Millaista on tehdä yhteistyötä ruokabloggaajana?

Yheistyössä UKKO.fi kanssa.

Millaista on yhteistöiden tekeminen ruokabloggaajana? Ruokabloggaajana yhteistöitä on suppeammin kuin monissa lifestyle-blogeissa, ja kun asetetaan vielä rajan ulkopuolelle kaikki ei-vegaaninen ruoka, lista kapenee entisestään. Hiljattain oli pohdintaa eräässä facebook-ryhmässä siitä, saako bloggaaja linkata oman reseptinsä blogin kautta. Luin kommentteja ja hämmennyin hiukan. Suurta osaa ei haitannut, mutta mahtuipa joukkoon myös ‘’haluan olla yhteisössä jossa jaetaan vegaaniruokaan liittyviä reseptejä, mutta en periaatteessa halua itseäni klikata blogiin niitä lukemaan.’’

Millaista on tehdä yhteistyötä ruoka-aiheiden ympärillä? Teen itse näitä melko harvoin, myös omasta valinnastani. Olen melko nirso yhteistöiden suhteen, enkä lähde hommaan jos en ole aidosti kiinnostunut ja innostunut. Mitä tulee reseptiyhteistyöhön, on resepti omani siinä missä ei-yhteistyössä tehdyt. Minulta saatetaan toivoa tietyn raaka-aineen käyttöä, vaikkapa kurpitsan. Tai testaan tuotetta ja kerron siitä mielipiteeni. Jos en pidä tuotteesta, en lähde niin myöskään väittämää eikä ainakaan oman bloggauksen kohdalla pyöri missään nimessä sellaisia rahoja, että tämä edes kannattaisi. Reseptin tuotto prosessina ei ole erilainen oli kyseessä yhteistyö tai ei. Lisäksi, tuloni eivät lisäänny tai vähene sen mukaan miten joku klikkaa jakamaani linkkiä. Minä tulen korkeintaan onnelliseksi, jos joku pitää tekemästäni pöperöstä. Yksinkertaista. Monessa tapauksessa yhteistyökumppanillani ei ole edes mitään tietoa, kuinka monta ihmistä on reseptiä käynyt katsomassa ja analytiikkaan on pääsy yksin minulla. Tämän halusin kertoa lähinnä väärinkäsitysten oikaisemiseksi, kyllä tätä ruokabloggausta saa tehdä ennen kaikkea rakkadesta vegeruokaan. 

Olen hiljattain tutustunut entistä paremmin UKKO.fi palveluun ja kevytyrittäjyyteen. Käytännössä siis voit tehdä yrittäjämäistä työtä ilman toiminimeä tai y-tunnusta. Koska tässä elämäntilanteessa sitoutuminen toiminimeen on ehdoton nou nou ja paperihommien teko vähintään yhtä vastenmielistä, tykkäsin lukemastani. 

Olen tällä hetkellä hoitovapaalla. Työskentelen kotoa käsin useammassakin projektissa, mutta työajat ovat oman suunnittelun varassa. Toisinaan haastavaa, useimmiten vapauttavaa. Teen paljon pieniä projekteja blogin kautta, mutta myös sen ulkopuolella. Suurin osa työstäni ei näy blogissa ollenkaan. Koska työni on vaihtelevaa ja projektit muuttuvat jatkuvasti, tarvitsen paljon joustavuutta ja vapautta. Verokortteja tulee tilattua ja laskuja läheteltyä, vuoronperään. 

Koska teen harvoin yhteistöitä joissa minun on laskutettava yksityishenkilönä, minulla ei ole toiminimeä tai yritystä. Aiemmin suunnittelin sellaisen perustamista, mutta olen enemmän kuin tyytyväinen jahkailuun. Mieheni perusti jokunen aika sitten toiminimen ja laskutti yritystä palveluistaan. Katselin vierestä kun hän googlasi, pohti ja laski. Veroja, maksuja, arvioita. Homma ei ole haastavaa jos asioista ottaa kunnolla selvää ja perehtyy. Mutta meneekö siinä aikaa, kyllä. Minulla ei tässä elämäntilanteessa ole aikaa kuoria perunoita, joten olen tutustunut UKKO.fi kevytyrittäjyyteen mielelläni. Olen myös laskuttanut UKKO.fi kautta aiemmin ja kokemukset ovat positiivisia. Vaivattomuus on se mikä minut saa hetkessä koukkuun. Tällä hetkellä myös puolisoni laskuttaa UKKO.fi kautta. Arki elää ja työt vaihtuvat, UKKO.fi hoitaa byrokratian meidän puolestamme.


Teen tällä töitä vegaanituotteiden parissa maahantuontiyrityksessä. Lisäksi näperrän yhteistyössä reseptejä ja valokuvaan pyynnöstä. Blogiin päätyvät paljon useammin ‘’testasin ja tykkäsin’’ tyyppiset kokeilut. Lisäksi reseptien kehitys on täysin oman innon ja ajan varassa ja näitä teen koska ruoka (ja bloggaus) on minulle rakas harrastus. Tavoittena on, että vegaaniruoka olisi entistä helpommin lähestyttävämpää ja varsinkin perheet saisivat asianmukista tukea ja käytännön vinkkejä ruokarumban pyörittämiseen. Koska näpit ovat vähän siellä täällä pelissä, tykkään ajatuksesta että joku muu hoitaa laskutusrumban puolestani. Tämä blogi ja uusi Vege it! vievät aikaani kiitettävästi ja eipä kuulkaa voisi parempaa harrastusta kotiäidillä olla. 


Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top