Vaahterasiirappi-Donitsit (Gf,V)




Perhanan onnekas on se, joka herää sinun vierestäsi ensi sunnuntaina. Ainakin jos sunnuntaipäivään kuuluu donitsien leipominen. Ystävänpäivänä puhutaan ystävistä ja treffikumppaneista. Kukaan ei puhu siitä, miten erottamatonta meidän monen suhde hyvään ruokaan on. Oikeasti, vaikka naimisissa tässä ollaankin, niin minä ainakin aion juhlia myös sitä, että minun ja syömisen rakkaussuhde on erottamaton ja pitkäkestoinen. Ruoka ei koskaan petä (paitsi kun se on pahaa) ja siitä jää aina hyvä mieli (paitsi kun syö liikaa). Joten voit ihan hyvin herätä yksinäsi itsesi vierestä, ja popsia pellillisen donitseja sen kunniaksi. Koska sinä ja ruoka.  Kohtuus kaikessa lentää nyt kaivoon…

Tässä on aikamoiset tuhon ainekset emotional eating disorderiin mutta ystävänpäivän jälkeen on hyvin aikaa rakentaa tätä suhdetta taas terveelle pohjalle. Kuten kaikissa suhteissa, myös ruokasuhteeseen kuuluu kuherruskuukauisa, jolloin millään muulla ei ole väliä. On vain sinä ja hän. Sen kuherruskuukauden voi ihan hyvin viettää viikonloppudonitsien parissa ja potkia itseään ruotuun loppukuukauden jos siis kokee tälle potkimiselle jonkinnäköisen pakottavan tarpeen. Useammat meistä taitavat aloittaa vain ''uuden elämän''.


Nyt on terveysbloggaaja hunningolla ja kaikki mahdolliset selitykset donitsien syömiseen on käytössä. Terveysintoilun kannalta ajateltuna, paistetut donitsit ovat sata kertaa parempi vaihtoehto kuin rasvassa kiehautetut. Pieniä kuuden donitsin peltiä saa hankittua isommista kaupoista, eikä hintakaan päätä huimaa. Niiden tekoon ei yleensä tarvitse kauhean paljon rasvaa ja lopputulos on silti kauniin pyöreä ja herkullinen. 

Sitäpaitsi, kääntyisin suosiolla Arnoldsin puoleen, jos pitäisi jokaiseen donitsihimoon ryhtyä uppopaistohommiin. Arnolds on nimittäin se, joka saa jalat vapisemaan joka kerta kun ohi kävelen. En kuitenkaan muista milloin olisin oikeasti ostanut sieltä mitään viimeksi. Harrastan lähinnä teatraalista nälkäkuolemaa ja luettelen sata ja yksi syytä miksi olen ansainnut kanelisokeri originalin. Kun olen päässyt liikkeen ohi, mieli on taas kirkas ja voin keskittyä muihin asioihin. Kovasti olen sitä mieltä, että kun donitsihimoa on tyydytetty näillä omilla pikkusilla, niin seuraavan kerran voin näyttää Arskalle pitkää nenää. 

Ystävänpäivän herkutteluun sopii myös tämä OMG-mutasuklaa-kakkuvanukas tai miten sen nimi menikään. Trust me, ei voi mennä pieleen! Nyt saa sotkea ja sooloilla, on ihan okei tehdä kahta eri jälkkäriä. Sotkemisesta puheenollen... seuraava kuva kertoo varmaan kuorrutusvaiheesta tarkemmin.


Ehdottomasti suosikkejani olivat nuo vaahterasiirappi kuorrutetut. Käytin pitkän ajattelun jälkeen perinteistä tomusokeria. Hakusessa on edelleen se ’’vähän parempi’’ donitsikuorrute joten linkkiä kehiin, jos sieltäpäin löytyy joku hyväksi todettu ohje. Jos tomusokeri on ehdoton ei, niin tomu erytritoli ajaa kyllä saman asian. Tämän kanssa en toisaalta ole itse kokeillut, joten pistähän viestiä miten homma toimi. 

Tomusokerikuorrute imeytyi ihanasti donitseihin ja teki niistä super mehukkaita. Käsi ohjautui aina nappaamaan sellaisen, vaikka eiväthän nuo suklaadonitsitkaan jääneet syömättä. Suklaakuorrute onkin helppoa, voit tehdä raakasuklaan tai sulattaa valmista tummaa suklaata. Minä käytin Pandan tummaa, kuten lähes aina suklaaleivonnaisissa. Voit kuorruttamisen ja koristelun kanssa ryhtyä ihan niin villiksi kuin itse haluat. Kukaan ei sano, että kaikkien donitsien on oltava samanlaisia. Näihin onkin hyvä upottaa jämäpähkinät, yksinäiset siemenet ja lastut joita kaapista löytyy.

Suosittelen käyttämään hienojakoisia jauhoja leivontaan. Käytin ensimmäistä kertoaa nu3 mantelijauhoa ja tykästyin kovasti sen rakenteeseen ja makuun. Lisäksi jauho on kätevässä purkissa, joten en pääse rikkomaan paketin reunoja ja tiputtelemaan jauhoa kaikkialle.  Ruokakaupoissa tartun usein Risentan keltaisiin 300g jauhopusseihin. Näin niitä ei tule hankittua liikaa, lisäksi näissä on hieno ja hyvä rakenne niin riisi- kuin mantelijauhoissa. Vaikka joskus kilo mantelijauhoa olisi kilohinnaltaan kannattavampaa, se huimaa joka kerta päätä. Pieni paketti ei kirpaise niin pahasti.


Vaahterasiirappi-Donitsit 
12-14kpl pientä

2.5dl mantelijauhoja*
2.5dl riisijauhoja
2dl perunajauhoja

1tl psylliumia
1/2tl soodaa
1 1/2tl leivnijauhetta
1/2tl suolaa

1dl omenasosetta
1dl vettä
1.5dl vaahterasiirappia
0.5dl + 2rkl kookosöljyä
1tl vanilja-aromia

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Sekoita kuivat ainekset keskeään ja loput ainekset keskenään. Märkiä aineksia sekoittaessa lämmitä kookosöljy juoksevaksi, jotta sekoittaminen on helpompaa.

Yhdistä seokset tasaiseksi.

Anna taikinan levätä sillä aikaa kun öljyät donitsipeltisi valmiiksi.

Voit joko lusikoida taikinan pellille tai pursottaa sen suuresta pursotuspussista. Täytä jokainen donitsikolo lähes täyteen.

Paista keskitasolla noin 12-15min. Pinta saa olla kypsän näköinen mutta älä anna sen tummua liikaa, jotta mehevä rakenne säilyy, eivätkä donitsit pääse kuivumaan. Koin, että paras kypsyysaste tuli noin 13-14min aikana.

Kumoa donitsit pellistä. Jos sinulla on vain yksi pelti, öljyä se uudestaan ennen kuin laitat seuraavan erän uuniin.

Huom! Jos et heti kuorruta donitsejasi, säilytä ne kannellisessa rasiassa, samoin kuin kuorruttamisen jälkeenkin.

Kuorruttaminen:

Kuorruttamiseen sulata suklaata tai tee oma raakasuklaa. Tomusokerikuorrutteeseen  sekoita 2-3rkl mantelimaitoa ja 1rkl vaahterasiirappia keskenään. Lisää tomusokeria kunnes koostumus on mieleinen. Jätin itse rakenteen melko löysäksi, jotta se imeytyy kunnolla donitsiin.

Kasta donitsit kuorrutteisiin ja sitten valitsemiisi päällysiin. Käytin paahdettuja kookoshiutaleita ja pekaanipähkinärouhetta.

*Nu3 Mantelijauho saatu testiin Sugar Helsingiltä



8 kommenttia

  1. Oi vitsit pakko tehä näitä sunnuntaina! Hei pakko kysyä, miten donitseista saa donitsin muotosia? :DD Omg kuulostan tyhmältä, ja omg tossa lauseessa ei ollut mitään järkeä :D Mutta siis kun mua pelottaa ajatus sitä, että jos vaan alan latomaan tota taikinaa pellille, niin miten saan sen reiän siihen keskelle? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä siis käytin donitsipeltiä :D maksaa cm joku 5-7e, tosi näppärä! Pitää ehkä tuohon ohjeeseeenkin tarkentaa se :)

      Poista
  2. Millä voin korvata mantelijauhon jos olen allerginen? Ihana postataus jälleen kerran!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! En ole kokeillut millään muulla, joten takuuvarmaksi en osaa sanoa. Pystytkö käyttämään mitään muuta pähkinäjauhoa? Kokeilisin ehkä jollain tavallisella jauholla, maissijauhoa tai lisää riisijauhoa? Kookosjauho sitoo reilusti enemmän nestettä joten sillä ei ainakaan yksi yhteen voi korvata. Kerro jos testaat, että mikä sopii tilalle ;)

      Poista
  3. Täällä yks toinen (entinen) Arnolds-hirmu! Vaikka kaikki perusherkut onkin hyviä aina välillä niin tykkään aina itse leipoessa tehdä just niitä vähän parempia versioita ;) näitä on kyllä ihan pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, Arnolds vaan on niin koukuttava. Sama täällä, kyllä usein leivon ainakin vähän terveellisempää, jotta voisi sitten vähän useamman syödäkin :)!

      Poista
  4. Leivoin näitä tänään.omenasoseen korvasin soseutetulla banaanilla. Kuorrutteen tein kaakaovoita, kaakaojauhetta, vanilja- aromia ja kookosmaitoa ja hiukan vaahterasiirappia.käsin pyöritin palloksi ja reikä keskelle apuna riisijauho.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Miten ohje toimi? Mulla oli ainakin takinia sen verran pehmeää, että käsin pyörittely olisi ollut haastavaa, mutta jauhoavulla en tosin kokeillut.

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top