10 Tapaa Vähentää Ruokahävikkiä


Heippa kaikille!

Olen pohtinut tapoja, joilla tulisi vähennettyä oman talouden ruokahävikkiä. Monet asiat ovat sellaisia, joiden tiedän toimivan, mutten jostain syystä silti noudata niitä. Nyt ajatuksena olisi kovasti petrata ja yrittää opetella toimimaan säästeliäämmin ja heittämään vähemmän käyttökelpoista tavaraa pois. Olen kerännyt alle omia vinkkejäni, joista osa on käytössä ja osa tarkoitus ottaa käyttöön. Monet vinkit ovat varmasti tuttuja ja todella simppeleitä, mutta hyvä niin! Jos jokin asia on itsestään selvä, niin sehän on vain positiivinen juttu. Luin netistä tietoa ruokahävikistä ja lukiessani tätä 21 faktaa ruokahävikistä -juttua, ihokarvat nousivat pystyyn. Kovasti haluan uskoa, että meillä tämä osuus on kuitenkin hallinnassa, mutta motivoiduin pohtimaan mahdollisia muutoksia, joita voisimme tehdä. 

Varsinkin ruokien jatkojalostaminen voi tuntua haastavalta, jos reseptien luominen ei ole se vahvin osa-alueesi. Lopussa jaankin ohjeet siihen, miten herkullisesta bataatista saa kolmeksi päiväksi täysin erilaisia herkkuja hyödyntämällä edellisen päivän tähteet. 

Otan vastaan myös teidän parhaat vinkkinne ruokahävikin vähentämiseen. Antakaa siis kuulua! Ruokahävikin vähentäminen on yhteyksissä myös pennin venyttämiseen, joten se jos mikään on sopiva motivaation lähde parantamaan toimintaa.1. Tee ruokalista

On helppoa mennä hakemaan kauppaan ’’vain pari juttua’’, mutta sieltä tarttuu kuitenkin mukaan kaikkea muutakin. Kun hoitaa homman nenä listassa kiinni, selviää huomattavasti nopeammin sisään – ulos -periaatteella. 
Kiinnitä jääkaapin oveen paperi, johon kirjaat tarpeita sitä mukaan, kun niitä huomaat. Näin tiedät kauppaan mennessäsi täsmälleen, mikä on loppu, eikä mitään tule ostettua varmuuden vuoksi. Tämä helpottaa toisaalta myös tavallisten käyttötavaroiden kohdalla. Jos jokin ruoka-aines on loppu, sen muistan helposti kaupassa. Kun taas folio, tiskirätit tai yksittäinen mauste puuttuu, huomaan asian vasta kun seuraavan kerran tarvitsen niitä.

2. Järjestä jääkaappisi

Tunnustan, meillä jääkaapin perälle hukkuu puolikas avokado ja yrttijämät. Ne liian usein päätyvät roskiin ihan vain siksi, että löydän ne vasta kun on liian myöhäistä. Kun jääkaapissa on selkeä järjestys ja oma paikka purkeille, yrteille ja vihanneksille, ne eivät huku mystisiin koloihin. 

3. Perusta ’’syö minut’’ -laatikko

Varsinkin jos perheessäsi jääkaapilla käyvät muutkin kuin sinä, eivätkä kaikki omaa samanlaista organisointitarvetta, tämä on hyödyllinen vinkki. Hanki sopivan kokoinen rasia ja kirjoita siihen tussilla ’’syö minut nyt!’’. Jos rasia on läpinäkyvä, vielä parempi. Myös luovemmat tekstit ovat sallittuja. Siirrä laatikkoon yksittäiset ja onnettomat tuotteet, jotka pitää käyttää pois. Näin myös muu perhe osaa ottaa viimeisen omenan ja käyttää kohta elämänsä eläneet paprikat kastikkeeseen. 

Tästä laatikosta on hyvä napata ainekset myös smoothien joukkoon tai mehustimeen, erityisesti jos olet niitä, jotka nauttivat vihannes- ja hedelmämehuja mielellään.

4. Kirjoita tuotteisiin avauspäivät

Minulla on usein varsinkin kasvimaitotuotteissa ongelmana se, etten muista, milloin olen ne avannut. Yhtä käytän smoothieen, toista kahviin, kolmatta puuron tekoon. Purkkeja on yhtä aikaa useampi auki enkä lopulta tiedä, minkä olen milloinkin avannut, vai onko sen avannut joku muu. Varsinkin tuotteissa, joiden kesto suljettuna ja kesto avaamisen jälkeen vaihtelee, avauspäivämäärä kannattaa kirjoittaa korkkiin tai purkin kylkeen.

Jos asiaa auttaa, kiinnitä jääkaapin oveen sopiva tussi, jotta muistat raapustella avauspäiviä. 

5. Selaile reseptejä

Tiedättehän: tarvitset 100 g kaalia salaattiisi, ostat kokonaisen kaalin, ja loppu pyörii tiellä niin kauan, kun on aika heittää se pois. Sivustot kuten www.tastespotting.com ja www.findingvegan.com ovat suosikkejani, sillä niissä voi hakukenttään kirjoittaa raaka-aineen ja saada ideoita, mitä kaikkea siitä voisi tehdä. Perusta Pinterestiin tili ja hyödynnä työmatkat bussissa keräämällä itsellesi kaaliruokia talteen. Toimii myös tilanteissa, joissa päätät säästämismielessä ostaa 10 kg puolukoita tai otat vastaan 40 kg kurpitsaa, koska ilmaista ruokaa. 

6. Hanki kunnon rasiat

Rakastan kannellisia rasioita ja todellakin hehkutan niiden puolesta! Osta itsellesi kunnon valikoima läpinäkyviä, kannellisia, tiiviitä rasioita, joissa voit säilyttää ruokaa ja järjestää sitä jääkaappiin. Myös rasiat, joiden kannesta näkee läpi, ovat äärimmäisen käteviä. Nyt viimeistään on aika hankkiutua eroon siitä rasiasta, jota et käytä, koska sen kantta et ole nähnyt vuoteen. Pakkaa ylimääräinen ruoka hyvin, niin se myös säilyy pidempään. Näin voit ottaa ruokaa evääksi tai jatkokäyttää sitä tehokkaammin. 

7. Jatkojalosta!

Olette varmaan jo kuvista päätelleet, mitä tämä tarkoittaa. Uunijuurekset taipuvat salaattiin, ylimääräisestä pastasta voit tehdä makaronivuokaa, ja pilkotut paprikat ja tomaatit voit käyttää myöhemmin kastikkeen joukossa. Jos huomaat, että ruokaa tulee kerralla paljon, suunnittele seuraava päivä niin, että saat edellisiä hyödynnettyä. Jos joku toinen tekee ruoat seuraavana päivänä, vanha kunnon post-it lappu jääkaapin ovessa ’’käytätkö paprikat pois’’ varmasti ajaa asiansa. 

Otan päivittäin eväitä töihin, joten mikäli ruokaa tulee paljon, se katoaa kyllä viimeistään töissä. Vaikka olet tottunut käymään työpaikan ruokalassa tai hakemaan eväät aina lähimarketista, voisiko poikkeuksen tehdä päivinä, jolloin on ylimääräinen satsi linssicurrya tuhottavana?

Lue lisää vinkkejä tästä: Ruokahävikki hallintaan ruoan valmistuksessa. 

8. Käy useammin kaupassa

Osa meistä osaa suunnitella koko viikon ruokalistan ja käydä sen mukaan kaupassa. Toiset vain toivovat osaavansa. Jos tämä menee kohdallasi pieleen kerta toisensa jälkeen, hyväksy fakta: olet niitä, joiden ehkä kannattaa käydä kaupassa 2–3 kertaa viikossa. Välillä en vain halua suunnitella liian pitkälle syömisiäni. Kaupassa ostan ’’vähän kaikkea’’. Lopuksi minulla ei ole minkäänlaisia ruokakokonaisuuksia kotona ja joudun kuitenkin tekemään uuden reissun. 

Jos on helpompaa suunnitella ruoat kahdelle tai kolmelle päivälle kerrallaan, tee niin. Jos jaksat ajatella vain yhden päivän kerrallaan ja kotimatkalla on sopiva ruokakauppa, kukaan ei estä käymästä siellä joka päivä. Osta se, mitä tarvitset, ja mieti huomista huomenna. 

Tässä lisää vinkkejä siihen, miten miettiä ruokahävikkiä jo kaupassa käydessä. Ainakin vinkki nro 5. tulee meillä käyttöön just ja heti. ’’Ota valokuva jääkaappisi sisällöstä ennen lähtöäsi ruokaostoksille. Se on helppo tapa pitää mielessä, mitä tuotteita jääkaapistasi löytyy jo valmiina.’’ Kun se kännykkä kulkee kuitenkin aina mukana...

9. Vie naapurille

Olen siitä onnekas, sillä yksi parhaista ystävistäni asuu kanssani samassa talossa. Erityisesti kun leivon, jaan ruokani mielelläni hänen kanssaan. Näin kaikkea ei tarvitse syödä itse, ja herkut eivät pääse menemään huonoksi. Jos juhlista jää iso kasa pastasalaattia ja hummusta, työpaikalla ollaan varmasti tyytyväisiä ylimääräisistä herkuista lounastauolla. Olenpas joskus laittanut äidillekin viestiä ’’jos ajat tätä kautta, saat leivoksia’’. Kyllä se auto pihaan hurahtaa, jos sopivaa ruokaa on tarjolla ja iltateen kanssa on mahdollisuus päästä herkuttelemaan.

10. Pakasta valikoiden

Minulla oli jossain vaiheessa tapana pakastaa kaikki ylimääräinen. Valitettavan usein se ylimääräinen jäi pakkaseen, kunnes oli aika heittää se pois. Jos tiedät, ettet luultavasti tule syömään pakastamaasi risottoa, ehkä kannattaa miettiä sille jokin muu käyttö? Toisaalta, mikään ei ole kätevämpää kuin ottaa pakkasesta minigrip-pussi, johon olet hienontanut yrttejä valmiiksi. 

Pakasta sitä, mitä oikeasti käytät myöhemmin, ja jätä jossittelu väliin. Pyri pitämään myös pakkasessa järjestys, jonka itse tiedät. Minä tykkään, kun ylähyllyllä ovat asiat, joita käytän usein: vihannekset, smoothie-ainekset jne. Alempana on sitten tuotteita, joita käytän harvemmin. 


Kolmen Päivän Bataattiruoka

Päivä 1.

Tee bataattivuoka lisukkeeksi. Tee sen kanssa mieleistäsi ruokaa, linssikastiketta, paistettua tofua, sienimuhennosta. 

Tarvitset:

2 Bataattia
1 tl Paprikajauhetta
1 tl Sipulijauhetta
0,5 tl Valkosipulijauhetta
Suolaa ja mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. 
Pese ja kuori bataatit. Halkaise ne sopivasti ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Kaada kulhoon öljy ja mausteet ja pyörittele bataattiviipaleita niin, että kaikki palat maustuvat.
Asettele viipaleet uunivuokaan haluamaasi järjestykseen, ripottele päälle suolaa ja mustapippuria ja peitä foliolla.

Paista 20 min foliolla peitettynä. Ota folio pois ja paista vielä 20–30 min tarkistaen kypsyys välillä. Kun haarukka uppoaa kevyesti bataattiin, ne ovat valmiita.

Päivä 2.

Sinulla on jäljellä eilistä bataattivuokaa, mutta uudelleen lämmittäminen ei juuri nyt kiinnosta. Bataatti maistuu hyvälle myös kylmänä, joten tee runsas salaatti ylimääräisestä. Toimii myös eväsruokana erinomaisesti.

Tarvitset:

Eilistä bataattia
Tomaatteja
Avokadoa
Siemeniä tai pähkinöitä, käytin kuorittuja hampun siemeniä
Vihreää salaattia

Valmista kikherneet ajoissa. Pilko muut ainekset ja tee kokonaisuudesta suuri ja herkullinen salaatti!

Päivä 3.

Teit jättikokoisen salaatin. Nyt jääkaapissa on vielä iso kasa marinoituja kikherneitä ja bataattia toissapäivältä. Valmista herkullinen hummus, johon voit dippailla vaikka porkkanatikkuja tai jota voit nauttia leivän päällä levitteenä.

Tarvitset:

Kourallisen kypsää bataattia
n. 250 g kikherneitä, käytä marinoituja ja lisää tarvittaessa Pirkka Kikherneitä tölkistä.
1 pieni sipuli
1 valkosipulin kynsi
Siemen- tai pähkinäjämät salaatista
1 rkl Tahinia
Ripaus suolaa

Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota niitä kattilassa oliiviöljyssä, kunnes valkosipuli on kypsää ja sipuli saanut väriä.

Soseuta ainekset huolella keskenään. Jos marinoituja kikherneitä on alle puolet käyttämistäsi kikherneistä, lisää joukkoon 1 rkl sitruunamehua ja tarvittaessa myös lisää öljyä. 
Ripottele tarjoiltaessa päälle hiukan paprikajauhetta ja lorauta oliiviöljyä.

Säilytä kannellisessa rasiassa jääkaapissa.

Kaupallisessa yhteistyössä K-Ruoan kanssa

6 kommenttia

 1. Ei ruokahävikin vähentämiseen ole mielestäni kuin kaksi neuvoa: suunnitelmallisuus ja järjestelmällisyys. Kaikkien jääkaapin käyttäjien on näihin sitouduttava, muutoin ei onnistu. Suunnitelmallisuuden ja järjestelmällisyyden on lähdettävä raaka-aineiden hankinnasta ja sen on kuljettava mukana raaka-aineiden säilyttämisestä, ruuan valmistuksesta, syömiseen ja ylijääneen ruuan säilyttämiseen ja jatkojalostamiseen. Jos ruokailuajat, -tottumukset ja ruokailijoiden määrä ovat suhteellisen säännöllisiä ennakoiminen on helpompaa. Se on helpompaa myös kun lapset ovat vielä niin pieniä, että syövät pääosin vanhempien valmistamaa tai ainakin miettimää ruokaa. Tiedän, että suunnitelmallisuus ja järjestelmällisyys voi ahdistaa toisia, mutta toisaalta viikon voi pilkkoa pienempiin osiin. Kuten kirjoititkin, älä käy kaupassa kerran viikossa, jos viikon ruokalistan suunnittelu on sinulle vaikeaa. Kirjoitit tosi hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, olet ihan oikeassa. Suunnnitelmallisuus ja järjestelmällisyys on kaiken avain. Itselle ainakin on vähemmän stressaavaa, kun ne purkaa vähän pienemmiksi osioiksi. Niin toteutuskin sujuu paremmin :) Kiitos kommentistasi!

   Poista
 2. Läpinäkyvät säilytysrasiat ovat erinomaisen toimiva idea. Kun meilläkin rasiat ovat läpinäkymättömiä, unohtuu jääkaappiin ruokaa.

  Meillä on silloin tällöin viikonlopun jälkeen päivä, jolloin syömme tietoisesti viikonlopun ruokia pois vaikkei kaikilla olisikaan samaa ruokaa. Kukin saa valita jäljellä olevista annoksista haluamansa ja tarvittaessa jaetaan jos halukkaita on enemmän. Toimii eikä tarvitse edes ns jatkojalostaa.

  Salaattiin voi lisätä melkein mitä vain ja samoin pyttipannuun.

  Oma paras keinoni on vastenmielisyys kaupassa käyntiin. Peruslaiskuus mikä johtaa kaappien penkomiseen ja kekseliäisyyteen. Jos esimerkiksi kaapissa on kananmunia, saa munakkaan, johon voi taas lisätä melkein mitä vaan.

  Pidemmän tauon jälkeen palasin itsekin suunnittelemaan viikon ruoat etukäteen ja totesin huojentuneena, että se vapautti minut kuuden päivän osalta suunnittelemisesta. Käyn kerran viikossa kaupassa ja täydennän vain pakolliset viikon aikana. Pakollisia ei juurikaan synny, koska luovuimme maidon juomisestakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten myös hyvä vinkki. Kukapa sanoo että kaikkien lautasella pitää olla täsmälleen samaa ruokaa. Ja varmaan kaikki voittaa, kun voi valita omat ''suosikkijämänsä''. Mulla tuo kaupassa käynnin vastemielisyys ei toimi, sillä ruokakaupassa viihdyn vaikka kuinka pitkään tutkimassa purkkeja ja ihmettelemässä hedelmiä :D!

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä! Pitänee rueta varmaan miettiä et satsaisi oikeasti nuihin astioihin ja jääkaapin järjestelmällisyyteen. Meillä kun säilytysastioina toimii milloin mitkäkin margariinirasiat yms.. jollonka unohtaa mitä missäkin on ja saattaa ehtiä mennä pilalle. Tai sit tungen ne pakkaseen ja hätäpäivänä kun ei ole eväitä niin kaivelen niitä sit töihin ja aina yllärinä et mitä sieltä millonkin paljastuu :D

  Mulla ei valitettavasti ketään sellasta naapuria ole minne ylimääräset leivonnaiset veis, mut sen sijaan oon sit niitä raahannut aina työmaalle syötäväksi, varsinkin jos tiiän et siellä on paikalla sokerihiiriä keille kelpaa mikä vaan mikä on makeaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, meilläkin tuo vielä työvaiheessa, kaukana täydellistä! Työpaikalla varmaan ovat tyytyväisiä, siellä kuluukin isompi määrä kuin mitä yksi naapuri saa tuhottua ;)

   Poista

Kaunis kiitos kommentista!

Back to Top