Kurpitsapizza ja helppo gluteeniton pizzapohja (Gf,V)


Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoan kanssa.

Pumpkin everything on täällä! Eli lyhyesti sanottuna kurpitsaa voi taas sallitusti laittaa ihan kaikkialle. Tässäpä varmaan ainut raaka-aine, jota ihan tosissaan laitetaan kahviin, keittoon ja kakkuihin. Kurpitsan monipuolinen käyttö on rantautunut Suomeen jo yhtä monipuolisesti kuin se on maailmalla. Kurpitsalatte ja kurpitsajuustokakku ei ole enää pidemmän aikaa ollut vain outoa jenkkihömppää. 

Koska olen avoimesti kurpitsahullu, on luonnollista, että ryhdyn aktiivisesti tunkemaan sitä jokaiseen ruokaan. Pizza taitaakin olla ainut, johon en ole vielä kurpitsaversiota kehittänyt. Nyt tämäkin aukko blogihistoriassani on paikattu. Kurpitsasta on monta lajiketta ja niiden käytöstä kannattaa lukea tämä tiivis paketti. Yksinkertaisimmillaan kurpitsa sopii lisukkeeksi ihan uunissa paistettuna.

Kurpitsa on siitä jännittävää, että vaikka kypsennetty kurpitsa ei sellaisenaan maistuisi, kurpitsasta tehdyt herkut ovat aina täysin omaa luokkaansa. Kurpitsa sopii pizzaan perinteisen tomaattikastikkeen tilalle. Myskikurpistan makeahko maku käy ihanasti valkosipulin ja yrttien pariksi, eikä monimutkaisia täytteitä tarvita. En varmaan myöskään ole ainoa, joka sekoaa ihanan keltaisesta ja syksyisestä väristä! Ruoka on aina parempaa värikkäänä.


Pizzapohja valmistuu perinteisesti vehnästä, mutta kauran ja riisijauhon yhdistelmä taipuu rapeaksi pohjaksi myös vehnää tai gluteenia karttavalle. Tämä on ohje, jonka olen testannut useasti ja koen sen lyömättömäksi. Ohueksi paineltuna reunat saavat kivaa rapeutta. Lisäksi pohja pysyy kivasti koossa, toisin kuin monet muut kokeilemani gluteenittomat ohjeet. Tätä pohjaa olen tehnyt myös ilman täytteitä ja syönyt sellaisenaan hummuksen kera. Toimii!

Tämä syksyinen pizza on kaikkea muuta kuin raskas rasvapommi ja maistui niin miehelle, kuin myös ei-niin-kurpitsafanille äidilleni. Vaikka en pysty ymmärtämään sitä, miten kurpitsaa ei voi fanittaa niin olin imarreltu, että pizza ja myös koepohjat katosivat testihenkilöiden suuhun tyytyväisen myhäilyn kera. 

Jos kaipaat takuuvaramaa kurpitsareseptiä, kokeile myös nämä kurpitsaranskalaiset! Dipin kermaviilin voi korvata Oatlyn Imat Fraichella.

Missä kaikkialla tykkäät käyttä kurpitsaa? Mulla olisi haussa täydellisen kurpitsalaten ohje joten sellaista saa ehdottomasti vinkata! Tämä ohje muuten löytyy myös viimeisimmästä, eli tänään ilmestyneestä Pirkka-lehdestä. Kannattaa kurkata.

Oletteko myös huomanneet, että nyt on menossa K-Ruoka Awards Parasta Suomessa. Ehdolla on mm. Pirkka Maidottomat jäätelöt joille kävin oman ääneni antamassa. Vaikka kylmemmilllä ilmoilla jätski ei sellaisenaan maistu, kurkkaa tämä aikaisemmin julkaisemani  älytörkyherkullinen mutaisa uunivanukas! Parasta jälkiruokaa kurpitsapizzan päälle, syksyisiin tunnelmiin. 


Kurpitsapizza
Kahdelle

Kurpitsatäyte

Pienehkö myskikurpitsa/3dl kypsää kurpitsasosetta
2rkl oliiviöljyä
2 valkosipulin kynttä
ripaus suolaa ja pippuria

Kaurainen pizzapohja

2.5dl kaurajauhoa*
2dl riisijauhoa
1/2tl suolaa
1tl oreganoa
1/2tl mustapippuria

2tl kuivahiivaa
2dl lämmintä vettä
4rkl oliiviöljyä

Täytteet

1-2 suurta lehtikaalin lehteä
kourallinen baby pinaatin lehtiä
1-2dl saksanpähkinöitä
2 valkosipulin kynttä
merisuolaa ja mustapippuria
2rkl oliiviöljyä

Valmistus:

Kurpitsatäyte

Kypsennä kurpitsa uunissa niin pehmeäksi, että haarukka uppoaa siihen vaivatta. Reseptissä käytetty myskikurpitsa kypsyy parhaiten kun halkaiset sen kahtia ja kypsennät leikkauspinta alaspäin noin 30-60min, riippuen kurpitsan koosta.
Kun kurpitsa on kypsä, kaavi sisus kulhoon lusikan avulla ja muussaa se haarukalla soseeksi.
Sekoita joukkoon öljy, murskaa valkosipuli ja lisää suola ja pippuri.

Pohja

Mittaa lämmin vesi kulhoon ja sekoita hiiva joukkoon.
Sekoita kuivat ainekset keskenään.
Yhdistä seokset ja lisää joukkoon öljy samalla kun vaivaat taikinan palloksi.
Aseta lämpimään paikkaan 30min ajaksi kohoamaan.
Kun pohja on kohonnut, painele se leivinpaperille ohueksi. Ohut pohja kypsyy maukkaaksi ja rapeaksi.

*Voit ostaa jauhon valmiina tai jauhaa itse tehosekoittimessa kaurahiutaleista. Tarvitset hiutaleita noin 3dl jotta saat 2.5dl jauhoja.
Tarvittaessa käytä gluteenittomia kaurahiutaleita.

Muut täytteet

Silppua lehtikaali ja yhdistä se pinaatin kanssa kulhossa. Lisää öljy ja hiero sitä kaikkialle tasaisesti. Jos huuhtelet lehtikaalin ja pinaatin vedellä, kuiva ne huolellisesti talouspaperiin.
Viipaloi valkosipuli ohueksi.

Kypsennä pizzapohjaa 5min 200 asteessa.
Ota uunista ja levitä kurpitsasose tasaisesti kaikkialle. Lisää muut täytteet ja rouhi päälle merisuolaa ja mustapippuria.
Kypsennä vielä noin 10-15min tai kunnes pizzapohjan reunoissa on väriä.
Anna jäähtyä hetki ja nauti.

Pizza maistuu myös kylmänä myöhemmin nautittuna!


4 kommenttia

  1. Kurpitsa-elämä kuulostais just sopivalta tavalta nauttia kurpitsaa. Kaikessa. Kaikkialla. Kokoajan. Eikö? :)
    Kurpitsaa en oo mäkään pizzaan vielä kokeillut, mutta ehkä tuun korjaamaan tämänkin vääryyden. Kaupassa eräs vanha rouva mulle hieman naureskeli kun raahasin valtavaa kurpitsaa mukanani kassalle :D Mutta riitti ainakin useammalle aterialle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin... mä vetelin eilen lounaaksikin kurpitsaa, kokonaisen myskikurpitsan ja vähän srirachaa päälle. Hyvää oli! Siis juurikin tuohon valkosipuliin ja oliiviöljyyn sekoitettuna tuo oli niin pirskatin hyvää! Kokeile ja kerro ihmeessä fiilikset :)

      Poista
    2. Jes, nyt on pizzat kokeiltu!
      Tuli ihan älyttömän hyvää :) Pizzapalat hävis käytännössä kuin silmissä. Käytin pähkinöiden tilalla tosin auringonkukansiemeniä ja ne toimi myös! Hyvä resepti.

      Poista
    3. Oi ihanaa että tulit kertomaan! Huippu juttu että maistui :)

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top