Herkullista Mantelifetaa Salaatissa (Gf, V)


Aurinkoista sunnuntaita! 

Todellakin aurinkoista, sillä olen jo koko eilisen päivän nauttinut valoisasta kodista ja auringon paisteesta. Toivottovasti viikonloppu jatkuu yhtä lämpimissä tunnelmissa. Kevät on tulossa, jesjes! Ihan varmaan löytyy myös muita, jotka ovat yhtä innoissaan tästä kuin minä. Olen lopen kyllästynyt talvitakkeihin ja siihen, että ulkomuoto muistuttaa suurta möhkälettä toppauksineen ja niskatuki-villahuivi viritelmineen. Mutta minkäs teet, jos olet herkästi palelevaa tyyppiä. Vaikka kuljen kesälläkin pitkissä housuissa suurimman osan ajasta, kevättakit kaivan nyt ja heti esille. Kerrospukeutuminen vaikka kunniaan, mutta talviparkaan ei enää kosketa. Tässä kohtaa on hyvä huomauttaa, että tajuan kyllä, että kaikki muut ovat jo näin tehneet ja kevyet takit näkyvät katukuvassa jo pidemmän aikaa. Enpä ole koskaan ollut mikään edelläkävijä, mitä tulee vaatejuttuihin ja trendeihin. Perästä tullaan siis.

Olen viimeaikoina innostunut kunnolla meal-preppauksesta ja luonut salaattibaaria jääkaappiini. Tästä preppauksesta tulossa lisää postauksia, mutta ensin on ihan pakko fiilistellä jälleen mantelifetaa ja sen taipumista eri ruokiin. Teen fetani aina tällä ohjeella, ja en ole sen jälkeen muita enää etsinyt. Olen tarjonnut mantelifetaa mm. omissa häissäni osana juustolautasta ja eipä tainnut yhtään palaa jäljelle jäädä. Olen tehnyt sitä perinteisempää kreikkalaista salaattia johon tulee oliiveja, tomaattilohkoja ja kurkkua. Nyt kaipasin täyttävämpää versioita joten pilkoin joukkoon basilika-tofua ja lisäsin suuren kasan silmusalaattia.





Vastaava salaatti syntyy todella helposti, kun olet prepannut vihanneksia valmiiksi rasioihin viikon varalle. Tulevissa postauksissa näytänkin, mitä minä tykkään preppailla ja valmistella. Se voidaan nyt kuitenkin jo sanoa, että viikko sujuu aika paljon paremmin, kun jääkaapissa on valmiina suuri kimpale suolaista mantelifetaa. Sitä voi murentaa salaattien joukkoon, keiton sekaan ja lämpimiin patoihin ja kastikkeisiin. Sopii kaikkialle, siis ihan oikeasti… kaikkialle!!

Mantelifetan tekeminen vie pari päivää joten samana päivänä ei tätä pääse nauttimaan. Kyseessä on siis ihan täydellinen viikonloppuherkku, jonka voit laittaa perjantai illalla alulle ja nauttia lauantaina tai sunnuntaina. Näin se valmistuu täydellisesti uuteen viikkoon, ja maanantai on ehkä vähän vähemmän kamala, kun ainakin eväät töissä ovat huippuluokkaa. Minulla onkin tapana tehdä annos tuplana, jolloin saan suuren kiekon, kerran kun fetahommiin on ryhdytty. Vähemmän ei todellakaan ole enemmän vaan tätä on parasta tehdä vaan reilusti. Vaikka ruokavalioon kuuluisi tavalliset juustot, tämä kannattaa silti pistää kokeilulistalle. Mantelit ovat tunnetusti terveellisiä ja lounassalaattiin saa ravintoarvoja herkullisessa muodossa.

Fetan ja tämä salaatin täydellinen pari on yksinkertainen tilliöljy. Voit käyttää myös muita yrttejä halutessasi. Samalla kun laitat mantelit likoamaan, kaada purkkiin öljyä ja saksi joukkoon runsaasti tuoretta tilliä. Myös tuore oregano sopii hyvin joukkoon. Anna muhia ja pirskottele valmiin salaatin päälle runsaasti. 



Mantelifeta
yksi pieni kiekko, useimmiten teen tämän tuplana

150g kuorittuja manteleita
50ml sitruunamehua
120ml vettä
3rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
1tl suolaa*

Kaada mantelit kulhoon ja peitä kylmällä vedellä. Aseta jääkaappiin yöksi.

Valuta seuraavana päivänä mantelit hyvin vedestä. Kaada kaikki ainekset blenderiin ja sekoita, kunnes massa on tasaista. Pieni rakeisuus ei haittaa. Jos blenderi ei ole kovin tehokas, tämän voi tehdä myös useammassa osassa, ja yhdistää seokset käsipelin. 

Aseta siivilä sopivan kokoisen kulhon päälle ja asettele harsokangas siivilän päälle. Käytän juustoharsoa jonka olen taitellun niin, että sitä on neljä kerrosta. Voit myös käyttää puhdasta pyyhettä, joka on useimmiten tarpeeksi paksu sellaisenaan. Käytä vaaleaa pyyhettä, joskus juustooni on tarttunut väriä kuvioidusta pyyhkeestä.

Lusikoi juustomassa kankaan päälle ja kiinnitä reunoista tiukaksi paketiksi.  Käytän kiinnittämiseen yleensä ponnaria. Katso alkuperäisestä ohjeesta tekovaiheen kuvat, jos homma tuntuu epäselvälle.

Anna ylimääräisen nesteen valua kulhoon kankaan ja siivilän yön yli. Tunnustan, että toisinaan olen odottanut ehkä kolmisen tuntia, ja hyvä juusto on silti tullut. Eli pieni ohittelu ei ole hommaa kaatanut. 

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Kumoa juusto vuokaan tai pellille ja tasoittele kiekoksi. Sivele pintaan vielä oliiviöljyä ja rouhi halutessasi karkeaa suolaa.

Paista 40min, kunnes pinta on kauniin ruskea. Jos teet kaksinkertaisen annoksen, voi paistoaika olla noin 5min pidempi.

Anna jäähtyä ennen tarjoilua ja säilytä jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa. Nauti!

*Alkuperäinen ohje käyttää suolaa 1 1/4tl. Itse rouhin ennen paistamista päälle hiukan lisää, mutta jos haluat selvästi suolaisemman fetan (joka on hyvää sekin!) niin voit lisätä suolaa hiukan.



9 kommenttia

  1. Kullostaa todella mielenkiintoiselta! Ensimmäistä kertaa kuulen mantelifetasta. Onko tuo maultaan/koostumukseltaan siis lähellä fetaa, kuten nimi antaa ymmärtää? Kiitos kivasta blogista. Olen saanut täältä jo monia kivoja ideoita.

    Kielo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Näitä vegejuustoja on vaikka minkälaisia ja parhaat tulevat mielestäni juuri pähkinöistä. Cashewpähkinöistä saa aikaan kermaisempaa lopputulosta, mutta mantelit ovat mielestäni kuin luotu ''fetan'' tekoon. Koostumus on aika fetan kaltaista, jos massaan antaa pyöriä aivan hienoksi, eikä jätä sattumia. Tätä voi siis murentaa samalla tavalla tai pilkkoa ruokiin. Maku ei tietenkään ole täysin fetan kaltaista, mutta sitruuna ja suola tekevät siitä aika hyvän korvikkeen, jos samaa makumaailmaa kaipaa. Mielestäni paljon parempaa kuin esim kaupoissa myytävä vegaaninen ''feta'' joka ei mielestäni muistuta edes juustoa :D

      Poista
  2. Olen tehnyt valuttamatonta mantelifetaa jouluksi ja sekin oli hyvää. Meillä ollaan syöty viime aikoina todella paljon salaatteja ja tämä olisikin ihana lisä niihin! Eli katse kohti keittiötä ja mantelipurkkia, toivottavasti riittäisi edes yksinkertaiseen annokseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Okei! Pitää kokeilla joskus ohittaa tuo valuttelu ja katsoa mitä syntyy :)!!

      Poista
  3. Oletko kokeillut mantelijauhoilla? Jos toimii niin, niin ei tarvitsisi liottaa mitään etukäteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! En ole kokeillut itse. Muistelen kyllä että olen nähnyt ohjeita joissa sitä käytetää. Menee ehdottomasti testauslistalle :)

      Poista
    2. Moikka! En ole kokeillut itse. Muistelen kyllä että olen nähnyt ohjeita joissa sitä käytetää. Menee ehdottomasti testauslistalle :)

      Poista
  4. Mä teen mantelifetan aina mantelijauhoista, säästää yhden vaiheen. Viimeailoina musta on tullut vielä niinkin laiska, etten ole enää juustoa valuttanut. Niinä kertoina kun olen valuttanut on nesteen määrä ollut niin säälittävän pieni, et en oo katsonut sitä tarpeelliseksi. Js ihan hyvää juustoa on tullut silti ^_^

    Tää mantelifetajuusto on myös mun sekaanimiehen suosikkia ja se aina taasin väliajoin kyseleekin, et millon teen taas :D Yleensä siis pitääkin tehä pari juustokiekkoa, jos haluaa että siitä jää itsellekkin syötävää :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiitt vinkistä! Pitääkin kokeilla, olen selvästi tehnyt vaikeimman kautta :D. Meilläkin mies (samalla ruokavaliolla kuin minä toisaalta) oli se, joka tätä ensimmäisiä kertoja teki fetahimoissaan. Sen jälkeen olen minäkin sitten ryhtynyt siihen. Ja todellakin katoaa nopeasti kaapista jos vain yhden kiekon tekee...;)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top