Härkistä Maapähkinäkastikkeessa! (V)


 Siis mikä juttu tää on josta nyt kohutaan? Ensin vihis, sitten nyhtis… nyt Härkis. What?

Jos kuulut edes yhteen kasvisruokaa käsittelevään facebook ryhmään tai muuten vaan olet somessa, olet varman jo huomannut härkiskohun joka on päässyt valloilleen. Tänään sitä saa stokkalta, tätä tekstiä kirjoittaessani kello ei ole edes yksi ja netti on jo täynnä intopurkauksia ja säpinää. Ensimmäiset ovat jo kokanneet härkiksensä ja loput hokevat kysymystä ’’mistä tätä saa!’’

Tuotetta voi siis ostaa jo stokkalta ja syyskuun alusta alkaen heti K-kaupoista ainakin. Jos ihan varman päälle haluaa pelata, kannattaa jo kauppiaalle ystävällisesti vinkata, että tätä halutaan. Jos nyt vaikka joku lähikauppa olisi nukkunut tämän härkiskohun yli ja ei ole hoksannut klikata tiluslistoilleen.
Mutta siis mitä tämä härkis nyt on? Olin eilen Espan kokkikoululla Verso Foodin infotilaisuudessa kuulemassa  ja maistelemassa. Härkis on jauhelihan korvaamiseen tarkoitettu härkäpapuvalmiste. Sellaisenaan käyttövalmis, soijaton ja vegaaninen tuote. Kuulostaa hyvälle! Tätä voi käyttää pihveihin, kastikkeisiin tai salaatteihin. You name it… härkis todennäköisesti sopii siihen.  Pääsimme myös kokkaamaan härkistä ja kokemuksen perusteella voin todeta, että myös maistuu hyvälle. Vaikka kanssakokkaajani eivät halunneet jostain syystä käyttää ruoanlaitossa mausteita (vieläkin ihmettelen…), härkis maistui silti erinomaiselle. Kotona pyöräytin kuitenkin mausteitakin joukkoon ja lopputulos oli entistä parempi. 

Härkis on soijaton mutta sisältää ohramallasuutetta ja saattaa sisältää jäämiä vehnästä, rukiista ja kaurasta. Instagram sivuillani on jo syntynyt keskustelua härkiksen gluteenittomuudesta. Versofood astui mukaan pohdintaan ja kertoi asian olevan näin:

’’Heissan, ohramallasuute tulee Härkikseen Härkäpapurouheseoksesta, jonka raaka-aineena sitä käytetään. Etsimme parhaillaan vaihtoehtoa mallasuutteelle ja pyrimmekin jatkossa vaihtamaan mallasuutteen gluteenittomaan vaihtoehtoon. Olemme myös tutkituttaneet Härkiksen nykyisellään, ja se sisältää alle 20 mg/kg gluteenia ja täyttää tällöin gluteenittomuuden vaatimuksen. Pyrimme kuitenkin siihen, että raaka-aineet olisivat gluteenittomia.’’


Sitten se mikä on kaikkien mielessä. Onko tämä samanlaista kuin nyhtökaura? Onko tätä edes saatavilla kaupoista? Riittääkö kaikille? Riittääkö varmasti?

Härkiksen koostumus muistuttaa mielestäni nyhtistä, mutta on mureampaa ja mehevämpää. Lisäksi se on valmiiksi maustettu mielestäni paremmin, mutta makuasioista ei voi toki kiistellä. Eilen tilaisuudessa ensimmäisiä kysymyksiä oli, saako tätä nyt sitten kaupoista? Joutuuko Härkistä metsästämään kissojen ja koirien kanssa? Minulla ei nimittäin  ole siihen aikaa. Nyhtkökaurainnostus laantuu ainakin minulla, ihan vaan siksi, ettei sitä ole missään ja minulla ei ole intoa lähteä sitä metsästämään. Haluan ruokani mielellään samasta tai lähekkäin sijaitsevista kaupoista. Versofood vastasi, että Härkistä ollaan tuottamassa riittävästi ja suureen kysyntään on varauduttu. Hyvä. Kiitos. Tämä kuluttaja on tyytyväinen. 

Vaikka härkis on sellaisenaan käyttövalmis, mielestäni se kaipaa jonkun kastikkeen rinnalleen. Kaapissa oli maapähkinävoita, jota yritän säännöllisesti olla syömättä kaikkea kerrallaan. Onnkesi maapähkinävoi on aina ratkaisu, kun mietin mikä tekisi hyvästä ruoasta vielä parempaa.Härkis Maapähkinäkastikkeella 

Salaattipeti:

Kourallinen pinaattia
½ ruukkua korianteria

Härkis:

1/2pkt Härkistä
2rkl seesamöljyä
0.5dl cashewpähkinöitä
Mustapippuria
Valkosipulijauhetta

Maapähkinäkastie:

2rkl maapähkinävoita, makeuttamatonta
2rkl sweet chili kastiketta
1rkl soijakastiketta
1rkl seesamöljyä
vettä koostumuksen säätelyyn

Tee salaattipetisi valmiiksi. Tee lehtikaalisipsit linkin ohjeen mukaan. Tähän ohjeeseen käytin öljynä seesamöljyä ja lisäsin ravintohiivahiutaleita joukkoon. Mausteina käytin vain suolaa ja pippuria.

Lisää öljy pannulle ja kumoa härkis ja pähkinät joukkoon. Mausta ja sekoittele kunnes härkis on lämmennyt ja pähkinöissä on hiukan väriä.

Sekoita kastikkeen ainekset tehosekoittimessa keskenään. Lisää vettä kunnes koostumus on sopivan juoksevaa.

Kasaa lautaselle ja nauti!

*Verso Härkis saatu testiin. 


2 kommenttia

  1. Isot plussat K-ketjulle päin siitä, että ovat lähteneet hienosti mukaan näiden uusien kasviproteiinituotteiden kanssa. Ja onhan maailman paras maapähkinävoikin heidän valikoimissaan!
    Tosi kivan annoksen teit härkiksestä! Maistaisin mielellään. Mutta kohtahan tätä jo saakin laajemmalti. :)

    VastaaPoista
  2. Oon tästä niin fiiliksissä! Uusia tuotteita tulee kokoajan lisää ja nyt vaan pitäisi löytää ne kaikki ;) Tuo nyhtökauran metsästys on ollut raivostuttavaa, ostettiin kerran kaksi pakettia sitä inkivääri versiota ja sen jälkeen ei ole näkynyt. Todella harmillista, mutta eiköhän tilanne muutu.. Härkistä kokeillaan meillä aivan varmasti, lisää vaihtoehtoja perinteiselle soijalle niin täällä ollaan iloisia :)

    ps. tuo maapähkinäkastike tulee kokeiluun aivan varmasti!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top