Punajuuri-Pähkinpäpyörykät (Gf, V)


Erinomaista keskiviikkoa teille kaikille!

Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoan kanssa.

Syksy on ollut aina lempi vuoden-aikani. Tykkään pukeutua villapaitoihin, syödä kotimaisia juureksia ja juoda ylimääräisen kupin iltateetä inkiväärillä. Syksyn värit toistuvat jääkaapissani punajuuren, bataatin, porkkanan ja kurpitsan muodossa. Olen vilukissa, joten erilaiset lämmittävät padat ja haudukkeet ovat suosiossani. Töissä huoneessa oleva patteri on täysillä ja kynnet liilana tärisen kaikkialla muualla. Potilaat eivät ole turhan pitkään viettäneet aikaa  huoneessani ja työkaverit nauravat siellä vallitsevalle Saharan ilmastolle.

Kerron vähän aikaa sitten että aloitan yhteistyön K-Ruoan kanssa. Herkullisissa tunnelmissa pääsen aloittamaan, sillä teemana oli punajuuri! Koska pidän kovasti punajuuresta, ideoita alkoi sadella. Ajatus kauniin lilan värisistä pyöryköistä kuitenkin jäi kummittelemaan ja ei siinä muu auttanut kun ryhtyä testailemaan ohjeita.

Pyöryköitä tarjoan usein kylmän salaatin kanssa, mutta tällä kertaa lisukkeeksi muodostui yksi suosikeistani. Nimittäin lämmin paistettu pinaatti, sitruunamehulla maustettuna. Yksi helpoimmista ruoista, mutta sopii lähes mihin tahansa lisukkeeksi!

Punajuurta meillä syötiin myös kotona, sillä äiti teki punajuurista aina Borsh-keittoa, joka oli parasta mitä tiesin. Sitä tehtiin suuri kattilallinen kolmihenkiselle perheelle ja muistan aina santsanneeni toisen kulhollisen, siis joka kerta! Ja kyllä nämä pyörykät katosivat vähintään yhtä nopeaa tahtia. Pinaattihaudukkeen lisäksi tarjosin herkullisia polentasta tehtyjä ranskalaisia ja tuoretta oreganoa. Punajuuripyöryköiden ohjeeseen päätyi Pikka Suomalainen pesty punajuuri.


Kuten moni tietää, haluan tehdä pihvit ja pyörykät usein terveellisemmin. Harvemmin niissä on valkoista vehnää, korppujauhoja tai litratolkulla öljyä. Vaikka harkitsin myös pannulla paistamista (yritin epäonnistuneesti), päädyin hyväksi todettuun ratkaisuun: uuni. Siellä pyöryköitä ei tarvitse liikutella, joten muotoiltu pallo ei rikkoonnu. Näin voi välttää myös turhan paljon jauhon ja sidosaineiden käyttämisen. Kun sisus on terveellinen, pinnalle voi lisätä öljyä ja kokonaisuudesta tulee suussa sulava.  Öljyän pinnan ennen paistamista, jotta siitä tulee kivan rapea. Pyörykät pysyvät hyvin kasassa, mutta sisus on samalla mehevä ja pehmoinen. Lisäksi pyöryköissä on mukavan pähkinäinen maku joka sopi erityisen hyvin punajuuren pariksi.  Kotona leijaili upea syksyn tuoksu näiden paistuessa ja mieskin totesi lopputuloksen erittäin herkulliseksi.

Koska asun K-Citymarketin vieressä, siellä tulee myös käytyä useimmiten. Kaikki tässä ohjeessa käytetyt ainekset löytyivät yhdellä reissulla, joten erikoiskauppoihin ei ole tarve suunnata. Monista K-Citymarketeista saa nykyään tuotteita, joita joutui aikaisemmin hakemaan netistä tai erikoisliikkeistä. Raakasuklaan tekeminen onnistuu ja kahviin voi halutessaan laittaa kookossokeria. Olen tarkka hinnasta erityisesti kalliimpien tuotteiden kohdalla. Jo kauan ennen tämän yhteistyön alkua ryhdyin K-Menu Cashewpähkinöiden vakikäyttäjäksi. Ainakin minun seudullani, ne ovat edullisin cashewpähkinävaihtoehto ja ne upposivat myös näiden pyöryköiden sisään. Suosittelen pitämään silmät auki seuraavalla kauppareissulla.

Sen lisäksi että punajuurella on kivan makea maku, se tuo ruokiin upean värin. Kädet kannattaa suojata käsittelyn ajaksi, minulla on nimittäin kolmatta päivää punaiset kämmenet... Punajuuri sisältää muuten 150mikrog/100g foolihappoa, mikä on aika hyvä määrä! Saman verran kuin mikroni päällä löytyvässä B12 vitamiini + Foolihappo vitamiinipurkissa.


Punajuuri-Pähkinäpyörykät 
20 kpl

4.5dl löyhästi pakattua punajuuriraastetta
= 3 punajuurta = 190g

1 suuri makeasipuli
2 valkosipulin kynttä

2dl mantelijauhetta
1dl cashewpähkinärouhetta
2tl psylliumia*

1 tlk Voipapuja

1/2tl Suolaa
1tl Timjamia tai muuta yrttiä
Mustapippuria
Tuoretta ruohosipulia

2rkl Oliiviöljyä

Pinnan voiteluun:
0.5dl Oliiviöljyä sivelyyn
1/2tl paprikaa
(Muutama tippa tabascoa)

*Voit käyttää psylliumia sidosaineena. Toimii sekä sen kanssa että ilman, psylliumin kanssa koostumus on hiukan tiiviimpää. Mikäli psylliumia löytyy kotoa, suosittelen ehdottomasti käyttämään sitä. 

Raasta punajuuri hienoksi, käytä raastimen pienempää raastinpäätyä. Hienonna makeasipuli ja valkosipuli. Kaada hiukan öljyä kuumalle pannulle ja lisää sipuli. Sekoittele kunnes se on läpikuultavaa ja lisää punajuuri ja valkosipuli. Anna paistua jatkuvasti sekoitellen noin 5min ajan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla valmiiksi.

Murskaa voipavut haluamallasi tavalla, käytin haarukkaa. Hienonna cashewpähkinä rouheeksi tai käytä valmista pähkinärouhetta. Myös hasselpähkinä tai saksanpähkinä maistuu varmasti upealle punajuuren kanssa. 

Sekoita ainekset keskenään kulhossa ja lisää mausteet. Hienonna ruohosipuli saksilla pieneksi. Sekoita hyvin ja muotoile noin 20 pieneksi palloksi leivinpaperille. Sekoita paprikajauhe oliiviöljyyn ja lisää halutessasi Tabascoa tuomaan tulisuutta.  Joko sivele pyörykät öljy-paprikaseoksella tai kasta ne vuoronperään öljyyn ja asettele leivinpaperille. 

Paista 30min keskitasoa hiukan ylempänä tai kiertoilmalla. Anna pyöryköiden levätä noin 10 min ja tarjoile.
Lämmin Pinaattilisuke

250g tuoretta baby pinaattia
1 suuri sipuli
2 valkosipulin kynttä
3rkl sitruunamehua
Mustapippuria

Oliiviöljyä

Pilko sipuli, voit jättää palat isoiksikin.  Kuullota niitä kunnes ne alkavat olla lähes kypsiä. Lisää valkosipuli ja sekoittele vielä pari min. Lisää pinaatti osissa, niin se mahtuu paremmin. Sekoittele kunnes pinaatti on vetäytynyt pienemmäksi ja kaikki on mahtunut pannulle. Älä kuitenkaan hauduttele ylimääräistä, jotta rakenne säilyy parempana. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja mustapippuri. Tarjoile. 

Katso  mitä muut K-Ruoka yhteistyöblogit valmistivat punajuuresta.



13

Naked Chia-Smoothie Välipala (Gf, V)


Huomenta ja tsempit kaikille alkavaan työpäivään.

Aina välillä saan älynväläyksiä, jotka on ihan pakko jakaa myös muille. Parhaat oivallukset liittyvät usein siihen, miten saan töissä ruokaa helposti. Koska tiedättehän, sitä kehittyy ihmisenä kun pohtii tärkeitä juttuja.   Harvassa on päivät kun jaksan kunnolla eväitä valmistella (ellei edellispäivän ruokaa ole jäänyt yli) ja aamulla minua kiinnostaa kahvin juonti paljon enemmän kuin eväiden valmistelu.  Tämän neronleimauksen sain, kun jääkaappi ammotti tyhjyyttään ja jotain evästä piti saada. Kuivakaapissa oli chiasiemeniä, niitähän on aina. Jääkaapissa oli Naked merkkinen smoothie odottamassa. Sain hiljattain testiin näitä minulle ennestään tuntemattomia Naked Juicen juomia. Mutta kun kuulin taikasanat: maidoton, sokeriton, lisäaineeton niin olin myyty. Olen aina vaan niin iloinen kun terveellisten välipalojen määrä lisääntyy! Vaikka kuinka nautin itse tekemisestä, aina ei vain ole blenderiä mukana (hittolainen…)

Olen ennenkin kirjoittanut tästä, minua ei kiinnosta ruoka aamulla. Minua ei kiinnosta syödä sitä eikä myöskään pakata evääksi.  Jos en ole tehnyt jotain valmiiksi, niin lounastauolla saan kyllä kirota valintojani: ehkä mä pärjään tällä omenalla. ÄS IF!  Siispä kaikki pikaratkaisut ovat minulle mieleen.  Smoothie on herkästi yksinään liian kevyttä ja toisaalta tekee mieli jotain lusikoitavaa, juomisen sijaan. Vaikka lounas olisikin hoidossa niin iltapäivällä minusta tulee nälkäisenä kiukkuinen ja silloin kaikki menee pieleen. Kuljen ympäri terveyskeskusta ja kerron kollegoille kuinka  ’’olen huono terveydenhoitaja yhyy’’.  Kumpa liiottelisin, näin tein viimeksi maanantaina. Onneksi käytävällä ei tullut ketään vastaan, jupisin itsekseni laput kädessä ja työhousuthousut väärin päin jalassa.  Välillä sitä on jokainen oman arjen sankari. Välillä, ei niinkään… Olen taas parina kahvitaukona nostanut verensokeriani chiavanukkailla ja kyllä nämä ovat vaan maailman paras juttu. Selviän chiavanukkaan teosta aamulla ja en kiukuttele iltapäivällä. On tässäkin ruokabloggaaja.

Juttelin hiljattain koulukaverin kanssa rahkan syömisestä. Tuntuu että monelle rahka on juuri se suurin kompastuskivi, josta luopuminen tuntuu kaikista vaikeammalta, mikäli siis haluaa maitotuotteita syystä tai toisesta jättää pois. Minä olin ennen rahkan suurkuluttaja samoin kuin raejuuston.  En osannut vastata selvästi, mikä se rahkan korvike sitten olisi. Itse en ajattele korvaavani mitään, vaan tekeväni erilaisia valintoja. Koska rahka ei enää ole millään tavalla houkutteleva (joskus oli) niin sen tilalle muun keksiminen on oikeastaan aika helppoa.  Jossain vaiheessa kuitenkin tullaan siihen, että olet kaupassa ja haluat jotain nopeasti ja nyt. Onkin siis mahtavaa että nykyään on kasvipohjaisia jogurtteja helposti saatavilla, samoin kuin erilaiset smoothiet lisääntyvät kivaa vauhtia. Jos kaupasta smoothien ostan, niin haluan sen olevan oikeasti hedelmää. Täysmehutiiviste ja sokeri ei ole sama asia kuin smoothie, ei sitten vaikka kuinka trendikkäässä pullossa olisi.



Siispä innostuin kovasti näistä Naked smoothieista. Hyvin pehmeän makuisia ja pullo mahtuu hyvin repun sivutaskuun. Löytyy vihersmoothieta = pisteet. Nettisivuilta voi kätevästi nähdä mitä tuote sisältää ja kuinka paljon siinä on vitamiineja. Todella näppärää. Lisäksi törmäsin netissä myös veggies juomiin. Olen ihan vakuuttunut että tuo punajuurta ja inkivääriä sisältävä vihannesjuoma on parasta ikinä. Take my money! 

 Jos nyt vertaa iltapäivän rahkaan, niin ehkä tämä minun chiavanukkaani symboloi jonkinlaista raha-välipalaa? Minulla on tällä hetkellä käytössä Aduki Luomu Chia, paketista kun lunttaan niin 100g sisältää proteiinia 21.1g ja kuituja 34g. Tiedän monen joka pitää vatsaa kunnossa chia siemenillä ja tätä hyytelöä on aika kiva lusikoida. Joukkoon voi heittää myös kaurahiualeita niin saa kivan tuorepuuron aikaseksi. Kaikki muutkin sattumat ovat sallittuja. Rahkan ravintoarvot eivät juuri liikauta minua, mutta erilaisten chia-vanukoiden herkullisuus kyllä liikauttaa!


Hyvä perussääntö on:
1rkl chiasiemeniä  + 1dl nestettä. 

Kuvassa on noin 4rkl chiasiemeniä ja melkein koko pullo smoothieta. Pullo on 500ml kokoinen joten kaadin suurimman osan purkkiin, join loput. Neste voi olla valmis- tai omatekemä smoothie, mantelijuoma, kookosjogurtti? Päälle tavaraa vielä nälän mukaan, töissä voi jemmailla pähkinäpussia lähikaupasta saa ainakin banaania. Myös marjojen ravistelu sekaan toimii, kokeile mantelijuomaa ja mustikoita!

Lisää chiaa jos haluat paksumpaa ja laita vähemmän jos haluat juoksevampaa. Toki myös esim. kaurahiutaleen lisääminen joukkoon vaikuttaa rakenteeseen. Ja hei, chian voi vallan mainiosti korvata pellavalla, jos siitä tykkää. Eli chia purkkiin, neste purkkiin, tiukka ravistus ja jääkaappiin. Ravista  lisää jos muistat ja jos kuljet jääkaapin ohi. Odota ainakin 30min ennen kuin syöt.

Olen myös alkanut jemmaamaan töihin chiasiemeniä ja yksi tyhjä lasipurkki löytyy aina vaatekaapista. Kun eväät jäävät kotiin, lähikaupasta kyllä saa vegejogurttia, hedelmiä ja toivottavasti pian näitä Naked smoothieitakin.  En ole aiemmin maistanut hyvää vihreää valmisjuomaa, sillä suurin osa ovat vähän tunkkaisia. Tästä olin kuitenkin kivasti yllättynyt, nappasin pullon kiireiselle työpäivälle mukaan ja ravistelin sen itselleni vanukkaaksi chia-siementen kanssa.  Eipä muuten tee mieli käydä kaupan kautta kotimatkalla kun ei iltapäivän viikunahimo pääse iskemään niin herkästi. Kun tein paljon myöhäisiä iltavuoroja, minulla oli tapana laittaa chiavanukas aamulla valmiiksi odottamaan. Kun tulin nälkäsenä myöhään illalla kotiin, ruoka oli helppo lusikoida äkkiä suuhun ja käydä nukkumaan.

Sain äsken myös tiedon, että Naked Juicen voi bongata R-Kioskeista, toivottavasti saadaan pian myös isompiin kaupoihin.

Kai kaikki ravistelee chiapurkkeja kotonakin vai onko teillä jotain omaa supervinkkiä?
7

Proteiinit Kasvisruokavaliossani x10


Hyvää sunnuntaihuomenta kaikille! Kiitos kaikesta kannustuksesta jota eri someissa sain liittyen edellisessä postauksessa julkaisemaani K-Ruoka yhteistyöhön. Olen tästä todella innostunut ja mahtavaa että otitte homman ihanasti vastaan. Nyt vuorossa  aihe jota olen vältellyt sen (mukamas) itsestään selvyyden takia ties kuinka pitkään.

Alku sisältää hillittyä paasausta ja pohdintaa. Sitä tuli hiukan enemmän kuin oli tarkoitus. Rullaa alas lukemaan ruokavalioni kasvisproteiineista, mitä otsikossa lupailtiin!

Hyviä proteiinin lähteitä on paljon, eikä ole järkevää, että alan luettelemaan ne kaikki. Listaan loppuun lähteitä ja hyviä linkkejä, joten käy hakemassa lisää tietoa mikäli aihe kiinnostaa. Ravitsemus on minua vahvasti kiinnostava seikka ja lähimmät ystäväni tietävät, minkälaisen luennointpuuskan voin parhaimmillaan saada (anteeksi kaikista maratonviesteistä ja ääniviestiluennoista). Blogin yritän pitää osittain vapaana tutkimusten linkittelystä, sillä tiedän että minusta tulee herkästi aivan ylikriittinen sen suhteen, mitä lähden esittämään täällä faktana. Mitä tulee ruokavaliopohdintaan, en voi välttyä pieneltä hyväntahtoiselta avautumiselta.

Ensimmäinen virhe jonka itse teen, on se että pidän kasvisperäisten proteiinilähteiden nimeämisen täysin itsestään selvänä. Tietenkin kaikki tietää. Siitä syystä tämä postaus on ollut kirjoittamatta vaikka kuinka pitkään. Nyt ryhdyin tuumasta toimeen ja esittelen proteiinin lähteen joita minun arjessani näkyy. Se ei kuitenkaan ole itsestään selvää, ja jos tästä saa joku edes yhden vinkin lisää, niin sehän on jo voittoaskel?

Kun ajautuu keskusteluun kasvisruoasta, pitää välillä pidätellä ihmetystään. Edessäni on suuri kasa linssisalaattia, riisikakkuja tofulla ja hummuksella. Jälkkäriksi Yosa Sport ja kilo manteleita. Valmiit viivat Sunwarrioirista odottavat tiskipöydällä. Vastapäätä istuu ihminen joka totetaa että: ai mä en vois elää ilman proteiinia kun en vaan jaksais. Siis täh? Yritän muistuttaa itseäni, etten minäkään vastaavasti tiedä liharuokavaliosta kovin paljon. Se että olen ihan kohta valmis terveydenhoitaja ja ruokabloggaaja auttaa toki paljon.  Mitä tulee liharuokaan, tiedän terveyteen liittyviä asioita, mutta se mitä minä tekisin esimerkiksi pihville, on täysin mysteeri.

Kotona, liha = kissanruoka ja se tarjoillaan pääasiassa raakana. Munuainen pitää viillellä ja liottaa, järvikala keittää. Muistan kuinka paljon missäkin on fosforia ja kalsiumia. Mutta mistä tietää että kana on kypsää? Ei mitään hajua.  Ergo, on myös täysin luonnollista, että enimmäkseen lihaa syövät voivat todeta, että eivät osaa tehdä mitään linsseille tai tofulle. Koska ruokavalio herättää aina keskustelua ja sanomisia, haen tällä molemminpuolista ymmärrystä. Toki ennakkoluulot omaa ruokavaliota kohtaan ovat turhauttavia, mutta kahvihuoneessa kiukkuinen ’’lihaonmurha’’ kylttiä kantava vegaani ei myöskään pitkälle pötki. 

Syy avuttomuuteeni liharuokaan liittyen on toisaalta myös se, että jätin lihan pois kasvisruokavaliosta hyvin nuorena. Samoihin aikoihin oli kotitaloustunnit ja alettiin kokkaamaan myös kotona itse. En siis ole koskaan tehnyt itse itselleni lihaa ruoaksi, siis nevör. Kotitaloustunneilla välttelin näitä tilanteita minkä ehdin, onneksi työtä tehtiin ryhmissä. Tilanne on toki eri niiden kohdalla, jotka ovat vasta myöhemmin siirtyneet lihattomalle.  

Kaikki kasvissyöjät eivät ole omituisia hihhuleita, ja suurin (kaikki?) osa ovat ihan itse omasta tahdostaan syömättä lihaa. Minua ei harmita etten syö pekonia ja toki voin sellaisen vaikka heti paistaa, jos vain haluan. Vastaavasti sekasyöjä ei ole tosi yksinkertainen tyyppi, ellei hän osaa paahtaa kikherneitä tai marinoida tofua. Uusi on aina uutta. Vaikka minun mielestäni on niiin itsestään selvää, että kasvisruoasta saa kaiken tarvittavan, se ei kaikille sitä ole.  Eikä ollut aina minullekaan. En lähde mielellään väittelemään aiheesta, mutta toki suorat syytökset ärsyttävät. Kerron mielelläni ruokavaliostani ja kuuntelen perusteltuja näkemyksiä. Jos kuitenkin haluat kertoa minulle kärsimästäni proteiinipuutostilasta (koskaennenvanhaankinsyötiin…), jätän keskustelun mielellään väliin.  

Mistä saat proteiininia? Kysymys johon usein törmään ruokapöydässä vieraampien kanssa. Ruoasta tuntuu olevan luontevin vastaus, mutta se kaikessa järkeväsiyydessäänkin kuulostaa hiukan nenäkkäältä. Kysymys ei kuitenkaan ole turha ja varsinkin aloittelevan kasvissyöjän kannalta, se on luultavasti ensimmäisiä kysymyksiä joita joutuu pohtimaan. Proteiininsaanti on myös asia jota joutuu eniten selittelemään muille. Nuorena pitää selittää ensiksi vanhemmille, sitten tädeille ja sedille. Sitten pitää selitellä koulussa miksi tarvitsee eriruokavalion. Sitten vietät loppuelämäsi selitellen kaikille muille joiden tarjoiluista kieltäydyt tai joiden seurassa syöt.  

En laske proteiineja tai kaloreitani. Pyrin syömään monipuolisesti ja värikkäästi, vaikka välillä sitä jumittuukin samoihin ruokiin. Joskus olin itsekin kiinnostuneempi proteiinien saannista, mutta tilanne on muuttunut.  Kun kerta toisensa jälkeen laskin päivän proteiinikertymän, aloin hyväksymään asiaa. Kyllä niitä vaan kertyy ihan tarpeeksi, sen koommin tilastoimatta. 

Henkilökohtainen mielipiteeni on, että vegaaniruokavaliolla tarpeeksi proteiineja saa niin aikuinen kuin lapsikin. Treenaava sekä sohvaperuna. Sen tarkemmin aiheeseen paneutumatta korostan vain monipuolisuutta kaikkien ryhmien kohdalla ja erityisesti lasten. Kun syö monipuolisesti, aminohapot kertyvät eri lähteistä ja kokonaisuudesta tulee täyspainoinen. En tiedä onko tässä edes kysymys mielipideasiasta. On aminohappoja ja on niiden lähteitä, sitä joko syö näitä ruokia ja saa niitä aminohappoja tai sitten ei. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen tutustumaan asiaan ihan biologisesta näkökulmasta. Kun hahmottaa miten proteiini muodostuu, monipuolinen syöminen saa ihan uuden valon. 

Samaa monipuolisuutta toki korostan aina kaikkien ruokavalioiden kohdalla, en pelkästään kasvisruokavalion. Loppujen lopuksi, ruokavaliota koostaessa, on turha keskittyä vain yhteen ravintoaineryhmään ja sen laskemiseen. #terkkarisaarnaa

Nyt asiaan! Seuraavassa käyn läpi protskun lähteet joita minä käytän. Kaikki proteiinimäärät on esitetty /100g tuotetta.

1. Tofu ja Tempeh

Tofu 15-20g proteiinia
Tempeh 19g proteiinia

Tofua käytän viikottain niin lämpimässä ruoassa, salaateissa tai leivän/riisikakun päällä. Tiedän että osa ihmisistä kammoaa soijaa, mutta minä syön sitä huoletta. Syön soijani kuitenkin mieluiten edellämainituissa muodoissa ja kuivattuja soijatuotteita harvemmin.  

Tempehiä ostan Hakaniemen Vii Voanista, aina kun siellä olen. Tempehiä voi myös pakastaa ja rakastan sen luonteikasta makua. Tempehiä käytän yleensä wokeissa tai salaateissa, pannulla ruskistettuna. Lempi tofujani ovat ehdottomasti Jalotofun ja Taifunin tofut. 

Tempehiä on saatavilla myös esim. lupiinista valmistettuna. Näitä en ole maistanut kovan hinnan takia, mutta suosittelen testaamaan jos soijaa ei halua käyttää. Joku päivä vielä raaskin näitäkin testata.

Tofua voi esimerkiksi kääriä vietnamilaisiin kevätrulliin tai sitä voi laittaa pinaattipiirakan joukkoon. 
Tempehiä voi syödä paistettuna salaattitacoissa.


2. Linssit ja Pavut

Linssi, kuivattu 23-25g proteiinia
Kikherne, nesteessä 8g proteiinia
Voipapu, nesteessä 7g proteiinia

Linssit ja pavut ovat lähes päivittäin jollain tavalla ruokavaliossani mukana. Rakastan hummuksia, tahnoja ja levitteitä. Lisäksi käytän paljon tetroja jotka kumoan salaattini joukkoon. Eniten käytän linssejä, kikherneitä ja voipapuja.

Rahallisesti toki säästää, jos jaksaa aina keittää omat pavut ja linssit itse. Teen parhaani, mutta aina ei monen tunnin keittelyyn ole aikaa. Siispä keitän usein linssit mutta käytän pavut ja herneet valmiista tölkistä. Pavuista on nykyään saatavilla myös pastaa. Hiljattain postaamassani Alfredo pastassa käytin papupastaa, joka sisälsi proteiinia 43g. Ohje linkkinä alla. 

Katso edullisesti valmistuva porkkana-linssi curry
Linssihummus uunijuuresten kera
3. Pähkinät ja siemenet

Manteli 24g proteiinia
Cashewpähkinä 20g proteiinia
Parapähkinä 25g proteiinia
Auringonkukansiemenet 23g proteiinia
Chia siemenet 21g proteiinia

Pähkinöistä ja siemenistä saa runsaasti proteiinia ja samalla myös hyviä rasvoja. Ei ole lainkaan huonopi tapa heittää salaatin joukkoon pieni kourallinen vaikka valmista siemen-pähkinäsekoitusta. Niitä voi myös sekoittaa patoihin ja kastikkeisiin. 

Koska en käytä maitotuotteita, teen pähkinöistä ja siemenistä itselleni juustoa ja levitteitä.  Ne ovat ravintoarvoiltaan erinomaisia ja hyvä mantelihummus riittää sellaisenaankin leivän päälle tai sopii vihannesten dippailuun. Pähkinät ja siemenet ovat hyvin helppo lähestymistapa kasvisproteiinien maailmaan, sillä niitä voi syödä sellaisenaankin. Sitä paitsi, aika hyvä lisä ruokavalioon ihan kenelle tahansa oikeastaan.

Chia on monelle tuttu, sillä se on viimevuosina noussut oikeaksi trendiruoaksi. Minä teen chiasta vanukkaita, korvaan kananmunaa leivonnassa ja joskus blendaan smoothien joukkoon. Chiaa on aina kaapissa sen loistavan geeliytyvän ominaisuuden vuoski. 

4. Quinoa ja Couscous

Quinoa 14g proteiinia
Täysjyvä couscous 12g proteiinia

Quinoa on erinomainen lisuke ja sitä voi käyttää riisin tai nuudelin asemasta. Quinoan maku on pähkinäinen ja mieto, se kypsyy nopeasti ja sopii niin kastikkeisiin kuin esim. vihannesten täytteeksi. Quinoa sopii gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle mutta couscous ei. Vertailun vuoksi on hyvä todeta, että ihan tavalliset lisukkeet kuten couscous tai riisikin (noin 8g proteiinia) sisältävät protskuja. Proteiinin saannin turvaaminen ei ole mitenkään mahdotonta, sillä sitä kertyy myös kaikkialta muualta, kuin varsinaisesti lihaa korvaavista lähteistä. 

Kurkkaa herkullinen Lehtikaali-Quinoapata


5. Soija ja herne

Soijapavut 16g proteiinia
Soijarouhe, kuivattu 49g proteiinia
Hernerouhe, kuivattu 18g proteiinia

Aiemmin mainitsinkin jo tofun ja tempehin, molemmat ovat soijaa. Soijaa on lisäksi rouheen, suikaleiden, palojen yms. muodossa. Ne valmistetaan keittämällä mausteisessa liemessä ja tämän jälkeen esimerkiksi paistamalla pannulla. Tällä hetkelle on myös pakastealtaissa erittäin hyvät valikoimat pyöryköitä, pihvejä ja rouheita. Oma suosikkini on Hälsans Kökin kasvismureke. Mies pitää kovasti Anamma merkin pihveistä ja pyörryköistä.

Soija- ja herne kuivatuotteita käytän hyvin vähän sillä pidän muita vaihtoehtoja maukkaampina. Toisinaan teemme kuitenkin myös kuivarouheista ruokaa. Soijaa välttelevä voi valita hernerouheen tai kotimaisen härkäpapurouheen. 


6. Parsakaali 

Parsakaali 4.5g proteiinia

Parskakaali kuuluu suosikkeihini, mutta koska mies on vähän vaihteleva mieltymyksiensä suhteen, teen kaaleja yleensä vain itselleni töiden jälkeen. Parsakaalia käytän usein lisukkeena esimerkiksi perunan tai juuresten asemasta tai niiden rinnalla. Minulla on myös tapana vetäistä parsakaali välipalaksi töiden jälkeen. Olen usein aikaisemmin kotona kuin mies ja haluan töiden jälkeen jotain täyttävää ja nopeaa. Siispä höyrytän tai paahdan kokonaisen 400g parsakaalin ja syön sen tilkalla soijakastiketta. Toimii! Koko parsakaalissa onkin protskuja yhteensä 18g. Kokonaisesta parsakaalista saat samalla muuten noin 190mg kalsiumia. 


7. Kasvisjogurtit

Alpron jogurtit 4g proteiinia
Yosa Sport 5g proteiinia

Rakastan Alpron jogurtteja ja syön niitä joka viikko.  Tarkemmin tarkoitan niitä 500g paketteihin pakattuja. Harvemmin jogurttiin tulee tartuttua kotona, mutta ne pelastavat työpäivän ja kotiin jääneet eväät tai nälkäiset välipalahetket. Käytän usein maustamatonta marjojen ja hedelmien kera tai syön kookosjogurtin sellaisenaan. Kun syö koko purkillisen, niin kuin minä yleensä teen, kertyy protskuja 16g annokselta. Sekaan voi heittää pähkinöitä ja muita lisukkeita ravintoarvoja ja energiaa lisäämään. 

Yosa Sport on rikastettu herneproteiinilla. Ne ovat 200g kokoisia ja mukana tulee lusikka! Nämä ovat valintani usein, kun juoksen töistä kouluun, koulusta töihin tai jostain muualta kiireellä ja vauhdilla. Todellinen nauti junassa –ruoka siis. Koko annoksesta tulee 10g proteiinia ja ne ovat soijattomia ja gluteenittomia. Sain hiljattain testiin Sugar Helsingiltä Yosan uuden jogurttimaun.Yllä kuvassa näkyvä marjamix oli minulle ennestään vieras mutta nousi hetkessä lemppariksi. Paras tähän mennessä! Sport välipaloissa maistuu herneproteiini ja tiedän, että monet eivät siitä innostu. Minua lievä maku ei haittaa ja ostan mielelläni näitä välipalaksi myös jatkossa. 

Jogurtit taipuvat myös piirakan täytteeksi! Kurkkaa Kevyt Raparperipiirakka

8. Proteiinijauheet

Makrobios Kurpitsasiemenproteiinijauhe 65g proteiinia
Leader Natural Protein Mix 74g proteiinia

Käytän nykyään hyvin vähän proteiinijauheita, mutta joskus lisään 1-2rkl smoothieeseen. Oikeastaan vain silloin, kun sille päälle satun.  Tällä hetkellä suosikkiproteiinijauheeni on Makrobiosin Kurpitsasiemenproteiinijauhe, sillä se maistuu oikeasti sille mitä paketissa sanotaankin. Tätä voi käyttää keittoihin, smoothieisiin tai leivontaan. Se maistuu kurpitsansiemenille eli hyvälle! Seuraan Makrobiosia instagramissa ja sain onnekkaana testiin kassillisen tuotteita, joissa tämäkin jauhe oli mukana. Hyvä niin, sillä muuten en olisi koskaan tajunnut tätä kokeilla. 

Toinen jauhe jota käytän enimmäkseen marjaisiin smoothieisiin on Leaderin Natural Protein.  Siinä maistuu herneproteiini jonkin verran, mutta ei minua häiritsevällä tavalla. Kun jauheita käyttää vähän kerrallaan, tuovat ne kivasti täyteläisyyttä ja vivahteita, mutta eivät pilaa muuten hyvää juoman. 


9. Proteiinipatukat

Organic Food Bar, 1 patukka sisältää 24g proteiinia
Pulsin Maple & Peanut Proteiinipatukka, 1 patukka sisältää 12g proteiinia
Leader Barebar Taateli-Marja, 1 patukka sisältää 12g proteiinia

Mitä tulee patukoihin, minulla on kolme suosikkia joita ostan kerta toisensa jälkeen. Patukoita syön ehkä pari kertaa kuukaudessa, valitsen ne silloin kun ruoan on mentävä pieneen tilaan ja säilyttävä lämpimässä. Usein nappaa laukkuun patukan kun edessä on pitkä päivä, ja tiedän että pysähdyksille ei aikaa juuri ole. 

Organic Food Bar patukka on raakapatukka jossa on seassa riisiproteiinia. Se on suhteellisen kookas ja sisältää kunnolla energiaa. Riisiproteiini kyllä maistuu läpi mutta tämä patukka on suosikkini kerta toisensa jälkeen. Ostan omani yleensä Punnitse & Säästä kaupasta.

Kun olen Ruohonjuuressa, valitsen Pulsin Maple & Peanut patukan.  Pidän sen mausta kovasti, samoin kuin jämäkästä suuntuntumasta.  

Leaderin BareBar on valintani kun olen (pian entisessä) työpaikallani apteekissa, ja hyllystä on ostettava välipalaa. Sain näitä testiin kauan sitten,  kun ne ensimmäisen kerran tulivat markkinoille. Siitä lähtien olen ollut koukussa.  Tämäkin olisi päässyt kuvaan, ellen olisi kerta toisensa jälkeen syönyt sitä ennen kuvauspäivää…

10. Muu ruoka

Kuten olen jo useasti tuonut esille, proteiinia on vaikka missä. Herneessä on 5.5g proteiinia ja Viikunassa 4.5g. Kaurahiutaleissa proteiinia on 14.5g, eli aika hyvin! 

Myös vehnägluteenista valmistettu seitan on hyvin proteiinirikasta, jos tämä kuuluu ruokavalioon. 


Miltäs teidän ruokavaliot näyttävät proteiinin suhteen? Lasketko määrät, vai luotatko siihen että monipuolinen ruokavalio takaa kaiken riittävän?

Lähteitä sekä lisää luettavaa:

http://vegetariannutrition.net/docs/Protein-Vegetarian-Nutrition.pdf
http://www.veganhealth.org/articles/protein
http://www.fineli.fi/index.php?lang=fi
http://www.health.com/health/gallery/0,,20718479,00.html
http://vegaaniliitto.fi/www/fi/tietoa/urheilijan-ruokavalio





18

Starttaava Yhteistyö + Nopea Suklaamousse (V, Gf)


Hyvää torstaita kaikille!

Pääsen vihdoinkin kertomaan teille erään mukavan jutun liittyen blogin tuleviin kuvioihin. Olen kehittänyt blogia parhaani mukaan ja yrittänyt hiljalleen muokata blogia enemmän omannäköiseksi. Kiitos kaikille ihanasta palautteesta ja kivoista kommenteista. Reseptejä on mahtava kehitellä ja tekstejä kirjoittaa, kun pääsee hiukan myös tutustumaan niitä lukeviin ihmisiin. Nyt blogilleni tuli oikein iloinen mahdollisuus, johon tartuin empimättä.

Kahvia & Kasvisruokaa on lyöttäytynyt yhteen K-ruoan kanssa pidempiaikaiseen yhteistyöhön. Olemme yhteistyön tiimoilta istuneet alas, tavanneet ja tutustuneet. Kaiken kaikkiaan kasassa on oikein mainio porukka ja on ihan huikeaa olla kasvisblogina mukana tällaisessa! Yhteistyöhön kuuluu kerran kuussa blogissa ilmestyvä postaus, joka käsittelee niin ruokaa kuin muita siihen liittyviä teemoja. Blogini sisältö tulee pysymään edelleen samana ja edelleen seison kaiken takana mitä tänne tulen jakamaan. Ennen kaikkea tämä yhteistyö mahdollistaa sen, että kokkaamani kasvisruoka pääsee selvästi osaksi isompaa kokonaisuutta ja toivottavasti tänne eksyy myös uusia ihmisiä jotka inspiroituvat kokkaamaan ja kokeilemaan. Aika hienoa, eikö?

Kuten moni vakiolukija tietää, olen K-citymarketin vakioasiakas ja asioin siellä säännöllisesti. Siksi olinkin positiivisesti yllättynyt, kun minuun otettiin yhteyttä yhteistyön mahdollisuudesta. Roolini yhteistyössä on kirjoittaa, tuottaa reseptejä ja ottaa herkullisia kuvia. Minulla on tästä erinomaiset tunnelmat ja yhteistyö tuntuu kivan luontevalta.  Toivon kovasti, että tekin innostutte tästä. Antakaas ihmeessä palautetta!

Minun lisäkseni mukana on muitakin bloggaajia ja  viimeisimmän tapaamisen perusteella uskon, että kaikki lähtee käyntiin todella mahtavasti. Bloggaus on pitkälti itsekseen touhuilua ja omaa ideointia. Koen että erityisesti tällainen yhteistyö on blogilleni harppaus eteenpäin ja mahdollisuus entistä monipuolisempiin ja idearikkaimpiin tuotoksiin.

Klikkaa ja katso K-Ruoka.fi sivulta ruokablogien esittely!


Eiköhän näytetä mitä kaikkea ihanaa kasvisruokavalioon kuuluu!


Nyt tässä välissä päätin teeman mukaisesti esitellä teille yhden mun lempituotteen. Nimittäin Pikka Kookosmaidon.  Sen ihanan sinisen tölkin joka ei jätä koskaan pulaan! Olen vannoutunut tämän tuotteen käyttäjä, sillä se on super kermaista, valkoista ja vaahtoutuu erinomaisesti. Sitä ei nimittäin enää pidä itsestään selvyytenä kookosmaidon valkoisuutta, kun kokeilee eri markkinoilla olevia vaihtoehtoja. Pirkka kookosmaito sen sijaan ei kökköönny ja on pehmeän makuista ja täyteläistä. Valitsen aina tämän, mikäli se on saatavilla ja suosittelen erityisesti vaahdottamistarkoitukseen. Katso linkistä Pirkka Kookosmaito .

Kuinka monella on iltarutiinit? Samat kaavat kerrasta toiseen. Minä teen usein blogijuttuja viimeiseksi, mutta usein miehen kanssa istumme alas ja katsomme jakson jotakin sarjaa. Maku ulottuu aika laidasta laitaan, mutta viimeaikoina Fresh Prince Of Bel Air on ollut kuumin juttu. Tarpeeksi kevyttä, tarpeeksi lyhyt. Kuppi teetä, lyhyt haaveilu Carltonin tanssitaidoista ja nukkumaan. Tietenkin molemmilla on läppärit sylissä, koska kiire. Minun television katsominen on muutenkin välillä hankalaa. Jos silmälasit ovat kaukana, en välttämättä jaksa niitä hakea. Siispä kuuntelen ja ihmettelen läppäriäni samalla. Kuvassa silmälasit ovat taiteellinen näkemys siitä, miten teekuppi kuuluu yhteen Carlton Banksin ja iltateen kanssa. Varmaan tämän jo tajusittekin... 

Iltarutiineihin kuuluu teen lisäksi iltapala. Joskus se on hedelmä, joskus haluan puuron. Ja sitten on niitä päiviä, kun mietin jo kotimatkalla, että tänään pitää saada jotain hyvää. Koska leipomaan ei aina ehdi ja kauppaan ei jaksa, sen hyvän on onnistuttava nopeasti kotona. Kookosmaito säilyy niin kuiva- kuin jääkaapissa ja jossain on pari palaa sitä liian tummaa suklaata joka on jäänyt syömättä. Ratkaisu tähän kaikkeen on romanttisesti kahdelle tarjoiltu suklaamousse.

Kun avaat kookoskermatölkin, kaada käyttämättä jäänyt osa kannelliseen lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa. Jos tiedät, että et käytä kolmen päivän sisällä, pistä pakkaseen. 

Huomenna onkin edessä pohtiminen, miten pääsee töistä kotiin? Vapaaehtoisia autoilijoita?


Nopea Suklaamousse Kahdelle

200g Pirkka Kookosmaitoa
eli siis puolet purkista

50g tummaa suklaata

1-2rkl Vaahterasiirappia tai hunajaa

Marjoja lisukkeeksi

Halutessasi: vaniljasokeria, kanelia, lakritsijauhetta...

Lusikoi kookosmaitotölkistä päälle kertyneestä kermasta puolet pois. Pirkka kookosmaidosta voit tehdä sen huoneenlämpöisenäkin. Varman päälle pelatessa, kannattaa käyttää kookoskermaa jääkaappikylmänä, jotta saat kaiken paksun kerman kohoamaan päälle.

Vatkaa kookosmaitoa kylmillä välineillä niin vahvasti kuin saat. Lisää makeutus ja vatkaa vielä hetki. Voit lisätä enemmänkin siirappia jos olet makeamman ystävä. Aseta pakkaseen odottamaan siksi aikaa kun sulatat suklaan.

Sulata suklaa vesihauteessa. Vatkaa suklaa kookoskerman joukkoon. Siirrä 5min ajaksi jääkaappin ja vatkaa vielä kerran, jotta saat parhaan koostumuksen aikaiseksi. Tähän vanukkaaseen käytin Pandan maidotonta tummaa suklaata.

Lusikoi tarjoiluastiaan, lisää päälle valitsemasi vitamiinipommit (ettei ihan vain herkutteluksi mene) ja tarjoa jääkaappikylmänä! Rinnalle ota hyvää teetä ja villasukat.

Ps. Jos kookosmaito on ehdoton nou-nou, korvaa se vaahtoutuvalla soija- tai kauravispillä.
Ps ps. Sama ohje leivontaan. Tee kaksinkertaisena ja käytä kakun välissä kuorrutteena.

8

Terveellisempi Fettuccine Alfredo (V, Gf)


Tiedättekö mitä tarkoittaa Alfredo kastike? Minulla ei ole nimittäin mitään hajua.  Olen nähnyt kuvia siitä ja todennut, että kyse on jostain kermaisesta ja ihanasta. En ole kermakastikkeiden ystävä, enkä pidä esimerkiksi  bechamel- valkokastikkeista. Tässä on ilmeisesti kyse kuitenkin jostain ihan muusta.  Sain eräänä kauniina päivänä päähäni että alfredo kastike on parasta ikinä. Olin vakuuttunut että minun on sitä saatava just ja nyt. Olen nähnyt täysin raakaversioita tästä, jossa kastike tehdään cashewpähkinöistä. Halusin jotain kevyempää sillä tämä menee luokkaan ’’syön yksin työpäivän jälkeen’’.  Tähän kohtaan heitän pari hyvää vitsiä siitä miten syön muutenkin nykyään yksin, kun se mies joka meillä asuu, asuu myös työpaikallaan. Sori mies, tiedän että osaat arvostaa mun hyvää huumorintajua.  Ps. sanoit ettet lue mun blogia #huijari


Kukkakaali jakaa mielipiteitä, minä kuulun kannattajiin, mies ei. Siis ei todellakaan. Inhoan kun minua huijataan syömään jotain ja mielestäni ruokahuijaus on petturuutta pahimmillaan. En siis ota kantaa menossa oleviin palkkakeskusteluihin enkä siihen, miksi  leikkaukset eivät koske esim. päättäjien palkkoja (vai koskeeko?). Mutta auta armias jos yrität huijata minua syömään jotain mitä en halua suuhuni laittaa. Minua ei siis ole yritetty huijata ja perheeni ei ole kovin petturityyppistä, mutta ymmärrätte varmaan draaman. Loukkaannu ennen kuin se tapahtuu. En ole kovin mielensäpahottaja tyyppiä, mutta ruokahuijaus olisi paha. Siis P A H A. Kun joku heittää vitsillä ’’voissa paistan’’ niin ilme on vakava. EI NAURATA! Tosikko-moodi päälle.

Noh, kaiken tämän uhoamisen jälkeen päätin huijata miestäni. Hän tosin ottaa huijaukset toivottavasti kevyemmin kuin minä. Tarkoitus on kuitenkin tehdä herkullisa ruokaa, ei niinkään rikkoa eettisiä tai terveydellisiä rajoja. Huijauksen idea on luonnollisesti osoittaa että minä olen oikeassa: kukkakaali on hyvää. Parisuhteen parhaat puolet, olla oikeassa. Ja minähän olen luonnollisesti ruoka-asioissa oikeassa, tietenkin.  Kukkakaalihuijaus, kukkakaalivoitto.  


Ja miksi puhun kukkakaalista, no koska tämän kastikkeen koko ydin ja salaisuus on kukkakaali. Kukkakaali, jota tätä kirjoittaessani en ole puolisolle vielä tarjonnut. Kastiketta nautin eilen illalla yksin ja olen niin vakuuttunut sen erinomaisuudesta, että uskallan kirjoittaa siitä etukäteen.  Minulla on aika hyvä makuaisti, jos kehumaan ruvetaan. Maistan yleensä raaka’aineet ja tunnistan mausteet. Tästä kastikkeesta kukkakaali ei puske millään tavalla liian rajusti, vaan se on ennen kaikkea kermaista ja täyteläistä. Tiedän että tässä on sitä kukkakaalia, mutta tätä syödessä ajatukset liikkuu jossain ihan muualla. Tänään menee kukkakaali tarjolle, toivotaan ettei mies lue tätä. Jos luet tätä niin voitko esittää muuta, että koen onnistuneeni.

Nautin oman ensimmäisen alfredoni kesäkurpitsapastan kera (kuten yllä olevassa kuvassa), mutta autenttisempaan makumaailmaan pääset käyttämällä keitettävää pastaa. Tässä annoksessa käytössä on Ruohonjuuresta ostetut papupastat. Klikkaa kurkkaamaan Edamame & Mungopapu Fettuccine. Harvoin tulee ostettua, mutta joka kerta sen arvoista!  Mikä tahansa muu spagetti hoitaa myös homman kotiin, raasta päälle vegejuustoa tai parmesania jos haluat pelata varman päälle nirson tyypin kanssa. Minä nautin omani ilman, mutta en voi kieltää etteikö Violifen parmesan olisi kruunannut ateriaa aika sekopäisen hyviin sfääreihin.




Terveellisempi Pasta Alfredo
kastike riittää 2-4:lle. Jos olet kastikkeessa uittaja, syö kaikki itse.



200g kukkakaalia

1dl cashew pähkinöitä

4 valkosipulin kynttä


2dl vettä tai kasvislientä

2rkl oliiviöljyä

1rkl sitruunamehua


2rkl ravintohiivahiutaleita*

0.5tl valkosipulijauhetta

0.5-1tl yrttisuolaa

Ripaus valkopippuria

Mustapippuria


Lisäksi:

Valitsemasi pasta

Vegeparmesania ja persiljaa koristeeksi


Käytä kukkakaalista vain kukkaosa, pilko noin 200g pieneksi. Kaada vettä kattilaan ja keitä kukkakaalia ja cashewpähkinää 20min ajan. Sillä aikaa viipaloi valkosipuli ja paista se aivan ruskeaksi ja kypsäksi pannulla oliiviöljyssä. 

Laita myös pasta kiehumaan paketin ohjeen mukaan. 

Kun 20min on kulunut, kaada kaikki ainekset tehosekoittimeeseen ja soseuta pitkään ja hartaasti, kunnes tulos on silkkisen sileä. Nesteenä käytin kukkakalin keitinvettä, mutta voit myös käyttää kasvislientä halutessasi. Huomioi tällöin suolan määrä, jottei kastikkeesta tule liian suolaista. Tehosekoittimen lisäksi myös sauvasekoitin toimii varmasti, vaatii vain hiukan enemmän aikaa. 

Maista ja lisää halutessasi pippuria ja suolaa.

Kaada pasta lautaselle tai kulhoon ja sekoita kastike joukkoon. Ripottele päälle tuoretta persiljaa ja raasta halutessasi parmesania. Vähän tai vähän enemmän. 

Tarjoile!

Hyvää iltaa kaikille, minä menen googlettamaan mitä se alfredo oikeasti pitäisi sisällään.

*Mitä ihmettä ovat ravintohiivahiutaleet? Kurkkaa Mystiset raaka-aineet!

Ps. Mitä tykkäätte uudesta menu- palkista? Hitti vai huti?





17

Syntisen Hyvät Suklaa(kikherne)keksit (Gf, V)


Olin ystäväni luona ja katsoin sohvalla Elmoa. Vieressä istui yksvee riisikakkua nakertaen. Kakspuol huusi keittiössä. Ystävä teki ruokaa. Oli nälkä, haistoin hyvät tuoksut ja katselin yksveen riisikakkua vähän sillä silmällä. Elmon katsominen avartaa maailmaa aivan uudella tavalla. Sitä luulee että teletappien kohdalla on nähnyt kaiken mahdollisen oudosta lastenohjelmasta, sitten näet Elmon. Ja mietit miten joku on oikeasti vuosia puhunut omalle kädelleen.

Syy miksi kaksvee huusi, oli yksinkertainen. Piti saada keksiä. Ja voi luoja kuinka hyvin häntä ymmärsin. Ei kuulemma ole ok aikuisena kiukuta keksihimossa. Ystävä sanoi että on mukava kun sä et oo moksiskaan kun lapsi hermostuu. No en tietenkään ole. Ensinäkin, tulin juuri töistä, jossa samanlaisen kiukun veti viiskytvee. Aika lailla tärkeysjärjestyksessä vastaavasta syystä kuin se, että tahtoo keksiä. Toiseksi, minäkin tahdoin keksiä. I see you kakspuolvee, tai miten Avatarissa sanottin?   

Keksihimoa ei yhtään helpottanut Elmon katsominen, jossa tarjoiltiin (paintilla piirettyä) synttärikakkua. Tässä vaiheessa olin jo suunnitellut keksiohjeeni. Tummaa suklaata, pehmeää ja syvän makuista. Jep, ei houkuttanut enää yksveen riisikakku, vaikka siitä minulle haukkua tarjottiinkin.



Moni tuttu ja vieraampikin bloggaaja on tehnyt kikherneistä keksejä. Minä olen tehnyt palleroita ja leipää, mutta en keksejä. Valkopapuja olen sen sijaan käyttänyt, joten samoilla mennään. En kovin kovaksi ja rapeaksi tarkoituksella paistanut, sillä halusin koostumuksen olevan pehmeä ja täyteläinen. Keksit pysyvät siitä huolimatta erinomaisesti koossa. Sisuta oli mehevä ja makea. Näissä kekseissä on yksi tosi ikävä puoli.... nimittäin jäähtymisen odottaminen. Keksit tiivistyvät jäähtyessään selvästi ja se aika olisi jotenkin kestettävä. Jo taikina maistui ihka aidolle suklaakakkupohjalle ja tuoksu oli taivaallinen!

Joskus huomaan, teen kompromisseja terveellisen leivonnan parissa. Ihan kun olisi ok, että keksi maistuu vähän puulle. Kun se on kuitenkin terveellinen, tai vähintään sisältää hiukan terveellisempiä ainesosia. Tässä ohjeessa ei kyllä tarvinnut tehdä minkäänlaista kompromissia. Ei edes tulla vähän vastaan. Nämä ovat nimensä mukaisesti niiin syntisen hyviä, että en tiedä miten päin olisin. Tarjoile ehdottomasti jäähtyneenä, mantelimaitoon kastaen.

Ja nyt teille kaikille muunteluintoisille: Kyllä, keskitaikinassa kauran voi korvata mantelillajauholla. Nimittäin testattu on! Rakenne oli hiukan pehmeämpi, mutta maku erinomainen. Näin saatkin helposti kekseistä täysin viljattomia. Vaahterasiirapin voi korvata agavella tai hunajalla.

Jos tiedät että tykkäät makeammasta lopputuloksesta, voit pyöritellä taikinapallot kookos- tai ruokosokerissa ennen litistämistä ja paistamista. Kokeilin sekä sokeripyörittelyllä että ilman, ja molemmat maistuivat s a i r a a n hyvälle. Kuvassa olevilla kekseillä on kevyt raakaruokosokeri pinta. Suosittelen! Näihin tulee siirappia yhteensä 50ml verran, eli 12 keksin kohdalla se on hiukan alle teelusikallinen keksiä kohden. Älä siis pelkää vielä kuorrutuksen lisäämistä, niin pääset ihan uudelle ulottuvuudelle näiden ihanuuksien kanssa!

Syntisen Hyvät Suklaa(kikherne)keksit
12kpl

1tlk kikherneitä, 225g

0.5dl vaahterasiirappia
0.5dl + 1rkl kookosöljyä
 0.5dl espressoa 

2dl kaurajauhoa 
1tl psylliumia
 2rkl kaakaojauhetta
50g tummasuklaarouhetta/raakasuklaa rouhetta

1tl vaniljaa
1tl kanelia
0.5tl suolaa 

Vaihtoehtoinen: pyörittelyyn kookossokeria tai raakaruokosokeria

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Valuta kikherneistä neste pois. Yhdistä kikherneet, siirappi, öljy ja espresso keskenään. Pyöritä tehosekoittimessa tasaiseksi. Myös sauvasekoitin toimii hyvin.

Sekoita loput ainekset keskenään ja yhdistä seokset. Odota 3min kunnes takina hiukan turpoaa. Jaa 12 palloksi ja pyörittele ne valitsemassasi sokerissa, mikäli haluat lisää makeutta ja rapeutta pintaan.

Tee haarukalla ristikuvio päälle litistämällä samalla keksit noin 1.5cm korkuiseksi.

Paista 15-20min uunissa, pinta saa olla kiinteämpi. Älä ihmettele jos keksit ovat vielä pehmeitä, ne kyllä keksiytyvät jäähtyessään.

Kasta mantelimaitoon ja nauti!



16

Bataattirieskat (Gf, V) + Uusi Osoite


Pistetään viikko villiksi ja toivotetaan oikein hyvää maanantaihuomenta (DIY aivopesua)...!

Olen käyttänyt blogiini entistä enemmän aikaa viimeaikoina. Se on ihana harrastus, jonka myötä olen päässyt tutustumaan niin valokuvaukseen, kuvanmuokkaukseen, ruoanlaittoon kuin myös tietokonehakkeroinnin (eli siis bloggerin kanssa temppuilun) saloihin. Olen saanut mahtavia tarjouksia ja tavannut ihania ihmisiä. Kaiken tämän olisin jäänyt kokematta, jos blogia ei olisi. Haluan blogini olevan uniikki ja minunlaiseni. Kirjoitan tyylillä, joka tulee minulta lunnostaan ja postaan ruokia joita itse syön. Toivottavasti tämä kaikki välittyy myös sinne ruudun toiselle puolelle.

Nyt blogini astuu askeleen eteenpäin. Ensi viikosta alkaen, blogi löytyy uudesta ja täysin omasta osoitteesta www.kahviajakasvisruokaa.fi. Blogiani voi edelleen seurata niin instagramissa kuin myös facebookissa. Bloglovinin ylläpidolle on laitettu viestiä, mutta muutosta osoitteeseen joudumme varmasti hiukan odottamaan. Eipäs anneta sen häiritä, olen henkisesti varautunut lähettämään tarvittavat uhkauskirjeet, jotta homma saadaan mahdollisimman nopeasti rullailemaan entiseen malliin. Teidän osalta homma ei siis muutu juurikaan, minä säädän linkkien ja uudelleenohjausten kanssa. Laittakaas mullekin postia, jos jossainpäin homma ei toimi.

Myös uudet välilehdet tulevat hiljalleen käyttöön uuden osoitteen jälkeen (niin kuin olen jo varmaan kuukausia luvannut) ja blogissani surffailu pitäisi olla jatkossa entistä helpompaa. Blogini kehittämiseen toivon teiltä myös kaikenlaista palautetta. Kommenttien lukeminen on aina ihanaa ja vastailen kyllä aina kaikkiin (vaikkakin viiveellä joskus, anteeksi!).


Nyt tämän uuden viikon voi kuitenkin aloittaa pienellä foodpreppauksella. Koska se mies jonka kanssa menin tuossa äskettä naimisiin, ei enää asu meillä, vaan on muuttanut töihin. Evääksi sopivan ruoan tekeminen on pääteemana. Tarkennuksena, että parisuhde voi hyvin, mutta niin voi miehen urakin. Töitä riittää tosin molemmilla ja eväitä tarvitaan sen mukaisesti. Preppasin tuossa yhtenä iltana kasan bataatteja, salaattia ja riisiä kastikkeineen. Bataattia tuli sen verran runsaasti, että sitä oli ehdottomasti jatkojalostettava. Olen haaveillut rieskoista jo pidempään ja sain oivan tilaisuuden kokeilla, kun kerrankin bataatteja jäi kunnolla ylitse.

Voit tehdä ohjeen käyttämällä myös perunaa tai porkkanaa. Bataatilla lopputulos on luonnollisesti makeahko, perunalla saat neutraalimman lopputuloksen aikaan. Kaurajauhoja minulla ei ollut, mutta käytin kaurahiutaleet tehosekoittimessa, jolloin sain aikaan sopivan hienoa jauhoa. Myös valmis kaurajauho käy oikein hyvin. Rieskan päälle voit ripotella siemeniä, kuten minä tein. Myös oliivit tai valkosipuli sopii varmasti hyvin, päällysessä voi ihan hyvin olla makua makean bataatin pariksi.

Nämä katosivat samana iltana lautaselta, joten voin varmaan kokea onnistuneeni. Tämä ohje päätyy myös helpot ja nopeat luokkaan, jos bataatit on paistettu etukäteen, vaikka voihan sen kypsentää vain näitä vartenkin! Lisäksi, jos teet peruna- tai bataattimuussia, voit käyttää myös sitä rieskojen tekoon. Jätä tällöin kaurakerma pois, jos sitä on jo muussissa. Lisää kuitenkin tarpeen mukaan maitoa ja öljyä, jotta saat pehmeän koostumuksen aikaiseksi. 

Toivottavasti näillä rieskoilla maanantaikin saa hiukan herkullisemman tunnelman.


Bataattirieskat
6 rieskaa

400g kypsää bataattia
1dl kaurakermaa tai kasvimaitoa
2rkl oliiviöljyä

3dl kaurajauhoja*
1tl psylliumia
1tl yrttisuolaa

Päälle kurpitsansiemeniä


*) Tarkista kaurasi gluteenittomuus tarvittaessa.

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Käytä valmiiksi kypsää bataattia tai kypsennä se aivan pehmeäksi. Toimi samoin porkkanan tai perunan kanssa, mikäli käytät niitä.

Hienonna bataatti haarukalla aivan muussiksi. Sekoita joukkoon öljy sekä kasvimaito tai -kerma. Sekoita kaurajauho, psyllium ja yrttisuola keskenään. Yhdistä seokset ja sekoita tasaiseksi. Suolaa ei kannata unohtaa ohjeesta, sillä se tasapainottaa bataatin makeutta. Myös kaikenlaiset yrtit ja ripaus chiliä sopii lopputulokseen.

Muodosta taikinasta noin 6 palloa ja painele ne leivinpaperille n.1-1.5cm korkuisiksi rieskoiksi. Rieskat eivät juuri leviä.

Paista 25-30min kunnes pinta on kiinteä ja rieska ei tunnu kosketettaessa taikinaiselta. Anna jäähtyä hetki ja laita kaappiin eväspusseihin tai nauti heti mieleisesi levitteen kanssa. Rieskat ovat jäähtyessään hyvin koossa pysyviä eivätkä halkeile tai murene. Minä söin omani, pestolla, savutofulla ja oliiveilla.

11

Paahdettu Tomaattikeitto Basilikaöljyllä (Gf)


Hyvää syyskuun alkua ja keskiviikkoiltaa!

Nyt kun syksy tulee, huomaan monen muunkin tavoin (??)  himoitsevani keittoja. Ne sulavat helposti ja lämmittävät pimeänä iltana. Syksyllä löytyy hyviä ja maukkaita aineksia, jotka ovat keitoissa niin ihanaa arjen luksusta. Vaikka olenkin mausteiden ystävä, hyvistä ja kypsistä raaka’aineista tehtyä ruokaa ei mikään voita. 

Nyt kun mustikoita oli hyvin saatavilla, niin tein nämä ihanat gluteenittomat vohvelit, ja osallistuin niillä KitchenTimen jälkiruokakilpailuun. Voitto napsahti minulle (jesjes) ja sen kunniaksi voin myös tarjota teille pienen alekoodin. Jos suunnittelet hankkivasi jotakin keittiövälinettä tai vaikka sitä vohvelirautaa, niin saat nettikaupasta viikon ajan 10% alennusta ‘’liisalla’’ koodilla. Kiitos kaikille äänestäneille!

Asiasta seuraavaan. Menin ja ostin itselleni myös kunnon valot valokuvausta varten. Koska #winteriscoming #foodbloggerproblems. Viime talven tuskastelin pimeässä ja jemmasin jääkaapissa lautasellista kylmää keittoa, valoa toiveikkaana odotellen. Nyt minä voin kuvata vaikka keskellä yötä (ja kuvaankin, heti kun jaksan valvoa kauemmin kuin yhdeskään)  ja työhuoneemme tulee muuttumaan studiota muistuttavaksi tilaksi. Työhuone sisältää määrä x tietokoneita (mieheni varmaan tietää tarkan määrän), pirusti pöytätilaa, minun pianoni, pari kitaraa, nyrkkeilysäkin ja ison kasan kirjoja. Olen tähän asti vallannut olohuoneen kuvausta varten, mutta eilen lamppuja kootessani tulin siihen tulokseen, että nyt tila alkaa jäämään vähän liian pieneksi. Se on joko me tai lamput, jotka olohuoneeseen mahtuvat. Koska mieheni ensireaktio oli ‘’oletko tosissasi…?’’ kun esittelin hänelle linkkiä tuleviin perheenjäseniin, saavat lamput väistyä työhuoneeseen. Minä perustan itselleni studionurkan ja olohuoneessa mahtuu jälleen istumaan. win-win. Tämän postauksen kuvat kuvattu pimeässä, sälekaihtimet alhaalla (miehen pyynnöstä, uuden valon palaessa), ettei naapurit häiriinny. Päivänvalo…en enää tarvitse sinua. 


Eilen illalla valmistin siis lämmittävää keittoa paahdetuista tomaateista. Tomaattikeitto ohjeet sisältävät usein vaiheen, jossa kuori kuoritaan ja tomaatteja keitetään. Ei kiitos. Olen näin joskus tehnyt ja lopputulos ei ollut vaivan arvoinen. Sen sijaan kaikki keitot ovat mahtavia, kun aineksia kypsentää tai paahtaa etukäteen. Bataatti ja linssi sopii keitettäväksi. Paprika, sipuli ja kurpitsa saavat mahtavan maun, kun niitä paahtaa uunissa tai pannulla ennen keitoksi saattamista. Tämän keiton salaisuus on juuri ne uunissa esipaahdetut paprika ja tomaatit. Paprika tuo keittoon kermaisuutta ja makeaa makua, josta tomaatti tykkää. Valitse kypsät ja hyvälle tuoksuvat terttutomaatit tai runsaasti kirsikkatomaatteja. Älä vaivaudu raaoilla ja kivikovilla yksilöillä, ihan oikeasti. Jos hyvä smoothie vaatii herkulliset raaka’aineet ja banaanikakku ei onnistu ilman banaania, niin tätä keittoa ei kannata yrittää jollain, mikä muistuttaa etäisesti tomaattia tai sen sukulaista. #elämänrankkojahetkiä.

Saarnaus sikseen. Tässä keitossa yhdistyvät ihanat pehmeät ja selkeät maut. Annoksesta riittää kahdelle pääruoaksi ja neljälle alkukeitoksi. Tarjosin keiton rinnalla uunissa paahdettuja kikherneitä. Ne tuovat mausteisuutta joukkoon ja kivaa rakennetta varsinkin niille, jotka kokevat ettei keitto yksinään riitä pitämään nälkää poissa. Käytin kikherneisiin seesamiöljyä johon suosittelen tutustumaan. Seesamiöljy on se jännän ihana maku itämaisessa ruoassa, mutta jota ei aina tajua yhdistää myös perinteisiin annoksiin. Se vie monen kastikkeen ja marinadin täysin uudelle tasolle. Oman öljyni löysin lähimmästä Citymarketista. Suosittelen kurkkaamaan öljyosastolta, ei etnisten tuotteiden osastolta. Koska hintaero. Keiton rinnalle sopii oivasti myös pestoleipä tai murennettu tofu, jos kikherneitä ei jaksa tällä kertaa paahdella.

Kaiken kaikkiaan mitä tulee tomaattikeittoihin, olen saanut uskoni takaisin. Opin: Itse tehty keitto on kuitenkin parempaa ja tomaattimurskaa ei tarvita. 

Jos kaipaat toistakin kevyttä ja herkullista keittoa, niin kurkkaappas tämä ohje, Rakastut varmasti.


Basilikaöljy

Runsas nippu basilikaa
1 oksa rosmariinia
Oliiviöljyä

Hienonna basilika ja laita lasipurkkiin. Kaada oliiviöljyä päälle. Lisää myös rosmariini.
Ravista purkkia ja siirrä sivuun. Anna maustua keiton valmistamisen ajan. Käytä loppu öljy marinaadiin, salaattiin tai vaikka uunijuureksiin!

Maustetut kikherneet

1tlk kikherneitä valutettuna
1tl savupaprikaa
1/2 tl valkosipulia
ripaus chiliä
2rkl seesamiöljyä
Suolaa

Valuta kikherneet ja kuivaa ne talouspaperipalojen välissä. Sekoita mausteet ja öljy huolella kikherneiden joukkoon. Leivtä leivinpaperlle tasaisesti. Paista 175 asteessa noin 45min. Sekoittele kikherneitä välillä. 

Paahdettu tomaattikeitto 
kahdelle pääruoka
neljälle alkukeitto

5 keskikokoista kypsää terttutomaattia
3 aurinkokuivattua tomaattia
1 suuri punainen paprika
1 makeasipuli
3 valkosipulin kynttä

1 kasvisfondi (tai itse maustettu liemi)
2-4dl kiehuvaa vettä

1rkl hunaja-omenaviinietikkaa, käytin tätä
1cm pala tuoretta inkivääriä
Mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Pilko tomaatti sektoreiksi ja paprika noin samankokoisiksi paloiksi tomaatin kanssa. Viipaloi myös sipuli ja valkosipuli. Asettele palat leivinpaperilla vuoratulle pelille. Asettele paprika kuoripuoli ylöspäin.  Pirskottele oliiviöljyllä ja paista ylätasolla noin 20-30min. Ota pois kun paprika saa tummia pisteitä ja sipulit ovat saaneet väriä.

Keitä vettä ja liota kasvisfondi 2dl kiehuvaa vettä.

Voit valmistaa keiton joko tehosekoittimessa tai kattilassa sauvasekoittimella. Minulla on tapana lusikoida ainekset blenderiin ja tehdä keittoni siellä. Nosta kypsät ainekset levyltä kattilaan tai blenderiin. Soseuta ja kaada kasvisliemi joukkoon. Lisää inkivääri, etikka, aurinkokuivatut tomaatit sekä mustapippuri. Tarkista maku.

Lisää vettä, jotta saat mieleisesi koostumuksen. Voin myös laittaa joukkoon hiukan kaura- tai kookoskermaa mikäli haluat kermaisemman lopputuloksen. Kaurakerma on miedomman makuista, suosittelen tutustuvan erityisesti Nordicin sipulilla maustettuun kaurakermaan. Tällä saan aina parhaat keitot ja kastikkeet aikaan!

Lisää halutessasi vielä suolaa tai pippuria. 

Kaada keitto lautaselle, lusikoi päälle kikherneitä ja pirskottele basilikaöljyä. Nauti!

Vinkki: Oliivien ystävä viipaloi suuria vihreitä oliiveja keiton päälle. Tarvitseeko perustella? On nimittäin tajuttoman hyvää!

Herkullista iltaa ja yötä teille kaikille.









5
Back to Top