Syksyn nopein ja helpoin arkilounas (v,gf)


Syksy on aina ollut suosikkivuodenaikani. Vaikka pukeutuminen ja muoti ei ole mun kiinnostuskohteissa ykkösenä, nautin kovasti saadessani laittaa huiveja, hattuja ja lämpimiä villapaitoja päälle. Syksyllä kaikki ruoka on jotenkin parempaa, värikkäämpää ja lämmittävämpää. Syksyn ruoka on nopeaa ja helppoa, sillä raaka-aineet itsessään sisältävät jo niin paljon makua. Koti pursuaa omenoita ja kurpitsaa kuluu viikottain vaikka kuinka paljon. Olenkin pitänyt ruoan aika yksinkertaisena viimeaikoina. Osittain pakosta, vielä enemmän ihan omasta tahdosta. 




Tämä syksy onkin vähän erilainen kuin aiemmat. Koulun ja työn sijaan olen lapsen kanssa kotona. Poika täyttää tänään tasan 5kk ja on aikamoinen veijari. Tyytyväinen ja hiljainen lapsi näin yleisesti, muutamia nukahtamisvaikeuksia lukuunottamatta. En kyllä olisi missään muualla mielummin tällä hetkellä ja nautin kotona olosta huomattavasti enemmän kuin osasin arvata. Ainut mitä toisinaan kaipaisin, on lenkkiseura päivisin. Yksin viihtyvänä tämä ei kuitenkaan varjosta arkea. Pelkäsin tulevani mökkihöperöksi ja raskausaikana kotona aika kävikin helposti pitkäksi. Olen kuitenkin onnistunut kehittämään itselleni puuhaa enemmän kuin tarpeeksi ja pitkästymisestä ei onneksi ole pelkoa.

Kotona on paljon puuhaa ja aktiivinen ja seurusteleva lapsi vie huomiota paljon. Ennen kaikkea tämä näkyy lautasellani. Viikonloppuisin pilkon salaatteja, keittelen ja haudutan. Teen kaikkea mitä en arkena ehdi. Arkisin lounaani ovat loppujen lopuksi todella yksinkertaisia. Siis oikeasti. Ja hyvä niin, sillä huomaan nautivani simppelistä lounaasta paljon enemmän kuin kovin monimutkaisista väkerryksistä. Vaikkakin runsas lunchbowl nyt voittaa kaiken aina mennen tullen. Tästä ei nyt pääse yli eikä ympäri.



Tyypillinen ilmestys lautasellani on kurpitsa. Siis kokonaan, jep. Sopivan kokoinen myskikurpitsa uppoaa vatsaani hetkessä ja on sellaisenaan uskomattoman herkullista! Parasta on, että vieressä ei tarvitse seistä sekoittelemassa ja vahtimassa. Kurpitsa kypsyy itsestään uunissa, ilman kuorimista, suikaloimista tai muuta väkerrystä. Kurpitsan halkaisu on monena päivänä juuri se maksimimäärä vaivaa, jota olen valmis näkemään ruoanlaitossa. Puhutaan nyt tosissaan ruoasta tyyliin minimum effort maximum results. 

Välillä tulee jaettua tänne blogiin vain reseptejä joissa oikeasti pitää kunnolla tehdä jotain. Todellisuus on varsinkin lounasaikaan usein tämä. Tekeminen rajoittuu minimiin ja paino on syömisellä. Olen aivan koukussa Sevan merkin hummuksiin. Siis ihan älyttömän ilmavaa ja maukasta tavaraa! Vaikka hummuksen teko on helppoa, vielä helpompaa on syödä jonkun muun tekemää. Todellisuus. 

Mitä mieltä tällaisista pikavinkeistä? Kiinnostaako vai onko ihan vanha juttu -kategoriaa? Yksi pikavinkki kuitenkin vielä. Jos kurpitsa ei maistu, tee sama bataatille. Takuulla yhtä herkullista. Jos kaipaat lisää tavaraa pakettiin, tölkillinen papuja tai vaikkapa tofua on helppo lisätä lautaselle ilman suurta vaivaa. 

Ps. Nähdäänkö I love me - messuilla? Viime vuonna ohi meni montakin ihmistä joiden blogia seuraan, jospa tänä vuonna heittäisin moikat ihan livenä, enkä vaan instagramissa. 


Uunikurpitsa lounaaksi

Tarvitset:

1 myskikurpitsa
Suolaa ja pippuria
Hummusta

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Halkaise kurpitsa puoliksi tai neljään osaan. Aseta leikkauspinta alaspäin pellille ja siirrä uuniin.
Paista 30-50min riippuen kurpitsasi koosta. Kurpitsa on valmis kun haarukka uppoaa kuoren läpi vaivatta.

Ota uunista ja anna jäähtyä hetki. Kaavi siemenet pois ja lisää suolaa ja pippuria. Lisää halutessasi öljyä tai sitruunamehua.

Syö kurpitsa kuoren sisältä, haarukalla tai lusikalla kaapien. Nauti hummuksen kera.




13 kommenttia

  1. Moikka Liisa!

    Minä syön kurpitsat aina kuorineen lajikkeesta riippumatta, joten hukkaan tuota herkkua ei koskaan mene. Ja itseasissa, se paahtunut kuorihan on ihan jumalaisen hyvää! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ehkä mun pitää ensi kerralla maistaa sitä kuortakin! Rehellisesti sanottuna, en ole edes tullut ajatelleeksi. Tottumuksesta vaan kaavin aina sisällön talteen :)

      Poista
  2. Kurpitsarakkaus! Oon itse syönyt tälläviikolla spagettikurpitsaa paahdettuna suoraan kuoresta, toimii ja maistuu hyvälle! Mutta myskikurpitsa on ehkä ihanimman mehevintä.
    Yksinkertaiset ruokavinkit ei yhtään haittaa näissä, sillä monestihan se on se todellisuus kun ei jaksa vääntää mitään erityistä, joten ideoita kehiin vain!

    Ajattelin itse piipahtaa I love me messuilla perjantaina päiväsaikaan, nyt kerrankin kun on kätevästi mahdollisuus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Jenni!

      Mulla on typerä tapa onnistua ylikypsyttämään spagettikurpitsa :D Eli ne spagetit ovat aina vähän enemmän mössöä kuin toivoisin. Myskikurpitsaa ei voi mokata ja kuori suojaa palamiselta!

      Kiva kuulla että tämmöisetkin ohjeet on tervetulleita. Itse luen mielelläni ihan kaikenlaisia postauksia muilta joten ajattelin että pistetään vähän todellisuutta kehiin myös täällä.

      Mä suuntaan varmaan messuille lauantaina ainakin. Tänään en taida lapsen kanssa sinne jaksaa. Alunperin suunnittelin käyväni parinakin päivänä, mutta lauantaina kun saa pienen hoitoon niin on näppärä lähteä yksin liikenteeseen.

      Poista
    2. Spagettikurpitsat on kyllä vähän arkoja tuossa kypsymisessä! Nyt mulla sattui olemaan vielä kaks viimesintä versiota ihan erilaisella kuorella, toinen sellainen kesäkurpitsamainen ja toinen ihan keltainen kova kuori. Tottakai sitten kovan kuoren kansa kypsyi hitaammin ja lopputulos oli täydellinen.. :D Ja vihreä sitten... ei.

      Kaikenlaiset ohjeet on kivoja, koska elämässäkin on kaikenlaisiin tarpeisiin ohjeita ;)

      Helpompi tosiaan messujen vilskeessa liikkua ilman pikkuista! Mukavia messuja!

      Poista
  3. just vedin sevanin hummusta leivän päällä naamariin tätä lukiessani :--D parasta!
    oon myös miettinyt kurpitsan koittamista tosi pitkään mutta jos homma on kerran näin simmepli niin lähtee kyllä myskikurpitsa seuraavalla kauppareissulla mukaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis eikö ookkin paras! Todellakin on simppeli ja tätä ei voi oikein edes ylikypsyttää. Kuori siinä vaan kärsii jos vähän grillaa liikaa.

      Poista
  4. Siis tämä oli ihan loistava. Myskikurpitsan sai kaupasta alle eurolla, se valmistui uunissa helposti ja nopeasti, kaiken kukkuraksi sen maku oli ihan _mielettömän hyvä_ ! Kiitos! Lisää kurpitsaohjeita otetaan vastaan :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos halloween! Mäkin ostin eilen kurpitsaa alle 1e kilohintaan :) Lisää kurpitsaohjeita tulossa!

      Poista
  5. Kuulostaapa hyvältä, aion kokeilla! Ja näitä pikavinkkejä mielihyvun lisää. T. neliviikkoisen äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oioi onnittelut sinne talouteen pikkuisesta. Ja ymmärrän niin hyvin tuon pikavinkkien tarpeen vauvatilanteessa :D Kun oma oli neljä viikkoa niin arjessa yhdistyi kaksi asiaa: jatkuva nälkä + kädet aina varattu! Mikään välipalapatukka ei siis hommaa kyllä hoitanut!

      Poista
  6. Hei! Odotan innolla lisää helppoja ja nopeita pikavinkkejä ruokailuun. En halua kikkailua, enkä monimutkaisia raaka-aineita. Yksinkertaisuus on monesti parasta. Teen säännöllisesti ohjeellasi banaanileipää. Toimii minulla töissä eväänä, jolla jaksan hyvin. Vatsani myös kiittää tuosta ohjeesta! Erittäin hyvä resepti muutamasta aineesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kyllä! Loppujen lopuksi ne ruoat mitä arjessa eniten toteuttaaa ovat aina niitä kaikista helpoimpia!

      Ja hei, mahtavaa että banskuleipä uppoaa. Se onkin aika näppärä!

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top