Päivä Sipsarina Ja Vihikset Uunissa (V)


Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoan kanssa.

Kasvisruokien määrä kasvaa kohisten, eikä tarvitse enää olla outo ituhippi jos kieltäytyy lihasta. Sen lisäksi että uusia vaihtoehtoja on markkinoilla, myös ihmisten asenteet muuttuvat. Muutama vuosi (tai vuosikymmen) sitten kasvissyönti oli vielä huomattavasti harvinaisempaa ja kasvissyöjät ituhippejä. Ituhippi voi olla synonyymi ketunpelastajalle, rastapäälle, oudolle maailmanparantajalle. Ituhippeys kattaa alleen myös nuorten vaiheet jossa nuori kokeilee, mutta tulee pian järkiinsä (toivottavasti). Vieläkin kun kerron ihmisille, että myös mieheni on kasvissyöjä, herää keskustelu miten minä oikein hänet muutin sellaiseksi, aikuisen miehen.

Kyllä nyt ihminen tarvitse lihaa. Ainakin aikuinen mies tarvitsee. Jos ei mies niin ainakin lapset tarvitsevat lihaa, se on selvä. Onneksi nykyään myös ravitsemussuositukset myöntävät, että kyllä vegaaniruokavaliolla hengissä pysyy, myös ne lapset ja se mies. Ja voivat jopa erittäin hyvin, jos tietävät mitä tekevät. Mutta niihän se on jokaisen ruokavalion kohdalla. 



Tuntu olevan outoa sanoa, että en syö lihaa ympäristöllisistä syistä. Saat outoja katseita, ja vähintään yksi tuo esille väittämän ’’soija ei myöskään ole ympäristöystävällistä’’, samalla kun haukkaa palan lounaspihvistään. Siitä pihvistä, joka on syönyt kaikki ne soijat, jotka minä olisin voinut syödä. Myös perheessäni on muutama ihminen vähentänyt lihansyöntiä merkittävästi ja nyt kertonut minulle, miten yllättävästi ihmiset ovat siihen reagoineet. On kannattavampaa sanoa, että liha ei sovi ruoansulatukselle, sillä kuka hullu nyt ympäristöstä välittää. On normaalimpaa keskittyä välttämään iltapäivän turvotusta. Tietty. 

Asenteet kuitenkin muuttuvat ja tällä hetkellä jokainen tuntee varmasti yhden kasvissyöjän. Nykyään ihmisiä kiinnostaa punaisen lihan vähentäminen, mikä on hyvä kiinnostus se. Oudot katseet vähenevät ja kiinnostuneet kysymykset lisääntyvät, ja se on mielestäni jo osa voittoa. On tätä päivää suosia kasvisruokaa, vaikka olisikin viikonloppuisin flexitaristi. 



Tiedättekö sen puhkikuluneen vitsin? Mistä tietää että joku on kasvissyöjä? Ei hätää, hän kyllä kertoo sen... Ystäväni sanoi hyvin, jätettyään eläinperäiset tuotteet pois. ’’Nyt mä ymmärrän miksi kasvissyöjät kuuluttavat koko maailmalle ruokavaliostaan ja ovat yli-innokkaita vegeruoasta höpöttäjiä. Mä voin niin hyvin, että haluan kertoa tästä kaikille!’’ Jep, mäkin voin hyvin ja siksi mä haluan jakaa reseptejä ja toivon että sielläkin innostutaan niistä. 

Paljon huomiota saanut facebookryhmä Sipsikaljavegaanit edustavat myös uutta näkemystä. Ei puhuta kaloreista, ei pohdita päätä puhki makroista ja sokerittomuudesta. Iloitaan, fiilistellään ja jaetaan ideoita hyvästä vegaaniruoasta. Ryhmän suurin puheenaihe oli hetki sitten vihikset, eli Hoviruoan megasuosion saavuttanut lihapiirakan vegaaninen versio. Rasvaista, edullista ja hyvää. Sipsikaljavegaanit ovat ehdottomasti hyvän asenteen omaavia ja ei-tappelunhimoisia vegetyyppejä, mikä on hyvinkin tervetullut ideologia. Mainitsen tähän kuitenkin, että ei mielestäni ole silti ylpeilyn aihe se, kuinka paljon rasvaista mättöä vetää ja kuinka vähän terveys kiinnostaa. Mutta jos perusruokavalio on kunnossa, aina välillä voi vähän heittäytyä sipsariksi. 



K&K heittäytyi nyt hetkeksi sipsariksi ja uuniin sujahti suuret kasvispiirakat aka vihikset. Täytettä lusikoin jo suoraan kattilasta suuhuni ja pitkästä aikaa tartuin vehnäjauhopussiin. Ei ehkä se terveellisin vaihtoehto, mutta hemmetin hyvää. Sipsari style. Kyllä muuten turvotti illalla, kun maistelin jonkin verran myös taikinaa raakana. Jos kuitenkin odotat kypsymiseen asti, vältyt  ehkä paremmin tältä epämukavuudelta. Ohje ei ole omani, vaan löytyy K-Ruoan sivuilta. Käy kurkkaamassa alkuperäinen vihis!

K-Ruoan sivuilla on muuten koottu värikkäitä kasvisruokia  yhdelle sivulle, plussaa vielä että hintaa kaikilla on alle 2e/annos. Kysyntään vastataan ja myös kaupoista saa nykyään hyvin vegaaniruokiin sopivia ainesosia. Lihaa vähentävä voi tehdä lasagnensa täysin kuten ennenkin, korvaamalla vain lihan muilla tuotteilla ja ehkä kerman ja juuston vielä vegaanisella vaihtoehdolla. Löysin myös hyviä koottuja vinkkejä siitä,  millä kaikilla tavoilla voi lautastaan täyttää. 

Meillä kotona ja ystävien kesken ei puhuta erikseen vegaaniruoasta. Puhutaan ihan vaan ruoasta. Joskus se on terveellistä ja värikästä, joskus se on rasvaista mättöä. Mutta se on ihan oikeaa jaa aitoa ruokaa, joka ei nyt vain satu sisältämään osia elukoista. 


Kasvispiirakka aka Vihis
30–60 min 
4 suurta vihistä

Taikina

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl sokeria

Riisi

5 dl vettä
1/2 tl suolaa

Täyte

1 dl tummaa soijarouhetta
2 (150g) porkkanaa
1 (150g) iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
100g purjoa

1/4 tl mustapippuria
1/4 tl currya
1tl kurkumaa

½ kasvisfonid

Pinnalle sivelyyn
 
1.   Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Mittaa joukkoon suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähän                 kerrallaan ja alusta taikina. Lisää huoneenlämpöinen margariini taikinan joukkoon ja alusta                 tasaiseksi. Kohota taikina lämpimässä kaksinkertaiseksi.

2.   Keitä riisi suolalla maustetussa vedessä kypsäksi. Kiehauta 2dl vettä ja lisää joukkoon                         kasvisfondi. Ota pois levyltä ja lisää soijarouhe joukkoon. Anna turvota 5min. Sekoita riisin                 joukkoon.

3.   Kuori ja raasta porkkanat hienoksi. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulinkynnet. Puhdista           ja suikaloi purjo. Kuullota kasvikset öljyssä. Lisää tomaattisose ja mausteet. Sekoita kasvistäyte         riisin joukkoon.

4.   Jaa taikina neljään osaan ja kauli pyöreäksi. Lusikoi neljäsosa täytteestä keskelle ja taita kahtia.           Painele reunat haarukalla kiinni.

5.   Voitele piirakka öljyllä ja pistele pinta haarukalla. Paistaa 200-asteiden uunin keskitasolla noin           35 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä.

Nauti! 


1 kommentti

  1. Ihanan helppo ohje! Välillä tehdään itse vihiksiä, mutta siinä uppopaistamisessa on aivan järkky homma. Tätä kokeillaan ensi kerralla kun tekee mieli jotakin ei niin kevyttä :) Ihanaa viikonloppua Liisa!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top