Tofu-Mustikkapiiras Mökkitunnelmiin (V, Gf)


Keskiviikkoiltaa kaikille!

Olin viime viikonlopun mökillä perheeni kanssa. Kuljin ulkona ja katselin mustikoita. Pakkaseen asti en jaksanut kerätä, mutta kyllä harmitti että piirakka-aineksia ei ollut valmiina, sillä muutaman desin nyt kerää hyvin pienessäkin ajassa. Mitkä ne mökkipiirakka-ainekset sitten olisivat? Mökkiolosuhteet vaihtelevat modernista alkeelliseen mutta oletetaan nyt että käytössä olisi ainakin uuni ja ehkä jonkinlainen sekoitin?  Vaihtoehtoisesti piirakan voi tehdä kotona valmiiksi ja kuljettaa mökille mukaan helposti vuoassa. Mökkipiirakkaa siis jokatapauksessa. 

Piirakasta tuli mehevä ja ihanan perinteinen. Sitruuna tuo raikkautta ja kardemumma saa keittiön tuoksumaan lämmölle ja halauksille. I know, runollisuus ei ole se minun juttuni, mutta lyhyesti sanottuna piirakka oli pirun hyvää. Ei hienosteluja, ei kikkailuja, ei supervälineitä, ei jääkaappia. 

Jälleen olen postaamassa jälkkäriä, joten lupaan että seuraava ohje on suolainen. Vaihtelu virkistää.


Silken tofu on siitä hyvä raaka’aine, että se säilyy myös lämpimässä. Näin ollen sinun ei tarvitse murehtia kylmäketjusta kun kuljetat aineksia mökille. Ja vinkkivitosena mainittakoot, että etniset kaupat myyvät silken tofua usein huomattavasti halvempaan hintaan kuin suomimarketit. Meidän cittarissa silken tofua löytyy etnisten maustekastikkeiden ja kookosmaitojen läheltä, toisin kuin muut tofut siis.  Myös kasvimaidot ovat yleensä avaamattomina huoneenlämmössä, tietenkin myös öljyt ja jauhot.  Mitä vähemmän päänvaivaa sen parempi, eikö vaan!  Mökkivarusteet vaihtelevat leipojan mukaan, mutta kaurajauho on sellainen hyvä peruskaura (#hulvatonruokabloggaaja) mitä on hyvä olla gluteenittoman leipojan varastossa. Tähän ohjeeseen mittasin kaurahiutaleita, jotka sitten jauhoin tehosekoittimella itse jauhoksi. 

Öljynä käytin Viridianin kookosöljyä, jonka sain testiin kun kävin vierailulla Sugar Helsingin Showroomilla. Alun perin innostuin tästä öljystä sen miedon tuoksun vuoksi. Käytän usein kookosöljyä hiuksiin ja ihon hoitoon. Valitettavasti se mies joka meillä asuu, ei aina osaa arvostaa sitä, että koko makkari tuoksuu trooppiselle malibudrinkille. Nyt kokeilin kuitenkin tätä myös leivontaan ja herkullisen mehevä kakku puhuu kyllä puolestaan, hyvin tomii! Myös kuvassa oleva Lime-Minttu Yogi Tee tarttui aikoinaan testiin. Ensimmäisen testailin ja seuraavat sata pakettia olenkin ostanut itse. Kerrastakoukussa!

Voit laittaa piirakkaan kookosöljyä kuten minä tein, mutta testasin myös 1dl + 1dl oliiviöljyä ja omenasosetta (tai banaanisosetta). Toimii sekin hyvin, joten käytä sitä mikä miellyttää sinua enemmän. Sokerina käytin raakaruokosokeria mutta myös kookossokeri tuo kivan kinuskista makua. Sokeria välttelevä laittaa erytriolia.


Tofu-Mustikkapiirakka Mökkitunnelmiin
Vuoka: 23cm x 33cm


1pkt silken tofua
1dl sitruunamehua
1.5dl kasvismaitoa
2dl kookosöljyä (tai 1dl öljyä + 1dl omenasosetta)

5.5dl kaurajauhoja
2dl raakaruokosokeria tai muuta haluamaasi sokeria 
1.5tl soodaa
1/2tl kardemummaa
1tl vaniljaa
1/2tl suolaa

3dl + 2dl mustikoita tuoreena tai jäisinä

Soseuta keskenään tofu, sitruunamehu, kasvismaito ja öljy. Käytin tehosekoitinta mutta myös vatkain, sauvasekoitin tai kärsivällisyys ja käsivoima hoitaa homman. 

Sekoita loput kuivat ainekset keskenään. Yhdistä seokset ja lisää joukkoon 3dl mustikoista. Kaada levinpaperilla vuorattuun vuokaan ja ripottele päälle loput mustikat. Paista noin 45-50min 175 asteessa. Anna jäähtyä 30min ennen tarjoilua, jotta piiras tiivistyy. 

Lisukkeeksi vaniljajäätelöä, kookoskermaa, kuppi teetä?


2

4 Raaka-aineen Mutapalat (Gf, V)




Eilen touhusin kotona, tein ruokaa ja kuvailin. Yksinkertaiset ohjeet saavat aina hyvän vastaanoton, joten minun pitää ehdottomasti jakaa myös tämä teille. Istuin ystävieni kanssa sohvalla, söimme mutapaloja ja katselimme kuvia. Tänään on viimeinen työpäivä apteekissa ennen lomaa, mikä tarkoittaa sitä että teen kuukauden ajan vain yhtä työtä. Ja sitten tietenkin alkaa se koulu. Todellinen loma, iltapäivät ja viikonloput ovat vapaita, mitä teenkään kaikella tällä vapaa-ajalla!? Ystävät nauravat minulle, ettei  kukaan muu ole innoissaan tällaisesta vapaudesta. Toinen työhän kuitenkin jatkuu arkipäivisin normaalisti. Se että voin rentoutua kotona neljän jälkeen on kuitenkin todellinen voitto.  Rentoutua = hoitaa kaikki rästit, siivota, kokkailla, suunnitella ja opiskella! Jes.


Näihin mutapalasiin törmäsin Pinterestissä ja olen kerrasta koukussa.  Harmikseni en muista nyt mistä blogista oli kyse, idea ei kuitenkaan ole omani vaan olen sen pinterestin inspiraatiotaivaasta napannut. 

Koostumus on tuhti, tahmainen ja mehevä. Paras tulee mielestäni mantelivoilla, mutta käytä maapähkinävoita mikäli siitä pidät enemmän. Myös siemenvoi ajaa varmasti asian pähkinäallergiselle.  Herkut syntyvät vain neljästä ainesosasta: banaanista, mantelivoista, hunajasta tai siirapista ja kaakaojauheesta. Jokainen voi lisätä mielensä mukaan mausteiksi vaikkapa kardemummaa tai vaniljaa. Ja nyt minä ennakoin. Kohta joku kysyy, millä voisin korvata banaanin? Makunsa puolesta banaanilla tuli ehdottomasti paras, mutta yleisön toiveesta (tai toiveita ennakoiden) testasin myös bataattia. Ulkonäkönsä puolesta bataattipalasia ei juurikaan erota banaanilla tehdyistä ja ne olivat aivan yhtä herkullisen tahmaisia ja suklaisia.  Tarjoiluun sopii hyvin raikas mansikkasose ja mintun lehdet. 


Minusta on ihanaa löytää ohjeita, jotka valmistuvat terveellisesti ja helposti ilman turhaa hienostelua.
Nämä mutapalaset maistuvat varmasti suklaan ystäville ja ovat sopivan kokoisia makeanhimon tyydyttämiseen vaikka ihan arkipäivänäkin.  Ystäväni innostui näistä niin, että suunnitteli tekevänsä näitä myös lapsen synttärijuhliin, mikä mahtava idea! Mansikka päälle ja juhlaleivos on valmis.


Mutapalaset

2 kypsää banaania/puolikas kypsä bataatti
0.5dl + 3rkl kaakaojauhetta
0.5dl vaahterasiirappia tai hunajaa
2.5dl mantelivoita/muuta pähkinä- tai siemenvoita

+ mausteita halutessasi

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Se saa olla paksua. Vuoraa muffinssipelti paperivuoilla tai käytä silikonista vuokaa. Kaada melkein täyteen ja paista 15min ajan. 
Anna jäähtyä ennen kuin irrotat vuoasta, niin ne irtoavat parmmin. Nauti heti  tai säilytä jääkaapissa kannellisessa astiassa.

Tarjoile raikkaan marjasoseen kera ja herkuttele!



19

Snickers palaset (V, Gf)


Kolme sanaa. Kinuski. Nougat. Suklaa. 

Heräsikö kiinnostus? Entäs herkkuhimo? Tein miehen synttärikahville snickers patukoita ja voi voi kuinka innoissaan olen näistä. Löysin ohjeen tästä blogista ja onneksi en ihan liikaa lähtenyt sooloilemaan. Siis kuinka hyvää tuo nougat voi olla ja vielä kaurasta tehtynä! En olisi ikinä uskonut sen sisältävän kauraa ja lusikoin sitä blenderistä suoraan suuhun kerran jos toisenkin. Kaiken kaikkiaan snickerssit oli helppo tehdä, vaikka niissä olikin useampi vaihe. Patukoita on muutenkin kivempi tehdä levyllinen josta sitten pilkkoa itselleen sopivat palat. Kaikki tietävät miltä keittiö näyttää, kun yrittää kuorruttaa jokaisen palan erikseen… 


Mikä näissä oli parasta? Maku ainakin, sitten tekovaiheet. Helppoa kuin heinänteko (sanoo citytyttö). Olen yleensä käyttänyt raakaherkkuihin hunajaa tai agavea mutta jos vaan yhtään pää kestää ajatusta että näissä on siirappia, valitse vaahterasiirappi! En ala väittelemään onko näissä makeuttajissa edes mitään eroa ja mikä on hyvästä mikä pahasta. Kuitenkin, vaahterasiirapin maku sopii kokonaisuuteen just eikä vain melkein.  

Ruokakuvaus on ihanan innostavaa, varsinkin kun mallina toimii niinkin herkullinen setti kuin nyt. Vielä houkuttaisi panostaa parempaan putkeen, kunnon kuvauspöytään, lamppuihin… isompaan kotiin johon tämä kaikki mahtuisi? Haluan kiittää teitä lukijoita ihanista kommenteista joita viimepäivinä olen saanut. Moni on testannut ohjeita ja kirjoittanut niistä joko omaan blogiin tai jakanut kuvan instagramissa. Muistakaas  tägätä minut @liisalla jotta pääsen jatkossakin ihastelemaan luomuksianne!


Nyt reseptiin!

Pohja on tuhtia suklaata, tee halutessasi ohuempi kerros sitä. Minä tein paksun ja myös suurempaan vuokaan kuin alkuperäinen. Kun nyt pistetään patukoiksi niin pistetään sitten kunnolla. Tunnustele nougatissa makeutta, minä pidän vähemmän makeasta, sillä myös taatelit makeuttavat runsaasti päällä. Jos haluat tehdä kuitenkin selvästi karkkia, laita vaahterasiirappia koko desi. Voit tehdä nougatin joko kaurahiutaleista tai mantelijauheesta, tässä ohjeessa käytin puolet ja puolet.

Vinkki: saat pienet palat kun teet patukat leipävuokaan puolikkaalla annoksella!

Snickers Palaset
vuoka 22+22cm

Suklaapohja

2dl kookosöljyä
1.5dl kaakaojauhetta
0.5dl vaahterasiirappia
ripaus suolaa

Nougat

1.5dl kookosöljyä
1dl kookoskermaa/maitoa
0.5-1dl vaahterasiirappia 
riippuen kuinka makean haluat?
2tl vaniljaa
2.5dl kaurahiutaleita tai mantelijauhetta
1/2tl suolaa

Kinuski

16 suurta pehmeää taatelia
4rkl maapähkinävoita
1.5tl vaniljaa
1rlk kookosmaitoa

Lisäksi

1.5dl pähkinöitä päälle
käytin kevyesti suolattuja ja paahdettuja maapähkinöitä

Pohja

Lämmitä kookosöljy juoksevaksi, jos se on jähmettynyt. Sekoita tehosekoittimessa tai käsin ainekset huolellisesti keskenään. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja kaada pohja vuokaan. 
Aseta pakkaseen noin 15min ajaksi. 

Nougat

Sekoita ainekset keskenään. Käytä tehosekoitinta niin saat massasta tasaisen. Lisää kookosmaitoa mikäli seos on liian paksua. Mikäli käytössä ei ole tehokasta konetta, käytä kaurahiutaleiden sijaan mantelijauhoa joka on jo valmiiksi hienorakenteista. 
Levitä tasaisesti pohjakerroksen päälle. Anna olla pakkasessa noin 30min-1h.

Kinuski

Poista taateleista kivi. Hienonna niitä tehosekoittimessa kunnes ne ovat aivan mössöä. Sekoita joukkoon muut ainekset. Massa on todella paksua!
Levitä massa nougat kerroksen päälle. Käytä apuna käsiäsi, sillä massa on todella jämäkkää. Painele lopuksi siihen pähkinät. 

Siirrä jääkaappiin, odota ainakin 1h ja tarjoile! Jos maltat, herkut säilyvät myös pakkasessa makeanhimoa odotellessa.

Nauti!



14

Tattari-Hasselpähkinäleipä (Gf, V)



Mikä onkaan täydellisempää vapaaviikonloppuna kuin tehdä uunituoretta leipää. Olen tänään leiponut myös täydellisen makuisia Snickers ruutuja. En ole ikinä syönyt niin hyvää raaka nougatia, kun Snickerpaloissani on, joten olen tästä todella innoissani. Mies on aikoinaan nimennyt Snickersin lempisuklaakseen, joten tätä on siis tarjolla hänen syntymäpäiväkahveilla.  Resepti tulossa blogiin!

Jotta ei ihan aiheesta eksytä, niin puhutaan vähän myös tattarileivästä. Aloin yhtenä päivänä miettimään, miten kalliita kaikki parhaat gluteenittomat leivät ovat. Siis ne ihanat joihin tulee paljon siemeniä ja pähkinöitä. Halusin tehdä jotain vastaavaa, mutten tiennyt että mistä. Kun sitten innostuin keittämään tattaria hiukan enemmän kuin lounaani vaati, päätin tehdä kokeiluja. Neljä lepää myöhemmin, voin sanoa löytäneeni täydellisen kokoonpanon.  

Tattarista tulee täydellinen pehmeä leipä ja vielä edulliseen hintaan. Valitettavasti Suomessa se on kuitenkin niin paljon kalliimpaa, kuin esimerkiksi Virossa, jossa tattaria käytetään muutenkin runsaammin. Toiset raahaavat lavoittain olutta, toiset tattaria. Tuleepahan halvemmaksi. Tattarijauhoilla on luonteikas maku, mutta keitetty tattari on pehmeämpää ja mietoa. Se ei hallitse leivan makua ja lopputulos oli mielestäni ihanan neutraali, arkileiväksi sopiva. 


Hasselpähkinät tuovat mukavan suuntuntuman, mutta voit laittaa tilalle mitä vaan sattumia. Viimeisimpään leipään laitoin suolapähkinöitä joita sattui olemaan kotona ja kuinka hyvä leivästä tulikaan! Myös pellavansiemenrouhe on vapaaehtoista. Pellava sitoo taikinaa hiukan ja lisää rouskuvia sattumia. Myös ilman tätä onnistuu mainiosti ja leivästä tulee täydellisen mehevä ja hyvin koossa pysyvä! Pellavan tilalla myös chia toimii hyvin. 

Levitteeksi tein avocado-paputahnaa, jonka ohjeen julkaisin jo Instagramissa aikaisemmin, kurkkaa se TÄÄLTÄ. Säilytä avocadopohjaiset tahnat kannellisessa lasipurkissa, niin ne eivät tummu, kuten avocadolla olisi muuten tapana tehdä.


Tattari-Hasselpähkinäleipä

2.5dl keittämätöntä tattaria
5dl kaurahiutaleita
½-1tl suolaa
3rkl psylliumia
(0.5dl pellavasiemenrouhetta)

0.5dl oliiviöljyä
1dl vettä
1-2rkl hunajaa tai siirappia

1.5dl hasselpähkinöitä

Keitä tattari kypsäksi runsaassa vedessä. Käytän GoGreenin tattaria joka kiehuu 10min. 

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. 

Valuta vesi pois ja sekoita joukkoon kaurahiutaleet, suola, psyllium ja pellavasiemenrouhe. Lisää mausteita mikäli haluat ja sekoita kaikki tasaiseksi. Lisää joukkoon myös hasselpähkinät.

Kaada mittamukiin öljy, vesi ja hunaja tai siirappi. Mielestäni paras tulos tulee vaahterasiirapilla, sillä pidän sen mausta. Sitten yhdistä kosteat ja kuivat ainekset keskenään ja sekoita tasaiseksi. 

Öljyä vuoka tai vuoraa se leivinpaperilla. Minä käytän silikonista leipävuokaa josta leipä sujahtaa helposti pois puolessa väissä. Painele taikina vuokaan tasaisesti ja paista 30min. Kumoa leipä varovasti leivinpaperilla vuoratulle pellille.  Paista kumottua leipää toiset 30min. 

Anna jäähtyä hetki ja nauti!






8

Falafelit X3


Onko mitään parempaa kuin hyvä rapea falafel? No ei. Siispä ei ole haitannut että olen viime viikkojen aikana tehnyt falafelia varmaan kuusi kertaa. Koska jokainen ohje on testattava, kikherneitä on kulunut kiitettävästi. Mutta siis hei, eihän tämä nyt ole mikään ongelma. Falafel ei koskaan ole ongelma. 

Helsingin parhaat falafelit saa ehdottomasti Fafa’sista, ja tästä ei varmaan kukaan lähde edes väittelemään. Mutta eivätpä kotitekoisetkaan näille kovin paljon häviä, kun valitsee oikeat raaka’aineet. Falafelien perustana toimivat kikherneet ja joukkoon sujahtaa sipulia ja valkosipulia. Nyt valkosipulin ystävä voi vaikka tuplata määrän, sillä falafel ei ole falafel, jos siinä ei ole kunnolla makua. Korianteri ja persilja muodostavat täydellisen liiton. Voit myös lisätä muita yrttejä, mutta laita ainakin nämä kaksi tuoreena. Tahini jakaa mielipiteitä, mutta se kuuluu mielestäni falafeliin olennaisesti. Taikinan joukossa se ei maistu kovin voimakkaalle, joten se kannattaa laittaa vaikket tahinin ystävä olisikaan. Huomaa myös, että tahineissa on kovasti eroa. Osa kokeilemani on hyvinkin kitkerää, toinen taas tummaa ja paksua. Suosikkini on kuvassa oleva tahini jota saa etnisistä kaupoista.


Jauhoina käytän kikhernejauhoja, jotka sitovat taikinaa mukavasti. Ne ovat edullisia ja antavat hyvän rakenteen. Olen tehnyt menestyneesti falafelia myös muilla jauhoilla, joten älä hautaa falafelunelmaasi, mikäli kaapista tämä uupuu. Laita tilalle muuta, hyvin sitovaa jauhoa. 

Falafel paistetaan usein pannulla öljyssä, mutta minä olen aivan liian laiska siihen. Tai miten nyt ottaa, teen falafelini uunissa jotta voin tehdä jotain muutakin samaan aikaan. Forever multitasking. 
Tällä ohjeella falafeliin tulee mukavan rapea pinta, jääden kuitenkin sisältä pehmeäksi ja meheväksi.  
Teen harvoin perusfalafelia, sillä lisään taikinan sekaan kotoa löytyviä  ainesosia. 

Bataattifalafel on ihanan täyttävää ja maukasta. Jos teet bataattiruokaa, paista ylimääräinen bataatti jo valmiiksi ja voit tehdä seuraavina päivinä siitä falafelia! Kesäkurpitsaa ja pinaattia lisäämällä lopputulos on kivan vihreä, se tietää aina hyvää! Lisäksi kesäkurpitsaa saa joka kaupasta edullisesti, toimii. Sitten vielä falfel siemenillä. Lupaan, tämä on ihan parasta! Idea syntyi siitä, kun minulla on jämäsiemenpurkki johon kaadan aina ylimääräiset paahdetut siemenet odottamaan käyttöä. Kerran purkissa oli seesaminsiementä ja auringonkukansiementä valmiiksi paahdettuna. Hetken mielijohteesta kaadoin ne falafeltaikinani joukkoon ja takaisin ei ole paluuta. Myös päkinät toimivat erinomaisesti, mutta seesam ja falafel ovat vaan bff. Tästä ei pääse yli eikä ympäri.  

Vinkki: Tuplaa annos ja tee seuraavaksi päiväksi töihin falafelsalaatti evääksi. Ruokatauon odottaminen ei ikinä ole niin rankkaa kuin falafeleväspäivinä.


Perus falafel 

1tlk kikherneitä valutettuna 
½ ruukkua korianteria 
½ rukkua persiljaa 

2 valkosipulin kynttä 
1 sipuli 

2rkl tahinia 
3rkl  kikhernejauhoja, eli gramjauhoja 
2tl juustokumiaa 
2tl paprikajauhetta 
Ripaus suolaa 
Mustapippuria 
Halutessasi hiukan chiliä

Paistamiseen: 

Runsaasti oliiviöljyä 
1tl juustokuminaa  
1tl paprikajauhetta 

Murskaa kikherneet joko käsin tai konella. Jätä kuitenkin sattumia, älä murskaa massaa aivan soseeksi. Hienonna yrtit, sipuli ja valkosipuli. Minulla on tapana tehdä kaikki tehosekoittimella. Lisää joukkoon mausteet ja tahini. Jos et missään tapauksessa pidä tahinin mausta, käytä muuta pähkinä- tai siemenvoita. 

Pyörittele massasta palloja ja  asettele pannulle. Sekoita öljyyn mausteet ja sivele pallot runsaalla öljyllä jotta pinnasta tulee rapea. Paista 225 asteessa 30-40min ajan.


Bataattifalafel

1 bataatti, suuren nyrkin kokoinen 
Runsas nippu tuoretta tilliä 

Pistele bataattiin haarukalla reikiä ja kuumenna sitä mikrossa täydellä teholla 10min molemmin puolin. Bataatti voi valmistua mikrossa samalla kun teet muun taikinan. Jos bataatti jää raa’aksi mikrossa, voit halkaista sen vielä ja kypsentää 5-10min lisää, jotta myös keskusta pehmenee. Kun bataatti on kypsää, irrota siira kuori ja murskaa haarukalla tai survimella muun taikinan joukkoon.
Voit käyttää myös edeltävästi paahdettua bataattia.


Siemen-falafel 
3dl seesaminsiemeniä 
1dl auringonkukan siemeniä 

Paahda pannulla 1dl seesaminsiemeniä ja auringonkukansiemenet. Kun ne ovat paahtuneet ja saaneet kultaisen sävy, sekoita ne taikinan joukkoon. 
Kaada loput 2dl seesaminsiemeniä lautaselle ja pyörittele lopuksi falafelpallosi siinä. 


Kesäkurpitsafalafel 

1 kesäkurpitsa 
Kourallinen tuoretta pinaattia 
0.5dl kikhenrejauhoja 

Raasta kesäkurpitsa ja aseta se tiiviiseen siivilään valumaan hetkeksi. Hienonna pinaatti yhdessä yrttien kanssa. Sekoita  kaikki ainekset taikinan joukkoon. Koska kesäkurpitsasta irtoaa nestettä, 
tämä vaatii hiukan enenmmän kikhernejauhoja sitomaan kokonaisuutta. Mikäli saat valutettua kurpitsasi hyvin, myös pienemmällä jauhomäärällä pärjää. 

Kesäkurpitsafalafel on pehmeämpää kuin muut taikinat, älä siis huolestu vaikket saisi pyöriteltyä palloja. Muotoile käsin pienet nokareet ja paista öljyllä siveltynä kuten muutkin. 

Falafel pitää ehdottomasti tarjota runsain dipein, älä siis säästele tahinissa, sweet chilissä tai muissa kastikkeissa. Nauti!


Falafel sanottu 28 kertaa. Falafel.  


14

Kookosjääkahvi


Eeenerrgistä ja kofeiinitankattua huomenta! Minun aamuni alkaa aina kahvilla. Siis aina. Olen rehellisen onnellisesti koukussa, päänsärkyinen ja kiukkuinen ilman sitä. Eikä edes hävetä myöntää. 
Nyt voi aidosti ja oikeasti mainostaa jääkahvia helleilmojen varalle. Kyllä se kesä sieltä tuli! 

Käyn vuosittain Ateenassa miehen perheen luona. Siellä jääkahvit ovat päivittäinen juttu. Koska niitä saa jopa euron hintaan, niitä tulee osteltua aika monta päivässä. Mitenkäs syntyy paras jääkahvi kotioloissa? Kreikassa juon kahvini usein mustana ja kanelilla. Soijamaitoa saa kyllä kaupoista,  mutta kahviloissa sitä ei usein ole.  On kuitenkin tavallista, että kahvin päälle kaadetaan vaahdotettua maitoa (ilmeisesti tölkkimaitoa?) ilmavana vuorena. Vaikka Ateenassa juon kahvini mustana, kotona haluan siihen maitoa. 

Kesäkahvin voi tehdä helposti kun pakkasessa on valmiita kahvijääpaloja. Keitä pannullinen kahvia ja anna sen jäähtyä hiukan. Kaada muotteihin ja pakasta. 

Helpoin kahvi syntyy, kun täytät lasin kahvijäällä ja kaadat päälle lempi kasvismaitoasi. Esimerkiksi Alpron Kookos-Riisimaito sopii mahtavasti jääkahviin, samoin kuin erilaiset mantelimaidot. Ostan usein makeuttamatonta mantelimaitoa mutta kyllä se vaan niin on, että herkullisin kahvi tuli Alpron Original mantelimaidosta sekä tuosta ihanasta kookos-riisimaidosta. Vaikka joku kasvimaito ei kävisi kuumaan kahviin, se maistuu aivan erilaiselle jääkahvipalojen kanssa. Anna siis maitomauille mahdollisuus tässä muodossa!


Kun kahvidrinkkiä lähdetään tekemään, näen ihan mielelläni hiukan enemmän vaivaa sen eteen. Vaahdotettu maito tekee ratkaisevan eron siinä, kuinka hienolta kahvi tuntuu. Jääkahvissa vaahtoelämys syntyy blenderillä, mutta kuka estää vaahdottamasta maitoa myös perinteisin keinoin. Joskus kofeiiniannos vaan pitää saada fiinimmässä muodossa. Toisaalta, simppeli kahvijääpala + mantelimaito on myös niin taivaallinen ratkaisu. Ehken lähde väittelemään kumpi juomista on parempaa.

Minun suuhuni kookoskerma maistuu. Sen voi korvata millä tahansa kasvipohjaisella vispautuvalla mikä itselle on mieleen. Jos siis käytät johonkin ruokaan vispiä tai kookoskermaa, säästä nokare seuraavaan päivään ja lusikoi se kahvin päälle! Toisessa juomassa yhdistyy kylmä kookosmaito jääkahvipaloineen ja ilmava kerma päällä hienostelulisukkeena. Puristin päälle hiukan agavea, sillä halusin nauttia juoman jälkkäriksi.  Jos sinulla on tehokas blenderi, hienonna jää murskaksi. Kuitenkin toisessa juomassa on testattu ja todettu, että se maistuu aivan yhtä herkulliselle myös kokonaisilla jääpaloilla, ei siis hätää jos et uskalla keittiökoneitasi rääkätä. Kasvimaitojen valikoima on ihanan laaja ja tällaisen juoman kanssa sinulla on hyvä syy kokeilla uusia makuja. Uskoisin että esim. hasselpähkinämaito ja kahvijääpalat eivät ole yhtään hullumpi kokoonpano. Kerrankin hyvä syy testailla!


Kookosjääkahvi syntyy näin:

1. Valitse juomalasi tai suuri hillopurkki
2. Täytä se jäädytetyillä kahvipaloilla melkein täyteen, noin 2/3 lasin koosta
3. Kaada Alpron Kookosmaitoa niin että lasi täyttyy melkein kokonaan. Käytä halutessasi jotain muuta kasvimaitoa.


 = Näin sinulla on täydelliset suhteet jääkahville.

Nyt on aika miettiä, maltatko jatkaa valmistamista vai haluatko nauttia kahvisi heti?

Valitse mausteet:
Kanelia, kardemummaa, vaniljaa tai ripaus lakritsijauhetta?

Entäs makeutus:
Agavea, kookossokeri, vaahterasiiappi? 
Jääkahvi saa olla vähän makeampi kuin tavallinen kahvi.

Kaada koko komeus tehosekoittimeeseen ja murskaa hienoksi.  Tarkistathan etukäteen, että blenderisi ei rikkoudu tästä. Lisää halutessasi vähän maitoa, jotta saat mieleisen koostumuksen. 

Päälle vielä:
Vatkattua kookoskermaa, soijakermaa, vispautuvaa vaniljakastiketta? 
Voit myös kaataa vaahdottamatonta mutta pehmeää kookoskermaa kahvin päälle tuomaan makua. 

Nyt on aika nauttia! Kaiva juomapilli esille ja tökkää se jäiden joukkoon. 








14

Mansikka-Raparperi Pannukakku (V, Gf)


Hyvää heinäkuun alkua!

Viikon lopuksi on luvattu hellettä, minäpäs suuntaankin viettämään päiväni Pärnuuseen, varautukaa siis kuvaspämmiin! Vietän kokonisen viikonlopun hyvässä seurassa, suunnitteilla paljon epämääräistä ympäriinsä vaeltamista ja ruokaa. Kyllä kiitos.  Tässä vaiheessa on hyvä ilmoittautua, jos osaa suositella Pärnussa jotakin kivaa ruokapaikkaa vegelle. Muutama on ainakin jo valittu etukäteen, ja tietenkin piknik rannalla!

Olen saanut jo aikaisemmin päähäni idean tehdä pannukakkua.  Pannukakun suurin ystävä en ole koskaan ollut, sillä fanitan kovasti pannulla tehtyjä lettuja. Uunipannukakku kuitenkin houkuttaa helppoutensa vuoksi. Lisäksi mietin aina, jos herkku pitäisi viedä mukana johonkin.  Kylään, mökille, piknikille…? Vuokaan tehtävät herkut ovat mitä parhaimpia tällaiseen tarkoitukseen ja hei, nyt saatte käyttöä sille raparperivuorelle joka aiheuttaa päänvaivaa vuosi toisensa jälkeen.  Jos ei ennestään ole pannarifani, niin on tehtävä sellainen pannari että on syytä ruveta faniksi!

En ole vuosiin syönyt pannaria enkä ikinä tehnyt sitä perinteistä eläinpannaria. Tein kuitenkin runsaasti taustatyötä ja tutkimusta, lähteinä käytin googlen kuvahakua ja vauva.fi sivustoa. Minulle selvisi että oikean pannarin kuuluu olla tiivis, litteä ja makeahko. Ei liian makea, ei liian kakkumainen, lisukkeet olennaisia. Selvä, haaste vastaanotettu. 


Vaikka vegepannari syntyy helposti vehnäjauhoista, ei tämä ratkaisu houkuttanut. Vehnää ei oikeastaan kaapissa enää olekaan. Pannukakun koko olemus huutaa, että tämän on oltava helppoa. Ainesten on löydyttävä kuivakaapista juuri samalla sekunnilla. Ja noh.. minulla ainakin on aina pari tölkkiä Alpron jogurttia jääkaapissa.  Sillä millä hienolla ja kalliilla gluteenittomalla seoksella tulee paras pannari, ei siis ole mitään väliä… niitä ei kuitenkaan kaapissa ole just nyt.
  
Mitä teidän vakiovarusteisiin kuivakaapissa kuuluu? Minulla on kaurahiutaleita sekä usein perunajauhoa tai maissitärkkelystä. Tällä kertaa maissitärkkelys päätyi pannariin. Makeutin koko homman raakaruokosokerilla, mutta voit käyttää mitä tahansa muutakin sokeria. Kun leivonnaisen päälle sirottelee hunajaa, agavea tai siirappia, se saa makeutta ilman että sokeria tarvitsee kovin paljon laittaa. Lisäksi siirapin tai hunajan makeus sopii hyvin raparperin raikkauden pariksi.

Koska kookoksen makuinen Alpro oli cittarissa euron purkki, päätyi myös sitä tölkillinen joukkoon. Voit käyttää mitä tahansa Alpron soijajogurttia,  se tekee rakenteesta mehevää ja tiivistä, ihan niin kuin perinteisessä pannukakussa. Tämä pannari on parasta jäähtyneenä, sillä silloin rakenteesta tulee paras. Täydellinen vieminen mökille tai kylään. Lisukkeeksi kookoskermaa tai jäätelöä, tuoreita marjoja ja hedelmiä!

Jos kokeilet reseptejäni, tägää minut ihmeessä mukaan kuvaan. Facebooksivuni löytyy TÄMÄN linkin takaa. Instagramissa minut löytää TÄÄLTÄ. Tulen aina ihan mielettömän iloiseksi kun näen teidän tekemiänne herkkuja. Erityisesti tätä banaanileipää innostui moni kokeilemaan, kiitos kaikille kuvansa jakaneille!


Mansikka-Raparperi Pannukakku 

Vuoka: 23cm x 33cm

2.5dl kaurahiutaleita
2.5dl maissitärkkelystä

2.5dl kasvimaitoa
1tlk Alpron jogurttia
1dl raakaruokosokeria tai muuta haluamaasi sokeria

1tl psylliumia
1tl leivinjauhetta
2tl vanilja
ripaus suolaa

3-4dl viipaloitua raparperia
Mansikoita

0.5dl hunajaa, agavea tai siirappia

Tarjoiluun:
Kookoskermaa ja mansikoita

Sekoita keskenään kuivat ainekset keskenään. Kaada joukkoon kasvimaito ja soijajogurtti ja sekoita vielä tasaiseksi. Lisää joukkoon ohuet raparperiviipaleet. 

Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja öljyä se kevyesti. Kaada taikina vuokaan ja levitä tasaiseksi. 

Asettele päälle mansikoita haluamallasi tavalla. Lämmitä siirappia tai hunajaa jotta se on täysin juoksevaa. Valuta sitä ohuena norona tasaisesti pannukakun päälle. 

Paista 45-50min. Ota uunista ja anna vetäytyä noin 30min. Anna tiivistyä hetken jääkaapissa jos haluat tiiviimmän koostumuksen. 

Lusikoi kylmässä olleesta kookosmaitotölkistä kerma päältä ja vaahdota se. Mausta halutessasi vaniljalla tai makeuta haluamallasi tavalla. Lusikoi pannarin päälle ja koristele mansikoilla.

Tarjoile ja nauti!


7
Back to Top