Tajunnanräjäyttävät Fudgesiclet Vaniljakuorrutteella (Gf, V)


Erinomaista sunnuntaihuomenta! 

En tiedä miten päin aloittaisin näiden jäätelöiden kehumisen. Näistä tuli nimittäin niiiiin hyviä, että en todellakaan kaipaa enää muuta jäätelöä kotiini. En edes ole suurin jäätelöfriikki, mutta näiden myötä, minusta on vahvasti sellainen kehittymässä. 

Olin tässä hetki sitten vakuuttunut kevään tulosta ja visioin itseni kirmaamasssa kevättakissa ja converseissa pitkin idyylistä Tikkurilan asfalttia. Elämä ei nyt kuitenkaan ole niin romanttista kuin sitä visioi. Converset ovat kyllä jalassa ja reikä niiden pohjassa (sekä märät sukat) toki lisää autenttista kevät fiilistä. Joka tapauksessa, kevät ei tullut nyt niin aurinkoisena kuin olin odottanut, ainakaan vielä. Tälle päivälle on vielä onneksi toivoa jäljellä. Kirosin muutaman kerran ja siirsin ajatukset kesään. Ja mitä kesällä tehdään…no syödään jäätelöä tietenkin. 


Olen tehnyt vaikka kuinka monesti suklaajäätelöä, mutta usein lopputulos ei ole yhtään niin kermainen kuin toivoisin. Vaikka jätski maistuu suklaalta, sen ei pidä muistuttaa jääpuikkoa, joka sattuu nyt maistumaan suklaalle. Hyvän jäätelön tietää tehneensä, kun siitä voi puraista palan, vaikka olisi ottanut sen juuri pakkasesta. Koostumus!! Ja sitä nämä juuri ovat!  

Jäätelöistä tuli täyteläisiä ja kermaisia, niin hc-jälkiruokatavaraa ettei parempaa ole nähty! Nyt puhutaan todellisista fudgesicleista, ei mistään tylsästä mehujäästä. Nuolin jokaisen tipan blenderistä näitä tehdessäni ja päästin tyytyväisiä murahteluita kuorrutusta maistaessani. Ensimmäisen erän kohdalla kävin 10min välein pakkasella katsomassa ’’joko ne nyt ovat jäätyneitä’’. Mies mietti vieressä miten on päätynyt asumaan näin kärsimättömän ihmisen kanssa saman katon alle. Minä uhosin jättää hänet ilman jäätelöä, mikäli silmien pyörittely ei lakkaa. Eikös sitä sanota, että se ensimmäinen avioliittovuosi on rankin?

Heräsin tänään kuuden aikoihin (kuten yleensä) ja ensitöikseni söin aamupalaksi yhden jäätelöistä. Näissä on hyviä rasvoja joten se on varmaan ihan ok aamupala. Itsepetos ei edes haittaa kun pelissä on tällaiset herkut. 


Näiden jätskien valmistukseen tarvitset suuria ja kypsiä avocadoja. Ja ei, avocado ei maistu näissä sitten yhtään. Ei sinun, ei puolisosi eikä lapsesi mielestä. Jätskit ovat ilman kuorrutustakin aivan täydellisiä, mutta en missään nimessä jättäisi hommaa siihen, terveisin: lusikoin tätä tavaraa suuhuni niin, että löysin vielä aamulla sitä hiuksistani. Kuorrutuksen voit tuunata vapaasti oman näköiseksi, myös perinteinen raakasuklaakuorrute toimii ihanasti. Valehtelisin jos väittäisin, että voisin kuvitella mitään parempaa kuin tämä vaalea vaniljakuorrute. 

Vinkkivitonen: jos haluat tehdä täydellistä suklaavanukasta, näiden jäätelöiden resepti sopii myös siihen. Voit jättää kuorrutteet väliin ja lusikoida suklaamassan kulhoon suoraan tehosekoittimesta. Joskus ei vain pysty odottamaan, ja se on ihan ok. Vielä parempi on, jos teet tupla annoksen. Toinen puolisko päätyy pakkaseen ja toisen voit lusikoida vanukkaana suuhusi. Odottaminen ei ole kivaa, näin se on ainakin hiukan siedettävämpää!

Jäätelömuotteja saa parilla eurolla isommista ruokakaupoista ja sekatavarakaupoista. Kurkkaa Citymarket tai Clas Ohlson ainakin. Jäätelöpuikkoja saa ostettua askarteluliikkeistä.



Fudgesiclet Vaniljakuorrutteella
4kpl

2 kypsää avocadoa
1dl vaahterasiirappia
1dl kaakaojauhetta

1tl vanilja-aromia
4rkl kookosmaitoa, käytin light kookosmaitoa
ripaus suolaa

Halkaise avocadot ja poista kivi. Kaavi sisältö lusikalla tehosekoittimeen. Kaada joukkoon vaahterasiirappi (tai hunaja, agave yms.) ja muut ainekset. Sekoita tasaiseksi. 

Lusikoi muotteihin. Saat ilmakuplat pois, kun kopautat muotteja pariin kertaan tiskipöytää vasten. Nuole blenderi puhtaaksi… tämä on olennainen osa tekovaihetta, joten älä skippaa!

Tökkää jäätelöpuikot keskelle ja aseta pakkaseen. 

Anna jäätyä kokonaan, mielellään yön yli tai ainakin 6h.

Kun jäätelöpuikot ovat jäätyneet, ne ovat valmiita kuorrutettavaksi. Tee kuorrute juuri ennen kun otat jätskit pakkasesta. 

Vaniljakuorrute

1dl cashew pähkinöitä*
1.5dl kookosmaitoa
0.5dl kookosöljyä

2rkl vaahterasiirappia
1tl vanilja-aromia
ripaus suolaa

Koristeluun

Hasselpähkinöitä tai muuta valitsemaasi rouhetta

Kaada cashewpähkinät, kookosmaito, vaahterasiirappi ja vanilja-aromi tehosekoittimeen. Sekoita täydellä teholla kunnes seos on mahdollisimman hienojakoista. Lisää lämmitetty juokseva kookosöljy hiljalleen, samalla kun seos pyörii. 

Kaada kuorrute purkkiin, johon voit dipata jäätelösi.

*Liota cashew pähkinöitä 2-3h etukäteen, jos käytössä on vähemmän tehokas blenderi


Irrota jäätelöpuikko muotista. Tämä onnistuu parhaiten kun valutat muoviosaan hiukan kuumaa vettä. 

Dippaa jäätelö kuorrutteeseen ja ripottele hasselpähkinärouhetta päälle. Aseta leivinpaperille sopivalle alustalle, jonka voit siirtää myös pakkaseen. 

Siirrä kuorrutetut puikot pakkaseen ja ensimmäisen voit nauttia noin 20min päästä! Säilytä pakkasessa ja käy kiinni herkkuhimon iskiessä. 

Ylimääräisen kuorrutteen voit pakastaa jätskimuoteissa, näin saat seuraavan kerran herkullisia vaniljajätskejä, joihin voit loihtia vaikkapa raakasuklaakuorrutteen! Kuorrutetta voi tehdä vähemmänkin, mutta näin sen pyörittely blenderissä on huomattavasti vaikeampaa ja dippailu tylsempää. 

Aurinkoista sunnuntaita kaikille, jäätelökesä on hyvä aloittaa tänään! 



16 kommenttia

  1. Kuulostaa liian hyvältä! Tein jokunen aika sitten minttusuklaisia raakaleivoksia, joissa käytettiin avokadoa - ja jonka ei lupauksen mukaan pitänyt siltä kuitenkaan maistua....totuus oli kuitenkin toinen :D inhoan avokadoa jopa enemmän kuin sieniä ja oliiveja, joten varmasti se vaikuttaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Nyt alko jännittää, mä en näissä kyllä yhtään avocadoa maista eikä mieskään :D mutta jos maistat niin sulla on varmaan super aistit joten sietää olla tyytyväinem niistä hihi!

      Poista
  2. Ää, jäätelöä!!! Minä puolestaan lukeudun siihen porukkaan, jolle jäätelö on eräänlainen obsessio tasaisin väliajoin. Ehkä menen istumaan avokadojeni viereen ja valvomaan niiden kypsymistä, että voisin valmistaa näitä (ihan varmasti se valvominen kypsyttää ne nopeammin...)
    Olen törmännyt usein samaan, että kotitekoiset jäätelökyhäelmät ovat juuri sitä maustettua jääpalaamuistuttavaa sorttia ja odottaa mielummin että koko hökötys sulaa ja syö sitten kylmää kastiketta jääpuikon sijaan. Aivan todella hyvän kuuloinen (ja näköinen) ohje, tuo kuorrute näyttää myös niin kuolettavan hyvältä pähkinöineen päivineen, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tuijotan aina uuniin kun siellä kypsytän jotain... :D tietenkin se jotenkin vaikuttaa.. Joo näissä ei todellakaan olen sitä suklaajääkalikka-fiilistä vaan ihka aitoa kermajätskitunnelmaa.

      Poista
  3. No nyt on ihan pakko käydä ostamassa jäätelömuotteja :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep ;)! Alussa pidin niitä ihan turhakkeina mutta siis niihinhän voi myös kaikki smoothiejämätkin pakastaa! Ihanaa kun saa pakkasesta napattua herkkuja :)

      Poista
  4. Olisit kuullut mikä ulina alkoi kuulumaan tuosta vierestä kun avasin tämän postauksen, jäätelöhirmu mieheke vaati minua tekemään noita heti :D Itse en niin jäätelöstä välitä, ellei se ole superhyvää ja uskon tämän olevan sellaista! Lupaan miehelle tehdä näitä heti kun käy ostamassa jäätelömuotit, katsotaan kauan menee ;) Oikein ihanaa alkanutta viikkoa Liisa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha! Nyt vaan muotteja hakemaan että pääset jäätelötehtailemaan!

      Poista
  5. Voi vau!! Näitä on kyllä pakko kokeilla. Vähän ravintorikkaampaa ja terveellisempää jäätelöä! Voisin samantien tehdä tuplasatsin. Sitten menisi hyvin kaikki yhden satsin kuorrutekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tuo on hyvä pointti, Mulla on vaan yksi muottisetti mutta voisinkin hommata toisen, niin ei kuorrutetta jäisi niin paljon yli :)!

      Poista
  6. Näyttää niiiin hyvältä! Mitä kaakaojauhetta käytit? Näitä on kyllä pakko testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Testaa ehdottomasti, näistä tuli mun suosikkeja! Käytän leivonnassa usein Pirkka luomu reilun kaupan kaakaojauhetta, mutta mikä vaan tumma käy. Kunhan ei käytä oboy tai vastaavia kaakaojuomajauheita.

      Poista
  7. NAM NAM JA VIELÄ KERRAN NAM!!! <3 Mulla tosin olisi kysymys liittyen tohon kookosmaitoon. Tarkoitetaanko sillä kookosmaitotölkin pinnalla olevaa kiinteää osaa vai nestemäistä kookosmaitoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hihi! Niinpä <3 Käytin tässä light kookosmaitoa joka on kokonaan nestemäistä mutta kumpi vaan käy. Kookosmaitotölkkiä ei siis tarvitse pitää kylmässä jotta saa kerman eroteltua, huoneenlämpöisenä vaan lusikoida juoksevana se sieltä. Eli jos kookoskerma on viileässä päässyt kohoamaan ja kiinteytymään tölkin päälle, sitä voi käyttää yhtä hyvin. Lämmitä vaikka hiukan niin mittaaminen ja sekoittaminen on helpompaa. Ei siis kuitenkaan kookosvettä.

      Poista
  8. Kyllähän näissä avokado maistuu, mutta minua ei haittaa, avokado on parasta! Kuorrute oli hiukan ongelmallinen saada tasaiseksi melko heikkotehoisella sauvasekoittimella, mutta namnam mitä herkkua sekin. "Jouduin" siis laittamaan melko paksun kuorrotuksen, kamalaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sun avocadotutka on siis selvästi kehittyneempi kuin minun :D mutta hyvä kun ei häirinnyt.

      Ymmärrän tuskan, pähkinät ja sauvasekoitin on aina haastavempi combo. Eipähän jäänyt turhaa ylimääräistä soosia, kun sait paksut kerrokset laitettua! :) Ihanaa että maistui.

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top