4x Grab & Go Puuroa - Tuorepuurojen Perusteet

Mitä parhainta sunnuntaita!

Saanko ennakoida? Kohta on työviikko käsillä ja taas on aika alkaa miettimään eväitä töihin, jotain syötävää ennen treeneihin lähtöä (jos sattuu kuulumaan siihen ahkeraan ihmisjoukkoon) ja ennen kaikkea aamupaloja kotona, töissä, missä vaan. 

Ruokapreppaus on todellakin minun juttuni. Tällä en tarkoita parsakaalin punnitsemista ja pakastevihanneksien rasioihin jakamista (jotta vaan ei makrot menisit epätasaisesti!!), vaan kaikkea sitä esivalmistelua mikä helpotta eväiden mukaan ottamisen ja valmiin ruoan helpon saatavuuden. Nyt olen taas innostunut tuorepuuroista ja muistanut niiden näppäryyden. Mä olen se hullu joka tykkää puurosta ja ihan varmaan en ole ainoa. Tähän kohtaan olisi pelastus heittää kommenttikenttään puurofanitunnustuksia…? Anyone?Tuorepuuro on siis puuroa, joka turvotetaan jääkaapissa ilman keittämistä tai mikrottelua. Hiutaleet turpoavat yön yli (tai useamman tunnin ajan) nesteessä ja lopputuloksena on herkullinen puuro, joka nautitaan kylmänä. Tuorepuuro on yksinkertaisimmillaan nestettä ja hiutaleita. Käytän itse säännönmukaisesti Alpron maustamatonta jogruttia nesteenä, mutta mikä tahansa muukin jogurtti toimii.  Tuorepuuroja kannattaa harrastaa, sillä herkullisuuuden ja monipuolisuuden lisäksi ne ovat todella helppo tapa valmistautua yllättävään nälkään ja erityisen näppärä eväs, joka kulkee valmistuspurkissaan mukana.

Perus puuron ohje menee 1:2. Eli 1dl hiutaleita, 2dl nestettä. Neste voi olla mantelimaitoa, kauramaitoa, jogurttia tai esimerkiksi mantelimaidon ja jogurtin sekoitus. Minä tykkään puuroistani pehmeänä, joten saatan hyvinkin laittaa jogruttia 2.5dl 1dl puurohiutaleita kohden. Nestettä on lisättävä, jos ryhdyt oikein villiksi lisukkeiden, kuten siemenien, kuivahedelmien tai pähkinöiden kanssa.

Suosittelen käytämään suuria kaurahiutaleita, jotta koostumuksessa on suuntuntumaa. Pikahiutaleista tulee herkästi mössömpää. Myös hiutaleet joissa on valmiiksi mukana pähkinää, siementä tai kuivahedelmää ovat hyvä valinta kiireiselle puuroilijalle. Ja hei, kauran lisäksi käy vallan mainiosti esimerkiksi ruishiutale tai tattarihiutale, laita lempparia tai tee sopivia sekoituksia. Myös hiutalepohjaiset myslit turpoavat puuroksi, muromyslit sen sijaan jättäisin kauppaan. 


Aino vinkkasi minulle, että proteiinijauhon käyttö tuorepuurossa toimii myös yllättävän hyvin. Ajatuksen tasolla tiesin tämän, mutta olen satunnaisesti käyttänyt proteiinijauheita vain smoothieissa. Protskulisän käyttöni on siis 1rkl/0.5l smoothie, joten voin varmaan sanoa olevani aika maltillinen käyttäjä. Tämä johtuu myös siitä että riisiproteiinijauheeni ja minä, emme vain tule kovin hyvin juttuun, enkä ole muutenkaan kovin suuri lisäravinteilla pelaaja. Nimeltä mainitsemattoman merkin jauhe on kaapissa ja se on pois käytettävä. Jauheen erikoisominaisuutena on kyky saada kaikki lähellä oleva maistumaan liidulta. Enkä edes liioittele. Siispä, smoothieni ovat useimmiten ilman proteiinilisää ja pussi odottaa tyhjenemistä, ennen kuin uutta voi ostaa tilalle.

Yllätyksekseni, puurossa minua ei jauheen maku häirinnyt ja lusikoin annoksen suuhuni asiaan huomiota kiinnittämättä. Kaivoin pakkastesta lisukkeeksi runsaasti puolukkaa, herukkaa ja mustikkaa ja puurosta tuli herkullista! Koska en voinut jättää kokeiluja siihen, ostin myös vaniljan makuisen herneproteiinijauheen.  Tästä on yllättäen tullut oma suosikkini, ja mies joka kartta herneprotskua kaikissa muodoissaan, on toistamiseen valinnut puurojen joukosta proteiinilla kyllästetyn mustikkapuuron (jossa oli kyllä vaahterasiirappia helpottamassa kaupantekoa). Ruokani ei ole vähään aikaan maistunut liidulle, joten näen saavuttaneeni jonkinlaisen erävoiton. 

Protskulisä on loistava keino lisätä ruokaan täyttävyyttä ja selvitä kunnialla seuraavaan ruokaan. Proteiinijauhon lisääminen toimii, mutta koska nykyään Alprolta on tullut uusi ja ihana Go On ''rahka'' markkinoille, puuron voi tehdä myös suoraan siihen. On muuten ollut tämän tuotteen ansiosta kermaisemmat puurot vähään aikaan aamupalakulhossa… Tuorepuuron sekaan voit käyttää mitä tahansa marjoja, siemeniä, pähkinöitä ja kuivattuja- tai tuoreita hedelmiä. 

Nyt kun olette vakuuttuneet tuorepuurojen parhaudesta, siirrymme valmistusvaiheeseen. Koottujen preppausvinkkien jälkeen reseptit kuvissa oleviin herkkuihin. 


 Viidellä vinkillä tuorepuuroilun mestariksi:

1. Hanki hyviä purkkeja joissa on tiivis kansi. Vanhat hillopurkit toimivat hyvin. Tee puuro suoraan purkkiin ja ota purkki jääkaapista mukaan. 


2. Paahda valmiiksi siemeniä, pähkinöitä, kookoshiutaleita. Puurosi nousee täysin next levelille, kun käyttämäsi mantelilastut ovatkin saaneet ruskistetun pinnan.  Paahda kerran viikossa muutamia eri lisukkeita, ja voit lusikoida niitä pitkin viikkoa eväspuuroihisi. Vinkki: kokeile myös paahtaa kaurahiutaleesi! Täydellistä ainakin maapähkinävoipuurossa.

3. Hamstraa pakkaseen. Tuorepuuron paras kaveri on hedelmät ja marjat. Kun hedelmiä pitää pilkkoa ja kuoria, niin marjat voit kaataa joukkoon suoraan pakkasesta. Parasta on, että ne voivat aivan hyvin olla jäisiä ja sulaa hiljalleen puuron seassa. Puhutaanko ajansäästämisestä?! Puuroon sopivat marjat ovat myös niitä, jotka tuppaavat muuten jäämään vähemmälle käytölle esim. punaherukka ja puolukka.

4. Hamstraa töihin. Jos puuroilu on nimenomaan evääksi tarkoitettu hupi, pidä huoli että eväspisteessäsi on varauduttu tähän. Peruspuuropohjan kyhää kyllä lähikaupankin aineksista (eli siis siitä jogurtista ja kaurahiutaleesta) mutta lisukkeita voi varastoida töihin odottamaan. Säilytä pussillista pähkinöitä, ehkä kuivattuja viikunoita tai siemeniä kaapissa? Oikein tositosikiireessä voi puuron laittaa turpoamaan aamulla ja näin nauttia sen lounaalla tai iltapäivällä. Siemenkätkö esiin ja säilykepersikkaa lisukkeeksi (koska banaani nahistuu), muuta ei kaivata. 

5. Tunnista nälkäpiikkisi eli milloin on puurohetki. Minun syön kaiken heti- nälkä iskee ensimmäisenä kun pääsen töihin. Koska syön aamupalan vasta töissä, sen on oltava kerralla riittävän tuhti, jotta lounaan odottelu ei tunnu ikuisuudelta. Toinen henkilähtee -nälkä saapuu noin kello 16. Tällöin ei tehdä loogisia ratkaisuja eikä järkeviä valintoja. Vaan kun on puuro kotona odottamassa tai sen ehtii syömään iltapäivällä töissä ennen nälän tuloa, tilanne on toinen. Puuron jälkeen voin taas olla kohtuullisen mukava ja ainakin jollain tasolla sosiaalinen.

Bonusvinkki: jos teet puuron lounaaksi, voit tuplata annoksesti ja lisäta vielä reilulla kädellä lisukkeita. Puhun ehkä omasta puolestani, mutta omat lounaani ovat reippaasti tuhdimpia kuin aamupalat tai välipalat. Siispä välipalan kokoinen puuro ei sellaisenaan riitä lounaaksi ja pitämään minua sosiaalisesti siedettävänä. Vaan kun päälle on kaadettuna ekstra annos siemeniä, hedelmiä ja pähkinöitä, tilanne voi olla toinen. 

Lue myös aiemmin postaamani Puuroviikko postaus! Tämän jälkeen ei voi muuta sanoa, kun että puuro on vaan maailman monipuolisin juttu. 


Maapähkinävoi-mansikkapuuro

2dl Maustamatonta jogurttia
1dl kaurahiutaleita

1rkl maapähkinävoita
Mansikoita tai mansikkasosetta

Vinkki: muuta puuro todelliseksi jälkiruoaksi käyttämällä vaniljajogurttia ja pannulla ruskistettuja kaurahiutaleita.

Maapähkinävoin pariksi sopii ehdottomasti mansikka tai vadelma. Maapähkinävoissa on hyviä rasvoja ja proteiinia. Sillä saa puuron nälkää paremmin pitäväksi ja puuro maistuu syntisen hyvälle olematta kuitenkaan epäterveellinen. Maapähkinävoin tilalle sopii mikä tahansa muu pähkinävoi, kuten mantelivoi tai cashewpähkinävoi.

Sekoita jogurtti, kaura ja maapähkinävoi keskenään. Käytä huoneenlämpöistä maapähkinävoita, jotta sekoittaminen on helpompaa. Lusikoi purkkiin kokonaisia (pakaste)mansikoita ja annan tekeytyä. Jos käytät mansikkasosetta, lisää se vasta kun puuro on paksuuntunut puuroksi. Trooppinen siemenpuuro

2.5dl Alpro kookosjogurttia
1dl kaurahiutaleita

2rkl kuorittuja hampunsiemeniä
5 kuivattua aprikoosia, pilkottuna

Kiiviä ja banaania

Kuoritut hampun siemenet ovat heikkouteni! Ihanan makuisia ja sisältävät proteiinia ja hyviä rasvoja. Kuivatut hedelmät kuten aprikoosit turpoavat ihanasti puurossa. Huomaa, että jogurttia tulee hiukan enemmän kuin tavallisesti, sillä kuivatut hedelmät imevät nestettä.

Sekoita kaikki ainekset keskenään lukuun ottamatta kiiviä ja banaania. Kun puuro on turvonnut, pilko hedelmät päälle ja nauti!Chia-marjapuuro

1.5dl marjoja, käytin mustikkaa ja puolukkaa
1dl mantelimaitoa
2rkl chia siemeniä

2dl maustamatonta jogurttia
1dl kaurahiutaleita

Chiasiemenet imevät itseensä nestettä ja muodostavat ihanan geelin, joka saa ainakin oman vatsan voimaan hyvin. Chiasiemenistä tehty vanukas saa puuroon lisää volyymiä tehden siitä erityisen täyttävän. Nykyään chiasiemeniä saa isommista ruokakaupoistakin. 

Puurossa on siis kaksi osaa, chiavanukas ja puuro.

Sekoita marjat, mantelimaito (tai muu kasvimaito) ja chia huolellisesti keskenään. Odota ainakin 30min tai yön yli, kunnes chia geeliytyy. Psst.. kurkkaa toinen kuva.

Sekoita hiutaleet ja jogurtti keskenään.  Kun molemmat seokset ovat turvonneet, luskoi ne purkkiin ja nappaa mukaan. 

Vinkki: tee puuro suoraan purkkiin ja kaada aamulla chiageeli päälle, tai toisinpäin. Proteiinipitoinen mustikka-mantelipuuro

1rkl vaniljan makuista herneproteiinia, tai muuta haluamaasi protskua*
1dl kaurahiutaleita
1dl mantelimaitoa
1dl maustamatonta jogurttia

1-2dl mustikoita
3rkl paahdettuja mantelilastuja
0.5tl kanelia
Pieni loraus vaahterasiirappia

Proteiinijauheen pariksi kannattaa yhdistää reilusti makuja! Puurojen teossa voit käyttää lempimausteitasi, kuten kanelia, vaniljaa tai kardemummaa. Lakristin ystävä ostaa lakritsijauhetta.

Sekoita proteiinijauhe ensin hiutaleisiin ja sitten lisää nesteet. Näin jauheeseen ei jää paakkuja. Sekoita joukkoon myös mantelit ja kaneli. Lusikoi päälle mustikat ja kaada loraus vaahterasiirappia.
Jos et halua liilaa puuroa mustikoiden sulaessa puuron joukossa, lisää ne myöhemmin kun puuro on turvonnut kunnolla. 

*Jos laitat proteiinijauhetta enemmän kuin 1rkl, lisää myös nestettä hiukan.

  
Muistakaa nauttia... ja puuroilla.11 kommenttia

 1. Puurofanaatikko ilmoittautuu! Ei hätää, et ole ainoa.
  Puuro on vain yksinkertaisesti niin kätevää ja monipuolista (kunhan käyttää vain hieman mielikuvitusta). Parasta on juuri kehittää kaikenmaailman kuorrutteita puuroannoksiin. Pitäisikin tehdä tuorepuuroja taas enemmän, ainakin näistä sun ohjeista sai mukavasti ideoita! Kuolen nälkään jo katsoessanikin tuota chia-marjapuuroa, varsinkin kun se on ihanasti kasattu kerroksittain! Jenni approves.
  Maapähkinävoi sopii kyllä myös loistavasti tuorepuuroihin (ja ihan tavispuuroihinkin) viimeaikoina olen innostunut cashewbutterista, jota huomasin omistavani purkin jämät... Superherkkua (ja superkallista). Mutta kiitos näistä ihanista puuroista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvasin että saan susta sielunkumppanin tässä puuro asiassa ;)! Chia marjapuuro taitaakin olla mun suosikkipuuro, se rakenteiden yhdistely toimii jotenkin niin loistavasti. Ja hei cashewvoi, i feel you. En raaski ikinä ostaa, sama homma mantelivoin kanssa joka on mun suurin heikkous leivonnassa ja sellaisenaankin.

   Poista
 2. Namnam <3 ihania kuvia! Ja joo puurofani täälläkin! Valitettavasti oma vatsa vähän yliherkkä kauralle, mutta en anna sen häiritä. Mä kyllä yleensä vaan perinteisesti keitän hiutaleet vedessä, mutta jep, isot hiutaleet on ihan must!
  Nää kuvat on kyllä niin hyvän näköisiä, että eiköhän pidä itsekin vaihtelun vuoksi tehdä tuorepuuroja. Etenkin kun sunkin ohjeissa ei ole miljoonaa raaka-ainetta niin pääraaka-aineet saa loistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa! Onko vatsa herkkä myös täysin gluteenittomalle kauralle? Kyllä myös muut hiutaleet toimivat tuorepuuroissa, kuten esim. tattari, mutta ainakin mun mielestä kaura on vaan niin hyvää että siitä tulee paras. Hyvä jos et ole ihan kokonaan joutunut kuitenkaan luopumaan :)

   Poista
 3. Hei wau, ansaitset kiitoksen !
  Ensinnäkin hienosta blogista, mahtavista resepteistä, mutta myös aamupalavinkeistä! Tein pitkästä aikaa tuorepuuroa (sitä missä on chiahyytelö ja puuro erikseen) hieman reseptiä muokaten (koska #laiskuus ei jaksanut lähteä kauppaan) ja se oli yllättävän hyvää, ja simppeliä! Mieleeni on vain painautunut epäonnistuneet tuorepuurot, jotka ovat tönkköjä ja mauttomia liisterikasoja. Hyi.
  Eli yksi epäluulo melkein selätetty ;D
  Ja tykkään jonkunlaisista puuroista, oikeastaan lähinnä niistä jossa on banaania makua tuomassa ja kaikkea päällä (marjoja, siemeniä, pähkinöitä, kookoshiutaleita, maapähkinävoita,... you name it). (Koska mitä sitä turhaa minimalismia aina harrastamaan...)
  Hyvää maanantaita sinulle ! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, kiitos ihanasta kommentista! Tuorepuuron ei tosiaan tarvitse olla liisteriä, lisukkeet on kaikki kaikessa :)! #laiskuus ymmärretään hyvin, jokapäiväinen riesa!

   Poista
 4. Oi onpas hyvänkuuloisia puuroja! Pitää ehdottomasti laittaa testiin. Alkaakin välillä nyppimään perus kaurapuuro margariinisilmällä :D Myöskin töihin kaipaa täyttävää ja nopeaa evästä. Smoothieita tehnyt pitkälti lähiaikoina, mutta erilaiset puurot toisi kyllä vaihtelua!

  Tosin en enää ikinä tee sitä puuroa lasiseen purkkiin! oli se muuten kuin kätevä vaan, niin kyllä ketuttaa kun olet rähmäkäpälä ja tiputat sen eväspurkin lattialle (ennen kuin olet ehtinyt syömään..) Lasinsirut chiavanukkaan joukossa ei oo kauheen kiva :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä, mä en ole koskaan onnistunut pudottamaan vielä eväspurkkia rikki mutta voin kuvitella! Puuroja on onneksi helppo tuunailla, kunhan tosiaan pääsee omista rutiineistaan eroon :D Ainkin itsellä se on välillä vähän vaikeaa.

   Poista
 5. Kiitos taas ihanista vinkeistä! Tuorepuuro voisi tosiaan olla mukava eväs, taidan kokeilla. Kuvissa nuo näyttävät todella houkuttelevilta. P.S. Voisit tulla kaappaamaan meidän keittiön...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, mahtavaa että vinkeistä oli hyötyä :)

   Poista
  2. Jes, mahtavaa että vinkeistä oli hyötyä :)

   Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top