Tattari-Suklaa Granola (Gf, V)



Paheeni nro 1. Olen ihan älytön myslisyöppö. Työpaikalla pystyn pitämään härkäpapumysliä sivistyneesti kaapissa ja nauttimaan sitä aamujogurttini kanssa. Toiset on tunnelmat, jos mysliä on kotona. Onko se sitten se vehnä + sokeri + rasva trio, joka muromysleissä tekee minusta ihan järjettömän narkin. Mene ja tiedä mutta helpoimmalla pääsee, kun ei edes osta sellaisia kotiin. Ei edes välillä eikä edes maistiaiseksi. Tiedättehän, kun on katkolla niin parempi kun siinä ei maistele edes puolta lasillista. 

Itse tehdyt myslit ovat onneksi toinen juttu. Niitä osaan nauttia smoothieni päällä tai mantelimaidon kera ilman, että homma lähtee käsistä. Olosta ei tule inhottavan ähky ja pellillisestä mysliä riittää useampaankin kertaan. Myslin ja granolan ero on ilmeisesti siinä, että granola on rapeaa ja kokkareista, kun taas myslissä voi olla vain yhteen sekoitettuna eri aineksia. Granola on siis enemmänkin muromysliä, joka sisältää enemmän sokeria ja rasvaa kuin tavallinen mysli. Siispä, kun granolan tekee itse, tietää tasan tarkkaan mitä sinne sekaan laittaa ja lopputulos on vielä parempi kuin kaupan versiot. Kaikki syyt puhuvat siis granolan kotikokkailun puolesta. 


Tattarista tulee mieleen lapsuus ja ajat, jolloin asuimme vielä Eestissä. Muistan pyytäneeni tattaria leikkiin, jotta voisin ruokkia leluhiiriäni niillä. En toisaalta ole varma, onko muisto aito vai istutettu päähäni kertomusten perusteella. Isovanhemmat toisinaan keittävät nykyäänkin tattaria lisukkeeksi. Vaikka se on mielestäni joka kerta todella hyvää, omat tattariruoat ovat lähinnä tuorepuuroja ja leipoimista. Taidankin seuraavaksi keittää tattaria myös lisukkeeksi, jotta perinteisin käyttötapa ei ihan jää unholaan. 

Tässä granolassa on jälkkärimäinen tunnelma, sillä joukossa on kaakaojauhetta ja hasselpähkinöitä, jotka tietenkin saavat nutella-fiiliksen kaikkeen. Öh, nutellafiilikselle iso kylläkiitos! Olen käyttänyt tattarin rinnalla myös kaurahiutaleita, mutta voit halutessasi jättää kauran pois ja korvata ne tattarilla. Lopputulos on ihanan rouskuva, täyttävä ja herkullinen. Kaakaojauhe tekee tästä ihanan suklaisen, mutta tavallinen granola syntyy jättämällä kaakaojauheen pois. Vaikka eihän pieni suklaisuus ole koskaan pahasta?

Tiedättekö muuten mitä... tämä postaus on K&K blogissa numero 499. Seuraava onkin sitten kaunis tasaluku 500! Ihan älytöntä. Sen kunniaksi onkin luvassa sitten pientä herkkupalkkiota ehkäpä juuri sinulle, mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa.



Tattari-Suklaa Granola
1 pellillinen

2.5dl tattarisuurimoita
2.5dl suuria kaurahiutaleita*

2rkl kaakaojauetta
100g hasselpähkinöitä karkeasti rouhittuna

3rkl mantelivoita
0.5dl kookosöljyä
0.5dl siirappia tai hunajaa**

1/2tl suolaa
2tl vanilja-aromia

Laita tattarisuurimot veteen ja anna niiden liota tunnin ajan. Valuta ne huolellisesti siivilässä.

Sekoita keskenään mantelivoi, sulaksi lämmitetty kookosöljy ja siirappi. Tämä onnistuu helpoiten tehosekoittimella, jos mantelivoi on kovin jämäkkää. Lisää seokseen vielä vanilja-aromi ja suola.

Sekoita kaura ja tattari keskenään. Lisää joukkoon kaakaojauhe ja hasselpähkinät. Sekoita tasaiseksi niin, ettei kaakaojauheeseen jää paakkuja.

Yhdistä sekoset ja levitä pellille mahdollisimman tasaisesti.

Siirrä 180 asteeseen uuniin ja paista noin 20min. Sekoita ja laita takaisin uuniin. Granola on valmis, kun se on kuivunut rouskuvaksi ja rapeaksi. Yhteensä noin 40-50min.

Anna jäähtyä rauhassa pellillä ja siirrä haluamaasi säilytyspurkkiin, vasta kun se on kokonaan jäähtynyt.

*Jos haluat että myslisi on gluteenitonta, tarkista kaurasi gluteenittomuus. Voit käyttää kauran tilalla myös tattaria. En suosittele käyttämään pikakaurahiutaleita, vaan nimenomaan suuria.

*Käytin vaahterasiirappia sen ihanan maun takia. Myös hunaja, agave tai mikä tahansa muu siirappi sopii.




17 kommenttia

  1. Aivan ihana resepti! Inspiroit mua tuomaan väriä ja eksoottisempaa ruokaa arkeen. Jotenkin kun näkee että muut tekee kaunista ruokaa tai leipoo niin tekee mieli itsekin olla taas vähän reippaampi eikä aina syödä samaa. Kiitos tästä :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Kiitos kivasta kommentista <3

      Poista
  2. Moi Liisa! Kyselin viime viikolla taateleist ja nyt heräsi kysymys; tiedätkö kuinka myöhään Vantaan Yasmin Food on auki arkisin? :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! En muista ulkoa mutta voin kotimatkalla kurkata kun kuljen sen ohi ;)

      Poista
    2. Noniiin, eli Koivukylässä oleva Yasmin foods on auki ma-pe 10-20. La 10-18 ja su 12-18.

      Poista
  3. Ihana resepti! Olen kanssa ihan hirveä granola/myslisyöppö, voisin elää pelkällä granolalla. Erityisesti oma tekemä mysli on niin herkkua, että kokonainen pellillinen menee parissa päivässä. Suklaista versiota en ole muuten aikaisemmin olekaan tehnyt.
    terve. entinen Eestiläinen myös

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joojoo siis todellakin. Muuta ei tarvita <3 Aina kun joku selittää karkkihimoistaaan niin en pysty yhtään samaistumaan mutta kun ajattelen omaa myslihimoani niin ehkä mä sittenkin tajuan...

      Poista
  4. Tuo myslin/granolan sivistynyt syöminen... Joskus leikittelen ajatuksella koko paketin (tai sen verran kun mahtuu) kumoamisesta lautaselle mantelimaitoon ja sen syömisestä kerralla. Mutta aina se 30 gramman kerta-annos kummittelee sen paketin takana, tunnen oloni ahneeksi. Mutta niinpä minäkään en voi pitää kaapissa mysliä, liian koukuttavaa. Tosin rusinamysli on poikkeus tässä, ne eivät yleensä uppoa.
    Mutta nytpä tiedän jälleen mitä teen tattaripussin jämälleni. Tää on vaan niin kätevää kun voi tulla tänne kattoon miten käyttää kuivakaapissa olevat ruuat kun tekee mieli jotain namia, eikä tarvitse vaivata omaa aivokapasiteettia:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siis vitsi kun voisi vaan vetää niin paljon kuin haluaa ja joka päivä :D 30g on ihan naurettava annos näin muutenkin hehe... mutta joo, auttaa kovasti tieto että kovin hyvä olo ei olisi kun kaupan muromysliä tankkaisi kokoajan.

      Kerro sitten miten mysli maistui :)

      Poista
  5. Ihana kuulla, että muillakin on ongelmia myslin/granolan kohtuukäytön kanssa! Itse en edes tee paljoa enää kotona myslejä, kun tuppaa se vasta uunista tullut lämmin ihana mysli olemaan liian suuri houkutus vetämään mysliöverit! Muuuuttta... Saattaa olla, että tattarin ystävänä tämä resepti lähtee joku päivä kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo siis todellakin. Vaikka kuinka pitäisi itsekurimantroja niin ei.. Mä en vaan voi olla syömättä mysliä :D Jollekin psykan opiskelijalle hyvä gradun aihe, mikä siinä myslissä oikein on. On ruokahimoja ja sitten on se kontrolloimaton myslilappaus.

      Poista
  6. Täältä löytyy pariskunta, joilla ei myslipaketti säily pöydällä vuorokautta kauempaa. Kummasti se häviää mantelimaidon kanssa kun on kummankin suurinta herkkua! Aineksia tähän sinun ihanalta näyttävään suklaa granolaasi ei eilen illalla ollut joten jouduin tyytymään tekemään ihan normaalia mysliä, mutta itse tehty mysli / granola on niiiin paljon parempaa kuin kaupan. Ensi kauppareissulla pitää ostaa tähän ainekset ja herkutella <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on aika samanlaiset suosikkisafkat siis... Myslit, mantelijuustot... :D

      Poista
  7. Voi että, kunpa sais nyt tuota herkkua kulhollisen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta... Taidankin tehdä uuden erän tässä iltapäivällä...;)

      Poista
  8. Heippa! Tätä tuli eilenn tehtyä vanhempien luona ja voi jestas sitä tunnetta kun perheen miehetkin kehuvat vaikka yleensä he eivät uskalla edes maistaa tekosiani..:D tein melkeen kaksinkertaisen satsin ja puolet varmaan meni heti, isoiso kiitos siis tästä herkku reseotistä! Jää ehdottomasti resepti talteen:-)

    VastaaPoista
  9. Hei! Anteeksi hirveästi vastauksen viipyminen! :( mutta! Aivan mahtavaa kuulla ettö mysli katosi tuota vauhtia! Ymmärrän kyllä hyvin, tahtoo kadota ihan itsenikin syömänä hehe

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top