Härkiksellä täytetyt bataatit ja uusi gary! (V)


Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa.

Oletteko testannut  uutta garya? 

Elämme vegetuotteiden kulta-aikaa. Oli nimittäin aika, jolloin muistin vegaanituotteet lähes ulkoa. Minulle saattoi laittaa viestiä ja tiedustella sopivaa tuotetta leivontaan, tai yksittäisen jogurtin käyttäytymistä uunissa. Nykyään koen jatkuvasti yllätyksiä, enkä todellakaan ole maistanut saatika nähnyt kaikkea tarjolla olevaa. Tänään vietetään kansainvälistä vegaanipäivää, joten sen kunniaksi kannattaa napat kaupasta parit vegejuustot testiin.
Vegejuustoja on aikoinaan saanut aika paljon tehdä itse (ja edelleen jos haluaa kohtuullista gary-fetaa). Seuraavaksi tuli ostettua sitä ei-juustoa-muistuttavaa juustoa parisen vuotta. Kunnes löysimme Wilmersburgerin juustot, sitten tuli Violife ja nyt ruokakassissa oli ensimmäisen kerran myös Porlammin vegejuusto.



Kai kaikki ovat mukana siinä, että vegaaniselle juustolle on nykyään myös lyhyempi nimitys, Gary. Juttu lähti siitä, kun eräs tuohtunut somettaja avautui Sainsburyn uuden juuston tultua markkinoille. ‘’Call it Gary or something’’ hän tuohtuneena vaati. No näin tehdään! Minua ei henkilökohtaisesti haittaa kutsua epäjuustoani juustoksi eikä soijanugettia nugetiksi. Gary nimi otettiin vegaaniporukoissa kuitenkin hyvin vastaan ja kyllähän se on ihan passelin kuuloinen. Kutsutaan niitä sitten Garyksi. Voit lukea tämän tunteikkaan someavautumisen tästä linkistä. Toisille asia on selvästi vakavampaa, toivottavasti kaikilla teillä on kuitenkin se pilke silmäkulmassa.

Porlammin juustoja saa ostettua K-ruokakaupoista ja makuja on kaksi, naturell ja chili, jotav löytyy myös raasteena. Nämä löytyivät Vantaan Jumbon K-citymarketista, jonne lähetin miehen juustoa metsästämään. Porlammin vegejuustot ovat Suomessa valmistettuja ja ovat myös gluteenittomia ja soijattomia. Ne valmistetaan Violifen tapaan kookosöljystä, joka tuntuu olevan hyvän vegaanisen juuston salaisuus tänäpäivänä. Molemmat  maut ovat hyvin mietoja, eikä chilillä maustettua tarvitse pelätä vaikkei tulisen ruoan ystävä olisikaan. 



En vuosiin edes kaivannut juustoa leivälleni, kunnes valikoima levähti käsiin ja vegejuustoa onkin nykyään aina jääkaapissa. Porlammin vegejuusto sopii mielestäni parhaiten ruoanlaittoon, esimerkiksi pata- tai vuokaruokiin. Koostumus on kiinteä, joten raastaminen oli helppoa ja juusto sulaa kohtuu hyvin. Voit myös höylätä tätä juustohöylällä perinteiseen tapaan. Miedon maun takia tämä gary sopii vaikka mihin herkkuihin ja voit helposti korvata sillä ‘’tavallisen’’ maitojuuston. Vegaanikeskusteluja lukiessani bongasin, että monet suosittelivat tätä nimenomaan juustokastikkeen tekemiseen tai vuokaruokiin. Mausteisen ruoan ystävänä lisäisin kuitenkin mausteita runsaasti joukkoon, sillä edes tuo chili ei kovin tulista ollut. 

Tämä Gary voisi sopia tosi hyvin myös piirakoiden täytteeksi, katso esimerkiksi tämä K-ruoan sivuilla oleva täysin vegaaninen kasvispiirakka. 

Yksi keittiön vakkarituotteeni ovat ravintohiivahiutaleet, englanniksi nutritional yeast. Vaikka minulla on tapana syödä kaikkea näillä höystettynä, ne sopivat erityisen hyvin juustoisiin ruokiin. Jos siis kaipaat lisää juustoista makua niin näihin kannattaa ehdottomasti tutustua! Varsinkin nämä Porlammin juustot nousivat uusiin ulottuvuuksiin, kun ruokiin lisäsin myös ravintohiivaa ja juustoisuus pääsi paremmin valloilleen.



Täytetyt uunibataatit kahdelle:

2 bataattia

1 sipuli
3 valkosipulia

½ pkt Härkistä
1dl raastettua Porlammin juustoa (enemmän halutessasi)
Kaksi suurta kourallista baby pinaatin lehtiä

Oliiviöljyä
(0.5dl ravintohiivahiutaleita)

Mausteeksi yrttejä, pippuria,paprikajauhetta ja cajun maustesekoitusta.
Halutessasi suolaa.

Pese bataatit hyvin ja kuivaa talouspaperilla. 
Pistele haarukalla reikiä  Aseta uuniin 200 asteeseen ja paista noin 60min. Kokeile haarukalla kypyys ja paista vielä hetki tarvittaessa.

Kun bataatit kypsyvät, pilko sipuli ja valkosipuli ja kypsennä ne pehmeiksi oliiviöljyssä. Lisää mausteet ja sekoittele hetki. Lisää joukkoon härkis ja kuumenna kunnes se on lämmennyt kokonaan. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos härkis tuntuu olevan kuiva.

Lisää juusto ja pinaatti ja sekoittele vielä minuutin ajan. Ota pois levyltä. Jos käytät ravintohiivaa, sen voi lisätä tässä vaiheessa. 

Leikkaa bataattiin viilto ja levitä puolikkaat erille toisistaan.

Täytä runsaalla täytteellä. Tulisen ystävä lisää vielä pari tipppa chilikastiketta päälle.






2 kommenttia

  1. Täytettyjä bataatteja, ihanaa!
    Nuo Porlammin garyt on kyllä yllättävän miedon makuisia. Odotin myös hieman potkua siltä chililtä, mutta se oli kuitenkin aika mietoa sittenkin. Kotimainen tuote on kuitenkin tosi kiva juttu ja tuo on kyllä hyvin raastettavaa juustoa, siitä kyllä plussat!
    Kokeilin itsekin piirakassa ja toimi hyvin. Pitääpä kokeilla tän tyyppisessäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan, chili oli yllättävän mietoa. Onneksi voi aina lisätä itse makua. Tosiaan, vaikka leivän päällä fanitan violifeä niin tää tuntui sopivan paremmin varsinaiseen ruoanlaittoon. Kokeile ihmeessä, antoi kivaa suuntuntumaa kun heitti vaan raasteen täytteen joukkoon ja se sitten suli itsekseen hiukan.

      Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top