Tahmainen Kinuskisuklaa (Gf, V)



Hyvää perjantaita kaikille! Jos lauantaikarkit eivät ole vielä hankittuna, niin minäpäs tiedän mitä kannattaa viikonlopuksi valmistaa... Ja arvaas mitä, kaupasta pitää noutaa vain neljä raaka-ainetta. Ties vaikka osa jo löytyy kaapista valmiina?

Blogimaailma, instagram ja pinterest ova täynnä viimeisen päälle aseteltuja annoksia, pinsetein nosteltuja pähkinöitä ja pöllön näköisiä sushipaloja. Ruokafiilistelyyn ainakin omalla kohdallani kuuluu suuresti kauniiden ruokakuvien katsominen, sitä voisi pitää harrastuksena. Ehdottomasti parasta ajanvietettä mm. junissa ja bussimatkoilla. Sen lisäksi että käytetään 40min smoothiekulhon asetteluun ja valokuvaamiseen, ruoanlaitto on luonnollisesti ihan älytöntä kemiaa. Leikitään soodalla, etikalla ja sekoitustekniikoilla. Milloin käännellään ja milloin vispataan. Koputetaan ilmakuplia pois tai yritetään saada ne pysymään. Rankkaa hommaa siis.

Sellaiseen ei kuitenkaan nyt ole aikaa eikä onneksi tarvettakaan. Tässä suklaassa ei ulkomuodossa eikä työvaiheissa ole mitään viimeisen päälle hiottua tai taitoa vaativaa. Kyse ei ole siitä miten aineksia sekoitellaan keskenään ja eikä tekniikalla ole mitään väliä tässä prosessissa. Kyse ei myöskään ole siitä, missä järjestyksessä lisäät kaiken ja kuinka hienoksi saat lopputuloksen. Kyse on siitä, mitä aineksia yhdistät keskenään saadaksesi ihan törkeän hyvän makuisen suklaan. Joskus paras syntyy, kun ladotaan päällekkäin hyvämakuisia juttuja, jotka saavat edellisen maistumaan aina vain paremmalle. 

Tämän olen oppinut aivan liian monen taatelipaketin jälkeen, kun käyn jääkaapilla dippaamassa taatelia maapähkinävoipurkkiin ja miettien, miten nämä kaksi ovat vain luotu toisilleen?! Lainkaan liioittelematta, nuolin jokaisen palan leivinpaperista ja suklaa myös loppui samana iltana. Mies maistoi palasen, mutta taisin olla asialla aika lailla yksin. 



Voin vaahdota mun kinuskihimoista vaikka kuinka pitkään. Olisin myös halunnut ostaa sairaalakassiin mukaan suklaata, jota olisin voinut pojan synnyttyä syödä. Olihan ruoka ensimmäinen asia, jonka osasin pakata valmiiksi. Olin pallovatsani kanssa ruokakaupassa ja haahusin karkkihyllyllä. Asia jota en juuri koskaan tee. Tuijottelin vaihtoehtoja, luin tuoteselosteita kaikesta mikä näytti hippisuklaalle ja turhauduin. Suklaan ostaminen ei selvästi ole hallussa enkä millään löytänyt sellaista herkkua, jota olisi tehnyt mieli. Mainittakoon, että keskustan ekokaupoista saan kyllä kassit täyteen riisimaitonugaata ja kookossuklaita. Ei mitään ongelmaa siis tässä. Avuttomasti tuijottelin herkkuja enkä löytänyt mitään mistä olisin innostunut, mies haki minut pois ja lempeästi totesi ’’Et sä nyt varmaan tarvitse suklaata.’’ Ja siitä se katkeruus sitten lähti.. Ihan varmaan muuten tarvitsen suklaata! 

Nyt alkuviikosta päätin ottaa ohjat omiin käsiini. Jos karkkihylly ei tarjoa minulle muuta kuin kermaa ja voita, niin minäpä kehitän itse omat suklaani. Halusin tahmaista, paksua, valuvaa… Ulkonäkö ja viimeistely jääkööt toissijaiseksi. Kuitenkin, jos haluat ja intoa riittää, voit tehdä päällä ja alla olevat suklaat itse raakasuklaasta. Silloin leikkaaminenkin onnistuu varmasti kauniina paloina kuuman veitsen kera. 



Tässä suklaassa on parasta on makean ja suolaisen liitto. Rapean pinnan ja pehmeän sisuksen yhdistelmä. Makean taatelin ja täyteläisen maapähkinävoin kokoonpano. Kaikki syntyy kasaamalla ainekset yhdeksi kokonaisuudeksi. Ei turhaa säätöä, siis todellakin zero säätöä.  Voit käyttää myös muita pähkinöitä ja onneksi (valitettavasti) suolatut pähkinät maksavat myös vähemmän. Tällaiseen herkkuun ne sopivat kuin nakutettu! Maapähkinävoin voi toki korvata myös vaikka mantelivoilla tai tahinilla, jos oikein villiksi rupeat. Suklaa ja tahini ei nimittäin ole yhtään pöllömpi kokoonpano. 

Ota rennosti, älä huolehdi ulkomuodosta, älä stressaa määristä liikaa.  Laita maapähkinävoita desi tai ruokalusikallinen. Lisää pähkinöitä paksu kerros tai ripottele muutama sattuma. Nyt otetaan rennosti. Näillä aineksilla et voi epäonnistua.


Tahmainen Kinuskisuklaa
Riittää yhdelle ahneelle, parhaille tappelijoille tai vähän useammalle normaalille ihmiselle

1 pandan suklaalevy (tai itsetehty raakasuklaa)
15 tuoretta taatelia*
maapähkinävoita
suolattuja ja paahdettuja pistaaseja

1. Poista taateleista kivet ja laita tehosekoittimeen. Jauha pehmeäksi massaksi.
2. Sulata suklaa vesihauteessa (tai tee oma raakasuklaa)
3. Vuoraa leipävuoka leivinpaperilla ja tee pakkaseen vuoan verran tilaa valmiiksi.
4. Kaada 1/3 suklaasta vuokaan ja valuta sitä tasaisesti koko pohjalle. Anna lopun suklaan olla           vesihauteessa, jotta se pysyy juoksevana. Pistä vuoka 10min ajaksi pakkaseen.
5. Levitä jähmettyneen suklaan päälle taatelimassa, sen päälle valuttele maapähkinävoita                         (huoneenlämpöisenä helposti levitettävää) ja ripottele päälle pistaasit. 
6. Kaada loput suklaasta kaiken päälle ja levittele niin tasaiseksi kuin haluat ja jaksat.
7. Siirrä jääkaappiin (tai pakkaseen) jähmettymään.
8. Syö heti kun suklaa on tarpeeksi kovaa leikattavaksi.

*Jos käytät kuivattuja taateleita tai taatelisi eivät ole kovin meheviä, liota niitä ensin vedessä noin 10min. Valuta vesi pois ja käytä tuoreiden taateleiden tapaan. Massa saa olla paksuhkoa mutta leivitettävää. Lisää tarvittaessa vaikka tilkka mantelimaitoa jos seos uhkaa olla liian tököttiä.

Tarvitseeko tässä kohti muistuttaa, että nauti?

5 kommenttia

  1. Oi että, superherkullisen näköistä suklaata! Pähkinäsuklaa on kyllä parasta... varsinkin jos siinä on vielä kinuskia... ja maapähkinävoita!
    Tuo on kyllä tympeää normikaupassa yrittää etsiskellä mikä MUU kuin perus tummasuklaa olisi maidotonta kun olisi pakko saada suklaata just nyt. Wienernougat laatikkokin on vähän epäkäytännöllinen mukaanotettavaksi :D Usein itse ostan sitten jotain tummasuklaapähkinöitä, joita aina välillä löytyy sopivalla suklaalla kuorrutettuna, mutta turhan harvoin.
    Maapähkinävoi sopii kyllä liian moneen paikkaan, että se on aina loppu, juuri lusikoin illalla viimeiset nokareet aamupalapatukoihin ja tajusin, että eihän tuo purkki ehtinyt kauaa kaapissa vanheta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanopas muuta. Mä en ole vielä kova wienernougatin ystävä mutta sitäkin syön paremman puutteessa. Tumma suklaa on siis oikein hyvää, mutta mä olen kaikenlaisten mössöjen ja täytteiden ystävä. Perus kova tummasuklaa ei vaan lämmitä. Ja tuolloi ajattelin vielä että jos mä hemmetti puserran ihmisen, niin en varmaan tyydy mihinkään tylsään. Kuinkas kävi, jäin kokonaan ilman :D onneksi hyvittelin itselleni sitten jälkikäteen tällä ohjeella...

      Poista
  2. Ei mitään järkeä miten mahtavalta tää näyttää! hetiheti kokeiluun jahka keittiöön pääsen! Täällä nimittäin kans yksi järjetön kinuskifani. Ja jo pienenä opin, että jos karkkipussiin ottaa sekä suolasia pähkninöitä että sokerinameja, ei tule ällö olo läheskään niin nopeasti ja voi syödä siis koko pussin ;) Tiedä nyt sitten, onko tämä niin hyvä juttu loppupeleissä, mutta suolaisen ja makean liittoa vaan on vaikeaa peitota.

    VastaaPoista
  3. Oijoi, niin herkullisen näköstä! :) Niin kuin sulla kyllä kaikki muutkin ruokakuvat, nam!

    VastaaPoista
  4. Voi mahoton miten herkullisen näköisiä.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top