Tofuleivät kikherne-porkkana levitteellä (V)


Erinomaista viikon alkua kaikille!

Täällä terveiset sairaspediltä. Olen ollut jo vaikka kuinka monta päivää tappoflunssassa joka ei tunnu millään hellittävän. Keskityn yskimään niin, että myös bilettäjänaapurit sen kuulevat ja makaamaan sohvalla hengästyneenä tiskikoneen tyhjentämisestä. Smoothielitroja kuuluu enemmän kuin koskaan, sillä kuinka kätevää on imuroida ruokansa ilman pureskelun tuomaa rasitetta ja tarvetta nostaa haarukkaa. Ongelmaksi koituu lähinnä kokemus omasta turhuudesta, kun ei saa mitään aikaiseksi. Ellei tietenkin youtuben maailmaa ja videoita ’’A day in jail’’ lasketa tehokkuudeksi. Olosuhteet huomioon ottaen, olen varmaankin ollut niin tehokas kuin se on mahdollista.

Vaikka on kuinka sairaana, ruoakaa on silti saatava. Ja puoliso ei välttämättä innostu, jos ideoin smoothieta sekä lounaaksi että päivälliseksi. Onneksi yhdessä ruoanlaitto ei ole laisinkaan niin kuluttavaa kuin yksin ja leipien tekoon löytyy energia ja voima. 



En ole leivän suurkuluttaja, enkä syö sitä päivittäin. Välillä kuitenkin iskee kamala himo täytettyihin herkkuleipiin tai kuten viimeisin ja pitkäkestoisin mielitekoni: kivikova jälkiuunipala ja kurkku. Päälle ei nimittäin käy tomaatti, ei paprika eikä mikään muukaan. Ja sen jälkiuunipalan on paras olla kova ja paahtimen kautta käynyt. Täydellistä sanon minä. 

Kun selailee Pinterestiä tai jenkkireseptejä ei voi olla törmäämättä seikkaan, että leipä on juuri se mitä pakataan evääksi itselle ja perheelle. Vaikka en tule koskaan ymmärtämään miten jenkkilässä hillovoileipä on sopiva ja terveellinen lounas (sen maapähkinävoin tajuan vielä…) niin eväänä leipä on kyllä kieltämättä nopea ja näppärä. Meillä töissä on onneksi ruoan valmistukseen ja säilytykseen hyvät puitteet ja sen ruokatauon saa todellakin pitää. Ei siis tietokoneen ääressä murustamista tai huoneessaan banaanin mutustelua. Koulussa käydessäni, leipä olisi moneen väliin ollut täydellinen naposteltava. Luennolla, junamatkoilla, miljoonaa siirtymistä viikossa koulun, kodin ja työn välillä. Jep, leipähetkiä olisi löytynyt.



Suurin osa blogini resepteistä on gluteenittomia, koska kun päädyn leipomaan, se harvemmin on vehnää jota käytän. Kauraa käytän runsaasti, mutta sen saa ostettua myös gluteenittomana yhtä helposti. En kuitenkaan itse noudata gluteenitonta ruokavaliota, vaikka leivonkin niin. 

Koska minulla on ollut tässä aikaa selailla Pinterestiä, olen törmännyt monenlaisiin kuviin, jossa leivän väliin on tehty herkullinen salaatti-tahna-levite-juttu. Erityisesti porkkana-kikherneversio osui ja upposi omaan mieleen ja päätinkin toteuttaa tämän myös omassa keittiössä. Tällainen levite säilyy jääkaapissa kannellisessa rasiassa, ja sitä on helppo voidella leivälle paksu kerros enne herkuttelua tai mukaan nappaamista. Jos kuvittelen ottavani leivän evääksi, haluan siinä olevan hiukan muutakin kuin kurkkua välissä, joten tällainen salaattitahna sopii täydellisesti. Paistoin vielä tofua lisäämään ravintoarvoja ja noh… koska tofu. Koska näissä herkkuleivissä oli niin club sandwich viba, lisukkeeksi piti saada vielä lohkoperunoita autenttisemman tunnelman saamiseksi. 

Käytä haluamaasi leipää, valitsin ruispaahtoleivän, mutta mikä tahansa muukin käy myös.  Väliin paistoin Jalotofun marinoitua tofua. Se on mielestäni tarpeeksi hyvin maustettua, eikä kaipaa välivaiheita. Mikä tahansa suosikki tofusi sopii leivän väliin. 



Tofuleivät kikherne-porkkana levitteellä

Tarvitset:

Leipiä
Marinoitua tofua
Avocadoa
Pinaattia tai muuta vihreää
Kikeherne-Porkkanalevitettä (ohje alla)

Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää siihen öljyä. Viipaloi tofu pakuiksi viipaleiksi. Paista öljyssä molemmin puolin kunnes pinta on ruskistunut ja rapea. Aseta talouspaperille odottamaan, samalla ylimääräinen öljy imeytyy pois. 

Paahda leivät joko paahtimessa tai uunissa rapeaksi. 

Asettele leiville pinaatti, avocadoviipaleet ja tofu. Levitä toiselle leivälle runsaasti kikherne-porkkanalevitettä. Aseta leivät vastakkain ja aseta grillitikku tukemaan kokonaisuutta. 
Nauti!

Kikherne-Porkkanalevite

2.5dl hienoa porkkanaraastetta
2tlk kikherneitä
2rkl tahinia *
3rkl avocadoöljyä **
1dl tuorejuustoa tai majoneesia ***
Mustapippuria ja suolaa
(Chiliä)

Kuori ja raasta porkkanat. Käytä raastimen hienoa päätä jotta seos on mahdollisimman mehukas. Valuta kikherneistä neste, mittaa ne, tahini, öljy ja tuorejuusto kulhoon. 

Murskaa seosta perunasurvimella kunnes kikherneet ovat murskaantuneet mössöksi. Sekoita joukkoon porkkanaraaste ja mausteet. Jos pidät tulisesta, lisää chiliä tai vaikka tabascoa. 

Huomioi: Annos on runsas, jos haluat salaattia vain muutaman leivän väliin, tee puolikas annos. 

*Tahinin tilalla voit käyttää myös muita siemen- tai pähkinävoita. Käyttäisin ensisijaisesti jotain siemenvoita. Voit myös laittaa lisää tuorejuustoa/majoneesia.

**Käytin Avocado-sitruunaöljyä. Myös oliiviöljy tai muut hyvänmakuiset öljyt käyvät.

***Käytin Violifen yrteillä maustettua pehmeää tuorejuustoa. Myös muut vastaavat levitteet kuten majoneesi tai majoneesin ja maustamattoman jogurtin sekoitus käy. Valitse mieleisesi kermainen valmiste, lisää tarvittaessa yrttejä tai makua mausteista jos käytät maustamatonta. 

Nautinnollisia leipähetkiä!


8 kommenttia

  1. Tiiän jo mitä kokkaan perjantai-iltana. Myös noi lohkoperunat näyttää hyviltä! Mitä sä Liisa tykkäät laittaa sun perunoihin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nonni :) hyvä homma! Mä teen lohkoperunat aika lailla saman kaavan mukaan. Heitän isoon kuhloon oliiviöljyä, paprikajauhetta, yrttejä, mustapippuria ja joskus valkosipulia ja chiliä. Sitten pyörittelen perunoita siinä kunnes kaikki on saanu mausteita pintaan. Sitten uuniin :)

      Poista
  2. Täytetyt leivät on kyllä jotain parhautta! Oma suosikkini on viimeaikoina ollut juurikin tuollainen jälkiuuniruisleipä tahinilla, avokadolla ja paprikalla, nopeaa, eikä jää nälkä sellaisen jälkeen.
    Tuo kikherne-porkkanalevite kuulostaa myös niin herkulta, eipä ole tullut edes mieleenkään laittaa porkkanaa raasteena tuollaiseen levitteeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep niin on! Mullekin oli alussa uusi idea laittaa porkkanaa, mutta kyllä se vaan sopi yllättäen pakettiin. Näin kuvan pinterestissä parissakin ohjeessa, mutta en tietenkään äkkiseltään löytänyt alkuperäistä inspiraation lähdettä kun googlailin :) Porkkana on mielestäni parasta kun sen raastaa ihan tosi pieneksi (tai blendaa tehosekoittimella niin kuin usein teen).

      Poista
  3. <3 u <3 nammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm. Leipä <3

    VastaaPoista
  4. Mitä dippii on perunoilla? Näyttää mun viikonloppu ruualle ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Dippinä on 1dl X-tra kevyt majoneesia (se on vegaanista) ja 1dl Alpro makeuttamatonta soijajogurttia. Lisäksi laitoin paprikajauhetta ehkä 1tl ja runsaasti pippuria, suolaa maun mukaan :) Tällainen paprikamajoneesidippi siis.

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top