Vegaanin pumpkin pie aka kurpitsapiiras


Hyvää viikon alkua. Taas. Virittäydytääs hetkeksi joulutunnelmaan, sillä mulla on joulupöytään jotain aivan täydellistä. Nimittäin ihanan mausteinen kurpitsapiirakka. Tietty vegaaninen sellainen. Jouluherkuissa ensimmäien kysymykseni on, voiko sen valmistaa etukäteen? Tätä nimittäin ainakin voi! Mä muuten väitän, että päivät ovat tänä vuonna lyhyempiä. Mikään muu ei selitä tätä outoa tunnetta, kuin maan ennätysnopea pyörimisnopeus. Taas huomasin herääväni uuteen maanantaihin. 




Jouluun on enää pari viikkoa ja viimeksi pari päivää sitten sekoitin päivämääriä ja kuvittelin eläväni marraskuuta. Pienenä joulukalenteri kesti ikuisesti. Nyt raaputan veikkauksen kalenterista aina kolme päivää kerrallaan, sillä huomaan ajan vain liukuvan ohi. Siispä edellisenä päivänä valmistettavat ruoat ovat aika kova sana. Tänään juttelimme joulusuunnitelmista ja innostuin miettimään mitä kaikkea joulupöytään voisi valmistaa. Aika menee nopeasti, mutta olen päättänyt stopin tulevan viimeistään jouluaattona. Silloin en meinaa panikoida piirakoiden parissa tai kohottaa kohokkaita. Silloin mun piirakat on leivottuna ja kakut kuorrutettuna. Tämä päätös syntyi tänään ja siitä aijon myös pitää kiinni!

En innostu juurikaan joulukuusesta, jouluvaloista tai lahjavuoresta. En tarvitse lunta maahan tai tonttulakkia päähäni. Voin ihan hyvin juoda kahvia glögin sijaan ja laatikoita maistan ehkä kohteliaisuudesta. Joulussa parasta on rauhallisuus. Se kun voi istua ja tuijottaa ikkunasta tai lukea hyvää kirjaa. Se tunne, kun aika pysähtyy ja hetkestä voi nauttia tärkeiden ihmisten seurassa. Vaikka aika tuntuu nyt menevän nopeasti, pian saapuu se odotettu stoppi. Ainakin yki syy odottaa joulua.



Kurpitsapiirakasta olen alunperin innostunut amerikkalaisten kiitospäivävillityksenä. Sitä tiettyyn vuodenaikaan vaan tulvii joka suunnasta ja blogimaailmassa ei oikein voi välttyä kaikesta kurpitsainnostuksesta. Koska mä olen avoimesti täysin kurpitsakreisi, tämä on luonnollisesti myös mun lempi herkkuja. Kurpitsapiiras on parhaimmillaan seuraavana päivänä, hyvin jäähtyneenä. Vaniljajäätelön, kookoskermavaahdon tai vaniljakastikkeen kera nautittuna. Kuvassa olevan yksilön tein sokerikurpitsasta, mutta hiljattain myös myskikurpitsa taipui samanlaiseen piirakkaan. Vuodesta toiseen, kurpitsapiirakka pitää pintansa mun syys- ja talviherkkujen top listalla. Niin hyvää!

Tämän piirakan pohja on yksi suosikkini, mutta voit myös käyttää kaupan pohjaa halutessasi. Maustoin piirakan simppelisti kanelilla ja inkiväärillä, mutta myös piparkakkumauste tai kardemumma vievät makunystyräsi aika mukavalle matkalle. Kookossokeri antaa piirakkaan ihanan karamellisen maun, mutta myös fariinisokeri toimii mainiosti. Kumpaa vaan käytät, lopputulos on oikein herkullinen!



Vegaaninen kurpitsapiiras

Kaura-mantelipohja

3.75dl kaurajauhoja
2dl mantelijauhoja
2rkl vaahterasiirappia
1dl oliiviöljyä
6-8rkl kylmää vettä

Sekoita kaurajauhot ja mantelijauhot keskenään. Yhdistä vaahterasiirappi ja öljy ja sekoita kuiviin aineksiin. Lisää vettä rkl kerrallaan kunnes koostumus on sopiva ja taikina on helppo painella öljyttyyn vuokaan

Täyte

5dl kypsää kurpitsaa
0.5dl vaahterasiirappia
0.5dl kookossokeria tai fariinisokeria

2tl vanilja-aromia
1.5dl Alpro Go soijarahkaa
2.5rkl perunajauhoja
1,5tl kanelia
1/2tl inkivääriä

Paahda kurpitsa uunissa kypsäksi ja anna hiukan jäähtyä. Kaavi sisus. Sekoita kaikki ainekset keskenään tehosekoittimessa tai yleiskoneella tasaiseksi. Kaada pohjan päälle.

Paista 175 asteessa 50min tai kunnes reunat ovat saaneet väriä ja pinta on kypsä. Anna jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua.










1 kommentti

  1. Kurpitsa-asioita ei voi ikinä olla liikaa! :)
    Mäkin pidän joulussa juuri siitä rauhoittumisesta kiireen keskellä, toki tykkään myös valmistella kaikkea mahdollista ruokaa juuri sitä rauhallista hetkeä varten joten olen ihan itse osasyyllinen siihen hössötykseen joulun alla :D

    Tosi hyvän kuuloinen ohje! Kiva idea käyttää tuota soijarahkaa kurpitsamassan seassa, en olekaan kokeillut mutta seuraavaksi taidankin kokeilla!

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top