Raikas Parsakeitto Vappupöytään (V, Gf)


Huomenta kaikille!

Huhtikuu alkaa olla lopussa ja olen odottanut toukokuuta jo jonkun aikaan. Voiko samaan aikaan olla aivan poikki yhdestä kuukaudesta ja toisaalta ei edes tajuta, kuinka nopeasti aika on mennyt ohi? Täällä ollaan sitä mieltä että kyllä voi. 

Vaikka en vappua sen suuremmin ajatellut viettää, vappuruokia voi silti innostua valmistelemaan. Olimme hiljattain karonkassa, jossa meille tarjottiin alkukeitoksi parsa cappuchinoa. Innostuin ostamaan nipun parsaa ja samalla tekemään myös keittoa, johon halusin ehdottomasti kopioida tuon hauskan cappuchinovaahdon, joka keiton päällä tarjoiltiin.  Meinaan ehdottomasti pitää huolen siitä, että näin parsakautena syön parsaa kyllästymiseen asti, ettei vaan iskisi ikävä kun sitä ei ole enää saatavilla. Vielä pitää vakuuttaa miehelle, että suunnitelmani on hyvä ja selittää miksi parsaa on päivittäin tarjolla...




Vappuna munkkien ja herkkujen kaveriksi sopii hyvin raikas  keitto. Vappu on aina ollut sopiva startti kunnon kevään alkuun. Toukokuussa perhepiirissä on useammat synttärit, mukaan lukien omani. Kovasti odotan myös äitienpäivää ja sitä edeltävää perjantaita. Tällöin nimittäin olen ostanut liput minulle ja äidilleni yhden lempi pianistini Ludovico Einaudin konserttiin. Tämän jälkeen vielä muutama suosikki olisi näkemättä, mutta tämä on ehdottomasti yksi niistä, joiden esiintymistä en jättäisi mistään hinnasta väliin. 

Onneksi äiti jakaa kiinnostukseni pianomusiikkiin ja pääsemme yhdessä nautiskelemaan, eturiviin! Olen tästä vähintään yhtä innoissani kuin teinityttö Antti Tuiskun keikasta, joten taidankin aloittaa rauhoittumisharjoitukset hyvissä ajoin. Varsinkin jos haluan olla nolaamatta itseäni ja istua kylmän viileästi penkissäni. Ilmapianon soittaminen ja kapellimestarina huitominen saa jäädä kotiin suljettujen ovien taakse.

Koska äitienpäivä on tulossa, myös tähän tarkoitukseen on tietenkin kehitettävä kaikenlaista herkkua. Pysykääs kuulolla ensi viikolla, sillä tulossa on ihan äly-hyviä(!!) juttuja, joita voit äidille, mummolle tai vaikkapa itselle tarjota äitienpäivän kunniaksi. Ja miksei tämä parsakeittokin sopisi tarjottavaksi silloin.



Olen mieltänyt parsan aikaisemmin jonkinlaiseksi hienosteluruoaksi, mutta nykyään syön sitä mielelläni ihan vaikka yksin ja vaikka sellaisenaan. Pastan joukossa, piirakan päällä, keitossa… Uppoaa todellakin kaikissa muodoissa. Lisäsin keittoon yhden avocadon, sillä pidän sen tuomasta mausta ja kermaisesta suuntuntumasta. Voit halutessasi laittaa lisää parsaa tämän tilalle, tuloksena edelleen erinomainen ja hiukan kevyempi keitto. 

Suolaiset pistaasit sopivat hyvin päälle ripoteltavaksi, mutta voit käyttää halutessasi myös muita paahdettuja (sekä kevyesti suolattuja) pähkinöitä. Anna vieraiden puristaa itse sitruunamehua keiton päälle, jotta sitruunahullut saavat kiintiönsä täyteen ja toiset voivat syödä keittonsa enemmä parsaisena ja vähemmän sitruunaisena. 


Raikas Parsakeitto

15-20 tankoparsaa, eli noin yksi nippu
1 avocado (tai vielä 5 tankoparsaa)

2 nippua kevätsipulia
2 pientä sipulia
2 valkosipulin kynttä

½ kasvisfondi tai suolaa maun mukaan
4-5dl vettä
1.25dl kaurakermaa*

Mustapippuria

Tarjoiluun

1.25dl kaurakermaa
Sitruunalohko syöjää kohti
Pistaaseja

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuori parsat ja asettele ne riviin leivinpaperille. Sivele oliiviöljyllä ja rouhi päälle suolaa ja mustapippuria. Paista kunnes ne ovat haarukalla tökättäessä kypsiä. Ota muutama kypsä parsa sivuun koristelua varten. 

Kuullota sipulia ja valkosipulia kattilassa, kunnes sipuli on kypsää. 
Voit tehdä keiton joko tehosekoittimessa tai soseuttaa sen sauvasekoittimella. Yhdistä kaikki ainekset vettä lukuunottamatta. Soseuta tasaiseksi. Lisäile vettä hiljalleen ja säätele sillä, kuinka paksua keitosta haluat.

Siirrä keitto takaisin lämmölle ja anna kiehahtaa vielä kerran. 

Kauravaahdon teet kun kaadat kaurakerman tyhjään kattilaan. Kuummenna sitä kunnes se pulpahtaa muutaman kerran. Ota vispilä ja ala vispaamaan. Kerma vaahtoaa helposti. 

Kaada keitto lautasille, lusikoi päälle kaurakermavaahto, tai anna vieraiden tehdä se itse. Koristele parsapaloilla, pistaaseilla ja tarjoile sitruunalohkon kera. 

*Käytin Oatlyn kaurakermaa joka on 250ml tölkissä. Kaada siis puolet keiton joukkoon ja vaahdota loput koristeeksi keiton päälle. 

2 kommenttia

  1. Tää ohje on aivan ihana! Varmasti tulee kokeiluun :) En tiennytkään, että kaurakerma vaahtoaa noin kauniisti ja helposti. Kauhean kasan olen erilaisia parsaohjeita keräillyt, aiemmin itsekin pidin sitä vähän turhan fiininä ruokana, mutta viime keväänä hurahdin oikein kunnolla :)

    VastaaPoista
  2. Näyttää ihan mahdottoman ihanalta! Tosi kiva idea tuo kaurakermavaahto, täytyykin kokeilla :)

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top