Arjen Mullistava Quinoaleipä (Gf, V)


Viikonloppuni parani sillä sekunnilla hyvästä erinomaiseksi, kun haukkasin ensimmäisen palan tästä leivästä! Koostumus on mehevä, viipaleet ovat niin uskomattoman herkullisia yksinkertaisella avocado ja tomaatti päällysellä. Viikonloppuun kuuluu myös huonekalujen myynti uusille omistajille ja koti, joka on täynnä muuttolaatikoita. Ja arvatkaa mitä, yhtään ei haittaa kaaos ja sotku! Kohta pääsen uuteen kotiin ja uusiin kuvioihin. 

Palataanko kuitenkin fiilistelemään tätä leipää vielä, eikös joo. Tämä onnimittäin parhaita viljattomia leipiä jota olen koskaan syönyt. Vaikka tykkään kokeilla suolaisia leipäohjeita, en koskaan innostu hiivalla kohotetuista versioista, oikeastaan laiskuuttani. Toisaalta, niistä kyllä tulee mukavan turvonnut olokin. Ainakin jos päättää syödä lautasellisen avocadoleipiä päivälliseksi. Siispä, ekstrapisteet hiivattomuudesta. 

Tätä leipää voi myös pakastaa, joten ensi kerralla taidankin tehdä tupla annoksen ja sujauttaa toisen odottamaan apua-aamuksi-ei-ole-mitään-syötävää kriisiä. Päässäni on kaunis idea siitä, miten eräänä perjantai iltana otan leivän sulamaan ja aloitan lauantaini romanttisesti quinoaleivän ja kahvin äärellä. Totuus on yleensä se, että olen ehtinyt syömään leivän jo monta kertaa ennen kuin tämä aamupalaton lauantaiaamu on edessä. Onnkesi ei ole mitään sääntöä että jotain näin hyvää pitäisi turhaan jemmailla. 


Quinoa eli suomalaisittain kvinoa on siis siemen, jota voidaan käyttää riisin tapaan lisukkeena. Viimeksi täytin quinolla nämä wrapit. Tämä on kuitenkin ensimmäinen leipäkokeiluni, joka koostuu lähes pelkästään pienistä quinoan siemenistä. Resepti on saanut alkuperänsä tästä videosta, enkä voinut olla kokeilematta! Onneksi en, sillä vaikka tämän valmistaminen vie aikaa (se liottelu ja jäähtyily…) niin tässä on kaikki ainekset loistavaksi arkileiväksi. 

En ole suurin leivänpuputtaja, mutta näitä taisin aika monta syödä yhteensä. Ainakin niin monta, että kun mies oli pari päivää työreissulla niin hänelle ei maistiaisia meinannut riitttää. Hups vaan. Quinoaleipä sopii tietenkin viljatonta ruokavaliota noudattavalle eli samalla myös gluteenittomille mahoille. Tässä ei kuitenkaan ole sitä korvikkeen tunnelmaa, vaan kyseessä on herkullinen ja mehevä ihka oikean leipäunelmien täyttymys. Minä syön gluteenia ja viljoja mutta silti tämä saa enemmän pisteitä ja papukaijatarroja kuin mikään ranskanpatonki.

Jos quinoa on vielä vieras, niin eipä hätää. Löydät sitä nykyään lähes jokaisesta suuremmasta ruokakaupasta, joten erikoisliikkeisiin ei tarvitse lähteä. Sitä saa onneksi kohtuu hinnalla ja kohtuu paketeissa, joten kokeiluihin uskaltaa ehkä ryhtyä vähän matalemmalla kynnyksellä, eiks je? Jos et tiedä mitä etsiä kaupasta, kurkkaa tämä paketti, jota minä useimmiten ostan. 

Kurkkaa myös toinen leipäsuosikeistani, tattari-hasselpähkinäleipä.


Quinoaleipä

2dl kypsentämätöntä quinoa
0.5dl + 2rkl chiasiemeniä*
250ml vettä (125ml + 125ml)
60ml oliiviöljyä

1/2tl soodaa
1/2tl suolaa
1/2  sitruunan mehu

Edellisenä päivänä mittaa quinoa kulhoon ja valuta runsaasti vettä, kunnes quinoa peittyy. Aseta jääkaappiin yöksi.

Käytä 1.25ml vedestä ja sekoita se chia siemenien joukkoon huolellisesti, ettei paakkuja jää. Toiset 1.25ml käytä kun  kaikki ainekset yhdistetään. Anna levätä ainakin 30min. Tämän voit myös tehdä halutessasi jo illalla.

Valuta quinoa hyvin siivilässä. Kaada kaikki ainekset yleiskoneeseen tai tehosekoittimeen. Minä käytin tehosekoitinta, mutta uskoisin että jos sinulla ei kumpaakaan näistä ole, myös sauvasekoitin toimii.

Sekoita kunnes massa alkaa puuroutumaan. Kuten leivästä näette, quinoan ei tarvitse mennä mössöksi vaan siemeniä saa jäädä kokonaiseksi, minulla niitä jäi aika paljonkin.

Kaada leivinpaperilla vuorattuun tai silikoniseen leipävuokaan, paista 160 asteessa noin 1h 20min - 1h 30min.

Minun leipäni tuli kypsäksi 1h 20min. Otin sen pois uunista, sillä kuori alkoi tummua kovin paljon. Sisusta ei kuitenkaan ollut valmiissa leivässä millään tavalla kuiva, vaan se olisi voinut huoletta olla vielä 10min uunissa.

Anna jäähtyä 30min vuoassa ja siirrä sitten ritilälle jäähtymään kokonaan. Laitoin omani lopuksi vielä jääkaappiin. Tärkeää on, että annat leivän jäähtyä kokonaann ennen kuin leikkaat ensimmäiset palat. Näin rakenne saa lopullisen tiiviin muotonsa.

Säilytä jääkaapissa viikon, tai pakkasessa 3kk.

Lisää päälle kypsää avocadoa, makeita kirsikkatomaatteja ja mustapippuria.

*En ole kokeillut pellavansiemenillä, mutta jos haluat korvata chian, suosittelen pellavaa ensisijaisesti. Ne käyttäytyvät samalla tavalla kuin chia ja vaihto tuskin vaikuttaa lopputulokseen juurikaan.

Herkullisia leivänpuputushetkiä! Nauttikaa.





19 kommenttia

  1. Voi ei kun pitää valmistella noin kauan. Muuten olisi tullut täksi päiväksi ruokaleipä ☺ mutta kokeiluun menee.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tuo liottaminen on inhottavaa ja vielä jäähtyminen, mäkin kävin kokoajan tökkimässä että onko jo kylmä! :D pitää joskus kokeilla toimiiko esim. 6h liotuksella, mutta nyt en osaa lupailla.

      Poista
  2. Mitä tuo tarkoittaa: 0,5 + 2 rkl chiasiemeniä? Mikä tuo 0,5 on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huh onneksi joku on tarkkana täällä! Se on 0.5dl, korjaan äkkiä reseptiin ;)

      Poista
  3. Tarkoittaako tuo 0.5dl + 2 rkl että chiasiemeniä tulee yhteensä n. 0.75 dl?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu voit sen verran mitata, leivän rakenne ei olellisesti muutu jos niitä on muutama ml enemmän tai vähemmän.

      Poista
  4. Moi! Ihana ohje taas kerran ja menee kokeiluun. Kaksi kysymystä olis: 1. Mistä hitosta keksit näin hyviä reseptejä blogiisi, etsitkö jatkuvasti inspiraatiota muualta vai syntyykö niitä vaan? 2. Muistatko kun kirjotit niistä halvoista etnisen kaupan taateleista? Mistä mahdat nykyään ostaa halvat taatelit nimittäin tietääkseni vantaalla ei enää ole kyseistä kauppaa? :-) kiitos jos vastaat

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hihi ,kiitos ihanasta kommentista! Ruoanlaitto on mun harrastus, joten niitä ideoita syntyy hiljalleen. Selaan paljon pinterestiä (https://fi.pinterest.com/liisasoul/) ja youtubessa seurailen ruonalaittovideoita. Monesti joko löydän yhden täydellisen idean tai monta juttua sulautuvat yhdeksi. Myös kauden mukaan tulee mentyä, jos lehdissä tai kaupoissa mainostetaan kovasti vohveleita, niin herää ajatus että minkälainen ohje voisi toimia terveellisempänä. Monet ohjeet voivat vaatia usean kehittelyerän.

      Taateleita ostan Koivukylän Yasmin foods etnisestä kaupasta tällä hetkellä. Siellä niiden hinta on noin 2.7-3e 600g paketti. Kovasti suunnittelen kyllä, että jospa välittisin toivetta Tikkurilan Afro Asian markettiin kävelykadulla, siellä kun on muuten hyvä valikoima mutta ne taatelit puuttuvat.

      Poista
  5. Moi! Leipä uunissa :-) kai nuo kvinoat kypsyvät vasta siellä? Mikä tarkoitus oli liottamisella yön yli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, quinoan ei ole tarkoitus olla likoamisen jälkeen ihan pehmeä, mutta se pehmenee kuitenkin huomattavasti verrattuna mitä se on kuivana. Näin massasta saa taikinamaisempaa kun sitä tehosekoittaa :)

      Poista
  6. Nyt on kyllä postaukseen liittymätön kysymys mutta mistä kaikkialta saa kikhernejauhoja?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa kysyä! Kikhernejahoja saa ekokaupoista, esim. Ruohonjuuri, Punnitse & Säästä yms. Lisäksi niitä voi ostaa useista etnokaupoista, jossa ne ovat usein edullisempia. Etnisistä kaupoista varsinkin kannattaa etsiä nimellä besan jauho tai gram jauho (ei siis graham ;)). Ainakin näin vantaa-helsinki seudulla. Olen myös tähän kirjoittanut lisää kikhernejauhoista:http://www.kahviajakasvisruokaa.fi/p/mystiset-raaka-aineet.html toivottavasti löydät:)

      Poista
  7. Mittayksiköt hieman hämmentää. 1,25+1,25 ml lienee 125 ml+125 ml? Mutta mikä tuo 0,5+2 rkl chiasiemeniä on? Laitetaanko ne jotenkin eri aikaa taikinaan vai miksi on ilmaistu noin?

    VastaaPoista
  8. Nam, näyttää ihanan mehevältä! <3 Ja ihanan vähän raaka-aineita, joten voisin kuvitella että on myös varsin vatsaystävällistä :) ..ja ihania kuvia jälleen :)

    http://annekatariina.com

    VastaaPoista
  9. Hmm, teinköhän mä jotain väärin kun leivästä tuli ihan littana :D

    Tosin mää kyllä mössäsin kaikki siemenet ihan sileeksi, vahingossa.. et voisko se vaikuttaa asiaan?

    Mut hyvää se oli silti littanasta olomuodostaan huolimatta ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kurkkaa tuo alkuperäinen video, ehkä siinä on jokin vinkki että mikä olisi voinut mennä toisin ja saanut leivästä littanaa?

      Poista
  10. Nam nam, kiva uusi leipävaihtoehto. Ihanan helppokin tehdä, kiitos! :)

    VastaaPoista
  11. "Käytä 1.25ml vedestä ja sekoita se chia siemenien joukkoon huolellisesti, ettei paakkuja jää. Toiset 1.25ml käytä kun kaikki ainekset yhdistetään. Anna levätä ainakin 30min. Tämän voit myös tehdä halutessasi jo illalla."
    Vesi tarkoittanee 125 ml. Entä missä vaiheessa annetaan levätä ja minkä voi tehdä illalla.Siemenethän ovat likoamassa jääkaapissa. Tarkoittaako 30 min lepääminen aamua?

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top