Kookos-Matcha Latte & Keksit (Gf, V)


Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoan kanssa.

Hyvää tiistaita!

Matcha on noussut viime vuosina kovasti esille blogeissa ja kaupoissa. Kyseessä on siis japanilainen vihreä tee, joka on jauhettu hienoksi tomuksi ja sitä voidaan käyttää niin teejuomana, kuin myös ruoanlaitossa. Koska minua viehättää kaikki vihreä ruoka, olen luonnollisesti todella viehtynyt ideaan, jossa juomien lisäksi myös leivokset, keksit ja kakut ovat vihreitä. Mikä sen parempaa?

Olemme miehen kanssa kovia juomaan teetä ja se kuuluukin molempien päivittäiseen iltarutiiniin. Mies vannoo vihreän teen nimeen, minä taas olen kokeilunhaluisempi ja maistelen mielelläni kaikenlaisia yrtti- ja maustesekoituksia. Teen nautiskeluun käytetty aika on hyvin pitkälle yhteyksissä vaivaan, jonka on joutunut näkemään teen valmistuksen aikana. Niinpä perinteinen iltatee uppoaa toisinaan hyvinkin nopeasti. Matchaa olen onneksi opetellut nauttimaan hiukan rauhallisemmin.


Innostuin matchasta osittain sen teenkeitto-valmistusprosessin takia. Paras tee ei todellakaan tule, jos jauhon vatkaa veteen ja jättää homman siihen. Ei ainakaan näin kokemattoman matcha maistelijan mielestä. Teekaupan myyjä kuvaili minulle matchaa kerran osuvasti. Sitä voisi verrata siihen, kun maistat ensimmäistä kertaa tummaa suklaata. Kokemus on outoa, karvasta ja erikoista. Et ole varma pidätkö siitä, mutta joku saa myöhemminkin tarttumaan tummempaan palaan. '

Matcha teen juonti sellaisenaan on minulle vielä vierasta, mutta tuntuu että se potkii kyllä aivot hereille samalla tavalla kuin aamukahvi. Monet vannovatkin, että aamukahvin korvaaminen matchalla on tehokkain startti mitä voi olla. Onko kellään kokemuksia tästä?

Itse matchailen mielummin kuitenkin iltapäivästä, virkistymispotkun tarve on silloin toisaalta vähintään yhtä suuri kuin aamuisin, ellei suurempikin.  Koska olen kokematon teeseremoniailija (onko se sana??) nautin matchani lähinnä latten muodossa. Ja siinä muodossa kaikki outous ja liika erikoisuus on poissa! Matchasta tulee kermainen ja täyteläinen latte jonka parissa nautiskelen mielelläni tovin. Näin valmistettuna, luokittelen sen jopa jälkiruoaksi ja saan kaippamani iltapäivän herkkuhetken.

K-Ruoka sivuilta löytyy myös video Matcha-laten valmistamiseen. Täysmaidon nyt luonnollisesti vaihtaisin kasvipohjaiseen, mutta muutenhan reseptiä voi käyttää sellaisenaan. Taatusti teen yhdet latet vielä tänäänkin!


Juoman lisäksi halusin ehdottomasti tehdä myös herkkuja, jotka voin värjätä matchalla kauniin vihreäksi. Mitä teen kanssa nautitaan? No keksejä tietenkin. Sen lisäksi että näistä tuli todella herkulliset napostelukeksit, voit nauttia mathcan terveysvaikutuksia vähän eri muodoissa. Tulin siihen lopputulokseen, että nämä ovat todelliset terveyskeksit ja sellaisiahan ei koskaan ole liikaa. Olkaa hyvät.

Keksit ovat loistavia juuri sellaisenaan ja säilyvät lasipurkissa teehetkeä odottaen. Ne eivät ole liian makeita, joten jälkiruokamainen latte saa parikseen ihan täydellistä naposteltavaa. Ja tietenkin tee + keksi = dippailu. Elämän itsestäänselvyyksiä… En tiedä miten suomennetaan shortbread, mutta jos olet sellaisia syönyt, tiedät minkälaisia nämä pienet keksit ovat. Jos haluat selvästi enemmän jälkkärikeksit, sekoita taikinan joukkoon 1 dl suklaarouhetta. Nimittäin nam!!

Mathca-latte keksit syntyvät kun väliin lusikoidaan kookoskermavaahtoa, jäätelöä tai vaikkapa makeutettua tuorejuustoa. Yksi pellillinen on jo lähes kadonnut…


Matcha-Latte

1-2 tl matcha jauhetta
1 tl hunajaa tai siirappia
kuumaa vettä
kuumaa soija- tai kauramaitoa*
päälle kookoskermaa

Vatkaa ensimmäiseksi kookoskerma valmiiksi. Tästä postauksesta voit lukea tarkemmin, miten kookoskermavaahtoa valmistetaan. Lyhyesti, valuta jääkaappikylmästä tölkistä kookosvesi pois, ja vatkaa päälle kohonnut kerma. Makeuta haluamallasi tavalla. 

Et tarvitse kovin kiinteää vaahtoa, riittää että se on ilmavaa ja helposti lusikoitavaa. Siirrä jääkaappiin odottamaan.

Lusikoi matcha jauhe kupin pohjalle. Käytin 2tl sillä minulla on hyvin suuret teekupit käytössä. 
Kaada kuumaa vettä puoleen väliin kuppia ja sekoita jauhe veteen lusikalla tai matcha vispilällä. Lisää hunaja ja sekoita vielä hiukan.

Lämmitä maitosi kuumaksi ja halutessasi vaahdota sitä hiukan. 

Kaada kuuma maito teen joukkoon niin, että kuppi on täynnä.

Lusikoi päälle kookoskermaa ja ripottele koristeeksi hiukan matcha jauhetta. Nauti!

*Voit käyttää myös muuta kahvimaitoa jos haluat. Myös kookosmaito käy. Käytin tässä Oatlyn I kaffe kahviin tarkoitettua juomaa, sillä se vaahtoaa hyvin ja pidän sen mausta.

Matcha-latte Keksit

1.5 dl mantelijauhoja
2 dl hienojakoista riisijauhoja
2 tl matcha jauhetta

1 tl psyllium jauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
1/4 ltl suolaa

0.5 dl vaahterasiirappia, hunajaa tai muuta siirappia
0.5 dl juoksevaa kookosöljyä
0.5 dl mantelimaitoa
1.5 tl vanilja-aromia

Sekoita kuivat ainekset huolellisesti keskenään. Tarkista ettei matchasta jää paakkuja. 

Lämmitä siirappi ja öljy juoksevaksi. Sekoita niihin vanilja-aromi ja yhdistä kuiviin seoksiin. Sekoita mahdollisimman tasaiseksi. Lisää mantelimaito ja jatka sekoittamista. Taikinan tulisi olla pehmeää, mutta muotoiltavaa. 

Ota taikinasta pala ja pyöritä se palloksi. Litistä palloa hiukan ja aseta leivinpaperille. 

Paista 15-18 min ajan. Reunoihin saa tulla hiukan väriä, mutta pinta pysyy kauniin vihreänä. Kypsyyden näet hyvin pohjasta. 

Anna jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua. 

Täytteeksi

Voit tehdä haluamasi täytteen, käyttää jäätelöä tai olla muuten vain luova. Tein itse seuraavanlaisen:

1 dl kookoskermaa
1 dl maidotonta maustamatonta tuorejuustoa
0.5 tl vanilja-aromia
2 rkl vaahterasiirappia tai hunajaa**

Voit käyttää samaa vatkattua kookoskermaa jota lusikoit lattesi päälle. Sekoita ainekset huolellisesti keskenään. Jos kookoskerma ei ole vatkattua, vatkaa sitä ensin kuohkeaksi. 

Anna jähmettyä jääkaapissa noin 15 min. Lusikoi keksien väliin ja siirrä jääkaappiin jähmettymään vielä 15min ajaksi ennen tarjoilua.

Säilytä täytetyt keksit jääkaapissa ilmatiiviissä rasiassa. 

**Voit käyttää makeuttamiseen myös tomusokeria, joka myös jähmettää seosta.






7 kommenttia

  1. Ihanan keväinen postaus.. Matcha ja hiirenkorvat jotenkin sopii yksi yhteen! Tiedätkö Liisa mistä saa halpaa matcha-jauhetta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Samaa mieltä, vaikka latte olisi kuinka kermainen ja tuhti, se silti tuntuu jotenkin keväisen raikkaalta. Matcha jauhe todellakin maksaa hiukan enemmän kuin muut teet. Oma suosikkini on clear springin matcha osittain myös sen kauniin purkin vuoksi. Se ei mitään halvinta kyllä ole. Esimerkiksi tämä: http://kauppa.ruohonjuuri.fi/matcha-vihreateejauhe-pussi/KEIKO-4031322000771/dp ei ole niiin pahan hintainen kuin moni muu. Varmaan voisi sanoa että teekaupoissa matcha on kalliimpaa mutta esim. ekokaupoissa sitä voi edullisemmin löytää :)

      Poista
  2. Ihanaa, teit juuri päiväni! (kuulostaa niin väärältä suomeksi...)
    Matcha on jotain parhautta, juuri eilen tein selvää matchapurkistani, joten pitäisikin piakkoin mennä metsästämään uutta. Matcha on tosiaan jännä juttu siitä, että siihen pitää oikeasti totutella. Varsinkin jos ensimmäistä kertaa maistaessa erehtyy juomaan sen kitkerän pohjasakan (kuten eräs kaverini kun hänelle matchaa maistatin). Parasta mactha todentotta on laten muodossa!

    Tuosta aamukahvikorvauksesta tuli mieleen, että matchahan sisältää aika runsaasti kofeiinia, kun matcha on aika konsentroitunutta teetä. Siitä ja kaikista hivenaineista johtuenhan sen väitetään virkistävän supertehokkaasti :D En tosin tiedä sitten sen virkistävistä vaikutuksista, kun olen jokseenkin immuuni kofeiinille, mutta ehdottomasti hyvää se on! Jostain luin, että matchan laatu vaihtelee aika paljon, ja kiinassa tuotettu matcha ei välttämättä ole ihan niin täyttä tavaraa/valmistetaan eri teelaadusta kuin japanilainen matcha.

    Joskus matchan kanssa on hauskaa hifistellä ja tehdä sitä ihan oikeiden teeseremoniasettien mukaan kuten ei saa koskea vispilällä kulhon reunoihin ja tietyllä tavalla vispata... Tosin laiskuuksissani sitten aina unohdan tuon hienouden ja ronskisti vain mukissa sekoittelen matchani.

    Nuo keksit... supernam! Matcha toimii ihanasti kaikessa leivonnassa, käytin jokunen aika sitten matchaa kakkutaikinassa ja toimi siinäkin hyvin. Nuo keksit on kyllä ihanan vihreitä ja tekisi mieli vain kurottaa kättä tuota kuvaa kohti ja syödä... yyh. Noh, ehkä menen sitten ostamaan sitä matchaa hetimiten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täältähän tulee kunnon tietoiskuja! Kiitti Jenni, toivotaan että muutkin saavat vastauksia kysymyksiinsä. Teeseremoniaan kuuluu vaikka mitä, mulla on vispilä mutta en tosiaan ole kovin uskollinen alkuperäiselle seremonialle. Ja olen vahvasti sitä mieltä, että jos vispilää ei ole niin tavallinen muovi-leivonta-vispilä ja kattila ajaa aivan mainiosti saman asian.

      Mä olen kokeillut nyt vasta muutaman kerran matchaa leivonnassa, mutta jäin sen tuomaan vihreän teen makuun heti koukkuun! Ehdottomasti lisää matchatestailuja pitää siis tehdö. :)

      Poista
  3. Matchan rakastaja täälläkin! Ihana postaus kerrassaan :)

    VastaaPoista
  4. voiko riisijauhon sijaan käyttää ihan tavallista vehnäjauhoa kun kaapista ei tuota riisijauhoa löydy? (pystyiskö sitten jättää psylliumin pois?) ..kaurahiutaleita kyl myös ois mutta niistä ei saa niin hienojakoista jauhoa ehkä tehtyä (se on ilmeisesti tärkeää?) kookosjauhojakin kyllä ois..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, jos käytät vehnää, ei psylliumia juuri tarvitse. Riisijauhon ainakin voi varmaan korvata mutta kokonaisia kaurahiutaleita en ehkä lähtisi laittamaan. Itse lähtisin ehkä tekemään kokonaan vehnäjauhoista sitten. Kerro ihmeessä miten toimi, mikäli joku muukin miettii samaa.

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top