Mystiset Raaka-aineet

Mystiset Raaka-aineet aakkosittain

Tähän listaan tietoa mahdollisesti vieraammista raaka-aineista. Laita ihmeessä toivetta, jos jokin käyttämäni raaka'aine on sinulle vieras haluaisit siitä tarkempaa tietoa.

Sisällys:

Kikhernejauho 
Miso-tahna

Kikhernejauho

Mitä on kikhernejauho?

Kikhernejauho on kikherneistä tehtyä jauhoa. Se on täysin viljaton jauho jota voi käyttää niin suolaisessa kuin makeassa ruoassa ja leivonnassa. Kikhernejauho voidaan tuntea myös nimellä gram jauho, ei siis graham jauho (englanniksi gram flour) tai besan jauho.

Miten kikhernejauhoa käytetään?

Kikhernejauho sitoo hyvin, joten sitä voi laittaa kasvispihveihin ja pyöryköihin. Lisäksi siitä syntyy kikhernemunakas tai muunlaiset letut. Ominaisuutena on, että kikhernejauho harvoin tarttuu pannuun kiinni. Siitä tehdyt letut irtoavat siis yleensä helposti. Kikhernejauhoa käytetään sen hyvän sitovan ominaisuuden vuoksi kananmunan korvikkeena.
Kikhernejauho on hyvä valinta, kun haluaa leipoa viljattomia pihvejä tai lettuja. Siitä voi myös tehdä leipää.

Mistä sitä voi ostaa?

Kikhernejauhoja saa ekokaupoista sekä etnisistä kaupoista. Vinkkinä mainittakoon että etnisissä kaupoissa ne maksavat puolet vähemmän. Ostan oman kuvassa näkyvän besan jauhoni lähimmästä etnisestä kaupasta, hintaa 2kg säkille on noin 4-5e. Ekokaupoissa samaan hintaan saa noin kilon.

Missä käyttää?

Suklaiset proteiinipannukakut
Socca flatbread
Viljattomat pinaattiletut
Kikherneleltut

Katso myös

10 asiaa mitä ostaa etnisistä kaupoista.Miso- tahna

Mitä sen on?

Miso tahna on japaniainen tuote ja se valmistetaan  käyneistä soijapavuista. Sitä voidaan tehdä myös viljasta.  Miso on paskua tahnaa jossa on voimakas, usein soijakastiketta muistuttava maku. Sellaisenaan se ei välttämättä ole makuelämys, mutta sopii erinomaisesti kastikkeisiin ja mausteeksi käytettäväksi. 

Oma suosikkimisoni on ehdottomasti kuvassa oleva Clearspringin Barley Miso. Sitä on saatavilla myös riisistä tehtynä ja misoa on monen eri valmistajan tekemää, riippuen mistä ostaa. 

Missä Misoa käytetään?

Misoa voi käyttä missä tahansa ruoassa tuomaan suolaisuutta ja makua. Sekoitan usein misoa riisin joukkoon tai lisään keittoihin tai itämaisiin kastikkeisiin. Misosta, sitruunamehusta ja valkosipulista saa yhdessä loistavan makutrion, joka käy niin riisin kuin vihannesten maustamiseenkin.

Mistä sitä voi ostaa?

Kuvassa näkyvän Misotahnan ostan omasta K-Citymarketin luomu hyllyltä. Myös ekokaupat myyvät misoa. Itse en osaa suositella muiden valmistajen, sillä tämä on suosikkian. Kovin vähän olen muita merkkejä kokeillut ja makuja on toki monia. Kuvassa oleva Miso purkki maksaa noin 10e, mutta säilyy ikuisuuden. Sopiva kerta-annos mausteena on noin 1tl - 1rkl, ruoan määrästä riippuen.

Aiheesta muualla

Clearspring kotisivut: Miso tuotteet (englanniksi)Mitä ne ovat?

Ravintohiivahiutaleet ovat nimensä mukaan pieniä kellertäviä hiutaleita, joita käytetään ruoan valmistuksessa. Ravintohiivahiutale ei ole tavallista hiivaa. Se ei siis nostata, käy tai aiheuta röyhtäilyjä ja turvotusta. 

Ravintohiivahiutaleet antavat juustoista makua ja niitä voidaankin käyttää antamaan täyteläisyyttä kastikkeisiin, tahnoihin ja keittoihin. Nämä hiutaleet maistuvat mielestäni erinomaiselta myös sellaisenaan, niitä voi ripotella esim. leivän päälle tai uuniruokiin. Ne ovat myös salaisuus maidottomien juustokastikkeiden ja juustojen valmistuksessa.

Ravintohiivahiutaleet ova  englanniksi nutritional yeast. Olen myös käyttänäyt oluthiivahiutaleita ravintohiivan tilalla. Osan mielestä maussa ei mitään eroa, toiset vannovat ravintohiivan nimeen. 

Lisää ravintohiivahiutaleet lämpimiin ruokiin aivan loppuvaiheessa, silloin ravintoarvon pitäisi säilyä parhaiten. 

Missä käyttää? 

Mikä tahansa kastike tai uuniruoka

Mistä voi ostaa?

Ravintohiivahiutaleita voi ostaa tällä hetkellä ekokaupoista, kuten Punnitse & Säästä ja Ruohonjuuri. Olen myös nähnyt näitä olevan joskus joissain apteekeissa ja kuullut että joissain hyvinvarustetuissa marketeissa olisi valikoimassa. Ekokauppa lienee kuitenkin olevan varmin vaihtoehto. Hinta vaihtelee noin5.5-8e keskimäärin. Minä ostan usein Engevita merkkistä, joka näkyy myös kuvassa. Ostan omani Punnitse & Säästästä. Kannattaa verrata hintoja, saman merkin tuote voi olla monta euroa kalliimpi eri kaupoissa. 

Aiheesta muualla

Englanniksi blogissa Fat Free Vegan: What the heck is nutritional yeast?


Ei kommentteja

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top