Mausteiset Nythökaura Sloppy Joet (Gf, V)


Heippa vaan teille kaikille! 

Mä olen ollut jo muutaman päivän ajan ihan innosta piukkana näistä luomuksista. Somessa ei ole varmaan voinut mennä ohi nyhtökaurahypetys, multa ei ainakaan. Ei mennyt ohi ei, vaan kasvatti päivä päivältä suurta tarvetta saada nyhtökauraa.

Helatorstaina sovimme ystäväni Ainon kanssa ruokatreffit, kuten meillä tapana on. Ideana on tehdä yhdessä hyvää ruokaa, kuvata ja ennen kaikkea syödä! Ruokatreffeistä tietenkin haaveillaan jo viikkoja etukäteen ja luetellaan enemmän ideoita kuin on edes järkevä toteuttaa. Koska nälkä ohjaa molempien toimia vahvasti, kevyt brunssisuunnitelma muuttuu herkästi hampurilaistreffeiksi, kuten aiemminkin on käynyt… Minä haaveilin purilaisista ja Aino höptteli tacoista, ahhh kyllä kiitos! Ainut ratkaisu oli luonnollisesti tehdä molempia, kukapa nyt valitsemaan lähtee.



Pitkä tarina lyhyesti, Aino löysi nyhtökauraa kaupasta ja molemmat sekosimme ideoista! Jos joku on vielä onnistunut välttämään nyhtökauravillityksen, niin nyt on viimeinen hetki tutustua tuotteeseen. Sitä nimittäin saapuu kauppoihin TÄLLÄ VIIKOLLA ja todellakin rantautuu ainakin meidän jääkaapiin siihen tofupaketin viereen, heti kun sitä löydän (saa vinkata mistä on bongannut!). Kurkkaa lisää tietoa gold & green nettisivuilta.  

Nyhtökaura on siis kaurasta ja pavuista tehty soijaton proteiinivalmiste jota voi käyttää lihan tai sojan tavoin. Koska tuotteeseen on yhdistetty kahden eri raaka’aineen aminohappokoostumus, nyhtökaura sisältääkin kokonaisuudessaan kaikki ihmiselle välttämättömät aminohapot. Omat odotukset olivat korkealla ja ne todellakin ylittyivät. Maku oli murea ja tuhti, samalla pehmeä ja mehevä. Omalla maustekädellä saa kaiken aikaiseksi eikä tuote ollut liian suolaista, minkä takia en useimmista valmiskasvishommeleista kauheasti välitä. Jes! Ei voi muuta sanoa, kuin että tällaista valmistetta on kaivattu ja oma pää alkaa jo hiljalleen räjähtää nyhtökauravisioista.



Aino sekoitteli maailman raikkaimman salsan tacojen pariksi ja minä pyörittelin sämpylöitä ja sekoittelin nyhtökaurasta täytettä mausteisille sloppy joe purilaisille. Käy katsomassa ohje tacoihin Ainon blogista just tästä näin klikkaamalla. Sloppy Joe tarkoittaa yksinkertaisesti hamppareita, joissa on pihvin sijaan täyte vain lusikoitu rennosti väliin. Se saa tursuilla, valua ja olla vähän epämääräinen. Syömään pitää päästä ja pihvinpaistoon ei vain aina ole resursseja. Sweet Brownia lainatakseni: ain't nobody got time for that!

Näihin purilaisiin kuuluu kastike, jolla jokainen voi säädellä omaa mausteisuuttaan. Mutta lupaa yksi asia, älä jätä tätä ihanaa soosia pois! Näiden sloppy joe purilaisten sielu ja ydin kulkee tuossa pienessä kastikepurkissa, jota ehdottomasti kuuluu sirotella päälle makua tuomaan. 

Ruokatreffit ruokkivat yhteensä viisi ihmistä yhdellä nyhtökaurapaketilla (onpas raamatullista…) ja vieläkin haaveilen tacoista ja hamppareista lautaselleni. Lopussa lusikoin vielä Ainon salsaa ja tuorejuustoa ylimääräisten sämpylöiden päälle. Kuvailisin tapahtumaa siis onnistuneeksi! Nyt vaan nyhtökauraa metsästämään!


Nythökaura Sloppy Joet

4-5 pientä hampurilaissämpylää

Hampurilaistäyte

1/2pkt nyhtökauraa
0.5dl sweet chilikastiketta
2rkl oliiviöljyä paistamiseen
1/2 tl savupaprikajauhetta
Mustapippuria

Tuorejuustoa (käytin Oatlyn maustamatonta)
Silmusalaattia tai ituja
Purjorenkaita
Tuoretta oreganoa

Paista nyhtäkauraa pannulla oliiviöljyssä jatkuvasti sekoitelleen noin 5min ajan. Lisää joukkoon makea chilikastike ja mausteet. Jatka sekoittamista muutama minuutti.

Halkaise sämpyläsi. Voitele runsaasti tuorejuustoa molemmille puolille. Lusikoi nyhtökauratäyte tasaisesti pohjalle ja lisää keko silmuja, purjoa ja tuoretta oreganoa päälle.

Tee kastike ja anna syöjien itse ripotella sitä makunsa mukaan. 


Kastike

2rkl seesamiöljyä
4rkl oliiviöljyä
1rkl maapähkinävoita
1-2rkl sirachaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi. Koska sämpylät ovat muuten mietoja, vahva kastike sopii niihin hyvin, eikä tee lopputuloksesta liian tulista. Aloita sirachalla kuitenkin varovaisesti, varsinkin jos et ole tottutunt tuliseen ruokaan.

Drizzlaa rennosti pitkin purilaista ja nauti!






12 kommenttia

  1. Hei, korjaisin vaan, että nyhtökaura EI ole gluteenitonta, koska se ei ole tehty puhtaasta kaurasta. Tuote ei siis itsessään sisällä gluteenipitoisia ainesosia, mutta kaura on peräisin tehtaasta, jossa käsitellään muitakin viljoja. Ei siis sovi keliaakikoille. Burgeriohje näyttää kyllä muuten sen verran herkulta, että kokeilen kyllä varmasti vaikka soijasuikaleita käyttäen :)

    Terv. keliaakikko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asia huomioitu tarkistettu ja korjataan! Pisteet tarkkuudesta ;)!

      Poista
  2. Voi, näyttää todella herkulliselta! 😊 Olen lukenut innolla kaikki artikkelit nyhtökaurasta ja odottanut, että pääsen kokeilemaan. Mukavaa viikon jatkoa! 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sama fiilis täällä. Melkein kaipaisin jotain nyhtökaurakarttaa josta voisi katsoa mistä sitä on bongattu viimeksi :D! Tai sitten vaan alan pommittamaan kauppiaita heh.

      Poista
  3. Hyvältä näyttää! Ajattelin testata nyhtökauran vasta pahimman kohun laannuttua, ettei tarvitse lähteä metsästämään sitä ihan ympäri Suomea. Voi olla, että täytyy sittenkin kiertää ainakin lähikaupoissa etsimässä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Sama juttu kävi mulle noiden alpron uusien rahkojen kanssa, kun piti niitä metsästää kaikkialta alussa :D nyt mäkin pidän lähikaupassa silmät auki mutta en luultavasti lähde erikseen kiertelemään nyhtökaura mielessä. (Tai noh katsotaan...)

      Poista
  4. *kuola valuu* hyvältä näyttää! :)

    VastaaPoista
  5. Oooh, melkein syntisen herkullisen näköistä! <3_<3 Missäköhän osastolla tuota nyhtökauraa oikein kaupoissa on? Ei ainakaan eilen osunut k-kaupassa silmään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kovasti :)! Nyhtökauraa on bongattu lihojen vierestä ainakin. Sehän on nyt niin kuumaa kamaa, että voi olla että on ollut myös loppu. Huomenna uutisoinnin mukaan olisi tulossa ainakin pieni erä kaikkiin suolen prismoihin myyntiin, mutta pitää varmaan olla nopea :D!

      Poista
  6. Krunikan Anton&Antonista löytyi eilen nyhtökauraa, joten tämä resepti menee testiin tänä iltana! Odotukset korkealla...

    VastaaPoista
  7. Olipa erittäin maistuva lopputulos. Nyhtökaura ylitti ennakko-odotukset ja tämä ohje toimi hyvin. Tuo kastike oli erinomainen. Kiitos siis tästä reseptikokonaisuudesta!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top