Kurpitsa-maapähkinäkeitto


Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa. 

Nyt lähtee taas. Nimittäin paras aika syksystä, kurpitsakausi! Pimeys kyllä ottaa päähän ja jatkuvasti sataa. Kengät ovat vähän märät ja ei mulla ole kunnon hanskojakaan. Mutta onneksi on kurpitsaa. Kurpitsalattea ja kurpitsarisottoa, kurpitsapiirakkaa ja nyt myös tätä kurpitsakeittoa! Eikä mitä tahansa kurpitsakeittoa, vaan äärettömän täyteläistä ja lämmittävää maapähkinä-kurpitsakeittoa. Koska porkkanoiden höyryttäminen ei tuntunut tarpeeksi mielenkiitoiselta lisältä, käännyin mun all-time-lempparin puoleen, maapähkinävoin. Ei voi mennä pieleen.



Parasta nyt ovat kurpitsat, eivätkä suotta. Harva raaka-aine sopii niin hyvin suolaiseen ja makeaan ruokaan. Opettelin alunperin käyttämään kurpitsaa piheyspäissäni, kun sitä sai paljon ja edullisesti. Tällä tiellä kuitenkin ollaan ja edullisuus on vain plussaa.

Käytän ruoanlaitossa eniten myskikurpitsaa, sillä sen jaksan kantaa kotiin kaupasta ja ylimääräisiä paloja ei jää jääkaappiin pyörimään. Koko kurpitsa menee perheen kesken helposti kerralla. Myös itelle uppoaa myskikurpitsa lounaaksi aika simppelissä muodossa. Kurkkaa tästä maailman helpoin pikalounas kiireiselle mutsille!

Keittoihin sopii parhaiten myski- ja hokkaidokurpitsa. Tässä käytin hokkaidokurpitsaa sillä siitä tulee hiukan paksumpi sose, joka mielestäni sopii keittoihin. Voit tutustua lajikkeisiin tarkemmin täällä. Kurpitsa on luonnostaan makeahkoa, joten sen pariksi voi huoletta yhdistää hiukan voimakkaampia makuja. Itämaiset mausteet kuten sitruunaruoho, inkivääri ja curry sopivat loistavasti, mutta myös suolalla ja pippurilla pääsee pitkälle jos satut olemaan perinteisemmän ystävä. Vinkkinä, että jos kypsennät kerralla isomman erän kurpitsaa, voit pakastaa sitä soseena ja käyttää myöhemmin leivonnassa tai ruoanlaitossa. Jos harrastat myös ulkomaisten ruokablogien seurantaa, suosittelen noin 400g pakkas-annoksia. Tämä siksi, että ulkomailla varsinkin käytetään kurpitsaa paljon tölkkitavarana joka sattuu olemaan se 400g.

Tämä keitto on todella täyteläistä ja sopii hyvin myös alkukeitoksi pienenä annoksena. Me nautimme tätä pääruokana ja nälkä ei jäänyt. Ainut mikä rinnalta uupui, oli täydellinen sämpylä. Jos kurpitsainnostus jää päälle, suosittelen kokeilemaan tätä ohjetta. Nimittäin testattu ja tykätty!

Kurpitsa-maapähkinäkeitto

1 Pieni hokkaidokurpitsa, josta tulee noin 600g kurpitsasosetta
2dl  Pirkka kaurakermaa
0.5 dl Makeuttamatonta maapähkinävoita
1 rkl Punaista curry pastaa
5dl Vettä
Kasvisfondi
2rkl Pirkka neitsyt oliiviöljyä


1. Viipaloi kurpitsa ja paista 220 asteessa noin 30min, tai kunnes se on haarukalla kokeiltaessa kypsää. 
2. Soseuta kurpitsa tasaiseksi. Halutessasi lisää kaurakerma kurpitsan joukkoon jotta tehosekoitin pyörii paremmin. 
3. Liota kasvisfondi 5dl vettä.
4. Kuulota öljyä ja curry pastaa kattilassa hetken. 
5. Lisää maapähkinävoi ja kurpitsasose. Lisää kasvislientä hilajlleen kunnes koostumus on sopiva. Sekoita ja anna kiehahtaa.
6. Tarjoile kaura- tai kookoskerman ja suolapähkinöiden kera. Hienonna halutessasi joukkoon korianteria.



2 kommenttia

  1. Ai että, kuulostaa ihanalta! Maapähkinävoi kyllä sopii vaikka minne. Viime aikoina olen useamman kerran tehnyt maapähkinäistä linssicurrya, joten voisin säästää lopun maapähkinävoipurkillisen kurpitsekeittoa varten - ellei se vaivihkaa hupene kaapista ennen sitä. :D

    VastaaPoista
  2. Ziisus kun tuli nälkä kuvia katsoessa! Pakko hankkia huomenna kaupasta kurpitsaa.....

    VastaaPoista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top