Rapeat Bataatti-Mantelipyörykät (Gf, V)


Hyvää kesäpäivää kaikille!

Tajusin olevani so last season kun huomasin, etten ole vielä tarttunut kurkumatrendiin lainkaan! Matcha tuli ja meni, mutta kurkuma on nyt se juttu. Blogeissa näkyy golden milk juomia joilla parannetaan flunssaa (ja ilmeisesti kaikki muukin) ja itsellänikin on Kurkuma latte odottamassa käyttöä. Lyhyellä googlauksella tumeric benefits löytyy aika villejä lupauksia kurkumasta. En tiedä kuinka hyvin se parantaa masennusta tai ripulia, mutta tiedän että nämä pyörykät olivat ihanan raikkaan keltaisia ja ihan älyttömän hyvän makuisia. 

Kurkumaa käytetään paljon aasialaisessa ruoassa niin mausteena kuin sen upean värin takia. Ennestään kurkuma oli minulle tuttua lähinnä riisin joukossa, mutta nykyään huomaan sujauttavani sitä yhä useampaan ruokaan. Tämä resepti on suosikki myös siksi, että pyörykät pysyvät hyvin koossa ja ovat meheviä ja rapeita ilman minkäänlaisia outoja ainesosia. Jauhoina toimii mantelijauho aivan odotukset ylittävästi ja tuo samalla hurjasti lisää ravintoarvoa.




Suosittelen ehdottomasti käyttämään jotain mausteisempaa chilikastiketta näissä. Jos sweet chili ei ole sinun juttusi, nappaa hyllystä jokin muu soossi. Mökillä sweet chiliä ei ollut saatavilla, joten käytin grillaukseen ja marinoimiseen tarkoitettua curry kastiketta. Sekin sopi kuin nakutettu makean bataatin pariksi.

Näitä pyöryköitä olen nyt tehnyt niin monta kertaa, että resepti on takuulla testattu. Myös mökillä grilliruoan lisukkeena maistui pellillinen pyöryköitä. Kaksinkertainen annos katosi sopivasti mökkiporukan kesken. Itse tykkään ihan mielettömän paljon pelkästä tahinista kaikenlaisten pyöryköiden lisukkeena, mutta raikas tsatsiki tai hummus toimii myös todella hyvin.  Minulla on usein tapana tehdä suuri kasa pyöryköitä salaattien lisukkeeksi. Tällä hetkellä haaveilen jonkinlaisesta pyörykkä-subista, eli siis pyöryköillä täytetystä mehevästä leivästä! 

Koska minulla ähisee pieni viiden viikon ikäinen poika sylissä ja vaatii ehdottomasti kaiken huomion, lopetan jorinan ja siirrytään reseptiin n-y-t.


Rapeat Bataatti-Mantelipyörykät

1 bataatti
1tlk valkoisia papuja
1 sipuli

2rkl soijakastiketta
2rkl sweet chili kastiketta

1-2tl kurkumaa
1tl cajun mausteseosta
mustapippuria

2dl mantelijauhoja

Paistamiseen öljyä

1. Kuori ja pilko bataatti. Höyrytä bataatti kypsäksi tai kypsennä se uunissa niin pehmeäksi, että             voit murskata sitä haarukalla

2. Pilko sipuli pieneksi ja murskaa pavut haarukalla mössöksi.

3. Sekoita sipuli ja papumassa keskenään. Lisää muut ainekset mantelijauhoa lukuun ottamatta.

4. Lisää bataattipalat ja muussaa kaikki tasaiseksi.

5. Lisää lopuksi mantelijauhot. Taikina saa olla pehmeää, mutta siitä on voitava muotoilla koossa           pysyvä pallo. Jos taikina tuntuu liian löysälle, lisää vielä 0.5dl mantelijauhoja.

6. Kostuta kädet kevyesti öljyyn ja pyörittele taikina palloiksi.

7. Paista 225 asteessa noin 25min tai kunnes pyöryköiden pinta on ruskistunut. Voit tarkistaa                   kypsyyden myös pohjasta.

Nauti!

Sonnentor Luomu kurkuma on saatu testiin blogin kautta.





19 kommenttia

  1. Näitähän pitää ihan selkeästi koittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa ehdottomasti! Kuulen mielelläni että miten maistui.

      Poista
  2. Voisiko mantelijauhon korvata jollain? Mikä mahtaisi sopia sen sijaan, kun perheessä allergiaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korvaisin ehkä kaura tai riisijauholla? Lisää jauhoja hiljalleen, koostumus saa olla melko pehmeää mutta palloksi muotoiltavaa.

      Poista
  3. Mahtavalta vaikuttaa, tää menee kokeiluun heti kun mahdollista! :) Onko sulla jotain ideaa bataatin määrästä grammoina? Niitä kun on niin kovin monen kokoisia..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olisi tosiaan pitänyt katsoa tarkemmin bataatin grammat. Itse valitsen kaupassa "keskikokoisia" eli ehkä kahden nyrkin kokoisia tai vähän pienempiä. Toivottavasti havainnollistaa jotenkin :D

      Poista
  4. Ai vitsi joo näitä teen aivan varmasti ensi viikolla! Sun ohjeet ei oo kyllä ikinä pettäny ja aina kaikki on ihan huippu hyvää ^^ Oikein ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Kerro sitten miten maistui :)

      Poista
    2. Teinkin jo eilen, meillä soijakastike on aika tujua ja värjäsikin nuo aika tummiksi mutta maku oli hyvä :)

      Poista
  5. En oo aikoihin syönyt mitään noin hyvää! Lapsi ja mies veti kanssa kaksin käsin ja on myönnettävä, että tuhottiin kolmistaan koko satsi! Oli vaan niin hyvää. Rapeus jäi uupumaan, oisko mantelijauhoja ollut liian vähän, mutta maku oli aivan loistava. Tää tulee ehdottomasti säännölliseksi osaksi kuukausimenuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes mahtavaa! Ihana kuulla ja plussaa myös siitä että muutkin tykkäs <3

      Poista
  6. Juurikin syötiin kolmeen pekkaan pellillinen, minä, mieheni ja vajaa kolme vee poitsu! Todella todella hyviä ja helppo tehdä. Ihanan rapsakoita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä <3! Ihanaa että maistui myös pienemmälle!

      Poista
  7. Miten maukkaan näköisiä! Oon miettiny, että käytätkö jotain tiettyä mantelijauhoa yleensä? Onko sulla suositella jotain erityisesti? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Kiitos kovasti. Mä käytän yleensä joko risentan koska sitä saa sopivan kokoisena pakettina tai ostan sallisen koko kilon kerralla :) maksaa enemmän mutta kilohinta on edullisempi.

      Poista
  8. Hei �� voiko näitä pakastaa vai kärsiikö koostumus/maku pakkasessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka, mä olen tosi samanlaisia pakastanut joten uskon että myös näitä voi. En kuitenkaan just näitä ole pakkaseen laittanut, joten 100% varmuutta en osaa sanoa.

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top