi ilmaiseksi postauksen lopusta, kuten myös edelliset menut. Sinne siis klikkailemaan kliklik.

Tässä kokonaisuudessa korostuu erityisesti se, että hyvän ruoan ei tarvitse olla monimutkaista tai vaikeaa. Menussa oleva perunasalaatti on yksi suosikeistani ja se todellakin sisältää vain muutamaa raaka-ainetta. Juomaksi sopii kupliva vissydrinkki sitruunankuorella ja mintulla terästettynä. Yksinkertaisuuesta puheenollen, Ainon kanssa harkitsimme myös juhannusdrinkkiä jonka ohjeessa taisi olla yksi koivunlehti ja muutama desi vodkaa. Harjoituksen puutteesta johtuen päätimme juomisen sijaan tehdä sitä, mitä osaamme parhaiten.. syödä.Juhannusmenussa syödään mm. perunasalaattia, täytettyjä sieniä ja raikasta parsa-mansikka salaattia. Perunasalaatti on tehtyä hyvän ystäväni ohjeella ja hänen luvallaan julkaistaan myös menussa. Salaatti saakoot myös nimensä alkuperänsä mukaan. Grilliin voi heittää vihannesten lisäksi myös hedelmiä ja sen ainaisen ananaksen lisäksi persikka oli niin taivaallista, etten taida ananakseen enää palata! Parsa valmistuu nopeasti ja sopii lämpimänä makean mansikan ja luonteikkaan retiisin pariksi. Täydellistä sanon minä!

#VEGEMENU Juhannus 2015

Romanialainen Perunasalaatti
Parsa-Mansikkasalaatti

Grillattu Tofu
Täytetyt Sienet

GrillipersikkaVaniljakookoskermalla

Raikas JuhannusdrinksuJuhannusmenun ideana on tietenkin se, että voit tehdä herkut helposti myös mökkitunnelmissa tai vähintään kuljettaa ne sinne. Monella on grilli kuumana ja jussina onkin tiiviit perinteet siitä, mitä syödään tai mitä juhannuksena tehdään. Tutkimme Ainon kanssa satokausikalenteria ja bongasimme sieltä retiisiä, varhaisperunaa, persikkaa, tilliä… Tällä kertaa #VEGEMENU sisältääkin paljon kaudessa olevia aineksia ja on totisesti seasonal. Sen lisäksi että kaudenmukaiset kasvikset ovat usein edullisia, niitä on myös hyvin saatavilla kaupoissa ja ne maistuvat parhaalle! 

Jokaisen jussisuunnitelmat vaihtelevat ja samoin mökin ruokavarustukset. Voiko raparperipiirakan tehdä paikan päällä vai pitääkö se kuljettaa mukaan? Entä onnistuuko veden keitto? Nappaa menusta suosikkiohjeesi tai toteuta vaikka kaikki. Valmistele kotona niin paljon kuin on tarvis ja tee loput paikan päällä. Nämä juhannusherkut eivät takuulla jätä kylmäksi, juhannuskelistä ei toki voi koskaan sanoa varmaksi. Viime juhannuksena istuin veneessä raekuuron aikaan ja grillasin kaatosateella… Asenteesta kiinni.

Tänä vuonna minulla on tulossa hiukan erilainen juhannus. Koska mies on töissä, mökille emme lähde. Sen sijaan kokkaan hyvää ruokaa täällä pääkaupunkiseudulla, yritän rentoutua ja tavata ystäviä. Olemmekin sopineet illanvieton aika mahtavan kokoonpanon kanssa. Vietimme Ainon kanssa esijuhannusta jo hyvissä ajoin, sienet on syöty ja juhannusdrinkit on juotu. Minkälaisia suunnitelmia teillä on?

Jaathan omat juhannustunnelmasi instagramissa tägäämällä #VEGEMENU jotta me pääsemme näkemään myös teidän tunnelmia. Kuulemme mielellämme palautetta menusta ja tietenkin myös toiveita seuraavaan! Minkälaisen menun sinä haluaisit nähdä seuraavaksi? Onko mielessä joku tietty ruoka jolle haluaisit hiukan terveellisemmän reseptin? Palaute, menun jakaminen ja omien vegemenutunnelmien tägäily on tervetullutta.


Kurkkaa myös:

2

Kevyt Raparperipiirakka Bataattipohjalla (Gf, V)


Hyvää kesää kaikille!

Kuinka moni on aloittanut kesätyöt? Kuinka monesta tuntuu että mitään muuta ei oikein jaksa ajatellakaan? Jep, täällä yksi. Uuden opettelu, jatkuvat asiakaskontaktit ja toisinaan hiukan haastava työ vie kyllä voimat. Odotan ensi viikkoa silmät kiiluen, sillä silloin koko viikon ajan on vain yhtä työtä, eli iltapäivät ovat täysin vapaita. Kyllähän kaikki sen tietävät, uudessa paikassa pelkästään oleminen on uuvuttavaa ainakin alussa. En ole jaksanut tehdä kunnolla ruokaa, saatikka kuvailla sitä. Onneksi hommat alkavat selkiytyä töissä ja ruoanlaitto innostaa taas. Mikä parasta, koko illan ehtii rauhassa kuvailemaan, auringon paistaessa! Mutta hei, valivali itsehän olen päättänyt tehdä kahta työtä. Kun töitä kerran on, niin kai sitä pitää vähän raataa.


Olen kulkenut pyörällä töihin, josta olen kovin innoissani. True multitaskaaja tietenkin kuuntelee bilsaluentoja samalla, aika on rahaa. Kuljen Jopolla, mikä tarkoittaa tietenkin sitä, että kaikki yli 5-vuotiaat ja alle kasikymppiset ohittavat minut. Fanitan Jopoani, mutta kieltämättä 3.5km matka sujuu vähän turhan hitaasti. Ainakin niitä luentoja ehtii kuuntelemaan… ehkä varastan miehen pyörän kun alan hermostumaan totisesti paikallani sutimiseen. 
Kesäviikonloput vietetään usein mökeillä ja ulkona syöden. Lähes jokaisella on joku tuttu, jolta saa myös varsitolkulla raparperia. Minä en ole vielä päässyt mökkitunnelmiin, mutta raparperipiirakkaa piti silti saada. Tämän piirakan voit myös helposti kuljettaa vuoassa mukana, sujauta pakettiin kylmäkalle, jotta piirakka säilyy viileänä. 


Halusin tehdä hyvin yksinkertaisen piiraan mutta ehdottomasti terveellisen sellaisen, ilman turhia lisäyksiä. Monet ovat arponeet, onko Alpron jogurteista mihinkään siitä lähtien, kun he uudistelivat joidenkin tuotteiden koostumusta. Voin kokemuksella kertoa, että minulla ne ainakin hyytyvät erinomaisesti. Usein käytän Tofutti tuorejuustoa piirakan teossa, mutta tästä jätin nyt senkin pois. Jos haluat juustokakkumaisempaa lopputulosta, lisää 1/2pkt tofuttia vielä jogurtin sekaan. Halusin päästä rehellisesti sanottuna halvalla ja helpolla. Raparperi äidin pihalta ja jogurtti kaupasta. Sekaisin ja uuniin, vain muutamin pikku lisäyksin.

Gluteenittomat pohjat vaativat joskus omat temppunsa, mutta voin sanoa kehittäneeni oman suosikkini! Tässä suolaisessa piirakassa testasin ensimäistä kertaa perunaa ja ei perhana… koukussa ollaan. Makeaan luonnollisesti valitaan bataatti! Plussana ihana väri tietenkin. Taikinaa oli niiiin ihana muotoilla, että räpelsin sitä nautinnollisesti pitkään, ennen kuin maltoin painella sen vuokaan. Taikinasta riittää korkeareunaiseen piirakkavuokaan, mutta voit myös tehdä pieneen piirasvuokaan hiukan paksumman pohjan. Ensi kerralla pyörittelen jälleen palloja, kuten suolaisessakin piiraassa tein! Takuulla yllättää syöjät positiivisesti ja ei muuten murene. #mehevienpohjienystäville 

Piiras ei ole kovin makea, joten viikunat tuovat kivaa lisää. Lisää enemmän siirappia tai hunajaa, mikäli haluat makeamman lopputuloksen. Tarjoile sellaisenaan, lusikoi päälle vaniljajäätelöä tai vatkattua ja makeaa kookoskermaa. Kyllä sujuu mökki-iltama hyvissä tunnelmissa. Eikä ole muuten epäterveellisimmästä päästä tämä leipomus.


Kevyt Raparperipiirakka Bataattipohjalla 

Gluteeniton Bataattipohja:

1 pienehkö kypsä bataatti, n. 225g
3.5dl + 0.5dl gluteenitonta jauhoseosta. Käytin Semper hienoa jauhoseosta
0.5dl oliiviöljyä
1dl Alpron Soijajogurttia, Kookos makua
2rkl vaahterasiirappia
1tl psylliumia
0.5tl leivinjauhetta
Ripaus suolaa

Kypsennä bataatti kypsäksi joko uunissa tai mikrossa. Mikrossa bataatti kypsyy, kun tökit siihen haarukalla reikiä, käärit sen talouspaperiin ja kypsennät täydellä teholla ensin 10min ja sitten toiset 10min bataattia välissä kääntäen. 

Muussaa bataatti haarukalla ja sekoita siihen soijajogurtti sekä öljy. Sekoita jauhoseokseen psyllium, leivinjauhe ja suola. Käytä ensin vain 3.5dl. Suosittelen käyttämään mahdollisimman hienojakoista jauhoseosta.

Sekoita jauhoseos bataattiseokseen ja vaivaa massaa käsillä. Lisää loput jauhot. Massan tulisi olla hyvin pehmeää ja muovailuvahamaista, eikä se juurikaan tartu käteen. 

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen ja öljyä piirakkavuoka. Painele taikina vuokaan ja siirrä sivuun.

Raparperitäyte:

5dl raparperipaloja
Loput Alpro Soijajogurtti tölkistä, käytin Kookos-makua
1-2tl vaniljaa
2rkl vaahterasiirappia
2rkl perunajauhetta
200g pehmeitä kuivattuja viikunoita tai taateleita reunoille

Kuori ja pilko raparperi pieniksi paloiksi. Sekoita joukkoon jogurtti, vanilja, siirappi ja perunajauho. Tarkista maku ja lisää halutessasi lisää siirappia tai hienonna joukkoon esimerkiksi taateleita tuomaan makeutta. 

Leikkaa viikunat neljään. Kaada täyte pohjaan ja asettele viikunat reunoille. Paista 35-40min kunnes pohja on kypsynyt reunoista ja täytteen pinta on kiinteä. Anna jäähtyä ja tarjoile!


6

Uuniperunaa ja Quinoasalaattia - Etikkaiset Tuplatreffit


 Olen mukana Rajamäen Viinietikoiden ja Indiedaysin yhteisessä kampanjassa. Olen Rajamäen omenaviinietikan vakikuluttaja, mutta muihin en ole koskaan tutustunut sen koommin. Kylmiltäni keksin tasan muutaman keinon jolla voin hyödyntää etikoita... salaattiin ja leivontaan. Ja salaattiin? Onko muka muuta? Viinietikkakurkut tulivat hyvänä päivänä mieleen ja keksin että sushiinhan tulee riisiviinietikkaa. Sushietikasta ei nyt kuitenkaan ole kyse eihän..? Kuika avuton voikaan olla ihan perus tuotteiden käytössä.

Sen verran sentään tiesin, että viinietikka ja sooda toimivat yhdessä innokkaasti kuohuen ja ovat leivonnassa kuohkeiden herkkujen salaisuus. Kun ruokaohjeessa vaaditaan piimää, vegeilijä sekoittaa viinietikkaa kasvimaitoon ja toki salaattiin voi aina pirskotella viinietikka tuomaan makua. Kissanomistajat tietävät myös etikasta yhtä sun toista, siitä peruskamasta. Nyt on kyse kuitenkin paljon jännittävimmistä tuotteista, sillä maustetut ja herkulliset viinietikat sopivat hyvin yllättävän moniin ruokiin.

Insipiraatiota viinietikoista löytää Rajamäen nettisivuilta! Tägää instagramissa oma kesäherkkusi @rajamaen #rajamäenkesä #makusalaisuus ja olet mukana kesäisen tuotepaketin arvonnassa, joita arvotaan joka viikko kesä- ja heinäkuun ajan!


Pääsin siis kokeilemaan ja testaamaan erilaisia etikoita ja luonnollisesti googlailin minkä kerkesin, mitä kaikkea näillä voi tehdä. Päädyimme pitämään tuplatreffit ysätäväparin kanssa viinietikkaruokien ja Star Warsin parissa, ihan paras tapa viettää siis lauantai-ilta. Ilta meinattiin aloittaa viinietikkashoteilla, mutta koska shottikokemus on vähän vähäistä, jätimme ne ensi kertaan... Viinietikkaruokien kanssa maistui kuitenkin valkoviini erinomaisen hyvälle.

Minulla on usein tapana tehdä makeita herkkuja ja viinietikan käyttää leivonnassa onkin peruskauraa. Elokuvan kanssa oli kuitenkin tarkoitus syödä täyttävämpää ruokaa ja menu koostui siis viinietikka-yrttiperunoista, marinoidusta quininoasalaatista ja viinietikalla terästetystä hummuksesta, joka muuten oli niin pirun hyvä hetken mielijohdekeksintö että hummukseni saavat kyllä viinietikkaterästykset jatkossakin. Ei sitä joka päivä saa kutsua ystäviä viinietikka-illalliselle. Kuulemma myös vieraita hieman epäilytti, mutta ruoka sai kehuja ja katosi lautasilta, Obi-Wanin valomiekan heiluessa taustalla. 

Kovasti epäilytti ohje johon tulee 5dl viinietikkaa ja jännitin marinadin voimakkuutta. Vaikka itse sanonkin, ruoasta tuli hyvää ja viinietikka maistui ja sai maistua! Halusin pitäytyä yksinkertaisissa jutuissa ja koen onnistuneeni siinä aika kivasti. Ohjeet ovat nimenomaan helpposti lähestyttäviä mutta kuitenkin pienellä #makusalaisuus lisällä terästettyjä. 

En innostu kovasti valmiista salaatinkastikkeista, mutta huomaan käyttäväni valmiita maustettuja viinietikoita lähes päivittäin. Tylsä salaatti työeväänä saa nopeasti lisää makua ja erityisesti viinietikat sopivat kaikenlaisiin dippeihin ja levitteisiin.  Yrtti-Uuniperunat

Voin vakuuttaa, että tämä on kaiken etikkaujuttelun arvoista. Perunoihin tulee mahtava vivahde ja ne maistuivat minulle aivan uudella tavalla myös seuraavana päivänä. Nyt kaupoissa on uusia perunoita jotka sopivat kuin valettu tähän ohjeeseen!


1.5kg perunoita

10dl vettä
5dl Rajamen Valkoviinietikkaa
Ripaus suolaa

3rkl oliiviöljyä
1rkl maissitärkkelystä
Suolaa päälle
Yrttejä

Lisää vesi ja suola kattilaan. Kuumenna kunnes vesi kiehuu ja siirrä pois levyltä. Lisää joukkoon viinietikka ja sekoita. Halkaise perunat kahteen tai neljään osaan ja laita ne kattilaan. Anna liota tunnin ajan. 

Laita uuni lämpemeään 225 asteeseen.
Valuta perunat vedestä ja painele niitä talouspaperilla kuivaksi. Sekoita joukkoon oliiviöljy ja maissitärkkelys. Levitä perunat tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele päälle suolaa ja kuivattuja yrttejä, kuten rosmariinia. Paista 40-60min riippuen kuinka suuret perunat ovat. Kun peruna on pehmeää haarukalla kokeiltaessa, se on kypsää.

Sitruuna-Hummus

Suuri kulhollinen hummusta sopi hyvin perunoiden pariksi. Loppuillasta siihen dippailtiin kasviksia! Jos hummusta jää yli, laita se kannelliseen rasiaan ja käytä seuraavana päivänä levitteenä.

2tlk kikherneitä
2rkl tahinia
0.5-1dl sitruunamehua
2rkl oliiviöljyä
2rkl Rajamäen Sitruuna Valkoviinietikkaa

Lisäksi paahdettuja siemeniä ja oliiviöljyä


Soseuta kikherneet ja tahini. Lisää  puolet sitruunamehusta, oliiviöljy sekä etikka. Tarkista maku ja lisää halutessasi vielä nestettä joukkoon. Sitruunamehun ja etikan lisääminen terävöittää makua, öljy taas pehmentää.

Lusikoi hummus kulhoon ja tee lusikalla kolo keskelle. Kaada ennen tarjoilua oliiviöljyä keskelle ja ripottele paahdettuja siemeniä koristeeksi.
 Marinoitu Quinoasalaatti

Salaatti on itsessään todella helppo ja sisältää perusaineksia. Kun lisäät marinadin, salaatti saa kunnolla makua. Marinoidut salaatit ovat usein parhaita seuraavana päivänä, jotta maut saavat kunnolla muhia! 

3dl quinoaa
250g kirsikkatomaatteja
1 kurkku
1 ruukku rucolaa
1dl cashewpähkinöitä
1dl vihreitä oliiveja

Keitä quinoa kypsäksi paketin ohjeen mukaan ja valuta ylimääräinen vesi pois. Viipaloi joukkoon kirsikkatomaatit, kurkku sekä hienonna rucola. Lisää myös cashewpähkinät sekä oliivit. Tee alla oleva salaatinkastike. Pähkinöitä voit halutessasi laittaa enemmänkin. Ne imevät itseensä marinadia ja pehmenevät maukkaiksi! 

Viinietikka Salaatinkastike

Hyvä sääntö salaatinkastikkeen ja marinadin tekoon on 3 osaa öljyä, 1 osa viinietikka. Tällä säännöllä saat hyvän pohjan johon voit lisäillä mitä vaan mielesi mukaan!

Peruspohja:
0.5dl Rajamäen Yrtti Valkoviinietikkaa
1.5dl oliiviöljyä

Lisäksi:
2rkl sitruunamehua, tai limeä, appelsiinia, mandariinia
1tl agavea tai hunajaa
Mustapippuria ja ripaus suolaa

Sekoita ainekset keskenään pieneen lasipurkkiin ja ravista voimakkaasti. Kaada puolet salaatin joukkoon ja sekoita huolella. Tarjoile loput kastikkeesta salaatin kera ja ripottele sitä lisää päälle makusi mukaan2
Back to Top