Arjen Linssipata Alle 20 Minuutissa (Gf, V)

Erinomaista perjantaita teille! 

Huomaatte varmaan, että mä olen pistänyt tässä hiukan hulinaksi. Blogin ulkoasu sai kertaheitolla uutta ilmettä ja minä sain (toivottavasti) väliaikaiset silmäpussit, kiitos tuntitolkulla tietokoneella nakuttelun ja koodailun (lue: googlettamisen). Muutokset ovat hiukkasen jatkumassa joten älkääs ihmetelkö jos palkkeja ja linkkejä pompsahtelee välillä sinne sun tänne. Toivottavasti uusin tunnelmin selailu kuitenkin miellyttää, innostaa, inspiroi ja sensellaista. Itse olen ainakin positiivisissa tunnelmissa uudistusten suhteen!

Jokunen aika sitten heitin ilmaan kysymyksen; onko kiinnostusta arjen supernopealle linssipadalle? No olihan teillä. Linssipata on se ruoka, mitä tehdään kun ei ole mitään muuta kaapissa. Koska linssit ovat varsinkin etnokaupoissa todella halpoja, tämä on todellista pennin venytystä. Ja siitähän minä tykkään! Jos etnokaupat ovat muuten vieraita, kurkkaa tämä postaus: 10 asiaa mitä ostaa etnisestä kaupasta. Koska minä olen vantaalainen, fiilistelen kovasti Tikkurilan kävelykadun Afro-Asian Markettia. Helsingissä parhaat etnokaupat ovat ehdottomasti Hakaniemessä ja siellä myydäänkin kunnolla tofuja ja myös tempehiä, joka on se yksi asia jota tänne omille seuduilleni kaipaan.

Jokaisella vaihtelee varmaan, mitkä ne perusainekset kaapissa ovat. Mikäli kaapissa ei ole mitään, on
ainakin kiva että ainekset saa helposti ihan tavallisesta kaupasta. Tässä padassa se ainakin onnistuu. Harmillisen usein kasvisruokaa kohtaan liittyy harhaluulo, että se on jotenkin kallista ja vähintään kalliimpaa kuin liharuoka. Ja niinhän se onkin, jos aikoo elää eineksillä ja eksoottisilla hedelmillä. Pavut ja linssit ovat kuitenkin meillä hyvän vegeruoan perusta ja juurekset ja vihannekset eivät maksa paljoa, kun niitä valitsee kauden mukaan. Linssipadasta onkin tullut hätäruoka, kun jotain on saatava nopeasti. Sitä syntyy kiitettävä määrä ja pariksi sopii niin riisi, tortillaletut tai vaikkapa itse tehdyt tortillasipsit.


Punaisia linssejä myydään usein halkaistuina, joka tekee niistä nopeasti kypsyviä. Tarkista siis, että valitset nimenomaan halkaistut linssit, jos haluat mahdollisimman nopean valmistusajan. Muutenhan ohje toimii millä linsseillä tahansa, vaatien vain pidemmän kypsymisajan. Toinen kikka saada ruoasta ennätysajassa maistuvaa on napata kaupasta salsakastikepurkki maissilastujen vierestä. Tomaattimurska ajaa kyllä asian, mutta vaatii maustamiselta ekstra panoksen. Salsapurkkeja on aina välillä tarjouksessa ja ne odottavat kiltisti kaapissa nälkäkriisiä. Oman salsan keittely on toki ihanaa (ja herkullista!) mutta arjessa nyt on joskus hetkiä, jolloin ruokaa on saatava just nyt eikä kohta. Varmaan tiedätte?

Olen varmaan ennenkin maininnut, että olen älytön miso fani. Tuo nimenomainen brown rice miso saa jalat heikoksi ja voisin syödä sitä ja valkoista riisiä ihan sellaisenaan ja ihan pelkästään. Eipä kuitenkaan hätää, sillä soijakastike ajaa saman asian ja kastikkeesta tulee takuulla ihan yhtä maistuvaa.

Salsaan tehtynä kastikkeesta tulee sopivan mausteinen, vaikka minä toki läträän sirachalla lopusa vielä hiukan. Kookosmaidolla saa joukkoon ihanaa kermaisuutta ja eksoottista makua. Toisaalta, mikä tahansa muu kasvikerma myös sopii ja eipä ole yksi tai kaksi kertaa, kun olen tehnyt soosin ilman kermoja. Toimii kyllä. Mitä tulee yrtteihin, korianteri on ehdottomasti mun heikko kohta. Siis sopii ihan kaikkialle ja on ehdottomasti lempijuttuni tässä kastikkeessa! Äiti juuri vinkkasi, että korianteria ei ole kovin vaikeaa kasvattaa parvekkeella, sen ollessa aika vaatimaton kasvi. Nyt menee muuten korianterit multaan viikonlopun aikana!

Kiinnostaisi kovasti tietää, mikä teidän kriisi/pikaruoka on arjessa? Näitä vinkkejä ei ole koskaan liikaa joten ideat ja reseptilinkit otetaan avosylin vastaan! Antakaas kuulua??



Arjen Alle 20min Linssipata

2dl kuivattuja punaisia halkastuja linssejä
250g kirsikkatomatteja
1 suuri paprika
1-2 sipulia
2 valkosipulin kynttä

300g salsakastike/tai tomaattimurskaa ja mausteita
1dl kookosmaitoa
1 ruukku korianteria
2rkl soijakastiketta tai 1rkl miso tahnaa
Mustapippuria
(1 limen mehu)

Tarjoiluun
Riisiä
Tulista chilikastiketta maun mukaan

1. Kiehauta vettä kattilassa ja lisää joukkoon punaiset linssit. Anna kiehua 10min ajan välillä sekoittaien. Laita myös riisi kiehumaan toiseen kattilaan, mikäli tarjoat sitä lisukkeeksi.

2. Kun linssit kiehuvat, pilko tomaatti, paprika, sipuli ja valkosipuli. Siirrä ne pannulle tomaattia lukuunottmatta ja sekoittele noin 5min.

3. Lisää vihanesten joukkoon salsa. Lisää purkkiin noin 1dl vettä, ravistele ja kaada ainesten joukkoon. Lisää myös tomaatit.

4. Kun linssit ovat kiehuneet, valuta ne vedestä ja kaada muiden ainesten joukkoon.

5. Lisää kookosmaito, saksi joukkoon korianteri ja soijakastike tai miso.

6. Sekoita ja tarjoile!

Nautinnollisia pikaruokahetkiä!




9 kommenttia

  1. Näyttääpäs blogin uusi ilme mukavan raikkaalta! :)
    Enpäs olekaan misotahnaa kokeillut tomaattipohjaiseen kastikkeeseen, pitääkin seuraavaksi kokeilla, toimii varmasti hyvin.
    Arkiruuat on kyllä välillä vaikeita, kun ei jaksaisi/ehtisi pitkään seisoskella keittiössä ja jotain pitäisi kuitenkin syödä. Viimeaikoina olen usein tehnyt jotain kasvishässäkkää jossa on kvinoaa/papupastaa, kasviksia mitä on kaapissa/pakastimessa ja sitten lisään valikoiman mukaan mausteita ja joskus jopa tofua. Se yleensä hoituu aina nopeasti kun toisella levyllä valmistelee kasvikset ja toisella keittää pastan/kvinoan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Se olikin tavoite :)

      Misotahna sopii mun mieletä ihan kaikkialle, joten siksi saatan käyttää sitä vähän hassuissa kokoonpanoissa. Se tuo kuitenkin kivaa suolaisuutta,joten lisäsuolaa ei tarvitse lisätä. Tuollaiset hässäkät ovat kyllä aina toimivia ja saa hyvin käytettyä jämiä jääkaapista.

      Poista
  2. Arjen pikaruokana suosimme esimerkiksi kookosmaitopohjaista kalakeittoa valkosipulilla ja inkiväärillä sekä chilillä ryyditettynä. Alkuperäinen ohje (Lidlin mainoslehtisestä) sisälsi pelkkää paprikaa, me laitamme wokkivihannespussin jos on kiire.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kookosmaitokeitot ovat kyllä ihan parhaita! Voisin kokeilla tuota samaa ideaa käyttämällä kalan sijaan vaikka tofua, sitä nyt kuitenkin on aina kaapissakin :) Kiitos vinkistä!

      Poista
  3. Uudistunut ulkoasu on muuten tosi hyvä, on kivaa kun reseptiehdotuksia tulee heti paljon, mutta K&K-banneri on ehkä vähän liian synkkä, varsinkin kun vertaa aikaisempaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips! Kiitos kommentita, kiva että tykkäät! Uutta banneria on ehdottomasti tulossa, tuo on vain väliaikainen kunnes uusi valmistuu. Samaa mieltä, että se on vähän tylsä ja synkkä :)

      Poista
  4. Hei! Rakastan blogiasi, mutta uusi fontti on ihan kauhean vaikealukuinen! Lähdekoodin mukaan käytössäsi olevaa Raleway-fonttia ei ikinä pitäisi käyttää leipätekstissä, sillä ohuutensa vuoksi se näyttää etenkin suuremmilla resoluutioilla erittäin häiritsevältä. Toivottavasti otat tämän rakentavana palautteena, sillä pidän todella paljon blogistasi, mutta lukeminen saattaa jäädä kun en saa fontista edes selvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Palaute ehdottomasti huomioitu ja kiitos siitä. Tutkin asiaa pikimmiten ja yritän katsoa paremman ratkaisun :)

      Poista
    2. Moikka! Palaute ehdottomasti huomioitu ja kiitos siitä. Tutkin asiaa pikimmiten ja yritän katsoa paremman ratkaisun :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top