Kesäkurpitsa-Maalaissämpylät (Gf, V)


Iltaa kaikille! Ihan ensiksi haluaisin kiittää teitä! Olen saanut ihania kommentteja blogiin ja moni on klikannut seuraaman minua facebookissa ja instagramissa. Te olette suuri osa tätä blogia ja sen kasvua sellaiseksi kuin se nyt on. Kommenteista tulee aina hyvä mieli ja yritän vastailla niihin aina pikimmiten. Älkää myöskään arastelko heittää joukkoon toiveita ja kysymyksiä. Sain viimeksi toteuttaa arvontaa facebookin puolella, mikä on aina erityisen ihanaa. Minulla on takataskussa myös toinen arvonta, joka tulee sopivassa saumassa Instagramin puolelle, pysykää kuulolla kaikki. 

Muistattehan myös että koodilla LIISALLA, saatte 20% alennusta Nature's Design nettikaupasta. Koodi on voimassa 30.9.15 saakka. Minä menin ja hyödynsin tämän itsekin, pirullinen kun olen. Tilasin itselleni nämä Chakra lasit ja oli kyllä paras ostos vähään aikaan. 

Mutta hei, nyt se on korkattu. Nimittäin kesäkurpitsakausi. Pian ryhdytään siihen ‘’ilmaiseksi sain niin pakko syödä’’ kiereeseen. Sopii minulle. Kesäkurpitsa on yksi monipuolisin raaka’aines joka löytyy. Se sopii mainiosti suklaan pariksi, tehden mehevät leivonnaiset. Samalla siitä tulee nopeaa pannuruokaa, loistava keitto ja tässä tapauksessa: täydelliset evässämpylät. 

Evässämpylät syntyivät oikeastaan aidosta tarpeesta saada jotain salaattini rinnalle töissä lounastauolla. Kun salaatti on tarpeeksi runsas, sillä lähtee kyllä nälkä hyvin. Usein kaipasin siihen rinnalle ‘’sitä jotain’’. En ole vehnäpullien ystävä ja tavallinen ruisleipäkin on vähän tylsää. En jaksa alkaa tekemään leivälle sen ihmeellisempiä täytteitä, vaan haluan että se on erinoimainen sellaisenaan tai jonkin levitteen kera, jota voin nauttia salaattini joukossa. Haluan sämpylän olevan täynnä hyviä ainesosia, pelkkä jauho-hiiva-vesi ei ole päivittäisenä juttuna omaan mieleen. Ei ole epätavallista, että salaattini sisältää hummusta, pestoa tai jotakin paputahnaa. Samat sekoitukset käyvät erittäin hyvin myös leivälle!


Nämä sämpylät sisältävät runsaasti siemeniä ja rouhetta. Ne ovat rakenteeltaan tuhteja, tiiviitä ja herkullisia, juuri täydellisiä kevyen evässalaatin pariksi. Makua voit säädellä valitsemillasi yrteillä ja mausteilla. Maalaissämpylä-tunnelma näistä tulee kuitenkin juuri tillin ja ruohosipulin ansiosta. Nämä eivät tarkoituksella sisällä mitään kohottavia ainesosia, joten palloset pysyvät suurin piirtein sen kokoisina, minkä kokoisiksi ne pyörittelet pellille. Olen ottanut useasti tällaisen sämpylän töihin ja lähes aina saan kyselyjä, mitä moinen ihanuus sisältää? 

Ohje on yksinkertainen ja sitä on helppo muunnella maun mukaan. Pellava muodostaa geelin, joka vaikuttaa sämpylän rakenteeseen. Sitä en siis muuttaisi. Hasselpähkinöiden tilalla voit käyttää muita siemeniä tai pähkinöitä. Villi vinkki, tein nämä kerran pistaasirouheella ja ai että. Ei varmaan tarvitse kertoa kauan meni pellillisen syömiseen….

Kotimaisen kauran ystävä kun olen, sitä on monissa ohjeissani. Moni kuitenkin kysyy, millä sen voisi korvata. Kaurahiutaleen voisi kokeilla korvata jollain toisella hiutaleella, esimerkiksi quinoahiutaleella? Rehellisyyden nimissä kerron, etten ole niitä pitkään aikaan käyttänyt ja en osaa luvata, miten ne toimivat tässä ohjeessa. Muutenkin jos kokeilet ohjeita jollain omalla sovelluksella ja se sattuu toimimaan erityisen hyvin, niin pistähän kommenttia täällä tai vaikkapa facebookissa. Moni usein kyselee samoja asioita, ja eipä olisi ensimmäinen kerta kun lukija on saanut hyvää vinkkiä toiselta kekselijäältä lukijalta.



Kesärkurpitsa-Maalaissämpylät 

1.5dl pellavan siemeniä
1dl hasselpähkinärouhetta

2dl kaurahiutaleita
2dl tattarijauhoja
3rkl psylliumia
½-1tl yrttisuolaa

3.5dl vettä
3dl raastettua kesäkurpitsaa
0.5dl + 3rkl oliiviöljyä

1dl hienonnettuja yrttjeä, ilmavasti mitattuna
Käytin tilliä ja ruohosipulia

tai kuivattuja mausteita

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla.

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. 

Raasta kesäkurpitsa ja valuta ylimääräinen pois siivilässä. Minä raastoin suoraan siivilään ja odottelin noin 5min, kun vesi valui.

Hienonna myös yrtit hienoksi saksilla tai veitsellä. Yrttejä saa olla löyhästi noin desin verran, vähemmälläkin pärjää.

Sekoita kesäkurpitsa, vesi ja 0.5dl oliiviöljyä keskenään. Sekoita märät ainekset kuiviin aineksiin huolella ja anna taikinan turvota muutaman minuutin ajan. Sekoittamiseen käytän usein apuna käsiä. Taikinan kuuluukin olla aika jämäkkää.

Pyörittele taikinasta 8-9 palloa ja aseta ne leivinpaperille.  Ota jäljelle jäänyt 3rkl oliiviöljyä ja sivele sämpylöiden pinnat. Anna öljyn valua pannulle, jotta myös pohja ja reunat tulevat katetuksi.

Paista 25min, käännä sämpylät välissä ja paista vielä 20-25min, kunnes sämpylät ovat valmiin näköisiä ja kauniin värisiä. 

Anna jäähtyä hetki jotta rakenne tiivistyy  ja nauti ensimmäiset kuumina!

Eväitä varten, olen ostanut paperipusseja joissa otan sämpylöitä töihin mukaan. En tykkää laittaa niitä samaan rasiaan salaatin kanssa, sillä ne vettyvät muuten. Erillinen rasia pelkkää sämpylää varten tuntuu vähän oudolle, siispä paperipussi toimii hyvin. 


10

Kardemumma-Kauravohvelit (Gf,V) KitchenTimen Jälkiruokakilpailu


Yksi sana. Vohvelit. Oikeastaan useampia sanoja, ei pidä nimittäin unohtaa kardemummaa, vaahterasiirappia ja mustikoita, jotka ovat näiden luomusten ydin. 

KitchenTime.fi lähestyi minua ja kysyi, haluaisinko luoda kesäisen jälkiruoan ja osallistua sillä KitchenTimen jälkiruokakilpailuun. Vihdoinkin kesäsäät ovat saapuneet, joten kesäjälkkärin luominenkin onnistuu. Jälkkäriä varten sain valita, testattavaksi tuotteen, jota luomukseeni tarvitsisin. Vaikka kuinka kaverini minulle nauroivat tästä, minä päätin että teen teille vohveleita. Ja minulla on myös tosi hyvä syy siihen!

On hienoa esitellä teille jälkiruoka, joka on hieno, maukas, terveellinen ja onnistuu laitteella x. Laite x maksaa vähintään 100e ja laadukkaat vielä enemmän. Resepti ei onnistu ilman laitetta x, mutta hei, suosittelen ostamaan. Jotta voit tehdä tämän hienon jälkkärin kerran vuodessa. Jep, ei kuulosta hyvältä…

Sen sijaan, vohvelirauta lojuu jokaisen äidin tai isoäidin kaapissa, ellei omassakin. Sitä ei välttämättä tule käytettyä kovin usein, mutta sellainen on olemassa. Jos hankkimiseksi menee, hinnat eivät ole kovin pahoja. Meilläkin oli kotona vohvelirauta, niin kotona eli äitini luona. Ja on vieläkin. Sillä tuli hyvät vohvelit neuvostoliiton aikaan, tulee muuten vieläkin. Testaa siis mummon  vanha laite, ennen kuin lähdet toteamaan ettei se toimi. Minulla oli käytössä tämä vohvelirauta, joka toimi erinomaisesti. Vohvelit eivät tarttuneet kiinni ja pinnasta tuli kivan rapea.


Nyt vohvelitunnustus. En ole koskaan tehnyt suomalaisia vohveleita. Siis niitä paksuhkoja joiden taikina muistuttaa lettutaikinaa. Meillä vohveli oli ohutta ja murenevan rapeaa. Se käärittiin rullalle kuumana ja odotettiin, että se jähmettyy rapeaksi. Innoissani aloin siis kehittämään reseptiä tälle paksuja vohveleita tekevälle raudalle. Halusin luoda jotain helppoa mutta herkullista. Ohjeen tuli olla tarpeeksi yksinkertainen, että kaapista löytyy siihen ainekset ilman kauppareissua (unohdin lompakon kotiin, palasin kaupasta tyhjin käsin). 

Vohveleita voi nauttia kesäjälkkäriksi jäätelön tai kermavaahdon kera. Mustikat ovat nyt parhaimmillaan joten käytä tuoreita! Loppuvuosi on aikaa syödä pakastekamaa. 

Kesäistä jälkiruokaa on luomassa myös muutama muu bloggaaja. Tätä kirjoittaessani, minulla ei ole harmainta aavistusta keitä on mukana tai mitä jälkkäreitä on tulossa, käykö niin että pian onkin 6 vohveliohjetta joista valita?  Jos arvelen oikein, painitaan raskaassa sarjassa, joten olen iloinen päästessäni edes mukaan tähän. Nyt kuitenkin porkkana just sulle. Käynnissä on äänestys parhaasta ohjeesta. Äänestys tapahtuu instagramissa, Kitchen Timen sivuilla @kitchentimefi. Tykkää heidän Instagram tilistä ja suosikkiohjeestasi. Palkinnoksi äänestäjien kesken arvotaan tämä kattilasetti. Alkuperäinen arvo tuotesetille on yli 300e. Tämän jos voittaisi, niin varmaan kaikki vanhat kattilat voisi samantien joutaa roskiin. Tykkään kovasti kun arvottavana on oikeasti käytännöllinen tuote, jolle jokainen varmasti löytää käyttöä!  Linkki tuotteeseen tässä. Äänestysaikaa on viikon verran. Yhteydenotto tapahtuu Instagramin kautta ja sen hoitoo Kitchentime.fi.

Mitenkäs on, löytyykö teiltä vohvelirautaa? Miltä kuullostaisi, jos seuraavaksi olisi luvassa suolaisia pinaattivohveleita??




Resepti on toivottavasti teidänkin mielestä tarpeeksi simppeli. Testasin ohjetta useammalla eri tavalla, paras maku tuli kun käytin Alpron makeutettua mantelimaitoa. Myös kookos-riisimaito ja soijamaito toimivat hyvin. 

Vaahterasiirapin voi korvata, agavella tai hunajalla. Olen kuitenkin sitä mieltä että paras tuli vaahterasiirapilla. Ohjeeseen ei tule kovin paljon makeutusta ja voit vähentää siirapin määrän 1rkl. Kun taikinaan itseensä ei tule paljon makeaa, sitä voi pirskotella vohveleiden päälle vahvemman makuelämyksen saamiseksi. Parasta juuri näin!

Jos et halua käyttää tehosekoitinta, laita taikinaan valmista pellavasiemenrouhetta. Ja vielä jauhot. Käytin tätä Semper hieno gluteeniton jauhoseosta ja sillä tuli ehdottomasti paras lopputulos niin koostumuksen kuin maunkin kannalta. Kokeilin huvin vuoksi myös maissijauhoa, jauhoseoksen tilalla ja tuli vohvelit niinkin. Ne eivät kuitenkaan olleet yhtä maukkaita ja rapeita kuin Semper jauhoseoksella tehdyt. 

Lisää halutessasi myös hilloa, jotta saat kokonaisuuteen mehevyttä. Mustikoiden kanssa sopii hyvin vadelma-chia hillo. Tee se ensimmäiseksi, niin chia ehtii geeliytyä vohveleiden valmistamisen ajaksi.


Pieni purkillinen Vadelma-Chiahilloa

100g vadelmia
2dl vettä
1rkl vaniljasokeria
2rkl chia siemeniä

Sekoita ainekset huolella keskenään ja odota noin 15-30min välillä sekoittaen. 


Kardemumma-Kauravohvelit

2.5dl Mantelimaitoa
0.5dl + 2rkl kookosöljyä
2rkl Vaahterasiirappia
2rkl Pellavansiemeniä

2.5dl kaurahiutaleita*
2.5dl gluteenitonta jauhoseosta
2tl leivinjauhetta
1tl soodaa

2tl vanilja-jauhetta
1tl kardemummaa
1tl kanelia
Ripaus suolaa

Tarjoiluun tuoreita mustikoita ja vaahterasiirappia

*Älä unohda tarkistaa kauran ''gluteeniton'' merkintää, jos vohvelien on oltava täysin gluteenittomia.

Sekoita mantelimaito, kookosöljy, vaahterasiirappi ja pellavansiemenet keskenään. Käytä tehosekoittimessa kunnes siemenet ovat hienontuneet pieniksi. Tee tämä ensin, jotta seos ehtii seistä pari minuuttia, kun sekoitat kuivia aineksia. 

Sekoita kuivat ainekset ja mausteet keskenään. Yhdistä seokset. 

Laita vohvelirautasi päälle. Käytin kuumuustasoa 4 asteikolla 1-6. Paista vohveleita kunnes ne ovat saaneet kauniin värin. Minulla meni tähän 2-3minuuttia. Jos käytössäsi on hyvin vanha ja kulunut rauta, öljyä pinta kevyesti vohvelien välissä. Irroita vohveli puuhaarukalla, jottei vohveliraudan pinnoite vaurioidu. Siirrä ne jäähtymään ritilälle, jotta pinta rapeutuu. Paista kaikki vohvelisi ja kasaa pinoksi. 

Kaada mustikoita pinon päälle ja pirskottele vaahterasiiapilla. Lusikoi päälle hilloa ja nauti! Ja hei, älä unohda hyvää kahvia!

Ja PS! Huomenna on viimeinen päivä kun tämä arvonta on käynnissä! Älähän unohda osallistua.



5

Oikeasti herkullinen vihersmoothie?


Oikeasti hyvän makuinen vihresmoothie – Onko sellaista?


Olin pari päivää sitten Alpron järjestämässä Smoothie Workshopissa. Kokki Sami Tallberg veti meille innostavan ja opettavan smoothie-kurssin, jossa ideana oli tutustua makupareihin. Lopputuloksena oli jännittäviäkin kokeiluita, joita en olisi ikimaailmassa kotona sekoittanut keskenään! Opin että suklaakeksin voi heittää blenderiin ja että aamiaismuroja ja mansikoita voi yhdistää, jos sille päälle sattuu. Päivä oli aivan mahtava ja osallistumassa oli paljon muita kivoja tyyppejä, joiden kanssa juttu luisti kyllä hyvin! Alpron tuotteet ovat aina olleet suosiossa, joten tuntui myös kivan luontevalta osallistua heidän workshoppiin. Mikäli et ole vielä kokeillut ihania mantelimaitoja, kookosmaitoa tai soijajogurtteja niin nyt kipin kapin ostoksille! Aivan mahtavat pohjat smoothieisiin ja tuollaisen 500g jogurttipönikän vedän kyllä helposti ihan välipalaksi tuosta noin vain.  

Käy kurkkaamassa workshopin tunnelmista kuvia Alpron Facebook sivuilla tästä linkistä. Siellä näkyy paljon tuttuja naamoja ja minäkin vilahdan parissa kuvassa keskittyneesti blendailemassa.

Jokaisella oli workshopissa jonkin verran varmasti kokemusta smoothieiden teosta. Esille nousikin hyväksi havaittuja kokemuksia, jotka olivat luultavasti syntyneet kokeilemalla kotikeittiössä. Kuului vinkkiä viikunan ja tahinin yhdistämisestä, korianterin laittamisesta kaikkialle, limeä ja inkivääriä. Kaikki mahtavia vinkkejä joita ei aina muista itse. Nyt minä haluan jakaa oman smoothiehistorian ja  kokemuksen perusteella parhaat vinkit vihersmoothieeseen, sillä se on eniten oma juttu. 


Lähes joka arkiaamu minä juon vihreän smoothien. Ennen se oli toisinaan, sitten siitä tuli helppo ja nopea ratkaisu useimmiten. Nyt se on tapa. Pakkosaada-tapa. Nyrpistän nenääni jos pinaatti on loppu ja banaania ei löydy. Haluan sen samanlaisena aamusta toiseen, pinaatilla ja banaanilla. Istun työpaikan kahvihuoneessa ja nautin aamupalaani suuresta lasipullosta pillillä. Yhtenä päivänä huomasin,  etten olekaan ainut joka juo vihreää juomaa. Niin se tarttuu.  Joltakin minulle ja minulta muille. Tosin nyt workshopin jälkeen, olen kovasti inspiroitunut kokeilemaan uusia makuja, ehkä se perinteinen aamusmoothiekin saa vähän uutta ilmettä.
  
Vihreä juoma herättää kiinnostusta ja kyselyjä huomattavasti enemmän kuin keltainen tai punainen. Se myös herättää hyi! äännähdyksiä ja tyttörukka kommentteja. Suurin osa ihmisistä on vain kiinnostuneita, positiivisella tavalla. Onneksi. Minun pinaattini ei ole keneltäkään mitään pois, juon tätä koska pidän siitä, en siksi että minulla on pakkomielle. Jos en pitäisi, en joisi. 

Seuraava kysymys onkin, miten ihmeessä tuommoisesta saa sitten hyvän makuista? Onko olemassa oikeasti herkullista vihersmoothieta? No on, siis todellakin.

Olen tehnyt ennenkin postauksia vihreistä smoothieista, mutta kerta kiellon päälle, sillä tämä on aihe josta saan eniten kyselyjä ja uteliaita katseita.

Tämän postauksen idea on saada jokainen alkuun vihersmoothieissa. Kun ensimmäiset herkkusmoothiet on kehitelty, niin siitä on helppo lähteä itse villimmille teille. 

Tavoite: Lisää vihreitä ruokavalioon, helppo aamupala, terveellinen uusi tapa?

Ratkaisu: Kokeile, totuttele ja maistele eri vaihtoehtoja. Maista, maista ja maista! Älä sekoita 10 ainesta keskenään ja ihmettele mikä meni vikaan. Tänään smoothie kahdella raaka-aineella, huomenna kolmella. Ylihuomenna lisää neljäs. Kokeile, erehdy, innostu!


Ongelma no 1:  Vihreä maistu pahalle.

Lähdetään perusteista, minkä vihreän valitsen?

Pinaatti maistuu vähiten heinälle joten lähde tuoreista baby pinaatin lehdistä liikkeelle.
Taita makua mintulla tai sitruunamelissalla, niin viherjuoma on raikas eikä niin vihreän makuinen. Minttu tai melissa onkin vakioilmestys smoothieissani.

Tottuneempi laittaa jo lehtikaalia tai tammenlehtisalaattia joukkoon. 
Aloita pienestä. Ei  ole pakko juoda kiloa vihreää kerralla. Kokeile pientä kourallista. Salaattien lisäksi myös yrtit kannattaa muistaa, niitä saakin moni omalta parvekkeelta tai kasvimaalta. Kukaan ei kiellä juomasta basilikaa tai persiljaa hedelmien kera.

Huono blenderi: soseuta ensin vihreät pienen nestemäärän kera niin hienoksi kuin saat. 
Lisää vasta tämän jälkeen muut ainekset ja lisää nestettä. 

Hyvä blenderi: kaikki sekaisin ja menoksi. 


Ongelma no 2: Mitä laitan vihreän lisäksi?

Tavoitteena edeleen hyvä maku joten valitse voimakas hedelmä. Tarkoituksena ei niinkään ole peittää vihreän makua, vaan saada se osaksi toimivaa kokonaisuutta.

Banaani on minun kestosuosikkini mutta jos banaani ei miellytä, laita mangoa (pakastekuutioina ei yhtään hullumman hintainen), persikkaa, persimonia, ananasta? Myös mansikka jyrää vihreän maun mukavan marjaiseksi. 

Älä pihistele, yksi banaani tai desi mansikoita on ehkä kiva lisuke, mutta aamupalaksi se ei luultavasti riitä. Smoothie vie kyllä nälän jos siinä on tarpeeksi vatsalle täytettä. Hedelmää ja marjaa voi laittaa enemmän kuin pienen välipalan verran, aamupala saa olla tuhdimpi kuin välipala ja nälän pitää lähteä.

Tehokas blenderi suurruttaa myös porkkanat smoothieksi ja workshopissa joku taisi tehdä tomaattiversion. Alla olevassa kuvassa on Ainon oranssi smoothie, joka sisältää porkkanaa, mangoa ja kookosmaitoa. Minun vihreäni sisältää passionia, inkivääriä, minttua, pinaattia ja banaania. Molemmat olivat niiiiin herkkullisia!

Lisää makeutta: laita pari tuoretta taatelia joukkoon?

Lisää rasvoja: puolikas tai kokonainen kypsä avokado tekee juomasta ihanan täyteläistä.


Ongelma no 3: Mitä nesteeksi?

Tuorepuristettu appelsiinimehu tai kokonainen appelsiinikin sopii lähes kaikkiin kokonaisuuksiin. Lidlin appelsiinimehu on minun hätävarani kun hedelmät ovat vähän mauttomia ja vihreää liian vähän.  Älä kaada edellispäivän minttuteetä pois, vaan käytä se aamulla jääkaappikylmänä smoothien joukkoon. 

Toiset pitävät kookosveden mausta ja osa laittaa mantelimatoa. Jos laitan jotakin muuta veden lisäksi, niin laitan sitä yleensä 1-2dl verran. Loput vettä. Alpron tuotteet ovat minulla usein käytössä smoothieiden pohjina. Niin jogurtit kuin maidotkin tekevät hyvän koostumuksen ja maun, tämä kokemuksen rintaäänellä (ei mainonnan tai yhteistyödiilien sanelemana).

Mieti haluatko lusikoitavan smoothiebowlin vai pillillä juotavan? Bowliin voit pilkkoa vielä hedelmäsattumia joukkoon, pillitavarassa koostumus kannattaa sen sijaan pitää siistinä. Myös nesteen määrä vaikuttaa, pari desiä kookosjogurttia voi riittää lusikoitavaan smoothieeseen, mutta juotavaksi tarkoitettu voi kaivata vielä nestettä lisää.


Ongelma no 4: Entäs sitten?

Nyt on aika valita, haluatko joukkoon vielä muuta? Tämä on se kohta, kun teet tavallisesta hedelmäsmoothiesta jännittävän. Älä kuitenkaan heittäydy liian villiksi mikäli smoothiet eivät ole vielä tuttujuttu. Laita ripaus kanelia tai rkl proteiinijauhetta.  Purista ehkä vain vähän limemehua tai ihan pikkuisen tuoretta inkivääriä. Villi on toisinaan hyvä olla, mutta ehkäpä yksi raaka'aine kerrallaan? Lisää ja maista, lisää ja maista. Tätä kun toistaa, taatusti löytyy suosikkipaketit.

Sitten jauha kaikki tasaiseksi smoothieksi. Käytä sauvasekoitinta ja syvää muovikippoa tai tehosekoitinta? Jos smoothien teosta tulee tapa, kannattaa harkita tehokkaaseen blenderiin investointia. Sillä voi samalla tehdä tahnat, hummukset ja vaikka banaanijäätelöt, joten raha ei takuulla mene hukkaan. Workshopissa käytimme Philipsin HR2195 tehosekoitinta.  Se jauhoi hyvin vihreät yrtit, siemenet ja kiivin kuorineen (heh) joten voin lämpimästi suositella tämänlaisen hankintaa. Itse liputan myös Vitamixin puolesta, mikäli haluaa investoida hiukkasen enemmän. Muista minula ei kokemusta ole, mutta kahteen edellämainittuun voin suositella tutustumista.


Valitse smoothieta varten kiva juoma-astia niin sitä on mukava nauttia myöhemminkin. Lasisia pulloja saa lähes jokaisesta suuremmasta kaupasta ja minä otankin yleensä töihin 0.7-1.5l pullon. Toinen mitä tykkään käyttää, on life factoryn juomapullot. Ne voi pestä tiskikoneessa ja ovat sopivan kokoisia aamupalan nauttimista varten.  Muovipulloja en yleensä käytä.

Alla muutamia smoothieideoita teille jonkalaisia itse tulee tehtyä. Ideana ehkä nimenomaan ujuttaa niitä pelottavia vihreitä sekaan. Ainekset ovat keskikokoiseen smoothieeseen tarkoitettuja. Lisää itse oman nälkäsi mukaan. Lisäksi, käy kurkkaamassa Alpron sivuilta Smoothie Maker - ohjelma. Todella näppärä keino saada uusia ideoita, kun itse alkaa juurtumaan samaan ja vanhaan. Ohjelma oli minulle täysin uusi tuttavuus, ja pari kokeilua olenkin ehtinyt tekemään. Pääseekö tällä alkuun? 

Pistä jakoon myös oma suosikkismoothieohjeesi vaikka kommenttikentässä, Facebook sivuillani tai instagramissa #kahviajakasvisruokaa @liisalla. Facebookissa on muuten vielä tiistaihin asti käynnissä TÄMÄ arvonta, käy kurkkaamassa. Smoothieteemalla jatketaan viikonloppuna, virittäytykää siis tunnelmaan! 

Kysymyksiä peliin jos sellaisia heräsi! Mutta siihen asti, pistetääs blenderi surisemaan.


Joka-aamuien herätys

1 kourallinen pinaatinlehtiä
2-4 banaania
Pieni nippu sitruunamelissaa
1dl appelsiinimehua
Vettä tarpeen mukaan


Basilika-Mansikkasmoothie


3dl jäisiä mansikoita
2 banaania
pieni nippu basilikaa
pieni nippu minttua
vettä

Trooppinen vihersmoothie

Mango pakastekuutioita tai tuoretta mangoa
Muutama lehti tammenlehtisalaattia
Sitruunamelissaa
Muutama tuore taateli tai kuivattu liotettuna
Pieni pala tuoretta inkivääriä
Alpron kookosjogurttia tai kookosmaitoa
Vettä

Kermanen avocadosmoothie

1 kypsä avocado
Kourallinen Pinaattia
3 Persikka
Mangoa tai banaania
Vettä

Kokeneen smoothiemestarin tosivihreä

2 lehtikaalin lehetä keskiruoto poistettuna
2 kourallista pinaattia
Pari sellerin vartta
Minttua
3 banaania
2dl vihreää teetä
inkivääriä



19

Uutisia ja Arvonta

Huomentaa! Ihan tärisen innosta kun pääsen jakamaan tämän teille!

Kuten lupasin, minulla on teille kaikille kerrottavaa. Kesä oli täynnä vilskettä ja tekemistä. Tein kahta työtä (teen edelleen) ja suoritin kurssitehtäviä, bloggasin kun ehdin. Valmistun nyt syksyllä vihdoinkin terveydenhoitajaksi ja edessä ovat uudet tiet jotka toivottavasti johtavat siihen, että keksin vielä seuraavan opiskelupaikan itselleni. Blogissa on nyt viimepäivät ollu vähän rauhallisempi meno, sillä vaikka ruokaa olen laittanut, se päätyi jonnekkin aivan muualle kuin tänne. 

Kesällä tapahtui päätöksiä. Nimittäin minä ja mieheni täytimme hiukan lomakkeita, kirjoittelimme kortteja ja suunnittelimme tulevaa. Minä harjoittelin uutta allekirjoitusta salaa kuittien kulmiin. Asia huipentui viime perjantaihin, jolloin menimme naimisiin Vantaan maistraatissa! Tästä edespäin neiti Kirikal onkin historiaa ja minä olen nykyään rouva Soultanis. Hurjaa!


Hääjuhla pidettiin äitini luona ja paikalle tuli vain kaikista lähimmät ja tutummat ystävät ja sukulaiset. Halusimme mahdollisimman pienen tilaisuuden vihkimisen jälkeen ja erillisen tilan vuokraaminen tai sadan ihmisen kutsuminen ei ollut missään vaiheessa edes harkinnassa. Jännitin kovasti ihmismäärää, sillä vaikka kutsuimme vain läheisimmät, tuntui numero silti suurelta. En ole suuressa porukassa viihtyvä enkä varsinkaan halua huomiota itseeni. Onneksi voin sanoa, että jännitys osoittautui turhaksi. Päivä oli todella ihana ja iloitsin jokaisen läsnäolosta täysin rinnoin.

Pienenä aina sanoin, etten halua mennä naimisiin. Minun ei pitänyt myöskään luopua sukunimestäni, eikä avioliitto ollut tärkeää. Kun tapasin nykyisen aviomieheni, asiat alkoivat vuosi vuodelta muuttumaan. Yhtäkkiä naimisiin meno tuntui luontevalta, avioliitto tuntui merkittävältä ja omasta sukunimestäni olin valmis luopumaaan empimättä. Hääjuhlista en koskaan unelmoinut ja alusta asti oli selvää, ettei suuria juhlia valkoiseen mekkoineen ole tulossa. Halusin vain olla naimisissa, en niinkään odottanut kalliissa ravintolassa kosintaa tai hunnun sovittelua. Odotin sitä, mikä tulee sen kaiken jälkeen. Tästä asiasta olimme hyvässä yhteisymmärryksessä mieheni kanssa, joten häiden suunnittelu oli helppoa. Usean vuoden yhdessäolon jälkeen koin meidät niin perheeksi, että tuntui jo oudolle kutsua miestäni poikaystäväksi. Meistä tuli vuosien varrella me, ei pelkästään minä ja hän. 

Häiden jälkeen elämä jatkuu samanlaisena kuin ennenkin. Mikään ei muuttunut ja samalla kaikki muuttui. Olen edelleen onneni kukkuroilla, juoden aamukahvia jossa on nokare hääkakun kuorrutusta. Kaikki on niin kuin pitääkin. Nyt neljä vuorokautta naimisissa olleena olen vakuuttunut: hääpäivä oli ihana, mutta parasta on tämä hetki ja jokainen päivä joka tulee sen jälkeen. 

Koska täällä meillä on ihana oma yhteisö ja monet lukijat ovat käyneet jo tutuksi, tietenkin halusin jakaa asiaa myös täällä. Lisäksi halusin tarjota teille jotain kivaa ilouutisen kunniaksi. Lähestyin Sugar Helsingin ennestään tuttuja tyyppejä ja kysyin, onko heillä ideaa mitä voisin tarjota juuri teille. Sain ihanan mahdollisuuden arpoa yhdelle lukijalle Nature’s Design lasisen juomapullon. Olen ihastellut kyseisen sarjan tuotteita jo pitkään ja erityisesti kahvikupit ja lasiset pullot viehättävät silmääni. Jos olette käynet Hymy Raw Food Cafessa, niin olette varmaan nähneet ihanan vesikarahvin ja kauniit pyöreälinjaiset vesi- ja kahvikupit. Väitän että vesi maistuu niistä paremmalle, vaikka tämä ei ole ihan uponnut kaikille tutuilleni…

kuva täältä

Arvottavaksi valikoitui Lagoena-vesipullo, joka on puhalliettu lyijyttömästä lasista ja sen malli on kultaisen leikkauksen mukainen. Pullossa on tiivis puinen korkki ja luononkorkkinen suojakuori. Mahtavaa mielestäni on, että pullosta on tehty kestävä. Tämä tarkoittaa sitä, että se kestää jopa 70 asteista nestettä ja näin ollen voit huoletta ottaa vaikka teesi pullossa työpisteelle tai retkelle mukaan. Suojakuoren voi (ja pitää) luonnollisesti irrottaa pesua varten. 

Olen itse lasisten pullojen fani, joten ei ollut vaikeaa valita arvottavaa tuotetta. Minulla on aina lasinen purkki smoothielle, vedelle ja eväille. Muovisia pulloja käytän pari kertaa ostamisen jälkeen, kunnes alan haistelemaan niitä epäillen. Käytän myös aikaa kiitettävästi siihen, että yritän käännyttää miestäni lasipullojen käyttäjäksi. Ihan vain siksi, koska sitä rutistunutta ja vanhaa muovipulloa on vain niin kamala katsoa. Tähän mennessä käännytysyritykset ovat jääneet vain…. noh.. yrityksiksi. Toivottavasti kuitenkin te innostutte Lagoena pullosta yhtä paljon kuin minä. 


Arvonnan päätin toteuttaa tällä kertaa facebookissa, klikkaa TÄSTÄ suoraan Kahvia & Kasvisruokaa sivulle. 

Osallistu arvontaan tykkäämällä sivusta ja kommentoi, minkälaiseen käyttöön haluaisit Lagoena pullon itsellesi. Kaipaatko uutta vesipulloa vai meinaatko juoda siitä iltapäiväkahvit? Töihin vai eväsretkelle? 

Arvonta päättyy tasan viikon päästä, eli ensi viikon tiistaina. Ilmoitan voittajalle henkilökohtaisesti facebook viestillä. Laita kommenttiisi myös maininta, mikäli haluat että sinuun otetaan yhteyttä muulla tavalla. 

Jos arpaonni ei suosi, niin nettikaupasta voi tilata itselleen tuotteita -20% alennuksella, LIISALLA koodia käyttämällä. Koodi on voimassa 30.9.15 saakka Itse haaveilen ainakin tästä mukista, lasisesta pillistä ja Chakra laseista. Olisikohan tässä häälahjan paikka itselle…?

Hyvää tiistaipäivää kaikille ja käyhän klikkaamassa itsesi arvontaan mukaan.

Onnellisin terkuin, mrs. Soultanis
35

Viljattomat Pinaattiletut (Gf, V)


Hyvää perjantaihuomenta kaikille! Olen aamuihmisiä, joten jälleen kerran istun koneen ääreen ja julkaisen reseptin aamusta, ennen töihin lähtöä. Tänään matkaan töihin raakaherkkujen kera, sillä olen viimeistä päivää työpaikallani. Ensi maanantaista lähtien aloitan uudessa pisteessä, työnkuva säilyy suhtkoht samana mutta onpahan jälleen uusi alku tiedossa. Aloitetaas tämä resepti pienellä pinaattitarinalla...

Menin noin viisivuotiaana uuteen päivähoitopaikkaan väliaikaisesti, en edes muista syytä. Muutokset olivat mielestäni pelottavinta ikinä ja ei varmaan ollut mitään järkyttävämpää, kuin mennä vieraaseen paikkaan, sen tutun ja turvallisen sijasta! Jännitti kamalasti (kuten kaikki silloin pienenä). Menin ovesta sisään äidin kanssa ja olin päättänyt olla reipas. En itke, vaikka itkin varmaan joka asiasta joka oli uusi. Uusi oli pelottavaa joten se oli paha. Rutiinien lapsi jo silloin! Ovella ystävällinen hoitaja tuli vastaan ja tervehti minua. Kertoi että tänään onkin herkkuruokaa, pinaattilettuja. Ja silloin se alkoi. Hysteerinen paniikki-itku. Voiko päivä alkaa huonommin kuin pinaattilettu-uutisella. En ollut varmaan koskaan maistanut pinaattilettuja, tiesin että se keitto on vihreää ja kamalaa. Tiesin että se on todella hyvä syy olla peloissaan. Ensimmäinen pinaatti-muistoni. 

Tässä sitä vaan syödään pinaattia kaikessa ja kaikissa muodoissa. Uudet pinaattimuistot ovat niin paljon ihanempia, sillä pinaattia kyllä kuluu päivittäin. Vieläkin pidän rutiineista ja muutokset eivät ole parasta mitä tiedän. Rutiinit kunniaan. Onneksi pinaattirutiinin ovat rikkoutuneet!


Pinaattiletut eivät ole kuuluneet perinteisessä muodossaan suosikkiruokani. Niissä ei ole mielestäni ollut koskaan mitään ihmeellistä, ne maistuivat letuille jotka olivat vihreitä. Kotona ei koskaan tehty niitä ja koulussa tarjottiin niitä pieniä suurtalouskeittiö-lettuja. Tylsiä sanon minä. 

Nyt olen innostunut pinaattiletuista ihan uudella tavalla. Iltapalaksi molemmille pari lettua on juuri sopiva välipala, täyttävä ja nopea. Pinaattilettuja on tarjolla, kun pitää olla nopeaa ja täyttävää. Kaapissa on ehkä jämäsalaattia rinnalle tai vanhaa salsaa ja hummusta. Pinaattilettuja tehdään kun mitään muuta ei ole. Jauhopaketti, soijajogurtti ja pinaatti, niitä nyt on aina kaapissa. Jauhopakettina toimii nimenomaan kikhernejauho, josta tehdyt letut valitsen mennen tullen ohi perinteisen vehnäversion. 


Gramjauhosta olen kirjoittanut aiemminkin ja minua seuranneet tietävät intoni tähän liittyen. Gramjuaho (ei siis graham jauho) eli kikhernejauho on valmistettu kikherneistä. Näin ollen se on täysin viljaton ja gluteeniton. Se sitoo taikinaa ja sopii kananmunasta erilaisiin pihveihin ja pyöryköihin.  Kikhernejauhossa on raakana hernemäinen maku, mutta tämä katoaa paistaessa ja kaikenlaiset viljattomat keksit ja letut onnistuvat erinomaisesti. Kikhernejauhoja myy esim. Ruohonjuuri ja muut ekokaupat. Omani ostan nykyään etnisistä kaupoista. Etsi Gram- tai Besan jauhoja, niitä on nimittäin melkein joka etnokaupassa. 

Jos innostut ostamaan paketillisen itsellesi niin kurkkaa ainakin nämä ohjeet:


Pinaattiletut kikhernejauhoista ovat tällä ohjeella jämäkämpiä kuin tavalliset ja se on syy miksi niistä erityisen paljon pidän. Letut ovat parhaimmillaan salsan, humuksen tai avocadon kanssa. Myös makea chilikastike, tahini tai vaikka molemmat täydentävät kokonaisuuden. Letut kannattaa syödä kuumina ja juuri paistettuina. 

Kikhernejauhoissa on jotakin hassua, minkä takina ne eivät tahdo tarttua pannulle. Tämähän sopii. Laita ensimmäisen letun kohdalla öljyä ja lisää vain tarvittaessa. Suosittelen käyttämään laadukasta pannua. Tällä ohjeella saat 8-10 pientä lettua. Pidän ohuemmista itse, mutta hiukan jauhoja lisäämällä saat paksumman taikinan ja paksummat letut! Toimii niinkin.

Kuvassa olevat letut tarjosin avocadon, tahinin ja kurpitsansiementen kera. Päälle tuoretta oreganoa. Käytä mahdollisuuksien mukaan tuoreita yrttejä, sillä niistä tulee paras maku. Älä säästele mausteissa.


Viljattomat Pinaattiletut

2dl kikhernejauhoja

2dl vettä
0.5dl Alpro soijajogurttia
1rkl oliiviöljyä

1dl yrttejä, ruohosipulia, persiljaa, basilikaa...
Kourallinen baby pinaatin lehtiä

Lisäksi: Yrttisuolaa, mustapippuria, valkosipulijauhetta ja muita haluamiasi mausteita

Öljyä paistamiseen tarpeen mukaan


Ohje on yksinkertainen: Sekoita kaikki ainekset tehosekoittimessa keskenään. 

Lämmitä hyvä paistinpannu keskilämpöä kuumemmaksi, älä kuitenkaan täydelle teholle. 

Kaada pannulle öljyä ja kaada taikinaa pannulle. Minä mittaan taikinan yleensä ¼ cup (vähän yli 0.5dl) mitalla suoraan tehosekoittimesta. Näin kaikista letuista tulee saman kokoisia. 

Paista hetki, kunnes reunat ovat kypsiä mutta sisus on vielä pehmeä. Käännä lettu ja paista vielä hetki. Siirrä lautaselle ja toista. Lisää öljyä vain tarvittaessa.

Tarjoile runsain lisukkein ja muista nauttia!


14

Mustikka-Aamupalamuffinssit (gf, v)



K&K toivottaa kaikille tiistaihuomenta muffinssitunnelmissa.

Aamupalamuffinssien idea on olla helposti mukaan tai kahvin kaveriksi napattava ruoka. Varsinkin arkiaamuisin haluan aamupalaksi ensimmäisenä pinaattismoothien, mutta aamun kahvitauolla tai miksei iltapäivälläkin, on muffinssi kyllä paikallaan. 

Minulla on melkein pakkomielle jo miettiä, miten jokainen ohje olisi mahdollisimman käytännöllinen. Voiko tätä ottaa evääksi, antaisinko tätä lapselle, voiko pakastaa?! Joku toinen päivä otan vähän rennommin, mutta näiden muffinssien kohdalla vastaan jokaiseen kysymykseen isosti KYLLÄ!

Netti on täyynä erilaisia muffinssiohjeita mutta yhtä asiaa jäin ihmettelemään… miten ihmeessä niin moneen breakfast muffins ohjeeseen kuuluu pari desiä sokeria tai siirappia, puoli pakettia margariinia ja saman verran vehnää? Se että muffinsseissa on pähkinä, ei tee niistä aamupalamuffinseja? Takertuuko kukaan muu sanavalintoinhin.... Miellän kuitenkin aamupalamuffinssit terveellisemmäksi kuin tavalliset jälkiruokaversion. Niiden ei tarvitse olla yhtä makeita ja ne maistuvat hyvälle ilman suklaakuorrutteita. Muffinssin voi aina halkaista ja päälle sipista hunajaa tai hilloa, mikäli tulee pakkosaadamakeaa hetki. 

Netin reseptivalikoimasta johtuen tuli pakkotilanne kehittää oma resepti. Sehän sopii. Pakkasin ylimääräiset kahden pareina pakkaseen paperipusseihin. Näin niitä on helppo ottaa sulamaan edellisenä iltana, kun tietää että tuleva työpäivä vaatii muffinssivahvistusta. 

Huonoja uutisia banaanivihaajille: näissä on banaania. 
Hyviä uutisia banaaninystäville: näissä on monta banaania. 

Citymarketissa oli tummuneita ja pehmeitä banaaneja ja sitten oli ehjiä, keltaisia ja siistejä. Miksi minä valitsin niitä valmiiksi tallottuja? No sen hemmetin 30snt hintaeron takia. Periaate.
Kotona tallotut banaanit olivat vielä enemmän tallottuja kassin pohjalla. Osan pelastin jääkaappiin, loput piti pelastaa näihin muffinsseihin. 

Muffinsseista tuli mukavan meheviä ja pehmeitä. Mustikka kosteuttaa kivasti ja banaani antaa makeutta juuri tarpeeksi. Hienonna taateleita vielä joukkoon, jos haluat makeamman lopputuloksen. Toinen vinkkini on sivellä muffinssien pinnat ennen paistamista kevyesti hunajalla tai siirapilla. Näin pinta saa makean maun ja pieni määrä makeaa maistuu selvemmin, kuin pari ruokalusikallista agavea taikinan seassa. 



Mustikka-Aamupalamuffinssit
12kpl

1.25dl kaurahiutaleita
1.25dl kaurajauhoja
2.5dl tattarijauhoja

1.5tl soodaa
1tl psylliumia
1tl kardemummaa
1tl vaniljaa

4 keskikokoista banaania

1dl mantelimaitoa
2rkl omenaviinietikkaa
3rkl kookosöljyä

3dl mustikoita

Päälle siemeniä

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vuoraa 12 paikkainen muffinssipelti muffinssivuoilla tai leikkaa leivinpaperista sopivat palaset. 

Jauha kaurahiutaleita jauhoksi tai käytä valmista kaurajauhoa. Käytin Urtekramin valmista kaurajauhoa ja tavallisia kaurahiutaleita. Tattarijauhona käytin tätä viljatuote merkkistä tattarijauhoja. Se on sopivan hienojakoista leivontaan, löytyi perus citymarketista.

Yhdistä kuivat ainekset keskenään. Kaada banaanit, mantelimaito, omenaviinietikka ja öljy tehosekoittimeeseen. Voit myös muussata banaanin haarukalla ja sekoittaa ainekset käsin keskenään. 

Yhdistä kuivat ainekset märkiin. Sekoita tasaiseksi.

Lisää joukkoon mustikat ja sekoita vielä hetki, älä kuitenkaan niin kovaa että taikina värjäytyy siniseksi. 

Lusikoi taikina tasaisesti 12 osaan muffinssipeltiin ja ripottele päälle siemeniä. Paista 25-30min ajan, kunnes pinta on saanut väriä.

Anna jäähtyä hiukan ennen ensimmäisten syömistä. Nauti pari, laita pari seuraavaksi päiväksi eväspussiin, pakasta loput. Välipalakriisit ratkaistu.


10

Lehtikaali-Quinoapata (Gf, V)



Erinoimaista viikonloppua kaikille teille ihanille! 

Onko teillä tapana suunnitella etukäteen seuraavan viikon ruokalistaa? Minä en varsinaisesti suunnittele, mutta koska kokeilulistalla on aina niin paljon ideoita ja ohjeita, menu koostuu jo niistä. Nyt viikonlopun aikana kaupasta kannattaa napata bataattia, tomaatteja ja lehtikaalia.

Lupasin suolaista ohjetta seuraavaksi ja tässä se nyt olisi. Lehtikaalia saa jo äidin kasvimaalta ja kaupastakin hyvännäköisinä kimppuina. Vaikka se on hyvää smoothiessa ja sipseinä, niin iso nippu vaatii vielä lisää käyttökohteita. Suolaisiin ruokiin lehtikaali sopii mainiosti, mutta se kannattaa paistaa kunnolla jotta suutuntuma jää mukavaksi. 

Tällaisia sekoituksia tulee tehtyä usein nimenomaan arkena, kun ruoan haluaa tarjota yhdestä padasta helposti ja vaivatta. Vapaaviikonloppuna ehtii rinnalle tekemään pienen vihersalaatin ja käyttämään säästetty aika johonkin jälkiruokaan. Aikaa quinoapadan valmistukseen menee noin 30min. Jos quinoa ei ole mieluisaa, myös tattari toimii hyvin. Bataatti ja raikas ruohosipuli tekevät tästä erityisen herkullista. Ehdottomasti yksi lempiruoistani! Jos olet mausteisemman ruoan ystävä, kokeile raastaa sekaan hiukan inkivääriä ja pilko tuoretta chiliä. Molemmat käyvät hyvin yhteen makean bataatin kanssa ja ruoasta tulee hetkessä eksoottisemman makuinen.

Värikäs pata on sopivan helppoa ja maistuu myös kylmänä evässalaattina, lisää seuraavana päivänä joukkoon vielä tuoreita vihreitä ja annos on valmis. Tällaisia ruokia on kiva tehdä töiden jälkeen, sillä ne maistuvat kaikille syöjille ja suurempi kattilallinen valmistuu aivan yhtä nopeasti kuin pienempikin. Tehokkuus kunniaan. Ja tietenkin se maku... 

Tein tämän padan kattilaa + höyrytyosaa avuksi käyttäen. Sopiva setti löytyi edullisesti Ikeasta, joten kannattaa pitää silmät auki jos siellä asioit. En ole ennen kaivannut höyrytysosaa, mutta olen aivan koukussa erityisesti vihannesten valmistamiseen siinä. Parsakaali maistuu sata kertaa paremmalle höyrytettynä kuin keitettynä, samoin bataatti ja muut juurekset. Suosittelen. Bataatin voit toki myös kypsentää uunissa tai keittää quinoan joukossa. 


Olen pian palaamassa koulun penkille, sillä yksi projekti on vielä tekemättä ennen valmistumista. Kesätyöt venyvät kuitenkin normitöiksi ja noh.. syksyllä ei tule olemaan ongelmaa liiasta vapaa-ajasta. Lisäksi olen aivan superinnoissani, sillä minulla on edessäpäin useampikin kiva mahdollisuus arpoa teille lukijoille jotain kivaa. Kiva on päästä joskus testailemaan tuotteita, mutta vielä kivempaa on päästä tarjoamaan sama mahdollisuus seuraajille. Ilman teitä, ei olisi yhtään niin mahtavaa blogata ja kehittää uusia ohjeita #hanatauki. Näistä kuitenkin lähempänä lisää! 

Vielä olisi pieni uutinen kerrottavana. Minua facebookissa tai instagramissa seuranneet ovat varmasti jo huomanneet asian, mutta jaetaan uutinen myös tällä. Olen ollut mukana e-kirja projektissa yhdessä aivan mahtavien tyyppien ja Green Streetin kanssa. Kehitin kirjaan useammankin reseptin ja näitä herkkuja ei ole aikaisemmin julkaistui missään muualla. Nyt projekti olisikin valmis ja raakajälkkäreitä täynnä olevan kirjan voi halutessaan tilata itselleen jo ennakkoon! Ennakkotilauksia voi tehdä 15.8 asti ja tällöin kaikista tilauksista menee 2e Lastensairaalan rakentamisen hyväksi. Jos haluat tilata, käytä koodia LIISAK ja saat itsellesi 2e alennusta kirjan hinnasta. Mikäli kiinnostuit, käy kurkkaamassa lisää tietoa ja myös muut mukana olleet huipputyypit sivulta:




Lehtikaali-Quinoapata

1 bataatti
2dl keittämätöntä quinoaa

500g kypsiä tomaatteja
3 suurta lehtikaalin lehteä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä

Runsas nippu ruohosipulia
Muita yrttejä halutessasi mm. tilliä ja persiljaa
2dl aurinkokuivattuja tomaatteja pilkottuna
(oliiveja)

Öljyä paistamiseen
4dl vettä
1 kasvisfondi
Mustapippuria

Jos valmistat bataatin yhdessä quinoan kanssa, niin kuori ja pilko se kuutioiksi. Kiehauta runsas määrä vettä ja laita quinoa kiehumaan. Aseta bataatti höyrytysosaan kattilan päälle tai keitä se quinoan joukossa. Keitä noin 15min ajan ja kaada quinoa siivilään valumaan ylimääräisestä vedestä. 

Lisää kattilan pohjalle öljyä ja hienonna sinne sipuli, valkosipuli ja lehtikaali. Älä kuitenkaan laita lehtikaalin kovaa keskiruotoa. Kuullota kunnes sipuli on kypsää.

Lisää joukkoon pilkotut tomaatit ja aurinkokuivatut tomaatit sekä quinoa ja bataatti, ellei se ole jo quinoan seassa. Käytän tällaiseen ruokaan mielelläni kirsikkatomaatteja tai pieniä terttutomaatteja, sillä ne ovat usein makeamman makuisia. 

Lisää myös vesi ja kasvisfondi. Mikäli quinoasta jäi vielä paljon vettä, voit laittaa ensin vähemmän vettä ja lisätä tarvittaessa. 

Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin 5min ajan, kunnes tomaatti on pehmennyt. 

Hienonna joukkoon ruohosipuli ja muut yrtit. Rouhi mustapippuria joukkoon ja tarjoile!





6
Back to Top