Ystävänpäivän herkuttelua: Mutaisa Uunivanukas (Gf, V)


Herkullista huomenta juuri sinne!

En ole meinannut pysyä housuissani odotellessani, että saan julkaista tämän ohjeen!! Suklaajutut ovat aina lemppareitani, mutta on suklaata ja sitten on suklaaaata, ja tämä ohje kuuluu ehdottomasti jälkimmäisiin. En kestä kuinka herkullinen lopputulos oli ja kaiken lisäksi tämä jälkkäri syödään lämpimänä! Olen universumin malttamattomin yksilö ja suosin tapaa kaikki heti. Hyvästi siis jäähtymisen odottelu. 

Ystävänpäivänä mutakakku ja vanukas lyövät hyntyt yhteen. Lopputuloksena on kylmien jäätelöiden kera tarjoiltu täydellisyys. Tätä jälkkäriä kuuluu lusikoida kulhoon iso kasa lämpöisenä, tahmaisena, pehmeänä ja mehevänä.


Pian on tosiaan edessä ystävänpäivä ja nyt onkin sopiva aika suunnitella kenen kanssa olisi kiva vetäistä suklaaöverit. Tarkoitukseen sopii hyvä ystävä ja lupaus pysytellä koko päivä pyjamassa, tai oma puoliso, jonka kanssa voi mässäillä hienostelematta. Kaikki treffikumppanit tältä väliltä hyväksytään myös. Myös ne, joiden kanssa olet tavannut sivistyneesti salaatin äärellä. Nyt jos koskaan on aika näyttää sille toiselle että, hei mä osaan sitten syödä. Nyt on lupa istua vastakkain naama suklaassa ja tapella viimeisestä palasta. Jos Tinder-deittisi ei kestä totuutta ja päätyy livahtamaan ovesta kesken kaiken, saatpahan syödä koko annoksen tätä ihanaa suklaavanukaskakkua itse. Kaikki voittavat.
 
Parhaimmillaan tämä herkku säästää sinut siis vuosien huonolta parisuhteelta. Sanoisin että se on aika pirun hyvin se… Saa kiittää.

Tämän herkun on tarkoitus olla mutaisa ja lusikoitava. Se ei kuitenkaan tunnu raa’alta vaan on ihanan vanukasmainen. Vaikka tekovaiheet voivat tuntua oudolle, trust the process. Tästä tulee hyvä. Ja nyt viimeistään kannattaa hylätä ajatukset oikaista maustamisessa ja aineksissa. Tämä oli niin täydellistä, etten suosittele jättämään ihanaa inkivääriä tai kanelia pois. Kahvin ei-ystäville tiedoksi, kahvi ei maistu lopputuloksessa juurikaan, joten älä turhaan arastele sen kanssa. Ohje ja inspiraatio reseptiin löytyivät yhdestä lempiblogistani, Oh She Glows. Alkuperäisessä ohjeessa on käytetty kurpitsaa, mutta omenasose toimi vallan mainiosti ja on kaiken lisäksi hiukan helpompi raaka-aine, jos kurpitsaa ei just nyt satu olemaan koko pakkanen täynnä.

Olette varmaan bonganneet jo kaupoissa näitä uusia Pirkka maidottomia ja vegaanisia jäätelöitä, joita nautiskelin suuret pallot suklaavanukkaani kera. Peukut siitä, että markkinoille tuli muutakin kuin suklaata ja vaniljaa. Jäätelöt olivat kivan pienissä purkeissa ja maut olivat tai-vaal-li-si-a! Koostumus on ihanan kermainen ja erityisesti raikas sitruunajäätelö tulee ilmestymään pakkaseeni vielä uudemman kerran.  Miehen suosikki oli ihana mustaherukka. Kurkkaa maut ja tarkemmat tuoteselosteet täältä 

Tunnustuksena kerrottakoon, että tämän postauksen kirjoittaminen sujuu parasta aikaa mukavasti sitruunajäätelön äärellä…

Jälkiruoka valmistuu kahdessa osassa. Ensin tehdään peruspohja, jonka päälle ripotellaan vuoassa kaakaojauhe-kookossokeri -seosta. Lopuksi päälle kaadetaan runsaasti kahvia. Kuten alkuperäinenkin ohje sanoo, kahvin kaatamisen jälkeen ruokasi näyttää täysin sekopäiseltä ja se on ihan okei.  Hetken päästä uunissa alkaa muodostua mitä mutaisin ja sähäkin herkku. Useasta vaiheesta huolimatta jälkiruoka on helppo tehdä ja lopputulos on jokaisen vaiheen arvioinen. 

Tämä herkku oli hyvää myös jäähtyneenä, muistuttaen tahmaista mutapalaa. Ei siis huolta, vaikka kaikkea ei tule heti syötyä! Parhaiten tämä kuitenkin minulle maistui lämpimänä. 

Mutaisa Uunivanukas

Pohja:
1 rkl pellavansiemeniä murskattuna + 3rkl vettä
3.5 dl kaurahiutaleita jauhettuna jauhoksi
1.5 dl kookossokeria*
1 dl kaakaojauhetta

1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 tl inkivääriä
1 tl kanelia

1.5 dl mantelimaitoa tai muuta kasvisjuomaa
1.5 dl omenasosetta
1 tl vanilja-aromia

Päälle:
1 rkl kaakaojauhetta
0.5 dl kookossokeria
3 dl tummaa kahvia

Tarjoiluun:
Ruskistettuja mantelilastuja

Laita uuni lämpenemään 190 asteeseen. Vuoraa 20 x 20cm kokoinen vuoka leivinpaperilla.

Käytä pellavasiemenrouhetta tai rouhi omasi. Sekoita se huolella veteen ja aseta sivuun 15 min ajaksi. Tällä välin jauha tehosekoittimessa kaurahiutaleet hienoksi. Tähän käy huonompikin blenderi, joten ei huolta. 

Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään. Sekoita pellavarouhe-vesiseokseen mantelimaito, omenasose ja vanilja-aromi. 

Yhdistä seokset ja kaada vuokaan. 

Seuraavaksi sekoita keskenään päälle tuleva kaakaojauhe ja kookossokeri. Ripottele se tasaisesti pohjan päälle. Kaada lopuksi kahvi niin, että kaikki pettyy tasaisesti. 

Laita uuniin 25-30 minuutiksi. Nosta pois uunista, kun pinta on valmis, kuten kuvissa.

Anna vetäytyä 10 minuuttia. Lusikoi kulhoon, nostele rinnalle suuri annos ihanaa jäätelöä ja nauti!

*Kookossokeria saa nykyään aivan tavallisista ruokakaupoista. Se antaa ihanan karamellisen maun, joten jos et ole tähän tutustunut aikaisemmin niin nyt on viimeistään aika. Tämän voi varmasti korvata tavallisellakin sokerilla, mutta lämpimästi suosittelen kookossokerin ihanaa makua!

Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoan kanssa.











21 kommenttia

  1. APUA! Kuola rupes valumaan kuvia katsellessa ja tekstiä lukiessa:)Aion ehdottomasti kokeilla ( ihanaa kun kaikki aineksetkin löytyy valmiiksi).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, ihanaa<3 Kerro ehdottomasti sitten, että mitä tykkäsit!

      Poista
  2. O_O Nuo kuvat! Voin melkein maistaa kahvinmaun. Rakastan kahvia leivonnaisissa ja rakastan mutakakkuja. Kahvimutakakku, oooh! Ja vielä nuo jätskit, kai nekin on maistettava kaikkia makuja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ehdottomasti kaikki jätskit samaan kippoon. Munkin piti käyttää vain yhtä, mutta kun en osannut valita niin kävi näin! Mutakakku kyllä toimii aina<3

      Poista
  3. Jos ei tykkää kahvista voiko sen korvata jollain muulla? :) muuten kuullostaa niiin hyvältä 😍😍😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm... Ehkä joku voimakas tee voisi toimia? Kahvia tässä ei juuri maista, mutta mikäli päätät kokeilla jonkun muun kanssa niin kerrothan miten toimi!

      Poista
  4. Nammmmm!!!! Liian hyvän näköstä <3________<3

    VastaaPoista
  5. Oooh! <3 Tämä menee niin testiin!!

    VastaaPoista
  6. Mä en kestä tätä ohjetta, aivan liian ihana! Voi olla että teen tätä satsin ja syön salaa peiton alla, että saan kaiken. Meillä asuu toinenkin mutaisten kakkujen ystävä, jonka koen tämän ohjeen kanssa suureksi uhaksi! Ties vaikka selkänsä kääntäessä kaikki on kadonnut..

    Oikein ihanaa viikonloppua Liisa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salaa peiton alla syöminen kuullostaa hyvälle :D Kannattaa tehdä kun on yksin kotona niin ei tarvitse jakaaa... tai tehdä suosiolla tupla annos!

      Poista
  7. OOOOO miten ihanan näköstä!! EN oo tajunnut, et tommosia ihanuuksia saa nykyään kaupasta:D Rakastan sun blogia, miljoonannen kerran <3:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiitoos!! Nää jäätelöt on ihan super ja tykkäään, kun ei ole liian isossa paketissa. Kaikki tietävät miten siinä kävisi, heh.

      Poista
  8. Ei herranjestas mikä herkku!!! Tätä on aivan pakko kokeilla! Noita jätskejä olen jo maistanutkin, mustaherukkaa sekä mangoa, ovat aivan uskomattoman hyviä. Sitruuna pitää kyllä testata myös.

    Uuh, mä niin tiedän, mitä teen viemisiksi ystävänpäiväkylään, kiitos!!!

    VastaaPoista
  9. Alkuperäisessä reseptissä oli käytetty tummaa suklaata, jätitkö sen tarkoituksella pois? Herkullista tuli ilmeisesti ilmankin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jätin pois juu :) Kaveri vinkkasi että toimii ilmankin, joten halusin kokeilla. Lisäksi, suklaata ei juuri sillä hetkellä ollut kaapissa.

      Poista
  10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  11. Mä tein tätä ja ei hemmetti oli hyvää!! Ihan täydellistä. Suosittelen muitakin kurkkaamaan alkuperäistä ohjetta, siellä nimittäin kuvat tekovaiheista. Oli rauhoittavaa nähdä kuinka epämääräistä tämä tosiaan on ennen uuniin menoa. Sieltä tullessaan taas ihan jotain muuta! <3

    VastaaPoista
  12. ajattelin ehkä ostaa pellavansiemenrouhetta tätä varten, kannattaako semmosen pussin/paketin ostaminen? tai siis, olen pärjännyt viisi vuotta vegaanina ilman tälläisiä "ihmeellisyyksiä", kananmuna on aina korvattu jollain omenasoseella/banaanilla/soijajugulla tai jätetty vaan pois, mutta nyt viime aikoina varsinkin englanninkielisiä reseptejä lukiessa oon törmännyt yhä useammin tähän "valekananmunan" tekoon vissiinkin just pellavansiemenillä/-rouheella(?).. olen sitten usein vain hyvänoloisistakin resepteistä klikannut itseni pois ajatellen että "kyllä minä pärjään ilman" ja "löydän jonkun reseptin joka on 'luonnostaan' kananmunaton."
    ..mutta, jos nyt sitten paketin ostan niin (en varmasti enää löydä takaisin niihin kaikkiin hyvännäköisiin resepteihin), kuinka monipuolinen kyseinen tuote on, tai siis mihin juttuihin sitä itse käytät? oon miettinyt nyt chia-buumin takia myös chiasiemeniin investoimista mut alottaisinko kuitenkin pellavansiemenrouheesta? kumpi on parempi hankinta ja voiko niillä korvata toisiaan?

    muut aineet tähän ohjeeseen löytyiskin (paitsi jäätelöä ei nyt ole kaapissa muttä eiköhän sen voi korjata samalla reissulla kun käy ostamassa noita äskenmainittuja), kookossokeriinkin tutustuin viime keväänä enkä sen jälkeen ole tahtonut tavallista sokeria käyttääkään! en juurikaan edes vaniljasokeria kun on vaniljajauhekin erikseen. sun blogi on yks ehdottomia lemppariblogeja just tämmösten 'vähän parempien' ainesten vuoksi. ennen en ollut kuullutkaan myöskään esimerkiksi kikhernejauhoista, nyt olen pitempään jo suunnitellut niidenkin ostamista (ihan vaan koska pinaattilättykuvat olivat niin kauniita!)
    :--D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Pellavansiemenrouhe on kätevä munan korvaamiseen, mutta sitä voi käyttää vaikka mihin muuhunkin. Rouhe imeytyy elimistössä muutenkin paremmin kuin kokonainen, koska siemenen kuori on jo rikottu. Eli siis sen tehtävänä ei ole enää kulkeutua kokonaisena ruoansulatuksen läpi, niin kuin siemenillä yleensä :D. Käytän itse usein chian tavoin ja näillä voi korvailla toisinaan, sillä molemmat imevät nestettä. En ole ihan varma, mutta mutu tuntuma olisi että chia geeilytyy vielä vähän runsaammin kuin pellava. Pellava on loistava esim. vatsan hyvinvointiin ja sitä rouhetta voi ripotella puuroihin, jogurtteihin yms lisukkeeksi. Itse heitän usein myös lettu- ja leipätaikinoihin. Jos epäilyttää ja et löydä tarpeeksi pientä pakettia niin katso olisko jossain ruohonjuuren tai punnitse- ja säästä tyyppisessä irtomyynnissä? Jos pitäis valita chian ja pellvan väliltä niin minä valitsisin chian, ihan vaan koska pidän chiavanukkaiden koostumuksesta ja mausta enemmän.

      Kookossokeri on munkin ihan suosikki, uskomatonta miten sokeri voi maistua niin hyvälle! Ja kikhernejauhoja ehdottomasti kuvioon ;) Niitäkin olen muuten ostanut punnitse ja säästästä irtomyynnistä joskus, jos haluaa parin desin verran testailla. Toki halvemmaksi tulee hakea 2kg säkki etnisestä kaupasta.

      Kiitos ihanasta kommentista<3

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top